- Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera
- Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera
- Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera
- Tweedehands foto apparatuur
- Introductie systeemcamera’s
- Aankoopadvies: Objectieven
- Aankoopadvies: Statieven
- De ‘plastic fantastic’ 50mm lens
- Introductie werken met een pentablet
Heb je niet het budget of de noodzaak om altijd de nieuwste camera aan te schaffen (misschien wel omdat je het geld liever in lenzen steekt), dan verzekert de constante stroom van nieuwe camera’s dat je vaak een mooie deal kunt krijgen als je tweedehands koopt. Tweedehands is zeker niet tweederangs, het zijn allemaal camera’s die 1,5-2 jaar geleden prima presteerden en waarom zouden die dan nu opeens niet meer voldoen?
Als je een nieuwe camera koopt is deze bij het verlaten van de camerawinkel al minder waard geworden. Je krijgt minder terug voor de camera dan wanneer je hem kocht, zelfs als dit nog maar vrij recent is. Voor tweedehands kopers is de camera niet interessant tenzij er behoorlijk wat van de prijs af gaat, dan kunnen ze net zo goed de nieuwe kopen. Later in de productcyclus van de camera zal de prijs minder snel zakken, zeker als de opvolger is aangekondigd is de bodem van de prijs vaak wel bereikt.
Er zijn verschillende locaties waar je aan tweedehands apparatuur kunt komen. Camerawinkels ruilen vaak apparatuur in als ze een nieuwe camera of lens verkopen en bieden deze dan, schoongemaakt en meestal voorzien van een garantie, weer aan. Denk aan je lokale camerawinkel of de grote online winkels. Of misschien heb je wel een vriend of familielid die van hun oude apparatuur af willen voor een schappelijke prijs. Situaties waarin je vaak veel vertrouwen in de winkel of persoon hebt, omdat je er al een relatie mee hebt of zelfs weet hoe er met de apparatuur is omgegaan.
Een andere optie is om sites als Ebay en Marktplaats in de gaten te houden. Het is dan wel handig om te weten waar je naar op zoek bent. Daarmee kun je zoeken naar richtprijzen, zodat je goed kunt inschatten of de aanbieding de moeite waard is.
Internet
Internet is een onuitputtelijke bron van tweedehands advertenties. Waar je vroeger door het lokale sufferdje moest bladeren kun je nu met een korte zoekopdracht snel de interessante aanbiedingen ontdekken. Heb je er eenmaal voor gekozen een bepaalde camera of lens via een Marktplaats-achtige site aan te schaffen, kijk dan elke dag of er nog nieuwe aanbiedingen zijn verschenen, zeker als er net een nieuw model camera of lens is uitgekomen verschijnen er veel tweedehands exemplaren op dat soort sites.
Zie je een nieuwe advertentie, controleer of er een duidelijk verhaal bij staat over de apparatuur, voorzien van foto’s. Komen ze in een originele doos, staat er bij waar ze zijn aangeschaft en wat de aanschafprijs was, hoeveel garantie zit er nog op? Hoe duidelijker de advertentie, hoe serieuzer vaak de verkoper. Alleen een kopie van de specificatielijst en wat vage foto’s vallen hier trouwens niet onder. Zeker als de prijs ook bijzonder aantrekkelijk is.
Bedenk goed dat als het te goed om waar te zijn lijkt, dat het vaak ook zo is. Kijk uit met dat soort aanbiedingen, stuur zeker niet zomaar geld op en probeer een afspraak te maken om de apparatuur eerst te bekijken voordat je tot aankoop over gaat. Dan kun je gelijk oversteken, de verkoper weet dat hij/zij het geld krijgt en jij hebt het product eerst kunnen bekijken. Wil de verkoper toch eerst geld zien, loop dan weg van de deal, voor hem vele anderen.
Veel advertenties zijn in de vorm van een (faux-) veiling. Je kunt dan tegen andere gebruikers van de site opbieden, waardoor voor de koper de hoogste prijs er uit komt. Als je een bod plaatst, dan moet je bereid zijn dat ook te betalen, bij Ebay wordt dit afgedwongen, bij Marktplaats niet.
Als je een bod plaatst is het vaak een goed idee om ook een berichtje te sturen of op te bellen. Bijvoorbeeld om te laten weten dat je snel kunt betalen en het product kunt afhalen. De verkoper weet dan ook dat je serieus bent. Dat maakt het makkelijk om voor jou te kiezen. Worden er meerdere dingen aangeboden van dezelfde koper en je bent er in geïnteresseerd, dan kun je zo ook een bieding doen voor het andere product. Als de verkoper twee vliegen in één klap kan slaan is men soms geneigd een lager combinatie bod te accepteren.
