DigitaleFotografieTips.nl

223 reacties op “Veelgestelde Lightroom vragen”

 1. hallo,

  Al mijn foto’s staan op een externe harde schijf.
  Ik gebruik lightroom 3.3 en nu zou ik graag mijn ligtroom catalogussen openen op mijn vaste computer en mijn laptop.

  kan dit ?

 2. Wie kan mij helpen met het volgende,
  namelijk gisteren was ik wat foto’s aan het bewerken toen mijn laptop door een lege accu uitviel, nadat ik deze later die dag weer had opgeladen kon ik en kan ik nu niet meer lightroom opstarten, systeem geeft aan dat lightroom catalogus in een andere toepassing geopend is, ik meen echt dat alles al afgesloten is, zou er erg van balen als ik dit niet kan herstellen en alle bewerkingen kwijt ben.
  wie o wie kan me helpen
  alvast heel erg bedankt…

  1. hoi, ik zag je foutmelding bij het opstarten..ik weet niet of je al reacties hebt gehad of of je het probleem al hebt opgelost..ik heb nl hetzelfde probleem en zoek naar oplossingen. Kan je mij laten weten of je inmiddels een oplossing hebt? hoor het graag, misschien kunnen we elkaar helpen.
   groet
   Ronald
   r.meijer7@chello.nl

   1. Hoi, Ik heb het zelfde probleem als jullie , is er inmiddels een oplossing ? Ik heb zelfs een systeemherstel gedaan niets helpt.
    Edith

 3. ik krijg opeens de boodschap kan bestand niet naar gewenste lokatie kopieren. het zijn RAW bestanden van een D700 er is niets veranderd op mijn macbook
  op mijn andere machine kan ik wel gewoon importeren

 4. Interessante site ! Nog een vraagje : ik wil foto’s exporteren van Lightroom via verkenner naar Photoshop, zonder dat ik in Photoshop de historie kan zien die ik in LR toegepast heb. En zonder de historie in mijn Lightroom te moeten wissen. Hoe kan ik dat doen ?
  Dank voor uw reactie,

  Janssen G.

 5. als ik in Lightroom 3.6 retousche’s uitvoer blijft er een rondje achter waar ik deze heb uitgervoerd,waar kan ik dit uitschakkelen ???
  Gtrs Edmond

 6. Gewoon dezelfde knop indrukken waarmee je de retouche kiest.

 7. Ik heb net Lightroom gekocht, maar zit wel tegen de enorme hoeveelheid instellingen aan te hikken. Een van de belangrijkste redenen voor aanschaf is de mogelijkheid om mijn chaotische verzameling foto’s, vanaf drie externe schijven, te importeren.

  Ik heb gezocht op google en de diverse fora’s om bij het importeren bepaalde filters in te stellen. Maar ik heb nergens kunnen vinden of je bij het importeren bijvoorbeeld een minimale bestandsgrootte kan opgeven, zodat er niet de enorme brei aan kleine pictogrammen en dergelijke mee wordt geimporteerd als je een complete harddisk gaat scannen op afbeeldingen.
  Ik zou hier graag een oplossing voor vinden.

 8. Iedere keer als ik afsluit maakt Lightroom een back-up. Heel fijn, maar inmiddels heb ik heel veel back-up bestanden op mijn harde schijf. Kan ik die op één of andere manier verwijderen zonder dat het gevolgen heeft voor de werking van het programma?

 9. Hoi Kenneth, ik neem aan, omdat je niet op mijn eerdere vraag heb gereageerd, dat het niet mogelijk is om een filter tegen het importeren van kleine bestanden is in te stellen?

 10. Kenneth, bedankt voor je snelle reactie. Ga kijken of het met een plugin gaat werken.
  Zal het laten weten als het werkt :-))

 11. hallo
  ik heb lightroom 4.2 ik heb vanmorgen een catalgus gemaakt en deze staat op harde schijf alles ging goed. ik heb lightroom afgesloten en nu wil ik verderwerken maar mijn catalogus kan niet meer geopend worden hoe komt dit en wat kan ik er aan doen ?

 12. hallo,
  Tijdens fotobewerkingen in Lightroom klapte mn computer eruit. Nu krijg ik Lightroom niet meer geopend omdat het in een andere toepassing geopend zou zijn .Ik heb al systeemherstel gedaan….wie o wie kan me helpen?

  Edith

  1. Hi Edith,

   Toevallig had ik hetzelfde probleem. De oplossing is simpel:
   ga in de map waarin de desbetreffende catalogus zich bevindt op zoek naar het bestandje dat eindigt op lrcat.lock. Haal deze weg en probeer de catalogus opnieuw te openen. Ook heb ik lrcat-journal weggehaald (beide bestandjes ff in nieuw mapje plaatsen voor de zekerheid als backup). Als het goed is werkt alles nu weer perfect.
   Succes!

