DigitaleFotografieTips.nl

16 reacties op “Van idee tot realisatie: Heide in bloei fotograferen”

 1. Heel mooi en inspirerend artikel met geweldige foto’s … Moet mezelf ook eens op tijd uit bed zien te krijgen om zulke tripjes te ondernemen…

 2. Goed artikel hoor! Eerlijk van je dat je eerlijk toegeeft dat je hebt gesleuteld (en ook wat!) aan je foto’s.

  Zelf heb ik een lompzwaar statief dat ik niet zomaar mee kan nemen.. Is in zulke situaties het handig om toch maar een kleinere scherptediepte te nemen ICM een iets hogere ISO? Of hoe zou jij dat aanpakken?

  1. Het fotograferen in RAW maakt het verschil wel kunstmatig wat groter dan als je met JPEG zou fotograferen. Met een beetje bewerking kun je je resultaten al aanzienlijk verbeteren en hoort wat mij betreft gewoon bij fotografie.

   In dat geval zou ik inderdaad gaan voor een iets hogere ISO zodat ik iets meer scherptediepte kan introduceren. Lang niet al mijn foto’s zijn met f/22 genomen, die foto van de bank is met f/4. Met een groothoek lens krijg je makkelijker een grotere scherptediepte met een verder open diafragma.

 3. In één woord wow!
  Ik was zelf vanmorgen om zes uur buiten om de heide (die ik gelukkig zowat te voet kan bereiken) bij zonsopkomst te fotograferen. Bedankt voor de goede tip dat ie nu in de bloei staat,dat wist ik niet.Overigens is dit artikel heel erg nuttig, kreeg meteen wat ideetjes omdat ik deze heide wel ken.
  Helaas hing er een dik pak grijze wolken dus nu maar hopen op een heldere ochtend in het weekend.

 4. Leuk Artikel weer Kenneth.

  Het is niet het eerste wat ik zou willen doen om de heide te fotograferen maar het geeft wel een goede structuur weer van hoe je zoiets aanpakt. Van het begin tot het einde.

 5. Ik weet het. Ik weet het. Ik moet een email van Kenneth niet openen als die binnenkomt en ik weg moet. Ook niet even snel gluren want dat lukt toch niet. De teksten en voorbeelden die hij gebruikt zijn zo duidelijk en verhelderend dat ik gelijk de klos ben en door blijf lezen tot de laatste regel.

  Bedankt Kenneth, door u kom ik nu dus te laat op mijn afspraak!

  Groeten
  Cor

  1. Sorry Cor!

 6. Altijd leuk om eens bij een ander in de keuken mee te kijken. Goed en informatief artikel!

 7. Ziezo! Vandaag ben ik er ook even op uit geweest met de tipjes van hier!.. tussen 13.00 en 16.30 (wel niet de ideale tijden maar vooruit)..
  het was erg wisselvalig weer waardoor ik zowel dramatische als mooie foto’s kon vast leggen!

  Ook heb ik de portretstand wat vaker gebruikt (zoals kenneth ook doet in zijn voorbeelden).
  http://www.flickr.com/photos/tomklerks/sets/72157622043340829

  1. Ziet er goed uit Tom, mooi beeld van de Loonse en Drunense Duinen.

   Ik heb het er in het artikel niet echt over gehad, maar ik fotografeer inderdaad onbewust wel veel landschappen in de portretstand waar je misschien de naamgevende landschapstand zou verwachten. Ik heb er niet per se een reden voor, het voelt gewoon goed, maar het werkt in ieder geval wel onderscheidend.

 8. was vorige week al op de bloeiende heide maar ga zeker nog een keer met al deze tips, dank je wel!

 9. goed geschreven, duidelijk, informatief en inspirerend.
  kortom alles wat je van deze blog mag verwachten, chapeau!

 10. hej Kenneth! Vorig jaar poste je een artikel over de Posbank….vandaag één jaar later heb ik eindelijk de inspiratie die je toen bood kunnen invullen…..ik was alweer bijna te laat en ook het weer zat niet helemaal mee…ik dacht ik laat je even weten dat je inspiratie die je al jaren hier deelt ER echt toe doet….keep going…just a kind message! Cheers in Schotland!
  //Dave

 11. Wat een heerlijke uiteenzetting, niet alleen voor techneuten maar vooral voor enthousiaste (amateur-)fotografen.
  Bedankt Kenneth, en ga vooral door!

  groet, Hans
  ps. woon aan de noord-veluwe zoom, op 2 km afstand van de heide, nu een beetje te laat maar volgend seizoen ben ik er.