DigitaleFotografieTips.nl

16 reacties op “Fotograferen in een bos”

  1. Ik heb inderdaad al ontdekt dat in het bos fotograferen behoorlijk moeilijk is. Met dit artikel kan ik zeker wat!
    Bedankt.

  2. Erg interessant artikel.

    Is het noodzakelijk om een wit vlak (a4tje oid) mee te nemen om achteraf de witbalans goed in te kunnen stellen? Ik merk namelijk dat ik dat zelf erg lastig vindt bij fotografie in de bossen.

    Hartelijk dank voor uw reactie.

  3. Bedankt voor de reacties! Fijn om te horen dat het artikel goed ontvangen wordt, dat is voor mij toch elke keer weer spannend!

    Ik werk zelf niet met een grijskaart om de witbalans op af te stemmen. Witbalans is voor mij iets wat heel erg smaakgebonden is, ik maak deze soms bewust wat warmer, wat ook in mijn stijl van fotograferen past.

    Heb je daar echter moeite mee, dan kan het handig zijn om een grijskaart mee te nemen om daar je witbalans op af te stemmen. Het is handig, maar naar mijn idee niet noodzakelijk ;)
    Het punt is dat zodra je denkt het nodig te hebben, je het zeker moet gebruiken!

    Groeten,
    Erik

  4. Als de kleuren wat koel aanvoelen op het LCD scherm achterop de camera, dan kies ik soms voor bewolkte witbalans. Ik werk in RAW, dus uiteindelijk heb ik altijd achteraf nog de keuze de witbalans aan te passen, maar het geeft op locatie soms een beter gevoel.

    En inderdaad net zoals Erik wijzig ik het achteraf soms op gevoel.

  5. Wat een mooie en interessante maar vooral leerzame stukken over fotografie. Ik ben al een tijdje lid en iedere keer leer ik weer veel van deze tips.
    Heel erg bedankt Kenneth & Erik

  6. Goed artikel.
    Daar kan ik wat mee.
    ‘k Zwerf veel rond in de bossen van De Hoge Veluwe en vind het vaak moeilijk om de juiste composities te maken.
    Met dit artikel kan ik wat.

    Groeten,
    Peter

  7. Goed artikel, krijg direct zin om aan de slag te gaan en het bos op te zoeken!

    Moet helaas nog even werken ;-)

  8. Erik, bedankt voor de leerzame uit eenzetting, ik heb weer wat geleerd. En hier op het leersums Veld kan ik goed experimenteren.
    groetjes Ik hoop nog veel van je te horen , en uiteraard ook van Kenneth.

    groetjes,
    Sylvia.

  9. Goed artikel. Juist in de herfsttijd bezoek ik het bos wat vaker dan normaal. Ik heb nog wel een tip: doordat er inderdaad zoveel te zien is in het bos, is het vaak lastig om een compositie te maken. Als hulpmiddel daarbij gebruik ik een ouderwets dia-raampje. Daarmee kun je makkelijker je compositie bepalen; je ziet de foto/compositie als het ware al voor je! Houd het dia-raampje vlak bij je oog, dan zie je wat je met een standaardlens (+/- 50mm) op de foto krijgt. Houd je het dia-raampje wat verder weg, dan zie je het beeld dat je met een tele-lens krijgt.

    Groetjes, Jacqueline.

  10. Mooie en heldere uitleg met bruikbare tips

    Hoop ook tijd te vinden voor een bos bezoek

  11. Hoi Kenneth,

    In je artikel heb je over het registreren van een locatie in je telefoon.
    Ben al een tijdje opzoek naar zo’n applicatie maar kan er geen goede vinden. Mag ik vragen welke jij gebruikt?

    Mvgr,

    Gerard

    Ps, ben een groot fan van je website.
    Heb hier al een heleboel kennis opgedaan :)

  12. Hoi Gerard,

    Het is niet mijn artikel, maar van Erik, maar toevallig heb ik dit wel zelf als tip bijgevoegd in het artikel ;) Ik heb een iPhone en heb in de Google Maps applicatie met behulp van de bookmark optie een registratiepunt van de locatie aangemaakt.

    Vervolgens aan de wandel geweest en bij het opnieuw openen van Google Maps kon ik die bookmark weer opvragen en aan de hand van mijn nieuwe locatie duidelijk zien welke richting ik op moest om weer terug bij de auto te komen.

    De kaart kwam trouwens niet naar voren (want geen 3G verbinding in het bos), maar ik kon zo wel de algemene richting achterhalen.

    Zeker als ik fotografeer verlies ik soms wel eens uit het oog welke kant ik allemaal op dwaal, dus dit is een erg handige optie.

  13. Erik hartelijk bedankt voor dit leerzame artikel..heb al een veel geleerd van jou en Kenneth. Nou deze theorie nog leren in de praktijk om te zetten. Net als Gerard ben ik een grote fan van deze website, nogmaals hartelijk dank.

    MVG Jan

  14. zeer intressante info! kan ik zeker gebruik van maken

    groeten

  15. Een mooie foto maken in het bos is zeker een uitdaging.
    Maar de ISO waarde is zeker zo belangrijk. Composititie oké ISO en sluitertijd waarde niet goed waardeloze foto. Mijn bevindingen zijn door de regel nu in de herfst dat ISO 200 een uitstekend uitgangspunt is. Jammer dat ik dit in dit artikel mis. Hoewel, wat bij de foto’s staat wel duidelijk is. ISO 200 is nog niet zo verkeerd in het bos.

    1. Dat het gebruik van de techniek niet zo uitvoerig beschreven is, komt doordat die in de landschapsfotografie vrijwel altijd hetzelfde is. Neem bijvoorbeeld je ISO, die zet je zo laag mogelijk. Dit omdat je als landschapsfotograaf doorgaans vanaf statief werkt voor het eindresultaat.

      Ik ben het niet met je eens dat een hogere ISO de foto volledig verpest. Als je een goed moment kan pakken terwijl je ISO nog te hoog staat, kan de foto door het moment en de compositie best heel mooi zijn. Andersom, een foto met goede techniek maar een verkeerde compositie, heeft weinig tot geen zeggingskracht ;)