Apparatuur bekijken
Bij foto apparatuur gaat het toch vaak om behoorlijke bedragen. Het is belangrijk om de apparatuur goed te bekijken. Vaak kun je een locatie afspreken waar je dan even rustig de apparatuur kunt bekijken. Dit moet geen sessie van uren worden, maar een hands-on blik op de belangrijkste zaken is toch aan te raden. Probeer in ieder geval uit te vinden waarom men de apparatuur weg doet en hoe het gebruik is geweest.
Bekijk de camera eerst aan de buitenkant. Kijk of er geen grote krassen in de LCD en andere displays zitten (buiten normale gebruikssporen, bedenk hoe aanvaardbaar dit is) en deukjes in de body. Luister naar het geluid van de sluiter, vraag hoeveel foto’s er mee zijn genomen (het segment boven de beginners camera’s kan zeker 50.000 sluiterbewegingen aan, het segment erboven tot wel 100.000). Is het beeld op de LCD gelijk over het hele beeld en zitten er geen nare krassen op?
Voel ook aan de knopjes. Hoe soepel zijn de draaiknoppen te bedienen en voelen de knopjes niet aan of ze er elk moment af kunnen vallen. Zit er geen speling in het plastic? Open de klepjes en controleer of er geen pinnetjes voor de geheugenkaart zijn afgebroken (vraag of je eigen geheugenkaart er in mag en controleer de werking), dat de batterij deur goed sluit en dat de USB aansluiting goed vast zit. Zit er geen roest op de contactpunten voor de batterij.
Een belangrijk onderdeel van een digitale camera is de sensor. Belangrijk is dat hierop geen beschadigingen zitten. Dit kun je controleren door een lens op de camera te zetten, deze op handmatig in te stellen en onscherp te draaien. Richt de sensor op een helder wit vlak of een A4 vel papier en kies voor het kleinste diafragma (f/22 of hoger) en neem een aantal foto’s. Dezelfde techniek die je hanteert om te controleren of je stof op je sensor hebt. Zoom in op het LCD scherm en navigeer ingezoomd langs het complete oppervlak om te controleren dat er geen beschadigingen zichtbaar worden.
Kies vervolgens een wijd open diafragma, schroef eventueel de ISO waarde op en neem snel achter elkaar een aantal foto’s en neem ook wat foto’s met langere sluitertijden. Hoe klinkt de spiegel die omklapt, klinkt het solide en krijg je scherpe resultaten bij elke foto? Voor je een lens plaatst, werp even een blik in het camerahuis of alles goed vast zit en er geen schimmel of een vochtplek zichtbaar is. Het is handig deze controles op een goed verlichte plek te doen.
Zit de doos er bij (een pré, dan heeft de verkoper vooruit gedacht), controleer dan of je alle benodigde accessoires (batterij, oplader, USB kabel, cd met drivers, handleidingen) hebt gekregen.
Lenzen
Koop je een lens, controleer dan het glazen voorste element, kijk of er geen krassen zichtbaar zijn en of de coating er overal hetzelfde uit ziet. Dit kun je het beste doen door de lens in het licht te houden. Controleer ook de achterkant bij de contactpunten, deze hebben direct contact met de camera. Zit daar een beschadiging, dan zou het kunnen dat je camera weigert een foto te nemen.
Plaats de lens op je eigen camera om te kijken of deze hier goed mee werkt. Controleer de autofocus, stelt de lens scherp waar je op richt? Hoe snel gaat het scherpstellen, is er veel geluid te horen van de scherpstelmotor? Hoe ligt de lens in de hand in combinatie met de camera? Zit er een zonnekap bij en eventueel bewaarzak bij? Gaat het om een zoomlens, zit er dan genoeg frictie in zodat hij niet meteen uitklapt als je de camera naar beneden richt? Hoe soepel kun je in- en uit zoomen, voelt de lens degelijk aan daarbij?
Deal
Een goede controle kan je een onaangename verrassing achteraf besparen. Wees niet bang om toch van de deal weg te lopen als de omschrijving niet overeen komt met wat je aantreft. Je kunt je euro maar één keer uit geven, als je niet helemaal zeker bent is het soms beter om nog verder te zoeken.
Heb je eenmaal de keuze gemaakt te kopen, zorg er dan voor dat je het juiste bedrag dat jullie hebben overeengekomen betaalt. Verwijder alle zoektermen naar het product wat je hebt gekocht, zo kom je niet in de verleiding om ontevreden te worden als je nog lagere prijzen ziet of andere aanbiedingen. Maak de keuze, zorg dat je de kwaliteit controleert en geniet er van!
Tweedehands apparatuur kopen, zeker via internet, brengt iets meer risico met zich mee dan het kopen van een nieuwe doos in de winkel. Vaak is er geen garantie meer en het gaat om apparatuur waarvan je niet altijd kunt zien wat er mee is gedaan.
Als je bereid bent wat risico te nemen, goed te controleren wat je koopt en tijd te investeren in het zoeken naar een goede aanbieding, dan kun je best wat geld besparen. Koop een oudere camera en je hebt minder afschrijving en meer geld over voor accessoires. Bedenk goed, goedkoop is soms duurkoop, een gezonde dosis scepsis is nooit weg om de serieuze aanbiedingen te herkennen.
