DigitaleFotografieTips.nl

18 reacties op “Fotograferen in mistige omstandigheden”

  1. Ik als beginnend fotograaf vind het mooie foto’s.
    Wat ik mis en wat voor mij misschien wel leerzaam is dat de instellingen van het toestel niet vermeld worden.

    Met vr. gr. Peter Keizer

    1. Hallo Peter,
      Kijk eens op pbase.com, daar zie je prachtige foto’s met daarbij vermeld alle camera instellingen zoals gekozen diafragma, sluitertijd, iso waarden en lens.

      Met vriendelijke groet, Gerard van Alem

    2. Peter,
      Wanneer je de photostream van Kenneth bekijkt zie per foto more properties en heb je alle gegevens hoe de foto is gemaakt.

      klik op :http://www.flickr.com/photos/kennethverburg/sets/
      set Misty polder, daarna op de foto die je wilt zien. Onder More Properties staan de gegevens van de foto.

  2. Pracht verhaal geeft je inspiratie om in dat “slechte” weer er met je camera op uit te trekken,normaal om die tijd gaat mijn inspiratie niet verder dan het dekbed.
    Bedankt Kenneth.

  3. Mooi stuk, na het lezen ervan wordt je extra gestimuleerd om ook in minder mooi en koeler weer er met de camera op uit te trekken. De schitterende foto´s de foto´s die in het stuk zijn opgenomen versterken de stimulans.

    Met vriendelijke groet.

    Matthijs1

  4. Erg goed stuk hoor!
    Mooie voorbeelden ook weer! Op het laatst haal je aan dat je camera goed tegen de vochtigheid kan. Met mijn vorige camera (lumix FZ8) was mijn lens op een gegeven moment beslagen.. Kun je dit beter direct verwijderen met een lensdoekje of laten zitten en wachten totdat het natuurlijk wegtrekt?

    Op ik je de EXIF bekijk zie ik dat je veel op F4 hebt getrokken in deze set. Mij is geleerd landschappen met een hoge Fwaarde te pakken.. Is het in zulke situaties toch aan te bevelen meer scherptediepte te krijgen?

    1. Je kunt de voorkant van de lens wel schoonvegen (beste met een microvezel lensdoekje), maar houd er rekening mee dat er ook binnen in de lens vocht zou kunnen zitten en dat de camera weer beslaat. Je kunt het beste even afwachten tot de condens is verdwenen en laat de camera even uit, anders loop je het risico dat er vocht in de camera blijft hangen met de nadelige gevolgen die daar bij horen.

      Je hebt gelijk, meer scherptediepte (hoge F-waarde) is voor landschappen beter, je wilt graag het hele landschap scherp door kunnen kijken. In dit geval was in veel omstandigheden het zicht beperkt, maar daarnaast was ik ook lui (foei) en had ik mijn statief niet bij me. Daardoor kon ik de sluitertijd niet snel genoeg krijgen voor scherpe resultaten met een dichtgeknepen diafragma.

  5. Weer een verhaaltje dat aanzet tot “erop trekken met de camera”, net als jouw eerdere verhaal over de Posbank. Die locatie staat nu op nr. 1. Nu nog wachten tot het weer mistig is, sla ik 2 vliegen in 1 klap….

    1. Laten we eerst maar wachten tot het droog is… Wat een ellendig weer de afgelopen paar dagen!

      Zal het weerbericht in de gaten houden! Heldere nacht, grote temperatuurwisselingen = wekker vroeg zetten, uurtje verlof nemen :)

  6. inderdaad weer een inspirerend en informatief stukje geworden.
    ik heb zelf ook al vaak wat geprobeerd en het valt me op dat het
    resultaat altijd wat tegenvalt. Ik zal toch eens wat meer met de instellingen moeten spelen zo te lezen.

    je ziet de resultaten wel op http://www.flickr.com/photos/jsvn

  7. Hallo Kenneth,

    Deze keer ben ik er niet weer ingetrapt. Oké het kostte mij de nodige zelfdicipline jouw nieuwe nieuwsbrief niet stantepede te openen maar in plaats daarvan rustig te wachten tot ik wat meer tijd zou hebben. Vanmorgen was het dan eindelijk zo ver en heb ik op mijn gemakkie het artikel gelezen. En weer werd ik er vrolijk en enthousiast van.

    Ik vraag mij overigens af waarom er nog geen boek van jouw hand in de boekwinkel ligt. Naar mijn bescheiden mening zou jij toch met gemak de Scott Kelby van de lage landen kunnen worden, maar dan beter!

    Tschüss
    Cor

  8. Hoi Kenneth,

    Ook ik vraag me af wanneer er een boek van jouw hand uitkomt. Geweldig zoals je de aandacht van de lezer weet vast te houden en uitnodigt om te blijven lezen. Behalve fotografietalent heb je minstens zoveel schrijftalent.

    Ondanks dat ik met een bridgecamera fotografeer, heb ik veel aan de tips en kijk ik ook telkens uit naar nieuwe artikelen van jouw hand. Ook als naslagwerk vind ik het, mede vanwege de geplaatste foto’s, een hoogstandje waarin ik met plezier nog eens wat teruglees.

    Groet, Rianne

  9. Prachtige foto’s en veel info maar mis ik hier de info dat je bij mist altijd je UV-filter moet verwijderen of is dit een fabel?

    Voor vocht problemen heb ik altijd een zakje met silica, gel korrels, die in je elke doos van bijvoorbeeld nieuwe schoenen tegen komt in mijn fototas, gewoon standaard.

    Groet Pia

    1. Hoi Pia,

      Bij mijn weten heeft een UV (Haze) filter geen effect op mist, alleen op UV straling die ontstaat op grotere hoogten (bergen). En voor UV straling zijn digitale sensoren niet heel erg gevoelig. Het filter wordt vaak alleen gebruikt voor lensbescherming. De meningen verschillen of je daarvoor wel of niet zo’n filter moet gebruiken (het filter kan o.a. lensflare opleveren), een zonnekap doet zijn werk meestal ook.

  10. Hai allemaal,
    er is een effect dat ik af en toe in foto’s zie en ben erg benieuwd hoe dit ontstaat.
    Ik heb geen idee of er een naam voor is dus beschrijf ik het maar.
    Het zijn verschillend geleurde zeshoeken (soms lijken ze rond)in een lijn achter elkaar in een zonnestraal.
    Kan iemand mij vertellen of dit een naam heeft zodat ik er wat meer onderzoek naar kan doen?
    Bedankt!
    Debby

    1. Hoi Debby, ik denk dat je doelt op lensflare?

  11. Hai Kenneth,
    dat is precies wat ik bedoel, bedankt voor de snelle reactie, super!!
    Debby

  12. Mooie foto’s!-)