Gastartikel door Richard Terborg – Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik een nieuw soort lichtvervormer wilde testen die nog niet eerder op de markt is geweest. Het moest iets van een speedlight “licht vervormer” zijn, maar ik had geen idee wat!
Na het pakketje open te hebben gemaakt had ik het voor me, de Light Blaster (of in het kort: Blaster!). De Blaster geeft je de mogelijkheid plaatjes tegen de muur te projecteren met je speedlight flitser. Net als een beamer, maar met de volledige flits controle van je reportageflitser.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
Na de Engelstalige handleiding gelezen te hebben – die overigens heel grappig geschreven is – ben ik hem meteen als een soort Jedi “with great power comes great responsibility” gaan testen.
Wat is de Light Blaster?
Het is een kleine zwart plastic behuizing die lijkt op een space shuttle.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
In het midden zit een gat, waarin een diaraam zit. In dit diaraam kun je een dia, of clear film plaatsen met een plaatje of foto erop. Je kunt deze zelf maken – met een template die te downloaden is op hun site – en een printer die op transparant papier kan printen.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
Je kunt ook één van de Blaster Creative Kits erbij kopen voor een paar dollar. Dat zijn verschillende achtergronden van kastelen, planeten, supernova’s, gebouwen en bossen tot vleugels of matrix-achtige special effects nummers en dingetjes. Je kunt ook oude dia’s gebruiken die je nog op zolder hebt liggen. Eindelijk een reden die weer uit de kast te halen!

Light Blaster – foto: Richard Terborg
Lens
Wat je dan ook nodig hebt is een lens (buiten die op je camera). Deze schroef je vast aan de voorkant van de Blaster. De reden waarom je een lens nodig heb, is zodat je de vorm van de projectie kunt veranderen. Met een 10mm lens kun je zo een hele muur veranderen in een andere omgeving, of juist met een 200mm een klein hartje om iemands hoofd projecteren.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
Je stelt het geprojecteerde beeld ook scherp met je lens. Het scherpstellen gaat bij mij met trial en error. Foto maken van de muur met de flitser (en dus met een zichtbaar projectiebeeld), beetje aan je focus draaien, nog een foto maken, etc. net zo lang tot het scherp is. Je kunt dit echter ook met een zak lamp doen. Gewoon door de Blaster schijnen en scherp stellen.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
De Light Blaster komt standaard met een Canon lens vatting, maar je kunt voor een paar extra dollar ook een adapter kopen voor een Nikon lens vatting. Ik gebruik mijn Canon 18-55mm kitlens.
Flitser
Aan de achterkant van de Blaster gaat dan je reportage flitser.

Light Blaster – foto: Richard Terborg
Het licht van de flitser wordt door het plaatje geschoten en dan door je lens geprojecteerd op de muur! De bedoeling is dus de projector op de achtergrond of je model te richten, zoals je altijd met een flitser doet, maar in dit geval heb je de mogelijkheid om plaatjes te projecteren waardoor je van een simpele saaie witte achtergrond iets totaaaal anders maakt; zoals bijvoorbeeld wolken, een horrorkamer of een bos.
Een beamer projector voor je flits. Het is zo simpel en zo genius!
Waarom geen beamer gebruiken?
Ik heb in het verleden vaker gewerkt met een beamer en flitsen. Omdat de beamer valt onder de categorie “natuurlijk licht” is het moeilijk die mee te balanceren met je flits licht. Een flitser blaast vaak al het licht van de beamer weg door een veel sterkere lichtbundel te genereren, waardoor het heel wat moeite en tijd kost het allemaal goed in balans te krijgen.

Beamer + Flitslicht. Zoals je ziet wat ik inflits daar verdwijnt de beamer – Richard Terborg
Met de Light Blaster heb je dit dus niet. Het licht komt direct van je flitser, door het plaatje op je onderwerp of achtergrond
De Light Blaster kost: 99 dollar en is te bestellen op: http://www.light-blaster.com/. Ik had hem binnen 4 dagen thuis, maar dat ligt natuurlijk ook aan de douane (houd rekening met een invoerheffing).
Blaster Test Shots
Om je de mogelijkheden te laten zien, dit zijn een paar simpele test shots die ik samen met Sylvia Den Boer heb gemaakt in mijn studio:

Testfoto – Sylvia Den Boer en Richard Terborg

Testfoto – Sylvia Den Boer en Richard Terborg

Testfoto – Sylvia Den Boer en Richard Terborg

Testfoto – Sylvia Den Boer en Richard Terborg

Testfoto – Sylvia Den Boer en Richard Terborg
Richard Terborg is fashion fotograaf uit Almere. Naast het fotograferen van modellen voor kleding- en accessoiremerken of eigen projecten geeft hij ook workshops. Je kunt hem volgen via Facebook, Twitter en zijn eigen website.
Leuk, de achtergrondprojectie van de jaren ’70 in een handig formaat en veel goedkoper.
Waar is dit ding te koop in nederland ??
Ja, dat is wat ik ook erg graag zou weten. Waar is die Light Blaster hier in Nederland te koop???
Hij is niet in nederland te koop. Maar gewoon te bestellen via:
http://www.light-blaster.com/ Had hem binnen 5 dagen in huis.
Light Blaster is ook te koop bij enjoyyourcamera.com ca. € 99,99maar naar verwachting duurd het niet lang dan is deze ook te koop in Nederland.