DigitaleFotografieTips.nl

18 reacties op “Lange sluitertijden gebruiken”

 1. Hallo,

  Ik ben ook een beetje aan het puzzelen met sluitertijd.

  Deze foto is bij ons in de straat gemaakt:

  http://s51.photobucket.com/albums/f378/HH6/?action=view&current=DSC01393.jpg

  f/3,5
  belichtingstijd:1 sec.
  iso 400
  brandpntafst: 18mm
  max.lensopening: 3,61

  Ik had hem op een container gezet.

  1. Hoi Weyanda, de foto is erg donker, als je een langere sluitertijd van 15-20 seconden instelt zou je veel meer van de omgeving moeten kunnen zien. Het is inderdaad een goed idee de camera op een container te zetten zodat je bewegingsonscherpte tegengaat.

  2. Een hele slechte foto,als je nu eens begint met de Iso zo laag mogelijk in te stellen;Iso 100/instellen op de A-stand(diafragma)op F/8 Of F/11,gebruik altijd een statief en probeer meer straat/gebouwen verlichting dan krijg je een veel beter resultaat.
   ————–
   Groet en suc6,
   Gert.

   1. Hallo Gert,

    Oke bedankt voor de tips.
    Hier ga ik zeker mee aan het werk.

    Groeten Weyanda

  3. Hallo weyanda,
   het klinkt allemaal leuk meer iso langer sluitertijd,
   ze hebben wel gelijk hoor,maar als je in een donker ruimte op op straat iets wil fotograferen moet je idd een hoge iso hebben maar dan heb je ook meer kans op ruis in je foto en dat is voor een full frame(de duurdere camera’s) niet zo’n probleem maar met een krop de goedkopere camers wel en een langer sluitertijd hat kan maar als het echt donker is dus geen schemering meer dan weet ik niet of het dan echt gaat lukken,

 2. Hallo Kenneth

  Nou ik heb het geprobeerd met langere sluitertijden en dit is resultaat:

  http://www.mijnalbum.nl/Foto-7EBLDQ6D.jpg
  http://www.mijnalbum.nl/Foto-CLZZ8NCK.jpg
  http://www.mijnalbum.nl/Foto-7GXY4M7D.jpg

  Ze zijn nog echt optimaal maar wel al wat lichter.
  Dus ik blijf experimenteren.

 3. Hoi,

  Mijn toestel kan een sluitertijd tot 60 sec aan. Ik zie vaak foto’s met veel langere sluitertijd. Is er een tip om deze sluitertijd te bepalen of wordt er gebruik gemaakt van trial & error.?

  alvast bedankt voor de reactie,
  Eric

 4. Hallo Eric,

  Met een afstandbediening (van misschien 10 – 15 euro) kun je de camera op ‘Bulb’ zetten en kun je foto’s maken zo lang als jij wilt.

  Groeten,
  Erik

 5. Hi Kenneth ,

  Ik heb met heel veel plezier en interesse jouw goede artikel gelezen . Ik snap nu veel meer over fotograferen .
  Ik denk eraan om binnekort een systeem camera Samsung NX11 met telezoomlens 18-200 mm/f3,5-5,6 en met vaste lens 30mm/f2,0 te kopen . De mooie spiegelreflex cameras van nikon en Canon vind ik te groot om op vacantie mee te nemen . In jouw artikel wordt nergens Samsung systeem camera genoemd . Wat is jouw mening over systeem camera’
  s en is de Samsung systeem camera wel kwalitatief te vergelijken met een spiegelreflex camera . Ik ben benieuwd naar reacties . Alvast hartelijk dank . Gert.

 6. Hoe stel ik mijn camera in om in een bowlingzaal te fotograferen

 7. Je krijgt ook mooie plaatjes van een donkere straat,als je je camera,(in mijn geval een d3100 18/55 mm gewoon op automaat,zonder flitser,op een statief o.i.d.zet,en via de zelfontspanner een foto maakt.
  Je kunt dan zelfs tegenlicht van b.v. een lantaarnpaal fotograferen.
  Ik heb er mooie effecten mee gekregen.

 8. Hallo,
  Fijne tips!
  Niet alle systeemcamera’s kunnen een afstandsbediening gebruiken. Volgens mij kan de Nikon 1 J3 dat niet, maar die heeft wel een Bulb functie. Met die Bulb functie zou je langer dan de max 30sec. sluitertijd kunnen gebruiken, maar hoe werkt een dergelijke functie? Hoe moet ik dat dan voor mij zien zonder afstandsbediening?
  ps.: Kan je ook de zelfontspanner gebruiken als een afstandsbediening niet mogelijk is?
  Bedankt alvast!
  Kelly

 9. Ik heb sinds 3 dagen een Nikon D5100

  Ik heb er al mooie foto’s mee gemaakt maar gisteren wou ik in het donker foto’s maken maar dat lukte niet echt dus ik ga de tips van hier zeker allemaal proberen
  Bedankt allemaal

  Gr Ron

 10. Goeie tips, waar ik een beetje tegen aanbots is het scherpstellen in het donker, iemand ideen ?

 11. Hoe stel ik mijn camera in
  om in een bowlingzaal te fotograferen

  Iemand tips om daar mooie foto’s te kunnen maken

 12. Hey,

  Ik moet volgende week een bruiloft fotograferen. Nu gaat smiddags heel goed. Maar savonds nog niet. Als er lampen zijn wel, maar het is in curacao en er is weinig licht. Als ik niet inzoom gaat het ook goed maar zodra ik inzoom worden de foto’s donker en met ruis. Hopenlijk kan iemand helpen! Weet nog niet zoveel van de iso,diafragma en sluitertijd af.

 13. Hallo, ik ben een beginner. Waar ik tegen aan liep op vakantie met mijn Canon 600D is dat ik in het donker/schermering vaak geen foto’s kon maken.. dan klikt het knopje gewoon niet in. Zal vast logisch zijn, maar hoe kan ik dit voorkomen/wat doe ik verkeerd?

  alvast bedankt!

  grt. Tom