DigitaleFotografieTips.nl

40 reacties op “Op fotosafari in de dierentuin”

 1. Heel toevallig ben ik pas gaan fotograferen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Had ik dit artikel maar eerder gelezen! Het is precies wat je schrijft, het lijkt gemakkelijker dan het is. Maar ik ga snel weer naar de dierentuin en dan met deze tips in het achterhoofd.

  Gr.,
  Sonja

 2. hallo,

  wat een lekker duidelijk stuk over dierentuin fotografie.
  uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is.

  ik heb nog een vraag.
  er staat altijd en overal, dat je de foto’s niet voor commerciele doeleinden mag gebruiken.
  maar als ik bij de stock foto’s kijk, zie ik mega veel foto’s van blijdorp staan, hoe kan at dan?
  en hoe kan je gemaakte foto’s aanbieden aan dierentuinen…e.d.?

  groetjes elma

  1. Hoi Elma, het is wel mogelijk bij de meeste dierentuinen om een vergunning aan te vragen voor beroepsmatig gebruik. De kosten daarvan weet ik niet precies.

   Bij Blijdorp moet je bij beroepsmatig gebruik altijd vooraf contact op nemen met de Afdeling Communicatie van Diergaarde Blijdorp. Daar zal dan waarschijnlijk ook geregeld worden dat zo’n foto doorverkocht mag worden op bijvoorbeeld een stock site.

 3. Het artikel is aangevuld met foto’s uit het Dierenpark Amersfoort, een erg mooie dierentuin.

 4. Kenneth in het artikel staat dat statieven in de meeste dierentuinen niet is toegestaan. Hoe zit dit in dierenpark Amersfoort? Aangezien je het een erg mooie dierentuin vind. Dacht ik dat je het misschien wel weet.

  Bedankt voor het goede artikel. Het zal vast helpen om deze zaterdag in Amersfoort mooie foto’s te maken.

  1. Hoi Maarten, ik weet het eerlijk gezegd niet, op de website kan ik niets vinden dat het niet zou mogen. Ikzelf heb geen gebruik gemaakt van een statief, maar het was toen ook behoorlijk druk.

   In ieder geval veel plezier zaterdag!

 5. Hoi Kenneth, bedankt voor de reactie ik neem het voor de zekerheid mee en als ik het niet mag gebruiken hoor ik het vanzelf wel.

  Ik had nog een vraag gedeeltelijk met het artikel te maken, weet u wanneer de dieren worden gevoederd ook dit kan ik nergens vinden.

 6. bedankt voor dit geweldige document! Komend weekend zal ik dit eens in praktijk gaan brengen!

 7. Ga komende zaterdag naar de dierentuin in Duisburg.
  Dit doen we met cursisten van MRJ fotografie uit Aalten.
  Lijkt me een leuk dagje te worden.

 8. Hallo kenneth , Prachtige sites! Regelmatig bekijk ik jou foto sites . Ik heb een vraag bestaat er ook een onderwerp Consertfotografie met en zonder flitsen. ??
  ps Ik gebruik een canon eos camera en loop vaak tegen verschillende problemen aan. w.o wel of niet flitsen etc
  vrgrt joop

 9. Hallo allemaal.

  Ik ben een fervent dierentuin bezoeker en bevind mij 2 tot 3 keer per maand in de dierentuin en heb alle dierentuinen in Nederland wel gehad, ook de hele kleintjes die regionaal alleen bekend zijn. Wil je graag dierentuinen en dieren fotograferen dan kan ik je met name Blijdorp adviseren en Burgers Zoo. Voor Duitsland is met name de All Wetter Zoo in Münster een goede keus. Natuurlijk heeft elke dierentuin wel zijn ding en dit is maar een tip van mij uit persoonlijk maar puur voor de fotografie staan deze in de top van mijn lijstje.

 10. Een tip voor in Dierenpark Amersfoort. Neem een grote sleutelbos mee. Veel dieren zoals de tijgers, leeuwen, panters de ringstaartmaki’s, stokstaartjes en ottertjes reageren op dit geluid alszijnde de verzorger die in aantocht is. Verder kijk even wat de kleur van de kleding is van een verzorger en probeer iets gelijks qua kleur aan te trekken. Reageren de dieren in combinatie met de sleutels helemaal op.

