DigitaleFotografieTips.nl

129 reacties op “De beste sluitertijd kiezen voor een foto”

  1. Hallo Kenneth.

    Ik heb even een algemene vraag. Tot voor kort hadden de artikelen een nummer. 2.1 bijvoorbeeld.
    Is het per ongeluk dat de artikelen nu niet meer genummerd worden?
    Ik heb ze altijd uitgeprint en in een klapper gedaan. Met die nummering kon je goed zien of je geen artikel gemist had, maar nu dus niet meer.

    Groetjes Marion

    1. Hoi Marion,

      De nummering is weggehaald om het makkelijker te maken de artikelen te vinden in zoekmachines, het nummer neemt veel ruimte in die een zoekmachine gebruiker niets zegt. De nummers gaven ook geen specifieke volgorde (meer) aan. Mochten meer mensen dit erg vervelend vinden, dan moet ik daar een oplossing gaan zoeken. Als je trouwens een gratis abonnement neemt op de nieuwsbrief of RSS feed, dan blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste artikelen.

    2. Heel leerzaam !

  2. Dank! Kwartje begint te vallen…

  3. Hoi,

    Wat een fijne site met duidelijke informatie. Ik ben juist begonnen aan een opleiding en zo wat extra info over de sluitertijd en het diafragma is erg hulpzaam.

    Ik ga de site zeker nog vaak lezen!

    Bedankt

    Sasbelgie

  4. Misschien een beetje brutaal maar zou u ook de exif data erbij willen zetten. Ik vind het namelijk handig om dingen te vergelijken en zo mooiere foto’s te maken.

  5. Sorry, ik zag dat er bij sommige wel exif staat. Zoals bij de foto met prachtige vuurwerk erop.

  6. Wauw wat een prachtsite!
    I love it!
    Ben er helemaal gelukkig mee :D
    bedankt!

  7. Beste Kenneth,

    Als eerste mijn complimenten voor deze fantastische site, informatief en pakkend.
    Ik ben net begonnen met deze hobby, en nu is mijn vraag, waar te beginnen. De één zegt zo snel mogelijk naar de M functie van de camera (Canon) en nu ik dit lees denk ik dat het misschien handig is om te beginnen met de TV of AV functie. Heb je wellicht een tip voor mij?
    Alvast bedankt.

    Gretjes, Tim.

    1. Hoi Tim, dank voor de complimenten!

      Ikzelf ben meteen op de M stand begonnen, je leert daarmee het snelst wat het effect van de verschillende instellingen is. Het komt er meestal op neer dat je een keuze maakt voor het diafragma en met behulp van de lichtmeter in de camera daar de juiste sluitertijd bij selecteert. Maar dit kan in eerste instantie ook wat overweldigend over komen. De Tv en Av stand kunnen helpen om ook die creatieve keuze te maken, maar de camera zoekt daar dan nog de andere instellingen uit de belichtingsdriehoek (zie het artikel daarover) bij. Door te bestuderen welke instelling de camera er bij haalt kun je de volgende stap dan maken en ook leren wanneer je moet compenseren (want de camera heeft lang niet altijd gelijk of kan niet raden welk creatief effect je beoogt). Het komt er op neer vooral veel te oefenen en te experimenteren met de mogelijkheden van je camera!

      1. Beste Kenneth,

        Bedankt voor de snelle reactie.
        Dat wordt dus toch maar in stand M aan de gang en flink blijven oefenen.
        Nog één vraagje, de witbalans en isowaarde wel op automatisch laten staan, of hier ook mee rommelen?
        Alvast bedankt.

        Groetjes,
        Tim.

        1. Ik zou de ISO op 100 vast zetten en alleen verhogen als het niet anders kan. Autowitbalans is OK, de camera schat dit meestal wel goed in en anders kun je in nabewerking nog wel wat aanpassen.

          1. Thanks Kenneth,

            ga hier mee aan de slag.
            Kom regelmatig terug op je site.
            Nieuwsbrief is ook top.

            Groetjes, Tim.

  8. Wat een super site zeg.
    Heb een tijd terug een Sony Alpha 300 gekocht en kreeg daar een cursus bij. Deze cursus was echt wel goed voor iemand die aan een spiegelreflex begint maar gaat erg snel.

    Na enige tijd wat geoefend te hebben, kwamen er leuke foto’s uit maar nog niet wat ik echt wilde behalen. Vooral de foto’s in donkere ruimtes of in de nacht, waren slecht.

    Door deze site snap ik het nu helemaal en kan ik dus ook in diverse ruimtes fotograferen waar de licht-omstandigheden niet helemaal tof zijn.

    Bedankt,
    Nancy

    1. Dankjewel Nancy, een groot compliment!

  9. Geachte,
    Mijn gelukwensen met jullie prachtige site, ben ook nog maar beginnend fotoartiest(hahaha) en leer toch het een en ander uit jullie site, welke lenzen passen het best voor binnenfotografie???.
    mijn camera Nikon D60.
    hartelijke groetjes,
    Manu.

