DigitaleFotografieTips.nl

38 reacties op “Gebalanceerde en creatieve composities”

 1. Mooie uitleg. En ik maar denken dat die boter-kaas-en-eieren hulplijnen waren om te controleren of je je camera wel rechthoudt!

 2. via iemand kreeg ik deze site er gaat hier wel even een wereldje open aan informatie zal vaak terug keren

  Leen

  1. goedemiddag, ik vind de foto’s erg leuk maar sommige kunnen beter vind ik.ik maak ze beter daar kun je een vorbeeld aan nemen

   1. Wat een balle reactie.

    Geweldige site hoor!

   2. Erg jammer Jan jouw reactie. En dan zelf geen link opgeven waar wij jou werk kunnen “bewonderen”.

   3. Wat een holle reactie zeg. Dat sommige foto’s naar jou smaak beter kunnen dat is natuurlijk prima. Maar om dan van jezelf te zeggen dat je ze beter maakt, en dat daar een voorbeeld aan genomen kan worden. slaat natuurlijk als een tang op een varken. En dan ook nog eens geen voorbeelden van jou prachtige foto’s. Pfft misschien moet je de volgende keer je volledige naam gebruiken. Jan L..

 3. thnx dit is een artikel simpel maar zeer bruikbaar !

  Roland

 4. Leuk stukje! Echt nuttige informatie allemaal om mee te beginnen nu ik m’n eerste spiegelreflex heb gekocht. Prachtige foto ook van “Old man of Storr”!!!

 5. Ontzettend leuke site en erg goede tips. Ik heb zelf recentelijk een Pentax K-M gekocht en het is mijn eerste digitale spiegelreflex camera. Het leuke van deze camera is dat oude objectieven van 30 jaar oud er ook op passen. Zo heb ik o.a. een 50mm/1.7 objectief en de platen die ik hiermee schiet zijn zoveel mooier dan die ik met de 18-55mm kitlens schiet. Ik moet nog wel veel leren over mooie composities. Ik merk wel dat ik met een heel ander oog naar dingen kijk en vooral als ik de camera niet bij me heb. Ook leuk om veel herkenbare plekjes te zien op je site. Ik woon namelijk in Almere (Muziekwijk) dus niet zo ver van het windmolenpark waar ik wel eens fotografeer.

 6. Hey Kenneth, wat een duidelijke, maar bovenal een niet saaie uitleg van wat fotografie inhoudt. Ik ben geinspireerd en trek er zo op uit met mijn Canon. Ik wil wel eens af van die kiekjes, die ik maar steeds weer weet te maken.
  Bedankt en ik blijf je volgen!
  Groetjes,
  Mona

 7. Wat een buitengewoon duidelijke en enthousiasmerende uitleg. De foto’s zijn stuk voor stuk schoolvoorbeelden voor de onderwerpen die je behandelt. Bedankt!
  Bob

 8. Naar deze informatie was ik nou al een tijdje op zoek :)

 9. Even een reactie over het lichteffect op het Nationaal Monument op De Dam in Amsterdam. Dat de fotograaf een dergelijke lichtreflectie heeft vastgelegd hangt van ten minste drie dingen af.

  1. De exacte plaats van de fotograaf (in Maastricht kun je niks zien)

  2. De exacte datum en tijd

  3. De stand van het glas (stond een raam open of niet?)

  Het zal duidelijk zijn dat je er wel elke dag kunt langs komen zonder dat het verschijnsel herhaald wordt. Het is dus afhankelijk van de bovenstaande situatie. Als je in de tijd lang genoeg wacht zou het zelfs zo kunnen zijn dat het verschijnsel niet meer zal optreden. Ook de Aarde schommelt in zijn aardas en na verloop van tijd van vele tientallen jaren kan de hoek van inval en terugkaatsing zijn licht zijn veranderd, waardoor je de exacte terukkaatsing niet meer ziet optreden. Zo’n foto maken kun je dus in zekere zin een unieke foto noemen.

  1. Hoi Peter, mooie analyse, ik heb het effect sinds de foto nooit meer gezien, dus lijkt inderdaad een uniek moment te zijn geweest.

 10. Wat een mooie website!
  Net 1 artikel gelezen, maar weet zeker dat ik terugkom voor meer, je staat onder mijn favorieten ;)

 11. Ik lees iedere keer met groot plezier deze prima informatie en tips. Mijn dank daarvoor.

  Ik hoop in de nabije toekomst een link naar mijn werk te publiceren.

  Fotografeer met 5DMKII, 50D, 350D en het nodige glas, tot 800 mm.

 12. Amaai, Jan, dat is een erge en ongepaste reactie. Bovendien is het zo dat je eigenlijk zelf niks te bieden hebt, buiten (onterechte) kritiek dan. Ik ben begonnen met fotografie en vind in deze site schitterende beelde terug en steengoede info.
  Ik kijk zeker uit naar je (betere??) beelden die je niet laat zien.

 13. Wat een super site! Ik ga binnenkort een 500D aanschaffen. Deze site helpt me super om me in te lezen om straks gelijk te proberen om echt onderschiedende foto’s te kunnen maken. Met alles wat ik hier gelezen heb, heb ik voldoende om een hele tijd te gaan oefenen!

  En wat betreft volk dat roept dat je foto’s beter moeten of kunnen, die moeten de laatste alinea even opnieuw lezen totdat ze begrijpen wat er staat…

  Keep up the good work!

 14. (van een andere Jan….)

  Ik wil mijn complimenten uitspreken over de heldere en voor iedereen begrijpelijke uitleg. Zelf werk ik als docent aan een van de grote opleidingen voor Vakfotografie en vind hier als het nodig is inspiratie om dingen helder en eenvoudig uit te leggen (geen plagiaat) aan mensen die de stof soms wat minder gemakkelijk oppikken. Chapeau!

 15. Wat een handige tips! :)

  Maar inderdaad, niets moet, alles mag.

 16. Hey Kenneth,

  Ik ben een zoektocht gestart naar een goeie camera na een bezoek aan China met m’n compactcameraatje. Heb al heel wat site’s afgestruind en wordt langzaam maar zeker steeds wijzer op het gebied van fotografie. In eerste instantie ging mijn interresse uit naar een spiegelreflex (Nikon d90 met 18-200) maar ik hoor ook goede geluiden over “bridgecamera’s. Kan ik met een bridgecamera ook met licht spelen of valt die optie af? En als dat wel zou kunnen, heb jij enig idee wat een bridgecamera is met die mogelijkheden?

  Je hebt overigens een hele fijne website!!

  Groeten,

  Marc

 17. Fijn dat je je kennis wilt delen. Ik ben me aan het verdiepen in het vak fotograferen, oftewel de basis leren kennen en deze site helpt daar erg bij. Bedankt.

  Vriendelijke groet,

  KevinS

 18. heerlijke site lekker om te lezen en duidelijke uitleg heb er zeker het een en ander gelezen waarbij ik dacht van he dus zo moet dat ..

 19. Geweldige voorbeelden! fijne uitleg.
  Naast de regel van derden hoor ik ook vaker over de gulden snede en dat de regel van derden daar een versimpelde verzie van is. Wat vind je daar van? Ze lijken wel veel op elkaar.