DigitaleFotografieTips.nl

13 reacties op “Kerstverlichting fotograferen”

 1. Heel fraai artikel! Bedankt voor de handige tips. :)

 2. Goed artikel, zeker een aantal dingen die ik ga proberen.

 3. Leuk en leerzaam artikel.
  Het is zeker niet makkelijk om de juiste sfeer op de foto te krijgen.
  Maar nu heb ik toch een paar goede tips!
  Bedankt!!!!

 4. Inspirerend en leerzaam artikel! Anderzijds is dit toch ook de tijd van het jaar om van het mooie diffuse bruikbare licht gebruik te maken, nu met de vorst is het licht tussen half 8 en half 10 werkelijk fenomenaal! Het avond blauw, ja helemaal mee eens net zo mooi als het ochtendlicht. Uitdagend is het creëren vd sterretjes van de lampjes, licht waarschijnlijk aan mijn lens maar is me nog niet gelukt met een hoog f-getal! Thanks weer!

 5. Leuk artikel, maar op een punt slaat de schrijver de plank toch behoorlijk mis:
  “Ik probeer meestal -1 stop onder te belichten waardoor ik een hogere sluitertijd krijg, zonder meteen ISO 640 of ISO 800 te moeten kiezen.”

  Wat hij hier zegt is het volgende: stel dat de juiste belichting f/4, 1/30s, ISO400 is. Hij stelt dan voor om 1 stop onder te belichten (dus 1/60s sluitertijd te kiezen en de rest hetzelfde te laten), omdat hij blijkbaar bang is van ISO800.
  Op 9 van de 10 digitale camera’s (en in elk geval al mijn camera’s) levert 1 stop onderbelichten op ISO400 *meer* ruis op dan correct belichten op ISO800. De reden hiervoor is simpel: die onderbelichtte foto ga je achteraf weer 1 stop lichter maken, dus digitaal ‘versterken’. In de camera gebeurt dat met de analoge signalen, waarbij wat meer informatie beschikbaar is.

  Sterker nog: als je de foto op ISO1000 zou maken en hem daarmee iets te licht te belichten (zonder uitgebeten partijen te krijgen) en hem achteraf wat donkerder maakt, dan krijg je nog minder ruis. Deze techniek heet: “rechts belichten” (genoemd naar het effect in je histogram). Zoek maar eens op Internet, er is veel over te vinden.

  Veel plezier met fotograferen,
  Freddy Hurkmans

  1. Inderdaad Freddy,
   je hebt volkomen gelijk! Ik heb het ook al meermaals gemerkt dat je met een beetje (1/3 tot 1 stop) meer naar rechts (of overbelichten) je veel minder ruis hebt, zeker bij het gebruik van raw bestanden. Goed opgemerkt! Ik geloof zelfs dat ik op deze website er al een item heb over gelezen.

 6. Hoi,

  Super website en evenzo alle tips en handouts.

  Wat ik alleen mis zijn de instellingen bij de foto’s. Zoals bijv. shutterspeed, aperture, iso, A/M focus, AF-veld, lichtmeting(spot/full fram) en andere camera instellingen.

  Zo krijg je een beter begrip van wat een instelling met het beeld doet en kan voor een beginner goed als uitgangspunt gebruikt worden. Uiteraard is niet iedere situatie hetzelfde.

  gr.
  Robert

  1. Hoi Robert,

   Ik heb meer verzoeken in die richting gehad, ik zal gegevens gaan toevoegen in de nieuwere artikelen en de oudere artikelen over tijd aanvullen.

 7. Hoi

  Dit artikel komt precies op het goede moment
  Want we gaan over anderhalve week kerstverlichting fotograferen in Amsterdam
  Het is een leerzaam artikel
  Bedankt
  Marina

 8. veel bruikbare tips, zeker voor de tijd van het jaar, leuk!!!
  nu alleen nog uitproberen
  bedankt!!!
  Erwin

  ben zelf opzoek naar tips voor het fotograferen bij (dance) evenementen; afhankelijk van kunstlicht

  kan iemand mij adviseren?

 9. ben op zoek naar:

  ervaringen met SAL 70-200

  en naar tips voor het fotograferen bij (dance) evenementen; afhankelijk van kunstlicht

  kan iemand mij adviseren?

  gr Erwin

 10. Prachtig amai ik wou dat ik zo goed met mijn D-60 om kon gaan. Prachtige foto’s en tekst!! Ga zo door!.
  Ik ben een leek en wil leren . Prettige kerst voor u allen en een fijne jaarwisseling