  1. @Harry,
   Je moet de dieren fotograferen zoals je ze aantreft en niet in de luren leggen en doen alsof het al tijd is om te eten. Ze worden daardoor nodeloos onrustig.

   1. Hallo Ton
    De dieren fotograferen zoals je ze aantreft levert niet altijd een leuke of juiste plaat op. Natuurlijk is geduld een van de belangrijkste factoren om net die plaat te schieten die je in je hoofd hebt zitten. Ik heb wat workshops gevolgd voor dierentuinfotografie en heb verschillende kennissen werkzaam in de dierentuin. Elke keer als een verzorger langs een verblijf loopt reageren de dieren hierop en de dierenverzorgers passen deze truc regelmatig ook zelf toe om te kijken naar b.v. alertheid van de dieren. Ik kan je gerust stellen dat je de dieren daardoor onrustig maakt is niet zo en dit is ook het laatste wat ik persoonlijk zou willen.

 11. vraagje, laatst was ik bij de oostvaardersplassen en zag wat reeen in de bossen, dit gedeelte vh bos is omringd door een hek and daarvoor nog een “kanaaltje” dus geen mogelijkheid om je camera tegen het hek aan te leggen.. dus moet je de camera zo kunnen instellen dat het hekwerk minder duidelijk is, maar hoe doe je dit? Welk diafragma werkt het beste, welke iso …. ben een beginnende hobbyist met een super mooie spiegelreflexcamera, maar best moeilijk nog.. :-)

  bedankt!

 12. Beste Leonie,
  Ik weet niet waarmee je fotografeert en wat je allemaal in je tas hebt maar misschien kan ik je een idee geven.
  Probeer eens een zo groot mogelijk objectief (tele) waarmee je je compositie kan maken. Neem dan een zo groot mogelijke diafragma (is een zo klein mogelijk getal f) opening en kijk of je met Auto Focus nog scherp stelt. Zo niet dan met handmatig MF instelling met de hand scherp stellen en afdrukken.
  Succes ermee en groeten,
  Alex.

 13. Hi Alex,

  Ik heb een Canon EOS 550D, met groothoeklens (18-55mm) en een zoomlens (55-250mm), en een statief. Ik ga morgenvroeg eens kijken of het me gaat lukken .. Bedankt alvast

  Groetjes

 14. Hi Leonie,

  Ik wens je veel succes en ben benieuwd naar je ervaringen.

  Groeten,
  Alex.

 15. Superhandig artikel! Ik hou er echt van om foto’s te maken in de dierentuin, en dierenpark Amersfoort staat nog op mijn to-visit-list :)

  Er zitten zeker handige tips bij hier, ook als je (zoals ik) alleen een compact cameraatje tot je beschikking hebt. Bedankt!

 16. zeer mooie en leerrijke site!! Een hobby van mij is het houden van een zeewateraquarium. Hoe kan men best macrofoto’s maken van de koralen? Ik heb de tips hierboven al gelezen, maar kan dit ook met een macrolens ipv een groothoeklens en kan men best een filter gebruiken voor de reflectie van het glas of niet?
  Alvast bedankt en blijf verder doen met deze site…

  1. Ik heb hier zelf mee zitten stoeien. Ik heb zelf ook een aquarium met daarboven een groot terrarium. De belichting in het water is daardoor vrij slecht. De lampen hangen namelijk ruim anderhalve meter boven het water. Bij een zeeaquarium is de belichting juist weer iets beter, daar zee aquaria

  2. Ik heb hier zelf mee zitten stoeien. Ik heb zelf ook een aquarium met daarboven een groot terrarium. De belichting in het water is daardoor vrij slecht. De lampen hangen namelijk ruim anderhalve meter boven het water. Bij een zeeaquarium is de belichting juist weer iets beter, daar zee aquaria Veel meer licht vereisen.

   Je kunt aquaria met meerdere lenzen fotograferen. Groothoek of een zoom tot 85 mm is prima te doen. Macro is ook geen probleem, echter kun je problemen ondervinden met de afstand. Macrolenzen hebben een vast brandpunt en met bijvoorbeeld 100mm kun je optisch te dichtbij komen. Dit zal je moeten proberen!