Goede tips! Wellicht over een half jaar een d700, d300s of d7000 aanschaffen als nieuwe main body (d90 als backup) die gaat hoogstwaarschijnlijk 2dehands :)
bedankt voor dit interessante artikel !
mijn D300 mag binnenkort als tweedehands de deur uit
een prima toestel dat steeds goede diensten bewezen heeft maar .. ‘k heb hem twee jaar en dan is het wel geweest
sorry trouwe makker !
Mijn Nikon D40 wil ik eigenlijk ook verkopen maar een redelijk bod is moeilijk te vinden.
probeer het eens op de zoekertjespagina van Seniorennet mr. Schuurman
reeds enkele malen goede resultaten geboekt
http://www.seniorennet.be/Pages/Zoeken/zoeken.php
Dit is ook wel een goede site
http://www.fotoapparatuur.nl/2deHands
Ik heb er zelf een hele goede 2e-hands 70-300 vandaan gehaald.
Ik heb een aantal dagen geleden voor €100 een prima D40 op de kop getikt met kitlens. Enige nadeel is dat de autozoom niet meer werkt (maar of dat nou een nadeel is). Komt gewoon van marktplaats. Goed zoeken en geduldig zijn!
Mijn vader had nog een 35mm f/2.5 lens, een 50mm f/1.8 lens, een 100mm f/2.8 lens én een teleconverter van back in the days. Dus ik ben helemaal voorzien.
Ik overweeg een tweedehands Canon 5D aan te schaffen (1e model), twijfel tussen deze en een nieuwe Canon 600D.
Ik kan niet goed vinden hoe lichtgevoelig de sensor van dit eerste model 5D is en of de ruis bij deze 5D meer is dan bij de 600D.
Ik heb een 600 gehad maar ben omgeslagen met de kano en ben in afwachting van de verzekering. Vandaar dat ik nu heroverweeg wat ik m’n volgende aanschaf zal zijn.
Mijn ervaring met fotograferen met hoge iso-waarde met de 600 is goed maar weet niet hoe dat met de 5D zal zijn.
Iemand ervaring/advies? Ook over andere eigenschappen van de 5D?
Hallo, de 5d vergelijken met een 600, is zo ongeveer hetzelfde als een Golf met een porsche. De fullframe en 21 megapixels van de mark 2 zijn eindeloos.
De 21 MP van de Mark II vind ik persoonlijk niet eindeloos. Zelf gebruikte ik de 5D II naast een 5D III, waarvan de 5D II het pand heeft verlaten. De 5D II vervangen voor een Fuji X Pro1 met crop sensor, waarvan de ISO prestaties gelijk en zelfs beter is.
De 5D III heeft wel een betere IQ, maar wordt hier nog maar zelden gebruikt. Er is altijd beter en mooier, maar het gaat om de gene die de knoppen bedient. Zie met regelmaat foto’s voorbij komen van camera’s als de 600D die vele maler beter zijn dan die genomen zijn met een 5D II of beter.
We laten ons soms gek maken door de MP en hoge ISO race en alle fancy functies die de meeste moderne camera’s hebben.
Ik zou zeggen staar je niet blind op de hoge ISO prestaties. Met de 600D zijn erg goede foto’s te maken in.
Vraag die bij mij opkomt is al snel met welke objectieven wens je de 5D Mark 1 te gaan gebruiken ? Dit is wel geen belangrijke factor voor de ruis, maar wel mede van invloed op het totaal plaatje. Dit wil men nog wel eens vergeten ;-)
Persoonlijk zou ik kijken naar een 650 of 700D en mocht je echt een Full Frame wensen om te kijken naar bijvoorbeeld een 5D II / III of 6D. De 5D I is toch al behoorlijk verouderd. Zeker niet slecht, maar neem aan dat je hier paar jaar mee wilt fotograferen ? dan zou ik zelf investeren in iets nieuwere camera.
hallo ik gebruik een tele 75 – 300 – maar kom af en toe wat te kort met vogels foto gra. wat kan ik daar aan doen ik hoor graag van u bv dank kees
Makkelijkste antwoord hierop is koop een objectief met meer mm, maar ook al heb je meer mm dan zul je mm te kort komen.
Soms crop ik een foto om de juiste beeld te verkrijgen.
Camera’s nemen vrij snel in waarde af. Een toestel van n jaar oud heeft ms 30.000 klikjes, terwijl het er wel 100.000 a 300.000 aankan ! En die 100.000 haal je zelf ook niet, want dan heb je het zelf al verder verkocht om n nieuwere tweedehands body te kopen …
Lenzen behouden hun waarde of worden zelfs duurder, zeker als de opvolgers 50% of meer duurder zijn (bv Canon 70-200 mm f2.8 IS) en de oude versies niet meer nieuw in de winkel liggen.