DigitaleFotografieTips.nl

Adobe wijzigt upgrade rechten Photoshop

Begin volgend jaar voert Adobe een ingrijpende wijziging door voor de upgrade rechten van de Creative Suite producten. In plaats van de mogelijkheid te bieden om voor drie versies terug gebruik te maken van de goedkopere upgrade optie (€240-300 in plaats van € 820-1000) zal Adobe de upgrade prijs alleen nog verstrekken bij één volledige versie terug. Dit betekent dus dat alleen Photoshop CS5 en CS5.5 gebruikers goedkoper naar CS6 kunnen upgraden.

Update 12 januari 2012: Inmiddels is bekend dat Adobe voor 2012 een overgangsregeling introduceert, gebruikers van CS3 en CS4 kunnen in 2012 ook upgraden voor de upgradeprijs zonder CS5/5.5 te hoeven aanschaffen.

In de eerste helft van volgend jaar biedt Adobe een nieuw abonnement model, genaamd Creative Cloud, waarbij iedereen altijd de laatste versie kan gebruiken en een maandelijkse bijdrage betaalt. Dit maakt het eenvoudiger voor Adobe om te investeren in de nieuwere versies, er zijn vaste inkomsten en gebruikers stappen sneller over. Het Creative Cloud aanbod bevat alle applicaties van de Adobe Creative Suite Master Collection, de aangekondigde touch applicaties, een versie van de Digital Publishing Suite en andere Adobe producten.

Er zijn nog niet veel details bekend over de Nederlandse prijzen voor de cloud dienst, maar in Amerika gaat het om $50 per maand voor individuen en $70 voor werkgroepen op basis van een jaarabonnement. Op dit moment is de Nederlandse versie van Photoshop te ‘huur’ per maand voor rond de € 79 (€ 944 per jaar) en per jaar voor € 566 (rond de € 48 per maand). De Engelse versie is iets voordeliger.

Werk je jaarlijks een Creative Suite collection bij, dan wordt de cloud voordeliger en je krijgt meer functionaliteit. Veel fotografen beschikken echter alleen over Photoshop. Als je jaarlijks je Photoshop versie bijwerkt ben je in het oude prijsmodel rond de €300 kwijt, in het cloud model minimaal $600. Je krijgt dan wel meer, maar gebruik je dat ook als je het nu ook niet hebt…

Veel gebruikers maken ook gebruik van plug-ins om handelingen in Photoshop te automatiseren. Bij elke update betekent het waarschijnlijk ook dat je de plug-in moet bijwerken. Meestal tegen een upgrade prijs, maar dit voegt toch extra kosten toe aan het geheel. Of plug-in bouwers ook naar een huurmodel zullen overschakelen is nog de vraag.

Als je nu gebruik maakt van CS2-CS4 en prima tevreden bent met het programma of je gebruikt het niet genoeg om de investering in een nieuwe versie te rechtvaardigen, dan is er niets aan de hand en kun je er gewoon mee door werken. De nieuwe functies spreken je misschien niet aan, je hebt al alle functionaliteit die je nodig hebt en je bent ook al gewend dat je niet de laatste Camera RAW updates meekrijgt. De verandering van het model betekent niets voor de werking van het programma.

Overweeg je naar CS5.5 te upgraden of wordt het tijd voor een upgrade rond CS6, dan moet je gaan opletten. Gebruik je Photoshop CS2, CS3 of CS4 dan is dit het moment om te kiezen. Als CS6 arriveert heb je niet langer recht op de upgrade prijs als je van CS6 gebruik wilt gaan maken.

Er zijn een aantal opties:
– Je behoudt je huidige versie, wil je later upgraden dan betaal je de volledige prijs.
– Je upgradet nu naar CS5.5 met 20% korting op de upgrade prijs (geldig tot 31 december) en dan kun je naar CS6 met de dan geldende upgrade prijs.
– Je upgradet nu naar CS5.5 met de korting en voert geen upgrade uit de komende jaren en betaalt de volledige prijs om naar de dan actuele versie te gaan.
– Of je kunt wachten om te zien wat de ‘Creative Cloud’ gaat bieden voor het maandelijkse/jaarlijkse abonnement.

Wil je upgraden en deze site steunen, maak dan gebruik van deze link om de upgrade te bestellen.

De afgelopen week hebben veel gebruikers geklaagd en ook de invloedrijke Scott Kelby, voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals, heeft een kritische open brief aan Adobe op zijn weblog gepubliceerd over de wijzigingen. De voornaamste kritiek is het moment waarop Adobe de aankondiging maakt, tegen het einde van de levenscyclus van CS5/5.5, gebruikers hebben dus niet de kans gehad zich van tevoren te informeren. Ook betekent de wijziging een significante prijsverhoging voor veel gebruikers. Of Adobe hiervoor gevoelig is moet nog blijken.

Natuurlijk, Photoshop is geen verplichting, je kunt met elk gewenst programma werken dat je wilt. Dit kan Photoshop Elements of Lightroom zijn, maar ook niet-Adobe programma’s als Paint Shop Pro, Aperture (Mac), Gimp (PC, Linux, Mac) en Pixelmator (Mac). Welk Photoshop alternatief gebruik jij?

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief! Stel je vragen op vragen.digitalefotografietips.nl.

1 reactie op “Adobe wijzigt upgrade rechten Photoshop”

Laat een reactie achter