DigitaleFotografieTips.nl

Polarisatiefilter in de bus

Afgelopen week was ik een paar dagen in Engeland waarbij we met een bus een aantal steden hebben bezocht. Het was prima weer en vanuit de bus zagen we veel koolzaadvelden die fel werden verlicht door de zon. Ideaal om een mooie kleurrijke foto te maken, maar lastig vast te leggen door de ramen van de bus vanwege de reflecties.

Door gebruik te maken van een polarisatiefilter, deze zo te draaien dat de reflectie verdwijnt en de camera zo haaks mogelijk op het glas te houden heb ik toch onderstaande foto kunnen maken:

Koolzaadvelden in Engeland - Canon EOS 5D, 105mm f/4, 1/400s, ISO100
Koolzaadvelden in Engeland – Canon EOS 5D, 105mm f/4, 1/400s, ISO100

Een compositie maken vanuit een rijdende bus is vrij lastig, het is meer een kwestie van geluk hebben. De bus kan ook behoorlijk bewegen, een snelle sluitertijd is aan te raden om de kans te vergroten op een scherp resultaat. Houd er rekening mee dat je met een polarisatiefilter tot 2 stops licht kunt verliezen waardoor je sluitertijd langzamer wordt dan de situatie in eerste instantie zich laat aanzien.

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief! Stel je vragen op vragen.digitalefotografietips.nl.