   Het beste kun je de verlichting in huis uitzetten om zoveel moglijk reflectie te voorkomen. Anderzijds kun je je lens tegen het glas drukken. Hierdoor kun je dus met je macrolens dus in de knoop raken.

   Je kunt het beste een groot diafragma gebuiken (klein f-getal) om zoveel mogelijk licht binnen te laten komen. Ook zul je je iso aan moeten passen, afhankelijk van je toestel en de grote van je diafragma van je lens. Probeer een balans te vinden tussen de sluitertijd en de iso waarde. Langere sluitertijden kunnen bewegingen veroorzaken en dat kan bij vissen en/of beweging in het water wel wat problemen veroorzaken. Ik kan hier geen waardes voor geven. Dit is geheel afhankelijk van je toestel en de lens. Hier zul je zelf een balans in moeten vinden.

   Veel succes met het amaken van de foto’s.

   Groetjes, erwin

 17. Hallo,
  Erg handig stuk om te lezen!
  Maar ik heb een vraagje: weet iemand een goedkope maar toch goede spiegelteflexcamera? Of een alternatief?

 18. Hallo,

  Ik ben een beginneling op het gebied van fotografie en ben door dat ik meer wil doen met dieren landschap en macro fotografie op deze side verdwaald geraakt, hij is zo duidelijk dat ik het verdwalen niet eens erg vind. Ik wilde wel even een tip geven over een plaats om te gaan fotograferen en dat is in duitsland in de ANHOLTERSCHWEIZ hier vind je wolven beren en vele andere dieren. het is een wild park waar de dieren wel achter gaas verblijven maar een groot open terrein voor zich zelf hebben. Zelfs als het er druk is heb je veel ruimte om te lopen. Met kinderen is het er leuk omdat ze de geiten en ezels zelf kunnen voeren door wat voer uit een automaat te kopen. Het geeft verassende foto’s.
  Groeten Koos

 19. Hier nog een tip om mooie foto’s te maken. Bij Sigean (13km van Narbonne in zuid-Frankrijk ligt het dierenpark Reserve Africain de Sigean. Hier kan je veel dieren in een natuurlijke omgeving fotografen op een gebied van meer dan 300 ha. Zelfs Afrikaanse olifanten, leeuwen en neushoorns. Ook de flamingo en de ‘Afrikaanse’ pelikaan zitten in een natuurlijke omgeving van de zoute Etanges. Dit deel van Frankrijk (Languedoc) doet dankzij de flora en geologie zeer Afrikaans aan. Wanneer je alleen voor het bekijken van de dien komt heb je aan 1 dag l niet genoeg laat staan wanneer je ze mooi wil vastleggen.

 20. Hallo allemaal,
  Ik ben nog maar pas begonnen met een spiegelreflex camera van Nikon maar……wat is dit prachtig fotograferen! Ik had altijd al mooie foto’s maar nu is dat echt amazing! Ik moet eerlijk zeggen dat ik verschillende mensen ken die mij af en toe eens helpen omdat ik nog maar een beginneling ben op dit gebied. Dieren achter hekken moet je fotograferen op RAW en dan zijn de hekken verdwenen! Probeer wel zo dicht mogelijk bij de dieren te komen hiermee en je zal opkijken van het resultaat! Hou je camera zo stil mogelijk of…gebruik als het mogelijk is een statief. (Mag ik dierenpark Amersfoort). Als je je camera een beetje kent met automaat en P ga dan af en toe over naar M. Er gaat een nieuwe wereld voor je open als je dit alleen maar een klein beetje kent. Ik ken het nog lang niet allemaal maar heb al vele mooie plaatjes geschoten op M als je NIET mag flitsen. Ga ervoor en geef niet snel op want de balans tussen de sluitertijden en diafragme heb ik ook nog niet helemaal onder de knie. Niet al te gemakkelijk om te leren maar dit is echt de moeite waard om je daarvoor in te zetten. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik een paar schitterende lenzen heb die allemaal van Nikon zijn. Heb ook de Nikon macro (wat ik te gek vind) lens 105mm F.2.8 nano. Deze lens is het aller mooiste wat je je maar wensen kan. Blijven proberen en NIET opgeven is mijn doel en dat kan ook voor jullie gelden!

