- Tips voor betere vakantiefoto’s
- Kerstverlichting fotograferen
- Tips voor fotograferen bloesem
- Op fotosafari in de dierentuin
- Tips voor avondfotografie
- Productfotografie in je eigen thuisstudio
- Fotografeer je huisdier
- Hoe vuurwerk te fotograferen
- De bollenvelden fotograferen
- Vlinders fotograferen
- Neem je camera mee op een stedentrip
- Fotograferen in de regen
- Neem je camera mee op vakantie
- Fotograferen bij een Triathlon
- Wielerwedstrijden fotograferen
Eén van de leukste onderwerpen om ’s avonds te fotograferen is vuurwerk. Het is ook één van de moeilijkere onderwerpen. Daarom hier een serie tips om zo goed mogelijk vuurwerk te fotograferen.
Schiet bij voorkeur vanaf een statief (of zet je camera stevig op een camera/muurtje), gebruik bij voorkeur voor het op het juiste moment indrukken van de sluiterknop en het voorkomen van extra beweging een afstandsbediening. Kijk ook goed of je statief niet op een onstabiele ondergrond staat, bijvoorbeeld een houten bruggetje, en daardoor ook niet gaat trillen.
Geschoten uit de hand met een 50mm lens op f/3.2 en een sluitertijd van 1/13s en ISO 800.
Schiet je uit de hand, probeer jezelf of de camera dan schrap te zetten tegen een muurtje of een boom en neem snel achter elkaar meerdere foto’s. Vaak is de middelste foto uit een serie het scherpst. Soms is het onvermijdelijk naar de hogere ISO waarden te gaan, probeer het te beperken tot ISO 400-800 als het even kan.
Met een lange sluitertijd van 3 seconden kun je
veel verschillende vuurpijlen in één beeld vangen – 65mm (Canon 24-105mm F4L IS), 3s op f/11, ISO 100
Probeer van tevoren al in te schatten waar het vuurwerk komt, bekijk de lokatie en probeer een plek te vinden waar geen mensen in de weg staan. Monumenten of gebouwen in het beeld kunnen extra diepte (door silhouetwerking) aan je foto geven.
Vuurwerk gecombineerd met de kermis – Canon EOS 5D, 24mm (Canon 24-1055mm F4L IS), 1/50s op f/4, ISO 800
Inzoomen is lastig, de kans is groot dat het vuurwerk net niet in beeld komt, zeker bij een niet-georganiseerd vuurwerk op oudejaarsnacht. Geluk komt hierbij om de hoek kijken. Je kunt foto’s genomen met een wijdere lens natuurlijk altijd wat croppen om ze toch meer ingezoomd te laten lijken. Als je puur het vuurwerk wilt laten zien dan werkt een verticale compositie (portretstand) vaak het beste, wil je meer van de omgeving tonen dan werkt een horizontale compositie (landschapstand) vaak het beste.
De voorgrond bestaat uit een silhouet van een toeschouwer – Canon EOS 5D, 24mm (Canon 24-105mm F4L IS), 1/15s op f/4, ISO 1000
Voor het diafragma kun je het beste kiezen voor de stand die een resultaat oplevert waarbij de lucht zwart blijft en niet te licht wordt. Experimenteren is het devies. Vuurwerk is vaak lichter dan je denkt als je de timing met de explosie goed krijgt. Kies voor ISO 100 om ruis zo veel mogelijk te beperken. Vanaf statief kun je dramatischer effecten bereiken door voor een iets langere sluitertijd te kiezen. Zo rond 1/8s-2s. Dit kun je bereiken door het diafragma tussen f/8 en f/16 te zetten. Ook hier geldt weer, controleer dat de lucht niet te licht wordt.
50mm (Canon 50mm F1.4), 1/13s op f/2.8, ISO 800 (crop)
Vuurwerk geeft fel licht (schakel de flits uit, die is nutteloos voor vuurwerk fotografie), dus een superlange sluitertijd is niet nodig. Probeer net voor een explosie in te drukken of leg de hele baan van een vuurpijl vast met een lange sluitertijd. Met een superlange sluitertijd kun je ook proberen met een zwart kaartje je lens af te dekken en zo meerdere vuurpijlen ‘te verzamelen’. Als er snel meerdere van dezelfde vuurpijlen worden afgeschoten kun je makkelijker inschatten waar de volgende vuurpijl terecht komt en wat het effect zal zijn, probeer dus snel te reageren.
Door een lange sluitertijd ontstaan strepen die een dynamisch beeld geven – Canon EOS 5D, 28mm (Canon 24-105mm F4L IS), 5s op f/11, ISO 100
Hoe later het wordt hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen (vooral als er weinig wind is), aan het begin kunnen foto’s dus het scherpst worden. Maar bij een vuurwerkshow zijn de beelden het meest spectaculair zo tegen het einde. Kortom, alles proberen.
Het leuke van digitaal is dat je je helemaal suf kunt experimenteren, dus bekijk je resultaten af en toe en pas de instelling van je camera aan.
Vergeet bij het fotograferen echter niet om je heen te kijken en oog te houden voor de omgeving, het is druk op straat en het vuurwerk vliegt alle kanten op. En vergeet niet te genieten van het schouwspel en het samenzijn met vrienden en/of familie!
Mooi,ik heb ze vorige week nog gemaakt en dat resultaat was mindblowing. Eerste setje was gemaakt met de instelling voor vuurwerk in de scene modus en die waren allen waardeloos, vervolgens ben ik met de sluitertijd gaan spelen (1/40) en de iso op 400 gezet en dat resultaat was erg goed.
