DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Mooiere flits belichting”

  1. Knap en leerrijk werkstuk. Bedankt!

  2. Hoi Kenneth,

    Wat een heldere uitleg over het gebruik van de flitser. Ik moet het nog even doen met flitser op de camera zelf maar daarmee kan ik ook wel wat experimenteren. Zoals met het variëren van de sluitertijd. De camera zelf kiest altijd voor 1/60sec.
    Je hebt het in het laatste gedeelte over “rear-curtain sync”. In het flitser menu van mijn Canon 450d zie ik alleen eerste en tweede gordijn staan.
    Ik neem aan dat ik dan moet kiezen voor tweede gordijn?

    1. Hoi Justin, je aanname is correct, rear-curtain sync is inderdaad het tweede gordijn op een camera ingesteld op de Nederlandse taal. Veel plezier met het experimenteren :)

  3. Bedankt voor de heldere uitleg. Keep up the good work :)
    Groetjes Ineke

  4. Hallo Kenneth ik wil je even bedanken voor al die duidelijke handige artikelen ik ben hier erg blij mee!
    Maak er vaak gebruik van, even nalezen van hoe was het ook alweer. En zo als nu worstelend met mijn camera en flitser.
    Bedankt en ga zo door :)

    Groetjes Annine

  5. Hoi Kenneth, you made my day!! Hardstikke bedankt voor de super uitleg!

  6. Een ding snap ik even niet helemaal. Namelijk de stelling dat bij gebruik van de flitser de sluitertijd geen invloed heeft op de belichting van het onderwerp op de voorgrond. Dat de achtergrond erdoor beïnvloed wordt, dat snap ik. Een kortere/langere sluitertijd levert minder/meer licht op ervan. Maar datzelfde geldt toch ook voor het onderwerp? Het flitslicht komt er nog bij, maar de hoeveel natuurlijk licht op het onderwerp neemt toch ook gewoon toe/af als je met de sluitertijd gaat spelen?

  7. HoiHoi

    Ik ben erg onder de indruk van je geschreven stukken.
    Op school zijn we bezig geweest met Rear en 2e gordijn flitsen.
    Misschien is het wat om daar nog een stuk over te schrijven.
    Veel mensen blijven het moeilijk vinden terwijl het zo`n mooi resultaat kan geven.

    gr Mnon

    1. rear en slow sink.. 1e en 2e gordijn… haha…

    2. “De flits komt dan niet aan het begin van de belichting, maar net voordat de sluiter weer sluit. Hiermee verklein je de kans dat je model denkt dat de foto al is gemaakt en op zoek gaat naar een nieuwe pose. Het is ook belangrijk te laten weten aan je model dat de sluitertijd relatief lang zal zijn en dat ze dus even goed stil moeten blijven staan.”

      Dat is waar voor analoge TTL en digitale M, maar niet voor eTTL en iTTL zoals het artikel suggereert. e/i-TTL werkt met voorflitsen vlak voor de eigenlijke belichting die voor het onderwerp niet onderscheidbaar zijn van de eigenlijke flits en gaat het beschreven effect teniet. Tenzij je de beweging in de ‘juiste’ richitng wil hebben (en dat is in de meerderheid van de gevallen niet zo) flits ik op eerste gordijn, zodat de timing gemakkelijker is. Als je bijvoorbeeld een foto maakt met 2de gordijn en een sluitertijd van 1/2s dan wordt de foto pas een halve seconde na het indrukken van de knop gemaakt, voor mijn fotografie is dat niet werkbaar.

      De mythe trage sluiter + flits = 2de gordijn lijkt toch nog altijd stand te houden.

  8. Zeer inspirerend! Bedankt voor het delen, het helpt mij enorm verder.

    Ik ben erg benieuwd naar het artikel over ” Wat doe je als je flitser buiten gaat gebruiken”.

  9. Foutje gevonden.

    “Van 1/15s naar 1/30s is 1 stop aanpassing, dit betekent dat je ISO van 100 naar 200 moet OF je diafragma van f/8 naar f/6.5 om dezelfde achtergrond belichting te bereiken…”

    F/6.5 moet natuurlijk F/5.6 zijn. Voor de rest prima artikel. :-)

  10. Beste Kenneth,

    Ik heb een vraagje over het gebruik van de 430ex icm de Canon 450D. Meer specifiek: ik wil de 430ex graag als slave gebruiken, waarbij de interne flitser van de 450D als master fungeert. Op mijn 60D werkt dit prima, maar op mijn 450D kan ik kennelijk deze combinatie niet gebruiken.

    Alvast bedankt voor je reactie.

  11. Hoe pas ik een bevreemde techniek uit met de flitser?

  12. Klare taal. Zo kan het dus ook.

    Dank!

  13. Een van de beste basis-uiteenzettingen die ik al heb gelezen! heel helder en instructief. Dank u!