DigitaleFotografieTips.nl

Photoshop vandaag 20 jaar oud

Vandaag is de 20e verjaardag van Adobe Photoshop. In 1990 werd de eerste versie verscheept, op dit moment gebruikt ruim 90% van de creatieve professionals Photoshop, het pakket wordt gebruikt door (professionele) fotografen, grafische artiesten, adverteerders, maar ook architecten, ingenieurs en zelfs doktoren.

Adobe Photoshop

In 1987 ontwikkeld Thomas Knoll een programma genaamd Display. Het was een simpel programma om foto’s met verschillende grijstinten op een zwart-wit monitor te tonen. In samenwerking met zijn broer, John Knoll, werd hier functionaliteit aan toegevoegd die het ook mogelijk maakte digitale bestanden te bewerken. Het programma kreeg de aandacht van de industrie en in 1988 besloot Adobe om het programma in licentie te nemen en het programma Photoshop te noemen.

“Twenty years ago, Adobe predicted that it would sell 500 copies of Photoshop per month,” said Thomas Knoll, co-creator of Photoshop at Adobe. “I guess you could say, we beat those projections! It’s amazing to think that millions of people use this software today. We knew we had a groundbreaking technology on our hands, but we never anticipated how much it would impact the images we see all around us. The ability to seamlessly place someone within an image was just the beginning of Photoshop’s magic.”

Adobe heeft op dit moment meer dan 10 miljoen gebruikers over de hele wereld. In de twintig jaar dat het programma bestaat zijn continu verbeteringen aangebracht, sommige baanbrekend, zoals lagen in Photoshop versie 3, waardoor het mogelijk was om complexe composities te maken, en de healing brush, waarmee onvolkomendheden eenvoudig kunnen worden weggepoetst terwijl de belichting en textuur bewaard blijft, in Photoshop 7.0. Photoshop gereedschappen als crop, eraser, blur en dodge & burn zijn vaste onderdelen van het creatieve taalgebruik, het photoshoppen van een foto is een begrip geworden.

Tegenwoordig wordt Photoshop verkocht in combinatie met andere grafische applicaties (voor Flash, Web, het maken van PDF’s etc.) in Creative Studio en is de technologie onder andere te vinden in Photoshop Elements en Adobe Photoshop Lightroom. Op dit moment werkt Adobe onder meer aan Adobe Photoshop CS5 en Adobe Photoshop Lightroom 3.

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief! Stel je vragen op vragen.digitalefotografietips.nl.

Laat een reactie achter