 13. Graag wil ik weten of het mogelijk is of je een in LR gemaakt fotoboek ook bij andere producenten kunt bestellen dan Blurb, bv bij Hema of albelli?
  Ook kan ik de lens correctie niet vinden voor een Tamron 18-270 lens? Weet iemand raad?

 14. Hallo Kenneth,Eindelijk Lightroom4 gekocht. Na jaren met Nikon gesjouwd en gewerkt te hebben alles verkocht wegens rugproblemen. Kon ook de oftware niet meer, werkte alleen maar op NEF. Nu een nieuwe Fuji XE-1 en wat een verandering. Moet steeds op m’n zij voelen of hij er nog wel hangt.

  Lightroom, was al jarenlang gewend om met de originele foto’s op de harde schijf te werken. Moet me nu volledig overgeven aan een fictieve harde schijf links en met kopieën.
  Alles moet wennen, maar hoe krijg ik een foto terug na hem aangeklikt te hebben in de library, bewerkt en ook doorgeschakeld naar b.v. Snapheal voor die schitterende kloonfunctie. Hoe krijg ik die foto later weer terug op z’n goede plaats in de library. Bedankt alvast en Ik hoor wel,

  groet, peter nadort

 15. Ik heb een probleem
  als ik JPG importeer staan ze goed op volgorde (bestandsnaam)
  maar als ik de importeer knop (aan de linkerzijde gebruik) gebruikt hij de datum + tijd van de opname ipv de bestandsnaam

  Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen, ik maak van verschillende bronnen gebruik en daardoor moet ik ze op bestandsnaam hebben (dat heb ik ze op de juiste volgorde)

  Alvast bedankt

  Gerard

 16. Sorry ik bedoel de ionmporteer knop aan de rechterzijde ipv de linker

  gr

  gerard

 17. VRAAG: ik heb voor het eerst met Lightroom gewerkt en bij zo’n twintig foto’s trefwoorden gemaakt. Naderhand stel ik vast dat een serie trefwoorden bij de eerste foto waarmee ik heb gewerkt bij een aantal andere foto’s is blijven staan terwijl ze er niet bij horen.
  Hoe krijg ik de niet-gewenste trefwoorden verwijderd?
  Bij voorbaat dank voor je reactie.

 18. Hallo,

  Vroeger werkte ik met lightroom 2 in windows. Nu werk ik in mac. Vroeger stond deze lightroom in het nederlands, is het mogelijk om lightroom 2 op mac in het nederlands te zetten?

  Ik heb nog een vraagje, ik overweeg om lightroom 4 aan te schaffen, blijven mijn instellingen van mijn catalogus dan allemaal gelijk?

  Groeten,
  alvast bedankt

 19. Ik werk met LR 4.2 & Windows.
  Ik gebruik dit toch al een half jaar.

  Vandaag heb ik foto’s geëxporteerd en nadien afgesloten.
  Ik heb nog een verandering gebracht aan 3 foto’s, wou deze ook exporteren, maar er gebeurt niets?

  Denk je te weten waaraan dit ligt?
  Ik heb alles ook al herstart, zonder resultaat.

  Alvast bedankt!

 20. Hallo,
  Ik had mijn naam onder een mapje bewerkte foto’s gezet tijdens het exporteren….(bij watermerken) maar deze naam wil ik er niet meer onder hebben. kan ik die nog verwijderen?

 21. Goede avond,
  De foto’s in RAW van mijn vakantie laad ik van mijn camera naar Photo Elements 4, achtereenvolgend 2 x 300 en 1 x 580 foto’s. Bij het importeren naar LR komen de 2 x 300 foto’s zondermeer in LR, maar van de 580 foto’s slechts alleen de laatste 270 foto’s, hoewel het programma aangeeft dat er 580 klaar staan. Het lukt me niet om alle 580 foto’s in LR te krijgen. Is het bestand misschien te groot of weet u de oplossing?
  Met vriendelijke groeten,
  W. Snieder

 22. Help, ik heb een upgrade gedaan om meer geheugen op mijn macbook te krijgen, maar nu kan ik Lightroom met geen mogelijkheid meer openen. Het weghalen van bestandje lrcat.lock heeft geen effect. Moet ik lightroom helemaal opnieuw installeren? Ik heb geen ‘officiele’ versie…

  1. Jee geeft aan geen officiële versie te hebben. Dan is het eerste advies schaf een officiële versie aan. Hier kun je dan support op krijgen.

   Illegale versies worden niet ondersteund ;-)

   1. Heel goed, als iedereen koopt kan de prijs ook wat lager!

 23. Dank voor jullie reactie! Uiteraard ga ik nu een ‘echte’ versie aanschaffen. Ben dr helemaal klaar mee…;) Maar betekent dit dan dat ik al mijn instellingen en foto’s kwijt ben??? Ik hoop dat ik ze nog ergens kan opsporen op mijn computer, hebben jullie tips???

Laat een reactie achter