  10. Dit is een praktische internet-site. Er worden goede instructies gegeven voor een goede basis van fotograferen. Er wordt goed toegelicht wat er mis kan gaan wanneer ervan afgeweken wordt.

    Wordt deze site regelmatig aangevuld of gewijzigd met nieuwe ontwikkelingen of ideën ?

    gr,
    JR

    1. Hoi Jack,

      Dankjewel. De site wordt regelmatig aangevuld (zie de thuispagina voor recente artikelen), de artikelen zelf worden af en toe bijgewerkt, gemiddeld ongeveer eens per 3-6 maanden.

  11. Leuke informatieve site is dit !, ben ook nog niet zo heel lang een zeer actieve (amateur) fotograaf en altijd zoekende naar info :-)

    Ga zo door, schiet zelf met een Olympus E-30 met divers glas en binnenkort eindelijk de 12-60mm

    Groet

    Gerard

  12. Misschien een domme vraag, ben geen fotograaf maar begin wel interesse te krijgen, hoe vaak gebruik je de flits ? Dat is een prijzige optie heb ik gezien en ik neem aan dat het weinig gebruikt wordt, aangezien het niet standaard wordt meegeleverd.

    1. Hoi Alex,

      De meeste camera’s hebben standaard wel een kleine flitser, die zit ingebouwd, die kan helpen om net genoeg licht te produceren dat de foto scherp wordt onder donkere omstandigheden. Vaak kun je daarmee maar een beperkte afstand overbruggen, het is een zwakke flitser.

      Soms is het nodig om een grotere afstand te overbruggen, de locatie meer te verlichten of het licht een bepaalde richting op te sturen en daar kan een externe flitser goed voor dienen. Zo’n flitser is inderdaad een relatief dure accessoire, maar hij wordt wel veel toegepast, onder andere bij portretfotografie.

      Het is echter niet gezegd dat je er altijd eentje moet hebben, ik fotografeer weinig binnen en maak bij de landschappen en evenementen waar ik kom vaak gebruik van het aanwezige licht. Ik zou beginnen met het onder de knie krijgen van de camera zelf en dan merk je later vanzelf wel of je in bepaalde omstandigheden een flitser nodig hebt of niet.

  13. Beste Kenneth,

    Dit is echt een supeeeeeeerrrrr site, ik heb altijd compact cameratje, maar sinds kort had ik canon 500D met standaart 18-55 IS lens gekregen. ik zou graag wat lenzen bij kopen maar ik weet niet welke…ik ga volgende maand reis maken rond Azie, wat voor soort lenzen zou je me aanraden??

    Groetjes & Alvast bedankt.

  14. Hallo,
    Ik was zondag in Avifauna daar kun je binnen ook vogels fotograferen in natuurlijke omgeving dus een na gemaakt Afrika e.d
    Nu komt de vraag al mijn foto`s daar binnen zijn bewogen ik maakte daar gebruik van een canon 40D met canon ef 70-200 f4. L USM lens camera in AV stand 400 iso met flits.
    Ze waren allemaal heel sterk bewogen ik heb wel uit de hand gewerkt maar goed een enkele bewogen maar allemaal.

    Graag uw antwoordt

    1. Hoi Flip ZAellmann,

      Zeker een mooie plek om te fotograferen. Nadeel van binnen is vaak wel beperkt licht. Zeker als de vogels een beetje verscholen zitten tussen bladeren.
      Afhankelijk van of de vogels vlogen of stilzaten moet je rekening houden met een minimale sluitertijd van 1/70-1/200 (afhankelijk van je brandpunt). De cropfactor moet je meerekenen (op de 40D 1,6) en dan kom je op sluitertijd van 1/112-1/320.

      Nu zeg je dat je je flits hebt gebruikt en dan is de grote vraag hoe je flitser dan stond ingesteld en op wat voor afstand je stond.

      Zomaar zeggen waarom je foto’s bewogen zijn is vrijwel onmogelijk. Ik ken de omstandigheden in Avifauna niet en ik weet ook niet wat voor instellingen je had.

    2. Allemaal goed en wel een EF 70-200 maar ik weet dat geen lichtgewicht objectief is, maar zonder IS ? Ik ben bijna zeker dat
      als je je objectief op een statief had geplaatst dat je dan betere
      foto´s had gehad. Ik weet natuurlijk je andere parameters niet die
      ingesteld stonden en dan nog andere factoren hoor.

  15. Beste Kenneth,

    In een woord GEWELDIG!!! Super deze site, ik stond op het punt een cursus te gaan volgen maar met jouw site kan ik veel makkelijker de eerste stapjes binnen de fotografie zetten!
    Bedankt!!
    Groetjes Esther

  16. Hallo!

    Super veel info! Het duizelt me al een paar dagen hahaha!
    Maar goed, ik moet dus produktfoto’s maken.
    Heb wel standaard, maar wil ook mooie foto’s terwijl een model de schoenen aan heeft.
    Heb ik hiervoor echt fotografie lampen nodig?
    Tot zover denk ik wel, want ik heb bijvoorbeeld een hele donkerroze schoen die op de foto moet, maar ik ben echt al uren bezig om instellingen aan te passen, maar toch wil de kleur niet goed worden.

