DigitaleFotografieTips.nl

Canon lanceert nieuwe evolutie 1D serie

Op de 50e verjaardag van het Canon EOS systeem heeft Canon een nieuwe professionele camera aangekondigd, de Canon EOS-1D Mark IV.

Canon EOS-1D Mark IV

De camera bevat een 16.06 megapixel 1.3x crop sensor, met ISO waarden tot 102.400 (vergelijkbaar met de vorige week geintroduceerde Nikon D3s). Ondanks dat de camera meer megapixels heeft, heeft Canon de pixels zo kunnen spreiden dat toch deze hoge ISO waarden kunnen worden bereikt (ISO 100-12.800 is standaard beschikbaar, tot 102.400 in uitgebreide opties). Het bekritiseerde autofocus systeem van de Mark III is ook aangepakt, weer 45 autofocus punten, maar nu met 39 cross-type sensoren waardoor de autofocus gevoeligheid is verbeterd.

HD video kan niet (meer) ontbreken op digitale camera’s, de Mark IV bevat 1080p video vergelijkbaar met de Canon EOS 7D. Handmatige en automatische belichting, drie statische autofocus modi die geactiveerd kunnen worden tijdens en voor het film, een ingebouwde microfoon, een 3.5mm miniphone jack voor een externe stereo microfoon en h.264 opname met mogelijkheid filmpjes te snijden in de camera. Met een 1.3x crop sensor zal sneller een onscherpe achtergrond kunnen worden bereikt dan de 7D, maar niet zo goed als de 5D Mark II.

Dit alles in een body die praktisch identiek is aan de Mark III die hij vervangt.

Opvallend is dat de 7D een aantal functies heeft die niet in de Mark IV zijn verwerkt, zoals de horizon indicator, snelle toegangsknop voor camera instellingen en 63 zone metersysteem. Niet dat dit veel professionals zal tegenhouden als ISO en autofocus prestaties ook een flinke verbetering blijken te zijn in de praktijk.

De verwachte straatprijs €4899 met een verwachte levering in december 2009. Net als bij de 5D Mark II heeft fotograaf Vincent Laforet weer een HD video online geplaatst om de prestaties van de camera te tonen.

Canon heeft ook een nieuwe draadloze zender aangekondigd, de WFT-E2 II A, exclusief voor de 1D Mark IV. De zender biedt de mogelijkheid om met de camera te verbinden over wireless en ethernet, ideaal voor commerciële en studio fotografie. Via de nieuwe Camera Linking functie kunnen fotografen tot 10 camera’s tegelijk bedienen. De WFT server stand laat je vanaf afstand Live View gebruiken, instellingen aanpassen en de sluiterknop indrukken vanaf internet via een web browser of zelfs een smartphone met internetverbinding. Middels Bluetooth is het mogelijk een GPS apparaat te koppelen voor geotagging.

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief! Stel je vragen op vragen.digitalefotografietips.nl.

Laat een reactie achter