DigitaleFotografieTips.nl

98 reacties op “De ‘plastic fantastic’ 50mm lens”

 1. hi kenneth,

  leuk deze weblog van jou. Ik zoek een:
  – plastic fantastic watersport camera;
  – die op een zeer gebruiksvriendelijke manier communiceert met de nieuwe ipad of een externe harde schijf zoals icloudftp

  ik hoop op je advies

 2. Hallo,

  Ik heb pas een 35mm 1.8 objectief gekocht en ben er volop mee aan het uitproberen.. Wat mij opvalt t.o.v. de kitlens 18-55mm, is dat ik nu veel sneller overbelichte foto’s heb terwijl de belichtingsmeter netjes in het ‘midden’ staat. Is dat de lichtsterkte van een dergelijk objectief zodat de invloed van licht veel sterker is dan bij een kitlens?
  Ik hoop op reactie want iedere keer overbelichte foto’s is ook niets!
  Marion

  1. Het lijkt me een probleem van een niet goed ingestelde belichtings referentie van de camera. Wanneer dit op mijn camera te hoog of te laag ingesteld is dan krijg je over of onderbelichting.
   Het belichtings referentie punt op mijn camera is 18 procent grijs. Ik weet niet wat voor camera je hebt maar in de gebruiksaanwijzing is dit item waarschijnlijk te vinden onder belichting of belichting’s correctie. Ik zelf heb een Canon EOS 40D.

   1. Hoi Roel,
    Bedankt voor je reactie! Ik heb een Sony Alpha 55 en in het boekje kan ik helaas niets vinden over de instelling van het belichtings referentiepunt. Maar volgens mij is die goed ingesteld want bij de kitlens heb ik eigenlijk hier nooit problemen mee. Maar ben toch nieuwsgierig naar hoe dit punt in te stellen op mijn camera.

    1. Hoi Marion,

     Heb je misschien per ongeluk aan de belichtscorrectie knop gezeten . deze is vaak te vinden aan het +/- knopje :)

 3. Nog even een aanvulling die ik las in een fotoboek voor mijn camera. Wanneer je een trouw reportage maakt en fotografeert de buid in het wit samen met de bruidegom in het zwart en stel je de belichting van de camera in op het zwarte pak van de bruidegom dan wordt de foto van de witte bruid overbelicht en het pak van de bruidegom grijs wordt grijs. Dit komt omdat de belichting van de camera het beeld automatisch naar de ideale 18 graden grijs wil brengen.

 4. Marion,

  Ik heb wat opgezocht op inter net en de handleiding van de SonySLT-A55 203747 bij Gebruikershandleidingen.com gevonden. Kijk op de bladzijden 70-77/78 101 102 103. Hier vind je o.a. de instellingen voor belichtingen en compensatie.
  ook bij dpreview.com een indepth review waarin wel bij de oudere typen overbelicting geconstateerd werd,
  http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta55/14

  Ter controle kan je b.v. de camera op een droog stuk asfalt of op een stukje groen gras richten sluiter knop half in drukken, ingedrukt houden en de aanwijzer van de belichting’s meter in het midden draaien. Sluiter knop los laten en de knop weer half indrukken en dan moet bij deze tweede keer de aanwijzer op de zelfde positie in het midden komen zonder verdere correcties. Indien dat het geval is, is de belichting in orde.
  Welke stand gebruik je wanneer je met je kit lens fotografeert? Is er verschil met je plastic lens? Auto, Av, Tv, P of M, ISO waarde WB? O een van de andere symbolen? Is de plastic lens er een van Sony?

  1. Hallo Roel,
   Bedankt dat je voor me gezocht hebt naar oplossingen. Ik ga met je tips aan de slag en even de review lezen.

 5. Hallo Marion,

  Ik wens je eerst een goed 2013 en veel plezier met je hobby. Ik heb deze site zeer recent gevonden opzoek naar info over Macro fotografie. Gisteren, las ik een artikel van Kenneth Verburg, dat de zelfde problematiek beter behandeld . Maar gelukkig wel geheel overeen komt met wat ik hier vermeld heb.
  Het leuke van gepensioneerd zijn is, dat je veel tijd in diverse hobby’s kunt steken en e.e.a. graag heb na gezocht. dpreview is een van mijn favoriete foto sites. Ik hoop, dat je snel een oplossing voor je probleem vindt.

 6. Als je een cropfactor 1.5 hebt, is een 50 mm dan nog wel slim? Is een 35mm niet beter, om die natuurlijke kijkhoek te verkrijgen?

  1. Dat vraag ik me ook af

 7. Kenneth, Ik heb een NIKON D7000 en ben op zoek naar een Plastic Fantastic lens. Je geeft aan dat je dergelijke lens kan aankopen onder de € 100, maar tot nu toe heb ik dergelijke prijs niet gevonden. Kan je mij een site of winkel aanraden waar ik dit wel kan? Dank voor je reactie…

 8. Ik geloof dat deze niet gemaakt is met een Nikon vatting.
  Gaat hier om de canon 50mm f1.8, voor zo’n 90euro bij bijv. de Mediamarkt….