    Heb je of een tip kwa instellingen of een tip welke lampen ik zou moeten aanschaffen. Het gaat hierbij om een aantal maal per jaar produktfoto’s maken, dus met een honderd of 4/5 mag het wel ophouden!
    Alvast bedankt en ook voor de cursus hier online!

    Groetje,

    Agnes

  17. Bij wat voor cursus kan je dit allemaal leren? Als die mogelijkheden duizelen me enorm, zou hier graag meer over willen leren… O ja, weet iemand welke camera ik het beste kan kiezen: de Canon PowerShot G12 of de Nikon Coolpix P7000 (zijn beide nog niet uit, maar is al wel veel over te vinden op internet)? Ook graag erbij waarom….

    Groetjes Susanne

  18. Hallo,

    Wowww wat een super uitleg en wat een mooie foto`s.
    Zelf ben ik ook nog niet zolang bezig en heb overwogen een cursus te gaan volgen omdat ik er totaal niet meer uitkwam met diafragma,iso enz,
    Ook vind ik het super om low-en high key foto“s te maken van mijn zoontje maar vooral die lowkey dacht ik dat niet zou gaan lukken maar dankzij deze uitleg is hij redelijk gelukt voor een eerste keer…

    Bedankt.

  19. Beste Kenneth,
    Lees ieder keer weer je tips, erg interessant allemaal.
    Ik heb een canon 50D met macro 150 objectief en 18-200.
    Wil nu een EF 70-300/4.0-5.6 IS USM kopen, heeft dit toegevoegde waarde of zeg dat moet je beslist niet doen? Alvast bedankt voor je reactie

  20. Bedankje aan Laura,

    Kreeg deze site via jou, en kan heleboel rustig door nemen.
    En staan nuttige tips in.

  21. Bedankt Kenneth voor je zeer duidelijke site.
    Ook ik was net als vele andere van plan binnenkort een cursus te volgen, maar met dank aan deze site stel ik dit voorlopig nog even uit. Ik fotografeer pas sinds kort met een Canon eos 500d met een Canon 17-85mm lens. Ik probeer altijd zo creatief mogelijk bezig te zijn, maar met mijn kennis kwam hier niet zo veel van terrecht. Hopelijk zal het nu een stuk beter gaan.

    Ga vooral door met het plaatsen van zeer zinvolle informatie.

    Groetjes,

    Duncan

  22. Beste Kenneth,
    Mijn complimenten voor deze geweldige site,maar vooral de manier van uitleggen is een dikke 10+ waard!!
    Nu heb ik natuurlijk ook een vraag voor je,ik wil graag jou mening horen over het volgende:
    Ik gebruik een Sony A200 digitale spiegelreflex i.c.m een SOLIGOR f 1: 6,3 – 400 mm telelens ( kiesdiafragma handmatig scherpstellen dus)
    Ik maak vooral veel foto’s in sporthallen bij TL verlichting.
    Een aantal mensen is van mening dat ik een onjuiste keuze maak.
    Voor een “groentje” als ik is het veel te moeilijk zo niet onmogelijk om daar een goed resultaat mee te behalen.

    Graag jou eerlijke ongezoute mening hier over en eventueel advies.

    Met vriendelijke groet,
    G.Kerkhofs.

  23. Beste Kenneth,

    Wat zou je adviseren om als instellingen te gebruiken voor buiten voetbal wanneer je een canon100D hebt met een 55-250 lens?

    Merk heel vaak dat ze toch wazig zijn, en dat is natuurlijk erg jammer.

    Groeten,

    B.Ursinus

  24. Geachte heer,
    Per toeval kwam ik op Uw website en zou graag enige raadgevingen van U krijgen indien mogelijk.
    Een twintigtal jaar geleden nam ik foto’s en dia’s met een analoog toestel van Chinon. Dit merk bestaat ondertussen niet meer.
    Wegens andere bezigheden kwam fotografie op een laag pitje te staan. Daar ik nu heel wat meer vrije tijd heb, zou ik graag opnieuw beginnen met deze hobby. Echter ik twijfel welk toestel en objectief ik mij moet aanschaffen om te beginnen.
    mijn voorkeur gaat uit naar Nikon. De D 300 s / D 7000 met een 16-85 objectief, spreekt mij heel erg aan. Ik heb wel enigsinds notie van diafragma en sluitertijd, maar ISO en in het bijzonder hoge ISO standen komen mij wat vreemd over. Vroeger kon men met een analoog toestel enkel een hoger ASA kiezen door de filmrol te vervangen.
    In reviews lees ik ook dat de D 7000 beter is dan de D 300 s. De ene winkel verkoper zegt van wel en de andere niet.
    Wat is hier nu van waar ? Ook vertelde men dat de D 400 op komst is.
    Is het raadzaam om als beginner een D 300 s aan te schaffen ? Ik wil graag portretten en landschappen fotograferen.
    Wilt U mij een beetje verder helpen ?
    Ik dank U van harte bij voorbaat.
    Met vriendelijke groeten,

    patrick Dhiedt.