DigitaleFotografieTips.nl

27 reacties op “Grijsverloopfilters in de praktijk”

 1. Hallo Kenneth, mooi artikel weer! Toevallig eerder deze week op pad geweest bij zonsondergang en toen ook mijn grijsverloop filter gebruikt.

 2. Bedankt voor deze zeer duidelijke uitleg!

  Groetjes, Inge

 3. Hallo Kenneth, allereerst gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan van je mooie duidelijke site! Ik hoop dat je nog lang doorgaat. Mooi artikel weer over grijsfilters ga denk ik tot aanschaf over.

 4. Felicitaties voor je schitterende site van iemand die echt te weinig reageert maar de gehele inhoud steeds volledig doorneemt.
  Groeten uit Brugge

 5. Ik heb een grijsverloopfilter van Stealth Gear, maar deze is er volgens mij maar in één sterkte…. Klopt dit?

 6. Ik heb sinds kort 3 grijs Filters aangeschaft n.a.v. het artikel dat u schreef . Ik raakte daardoor zeer enthousiast !!!
  ( Waarvoor enorm dank ! ) . En heb ook de andere artikelen over dit onderwerp , die u daarover geschreven hebt gelezen .

  Ik kocht van het merk Stealth Gear ,
  ( aanbevolen door de winkelier ) ……….

  1_De Licht smook _HQ NDZ
  2_ De Half om half _ Gradual Grey en
  3_ de Donker Smook _ Square Filter ND 8

  Met houder en verloop stukje

  Maar nu in de PRAKTIJK blijkt dat mijn Fotovriend en ik een enorme Roodzweem over de foto’s te hebben .
  Wat hebben wij verkeerd gedaan .

  We hebben beiden de CANON Eos D 7 ………………
  Wel met verschillende lenzen erop.
  Maar toch beiden een ROODZWEEM ………… Wat nu !

  Weet u raad ……….
  Alvast Hartelijk DANK !
  Ook voor de Fantastische Artikelen die wij verslinden !
  Groet Gerda & Joop

 7. Van Harte Gefeliciteerd met het 5 jarige bestaan van deze site. Ik ben sinds kort op jou site, en ik geniet ervan, ik woon in Spanje, dus met al die tips ga ik anders de bergen op, extra genieten. Op naar de 10 jaar, veel succes

  Vriendelijke groet,
  Corry

 8. Beste Kenneth,
  Ik heb hetzelfde probleem als Gerda en Joop. Ook ik heb een roodzweem met filters van Steath Gear. Zowel bij het grijsfilter als het grijsverloopfiler. De zaak waar ik het kocht vertelde dat ik dan de witbalans handmatig moet instellen omdat het filter toch invloed heeft hierop. Dat is in de praktijk tijdens een zonsondergang en matig licht een lastig verhaal.
  Heb je tips?
  Groet,
  René

  1. Is de zweem zoals je ziet op het eerste foto voorbeeld op https://www.google.nl/search?q=%22stealth+gear%22+grad+gear%22+grad (druk even op afbeeldingen/images bovenin om hem te zien)?

   Dat lijkt toch heel erg op de kleurenzweem die ik bij Cokin ook tegenkwam als er meerdere filters werden gestapeld.

   Ik heb zelf geen ervaring met deze filters, maar ze zijn recent op de markt gekomen (2011?) en qua prijs behoorlijk onder bijvoorbeeld de Cokin filters (ik zie €60 voor een set met drie filters van drie verschillende kleuren met dezelfde sterkte)?

   Ik moet zeggen dat mijn camera nooit in de war raakt van de Lee filters qua witbalans, maar als er een roodachtige zweem in zit bij jullie filters zou het kunnen dat de camera bijvoorbeeld met groen of een koelere kleur gaat compenseren.

   In het veld kun je eventueel proberen om daglicht in te stellen in plaats van auto, maar als je in RAW formaat fotografeert kun je net zo goed auto laten staan en op de computer achteraf de witbalans wijzigen.

   Je kunt eventueel in nabewerking kiezen voor daglicht of automatisch om te zien hoe de computer er mee om gaat, maar als de onderkant OK is en de bovenkant niet, dan zit het hem echt in de filters.

   Eventueel kun je als je met de laatste versie van Camera Raw werkt een afwijkende witbalans intekenen met lokale bewerkingen zodat je een verschillende witbalans voor boven- en onderkant hebt.

   1. Hallo Kenneth
    Bedankt voor de reactie , ik weet nu een stuk meer door die link , die je door gaf ;<))) Opp Maandag 3 Sept .

    Daardoor gaan we nu verder met het uitproberen en het corrigeren ervan in PS & Camera RAW.

    En misschien wel de aankoop van een Lee Filter ……………
    Wie weet .
    Hartelijk bedankt !

    Groet Gerda & Joop

 9. Beste Kenneth in de eerste plaats gefeleciteerd met het 5 jarig bestaan van uw site. Ik heb al veel bijgeleerd waarvoor mijn dank.
  Toch zou ik willen vragen in verband met de aanschaf van grijsfilters over welk bedrag het ongeveer gaat.
  Dank u.

  1. Dag Roland,

   Je moet ongeveer rekenen op € 120 voor een 100x150mm Lee filter, dus tegen de € 360 voor een complete hard/soft set. Soms worden ze ook als set verkocht en kun je goedkoper instappen en er zijn ook starter kits met één of twee verschillende filters.