Hee,
Bedankt voor je goeie tips! Dat ga ik eens proberen zometeen met nieuwjaar! Nog drie kwartier.. Spannend ;-)
Alvast een gelukkig nieuwjaar, en ik hoop nog meer leuke artikelen te lezen ;-)
Gr
Nog een Tip (misschien niet heel uitdagend): sterretjes zijn ook heel fotogeniek bijvoorbeeld door rondjes te draaien. Kwam er achter toen ik een foto maakte van iemand met een sterretjes diee allemaal petronen maakte.
Inderdaad Maarten, dat is een goede tip. Zo rond de jaarwisseling zie je dat mensen dan bijvoorbeeld het jaartal gaan schrijven. Zoals op deze foto.
Kenneth,
Nog bedankt voor je link naar mijn site, veel bezoekers sindsdien!
Leuk om al je tips te lezen en te volgen, ben een regelmatige bezoeker geworden…!!
Gr Alex
Aan allen die deze website bezoeken, met veel nieuwtjes en toepassingen voor praktische fotografie, een goed en gezond 2011 toegewenst. In 2011 weer opzoek naar de ultieme foto met het mooiste licht, perfecte toonschaal en de juiste witbalans.
Groet, Jan Craane ( JEECEE)
Hallo Kenneth,
Dank-je-wel voor alle goed geschreven en leerzame artikelen die ik het (bijna) afgelopen jaar van jou heb mogen lezen. Ongetwijfeld krijgt dat in 2011 een mooi vervolg.
De allerbeste wensen voor een gelukkig nieuw jaar!
Henk Dessens
Hee,
Bedankt,
Het gaat vanavond hopelijk lukken als er niet te veel mist is:)
Hoe ver moet ik er vanaf staan?
Groetjes
Super is deze site toch!
Heb net wat test afdrukken gemaakt en ziet er super gaaf uit.
Sluitertijd van 1 sec, diafragma op 5.6, iso 100 en op statief.
Ben super benieuwd hoe ze vannacht gaan worden.
Qua afstand houden, zou gewoon de afstand in acht nemen die je normaal met vuurwerk doet. Ik stond er denk ik meter of 5-6 vanaf en ging prima. Dit was grondmodel, een kleintje.
Succes met fotograferen en fijne jaarwisseling!
Ik ga het vanavond proberen!
Ik heb sins vanmiddag een spiegelreflex ( Nikon D3100 ) en ben wel benieuwd wat die mij brengt.
Handige tips! :)
Hopen dat ze het doen:P
http://i54.tinypic.com/14cz6hi.png
http://i55.tinypic.com/vq3yus.jpg
http://i52.tinypic.com/r9lsmf.jpg
hallo allemaal
ik heb een vraag welke lens is het best voor vuurwerk fotografie
ik heb zelf een 2 lensen namelijk een 18-55 en de 55-250 mm
ik doe dit voor het eerst en met welke instelling
gr.Hendry
18-55 en dan later gewoon de afbeelding bij knippen.
Hallo allemaal,
ik heb een Sony a330 en zou graag willen weten of ik hem op auto kan zetten met vuurwerk fotografie
Gr Anneke
Beste allemaal,
Kan je dit idee ook gebruiken om onweer (bliksem) te fotograferen?
mvg, Sjaak
Hallo
Sedert ik regelmatig de nieuwsbrief lees heb ik ondertussen wat bijgeleerd hoor.Bedankt voor de tips.
Fijne kerst en een gelukkig maar vooral een gezond 2012
Gr Francine
Beste Kenneth,
bedankt voor de zeer duidelijke uitleg die je steeds stuurt. Heb er veel aan.
Hoop ook volgend jaar weer veel goede uitleg, en mooie foto,s van jouw te zien.
Met vriendelijke groet,
Harry.
Ik ga het eens proberen over een paar uur. Eh het is bijna 2012 dus artikel was van een jaar geleden.
Bedankt voor de vele mooie tips. En hopelijk volgen er nog veel meer.
Beste wensen voor 2012.
vriendelijke groet Ruud
Iedereen alvast de allerbeste wensen voor 2012.
Ik heb m’n camera al weer klaar staan met de juiste instellingen ;)
Veel succes met het maken van de vuurwerkfoto’s!
Wat een fijne site!!!
Ik heb nu een jaar een Canon 550D met een canon lens 18-135 omdat die geadviseerd werd in de winkel. Ik gaf aan niet teveel, of liever nooit te willen wisselen. Tot nu toe gebruikte ik alleen de vaste prog.
Omdat ik niet zo jong meer ben, zag ik er tegenop van alles te lezen (dik boek) en uit te proberen. Maar vorige week ontdekte ik deze site en ga toch eens andere instellingen proberen.
Mijn vuurwerkfoto’s (ik maakte er wel 120) uit de vrije hand en op goed geluk :-) op sport, nachtopname, met flits zonder flits enz. Op mijn site staan er een paar.
De beste wensen voor iedereen
Mijn advies: autofocus uit, stel van te voren scherp (controleer wel regelmatig de focus) en schiet voor vuurpijlen op F22 en 1-3 seconden – dan wordt alles heel scherp.
Grondvuurwerk (tollen, duizendklappers) geven behoorlijk veel licht en vonken af. Daarbij kan je juist goed op 1/100 tot 1/250s schieten, maar dan moet je diafragma wel weer naar F5.6 ofzo. Autofocus kan dan aan, en schiet er (in digitaal) gewoon 20 achter elkaar.
Wat betreft ISO: doe gewoon op 400 als je camera dat kan, dat levert meestal redelijk ruisvrij resultaat op en je krijgt voldoende licht binnen
Verder, lekker experimenteren!
Vrijdag voor het eerst foto,s geschoten van Vuurwerk
Camera Nikon D 5100 Lens 18-200
Zie foto,s op Site
Gr. Wiel