  Jeroen

 9. Nikon heeft ook een 50 f/1.8. Prijs rond de 100 euro ;-)

  http://www.google.nl/#hl=en&tbo=d&sclient=psy-ab&q=nikkor+50+1.8&oq=nikkor+50+1.8&gs_l=hp.3…0.0.1.2765.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0.les%3B..0.0…1c..3.psy-ab.B-gvKtOXwFc&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42553238,d.d2k&fp=384bf3957c5c7fda&biw=1174&bih=775

 10. Beste,

  Ik Ben de trotse eigenaar van een d5100 en wil graag een prime lens aanschaffen.
  Aangezien ik geen fullframe camera bezit is het dan raadzaam om als alternatief de 35mm te kopen? En is deze dan ook qwa prestaties vergelijkbaar met een 50mm op fullframe?

  Bedankt. Patrick

  1. Ik heb een 35 F1.8 gekocht bij mijn camera (cropfactor 1,5), en ik ben er erg blij mee. Met weinig licht toch foto’s kunnen maken.

   Wat wel opvalt, is de geringe scherpte diepte bij vol open, dat is leuk voor een onscherpe achtergrond, echter het scherpte gebied is zo gering dat de foto al snel niet echt scherp is.

   Ook lees ik in tests dat veel lensen bij de grootste opening niet op hun best zijn, bij 1 of 2 stops verder worden ze pas echt goed scherp, dat is mijn gevoel ook een beetje.

   De afstand is perfect, inderdaad zoomen met je voeten.

   1. @Arnoud Het scherptediepte-bereik hangt af van de afstand van je object tot de lens. Zie hier: http://www.sonjavandriel.nl/scherpte-diepte-berekenen.php

    Bij afstand van 1 meter voor bijvoorbeeld portret is maar 6 cm scherp en kun je beter een iets kleine diafragma kiezen. 5.6 is dan al 18 cm.

    Vanaf 4 meter zou het prima moeten gaan. Kleiner diafragma geeft wel iets minder verstoring doordat het licht aan de randen wat minder gebogen hoeft te worden, maar ik weet niet of dat effect nou echt zo groot is.

 11. Ik ben na het lezen van deze zeer informatieve site heel erg nieuwsgierig geworden van de dingen die besproken zijn.
  En heb dus een 50mm 1.8 II gekocht

  En moet helaas bekennen dat dit een zeer verslavend lensje is
  Maakt zeker op 2.8 met een beetje voeten werk haar scherpe foto’s
  En doet wonderen voor mijn gewicht :P

  Mijn dank voor het opzetten van deze zeer informatieve site

  Greets een beginnend fotograaf

 12. Ik heb sinds een paar dagen ook deze lens , en ben er erg tevreden over. Hij is inderdaad ragscherp. In combinatie met mijn Canon Eos 60D ga ik hier ongetwijfeld veel plezier mee beleven.
  Het is wel anders fotograferen. Normaal heb ik een zoomlens op de body ( de 18-135 of de 70-300 ) , dus moet meer gebruik maken van het voetenwerk.

 13. “Foto’s die gebruik maken van beschikbaar licht zien er professioneler uit.” Gelukkig is beschikbaar licht elk licht dat tot je beschikking staat ;) (dus ook flits, zaklamp, telefoonschermpje, reflecties etc.)
  Ik ga denk ik binnenkort maar eens de EF 50mm f/1.8 kopen voor op mijn EOS 350D, misschien in combinatie met de 18-135 3.5/5.6 STM als zoom.

  1. Flitsen is een vak apart op moment dat je foto’s er niet professioneel uit vind zien. Dan heb je het flitsen waarschijnlijk nog niet helemaal onder de knie ?

   De Canon 50 f/1.8 is een mooi low budget objectief, zolang men er bewust van is dat deze wide open niet optimaal presteert. Twee stops afstoppen is aan te raden. (f/2.8)

 14. 50 mm vind ik geen leuke brandpuntsafstand, niet op crop, noch op fullframe. Mijn favoriete lens is de 85 mm f1.8.

  De Canon 50 mm f1.8 voelt nogal plastiekerig aan.

  De Sigma 50 mm f1.4 is steviger en beter van f1.4-2.8 dan de Canon 50 mm f1.4.

 15. Hallo,

  Heeft de camera zelf veel invloed op de fotokwaliteit, of is het vooral de lens die dat bepaald? Is er veel verschil in de DSLR camera’s zelf? Moet ik een losse lens kopen en een camera erbij??

 16. De uitspraak is overigens bokè, niet bokee. De h is juist toegevoegd om deze juiste uitspraak te bevorderen.