   De DSLR starter kit heeft bijvoorbeeld een houder, een 2 stops ND Grad Filter, een 2 stops ND (grijsfilter) en een opbergtasje voor rond de € 320. Je hebt dan nog wel adapters nodig afhankelijk van je lenzen, met één adapter voor één lens kom je rond de € 400 uit.

   Cokin filters zijn goedkoper en worden veel gebruikt door beginners, met voorbehoud voor de kleurzweem die je soms dus kunt zien als je meerdere filters stapelt.

   De Cokin Z Pro Grad ND Kit U 960 met houder en drie filters is ongeveer € 120 ex adapters. De levertijd is op dit moment lang (8-10 weken), het bedrijf heeft een faillisement/overname gehad waardoor de productie op een laag pitje kwam te staan.

   Als je serieus met landschapsfotografie bezig bent zou ik direct naar Lee gaan, dat kan veel geld besparen als je niet eerst de Cokin route gaat, wil je eerst uitproberen dan kun je misschien ergens een Cokin filterset vinden.

   In mijn ervaring zijn de Lee filter sets goedkoper in Engeland. Ik heb bijvoorbeeld mijn set besteld bij http://www.speedgraphic.co.uk/lee_cokin_hitech_100mm/lee_nd_resin_grad_set_/14832_p.html, die rekenen 182 Pond (ongeveer € 210 ex verzending) voor een set van drie ND grad filters.

   1. Het kopen in een set scheelt wel een paar centjes als ik het zo zie.

    Zit zelf al geruime tijd te twijfelen of ik een set Lee ND grad filters zal aanschaffen. Wil deze hoofdzakelijk met de 16-35 II gaan gebruiken op FF. Denk dat ik binnen kort toch maar eens de knoop moet door hakken. :D

 10. Hallo Kenneth,

  Ik ben ook overgestapt op Lee filters en heb ook een circ.pola van Lee gekocht. Deze wordt dan met een adapt.ring voor op je twee slots adapter geplaatst. Wat mij tegenvalt is dat bij mijn gebruikte 16-35 mm f2.8 L lens er veel vignetering op treedt. Ik kom met twee filterslots en een pola boven de 20mm uit om geen vignetering meer te hebben. Ik heb nu een slot weggehaald om de vignetering terug te brengen naar 20mm en dat gaat toch ten koste van je groothoek. Gezien het prijskaartje van de Lee filters vind ik dat jammer. Wat is jou ervaring met de combinatie?
  De plastic beschermkappen (setje van drie) van Lee zijn idd erg handig zoals je ook omschrijft!
  Gr Eduard

  1. Hoi Eduard,

   Gebruik je de super groothoek adapters van Lee? SWA staat er op. Hierdoor komt de filterhouder dichter op de lens te zitten. Ik heb geen pola, maar met de SWA lukt het net op 17mm met twee filters.

   1. Hoi Kenneth, Ja ik heb de Wide, maar met een pola erbij kom je uiteindelijk uit op 21/22 mm. Het is niet anders maar de kwaliteit is geweldig en met een Lee circ.pola voorkom je het melkachtige zie:
    p://www.flickr.com/photos/77638946@N04/?saved=1
    Prachtig info site heb je! Gr Eduard

  2. Hallo,

   Ik vroeg mij af wat jullie bedoelen met die plastic beschermkappen en waar ik die kan kopen?

   Groetjes, Q.E.

 11. Na lang wikken en wegen ook een set Lee filters besteld voor de Canon 16-35 II en 24-70 II. Deze besteld in Engeland. ben benieuwd hoe lang het duurt voor dat ik deze ga ontvangen.
  * Filter Holder (2 slots)
  * 82mm Adapter Ring
  * 0.9ND Grad (hard)
  * 0.6ND Grad (hard)
  * 0.6ND Grad (soft)
  * 0.9ND ProGlass Standard

  Kan eigenlijk niet wachten tot deze binnen zijn :D

 12. Prachtige serie filters, maar waarom geen Cir. Polarisatie, de meest gebruikte filter!! Ik had in Utah niet zonder gekund!
  Veel plezier met je filters, je zal er geen spijt van krijgen.

  http://www.eduardvanmil.com/eduardvanmil/VS_Utah_2012.html

  http://www.eduardvanmil.com/eduardvanmil/Apparatuur.html

 13. Ik heb onlangs eens set filters + houders + adapters + zonnekap uit china laten komen. Eerste indruk best ok! De zonnekap klik je vooraan de filterhouder.
  groetjes

 14. Hi Kenneth,

  Graag advies voor gebruik Lee Filters op zoom lenzen:

  * Canon 24-70 mm. 77 mm adapter ring > standaard adapter ring? of groothoek adapter ring?

  * Sigma 24-105 mm. 82 mm adapter ring > standaard adapter ring? of groothoek adapter ring?

 15. Hallo, Kenneth,

  Welke bewerkprogramma’s gebruik je voor het corrigeren van je fotos? Ik zoek een goede, maar vind het erg moeilijk er een te vinden.

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Photoshop (elements), Lightroom?

 16. Hallo Keneth,

  Ik ben net begonnen met me te verdiepen in het toepassen van ND filters. Jouw artikel biedt voldoende informatie om mee te beginnen en me verder te ontwikkelen.

  Bedankt voor het delen van je kennis