  1. Met fotograferen in RAW gaat het gaas van de heken niet weg !! ;-)

   Dit komt doordat je dicht op het hek kruipt en inzoomt door het hek.
   Zelf fotografeer ik hoofdzakelijk op A en als het licht niet meer gemeten wordt door de camera zo als ik wens dan ga ik naar M.
   Gebruik zelf voor dierentuinen een Canon 5D III – 70-200 II + extender III 2x.
   Gebruik van een statief in een dierentuin vindt ik persoonlijk onhandig werken ik adviseer dan eerder een monopod, maar uit de hand fotograferen is meer dan goed te doen. Monopod gebruik ik enkel bij zware camera objectief combinatie.

   Een flitser gebruik ik zelf nooit. Mijn camera heeft er geen. Externe filter gebruik ik ook niet in een dierentuin.

   Belangrijk om de goed te beheersen van; Diafragma, sluitertijd en ISO. De zogenaamde belichtingsdriehoek. Leer de afhankelijk heden hiervan en toepassen. Dan pas gaat er een wereld voor je open met fotograferen ;-)

 21. Mooi artikel,

  Gisteren heerlijk wezen fotograferen in burgers zoo. Gelijk maar een jaarabonnement gedaan voor 51 euro. Anders zijn de kosten 19 euro per bezoek. Parkeerkosten zijn per keer 5 euro, maar voor 8,50 kan je voor 5 bezoeken parkeren. Daarnaast nog vele kortingen bij andere dierentuinen. Simpel rekenen en je weet het ;)

  Nu het fotograferen:
  Het was een rustig dagje in de dierentuin, alleen veel duitsers haha!Baalde alleen zo erg dat ik mijn canon ef 70-200 2.8 is usm heb verkocht :( Maar deze ga ik zeker weten weer halen via marktplaats of als occasion bij een winkel.
  Dit keer had ik alleen een canon eos 1d MK4 bij me en een 24-70 F2.8
  Heerlijk die snelheid, maar had toch liever een 70-200mm. Dat is en blijft een topper!

  Je kan me volgen via twitter, facebook en youtube. Als iemand leuk vind, contact me, gaan we lekker dagje in dierentuin zitten :) Zoals velen kan ik burgers zoo aanraden! :)

  btw: informatie van Kenneth is geweldig en klopt precies! :)

  1. Burgers Zoo is leuk, maar niet het mooiste park als je wilt fotograferen. Kom er zelf erg veel, maar je staat best ver van de dieren. Parken als bijvoorbeeld Artis, Apenheul vind ik leuker om methode camera te doen ;-)

 22. Beste Kenneth,
  toevallig kwam ik bij je site uit. Erg handig! Graag zou ik een keer mooie closeups willen maken van (ogen en huid van) reptielen in de dierentuin. Ik heb een eos 400d, een 28-200 lens en een 50 mm, tussenringen, een statief, maar geen extra flitser. Heb jij nog tips voor me? Polarisatielens en met zonnekap tegen het glas aan heb ik al van je gelezen. Heb ik hier eigenlijk extra flitser voor nodig of heb je nog meer tips? ik zie dat jij vooral gefotografeerd hebt zonder glas ertussen, maar die luxe heb ik helaas niet.. Alvast bedankt, ESther

 23. Om zo min mogelijk last te hebben van reflextie. Houdt je het objectie zo dichtmogelijk tegen het glas. Liefst met zonnekap tegen het glas. Houdt de camera recht en niet in een hoek op het glas. Filters zijn echt niet nodig.

  Hier tweevoorbeelden door glas.
  http://www.flickr.com/photos/superdaantje/7718877428/in/photostream

  http://www.flickr.com/photos/superdaantje/5231767666/in/photostream/

 24. Fotograferen in de dierentuin lijkt inderdaad makkelijker dan het is, afgelopen tijd ben ik ook druk bezig geweest om deze ‘skills’ eigen te maken!

  Nieuwsgierig naar mijn tips:
  http://manondezeeuw.nl/fotograferenindedierentuintipsentrucks/