DigitaleFotografieTips.nl

18 reacties op “Wielerwedstrijden fotograferen”

 1. Een mooi stukje, maar ik mis een heel belangrijk punt:
  De scherpstelmethode, welk systeem van de autofocus doet het het beste. En hoe snel kan een objectief scherpstellen.
  Ik ben al langer naar dit onderwerp op zoek, maar er wordt weinig over geschreven.

  Ben

 2. Dé wielerfotograaf van Nederland is Cor Vos. Hij heeft vorig jaar een lijvig (en kostbaar) boek op de markt gebracht onder de titel Emotions. Het boek bevat een selectie van zijn werk, overizichtelijk gerangschikt in disciplines als ‘klimmen, ‘sprinten’, ‘baan’ etc. Uit dit werk valt voor een liefhebber al veel te leren hoe en wat te fotograferen op wielergebied. Belangrijker voor de (amateur)fotograaf: Vos geeft in de inleiding op ieder hoofdstuk zijn geheimen prijs. Hij vertelt welke instellingen hij gebruikt voor zijn foto’s. Emotions is uitgebracht door De Buitenspelers en is rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen.

 3. Mooi artikel! Ik ben al tijdje aan het proberen om zo’n ‘pan’ foto te maken. Het lukt nog niet echt maar met deze tips gaan we het weer proberen.

 4. Ik lees je artikelen heel graag en sta er steeds versteld waar je de tijd weer vandaan hebt ‘roze’ petje af. Ik was ook bij de Giro en altijd leuk om bij grote evenementen te fotograferen.
  Goed om bepaalde zaken uit te proberen. Ik stond in een bocht met een aantal Italiaanse sportfotografen. Zij schieten alleen maar jpg. en hadden de iso op 1250 staan.En schieten steeds 5 beelden.
  Deze heb ik gemaakt van Jos van Emden, de beste Nederlander in de proloog. Als je bevoorbeeld in de bocht staat en steld scherp op de renner en je houdt de ontspan knop ingedrukt dan blijft de AF scherp stellen op het onderwerp wat naar je toe komt.

 5. Zeer mooie foto`s, handige tips. ik neem meestal een 1 poot mee naar wielerwedstrijden, altijd makkelijk voor de wat langere sluitertijden. En het is altijd leuk om op een “gevaarlijk “stuk van het parcour te gaan staan.

  Mvg,

  Dirk van de Kamp
  Profshoot.nl

 6. Jammer, dat deze nieuwsbrief vandaag pas is binnen gekomen. Ik zou er gisteren zeker veel aan gehad hebben. Toen kwam de Giro d’Italia door onze gemeente. Ik ben gaan kijken en wilde wat foto’s maken, maar alles ging inderdaad heel snel. Dus super foto’s zijn het in niet geworden.
  Ook ik mis hier het stuk over de scherpstelmethode.

  Mvrgr.
  Jolanda

 7. Ik las net dat stuk over de giro d`italie, die kwam afgelopen zondag ook door Houten, ik heb daar een paar foto`s van gemaakt, weet alleen niet hoe ik ze kan versturen naar jullie! Maar ik heb wel gemerkt, het is een vak apart om mooie perfecte plaatjes te schieten van zo`n wielerspektakel.

 8. Goede leerzame site.
  Ik sluit mij wel aan Jolanda, voor mij ook een beetje te laat,
  de giro d’Italia was zondag door ons dorp. Ik heb ook geen super beelden.
  Wist niet hoe ik mijn instellingen moest gaan doen, maar kan nu wel achteraf bekijken wat er fout is gegaan.
  Dus toch hartelijk dank.
  vr.gr. sylmar.

 9. Het spijt me, ik kreeg het artikel niet eerder afgerond vanwege een korte vakantie en tot afgelopen zaterdag had ik niet genoeg voorbeeldfoto’s. Ik hoop dat jullie er toch nog iets aan hebben bij andere wielerrondes en misschien wel weer voor de Tour de France in Rotterdam in juli.

 10. Hallo kenneth,

  Joh, het moet je niet verontschuldigen, ik weet zeker dat ik namens vele lezers schrijf. Dat we hartstikke blij zijn met jou leerzame tips.
  Ik ben er zeker blij mee! ga zo door !
  vr.ge. sylmar

 11. Goeie tips maar ook voor mij te laat. De hele zaterdag lopen knippen bij de Proloog met een mager resultaat. Wel een foto op at5-site geplaatst.

 12. Zo Kenneth, dat is me een mooi artikel hier ga ik van de zomer zeker nog veel aan hebben aangezien ik sowieso naar de Tour start in R’dam ga! Waarschijnlijk zie ik ze dan op mijn vakantie in Frankrijk ook nog enkele malen voorbij razen dan is het toch zeker handig om dit artikel bij de hand te hebben.

 13. Hi Ken, super bedankt voor je tips. Ben een beetje laat met bedanken, maar beter laat dan nooit.
  Ik wilde graag een goeie foto maken van een wielerwedstrijd en dan het meetrekken oefenen.
  Hier in Vlaardingen kwam de Giro vorige week door en dat was dus mijn kans.
  Bij de kopgroep zat Tom Stamsnijder van de Raboploeg en het peloton was nog een paar minuten verwijderd, dus tijd en ruimte om bijgesloten foto te maken.
  Ben er erg blij mee, kan altijd beter natuurlijk maar voor een amateurtje………..
  Lieve groetjes van Esther
  ps hoop dat je de link kunt openen van de website.

 14. De start van een wielerwedstrijd en de proloog zijn de fijnste momenten om foto’s te maken. Dan heb je de tijd en kun je ook de sfeer in beelden proberen te vangen.

  Ga ook eens kijken op de plek waar de renners ‘warmrijden’, bij sommige ploegen kun je echt heel dichtbij komen. Na hun tijdrit komen de vermoeide renners hier ook weer terug naar de ploegbus. Weet alleen niet in hoeverre je tijdens de Tour ook zo dichtbij de renners kan komen. Kleinere rondes zijn wat dat betreft beter geschikt.

 15. hoi,

  ik heb dit weekend een reportage fotografie op een motorcross wedstrijd. komt dat overeen met wat jij hebt gedaan? hier bij die koers? Want het lijkt mij niet simpel. en welke lens moet ik gebruiken? veel keus heb ik niet. want ik wil graag dat de persoon met zijn voertuig stil staat maar dat de achtergrond beweegt weet jij hoe dat moet? alvast bedankt voor deze tips!
  succes! groetjes