Mijn herfstvakantie heb ik wederom een week in de Schotse Hooglanden doorgebracht. Hier heb ik natuurlijk veel gefotografeerd en in dit artikel wil ik je een aantal korte tips geven aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van foto’s die ik daar heb geschoten.
Zoek het hogerop
Schotland staat bekend om de heuvels en bergen en dit biedt mogelijkheden voor mooie plaatjes vanaf de grond. Maar als je wat extra moeite doet en een paar uur een heuvel of berg op klimt, dan open je nog veel meer mogelijkheden. Zeker als je net zoals ik veel geluk had met het weer.
Het weer leek in eerste instantie niet mee te werken, maar ik beschouwde de dubbele regenboog – na een steile wandeling van ruim 2 uur de 600+ meter hoge Stac Polly heuvel op (wij Nederlanders zeggen al snel berg) – toch als een passende beloning:
Het weer werd echter steeds beter en uiteindelijk beleefde ik in mijn eentje bovenop de berg een schitterende zonsondergang:
Vanaf een hoger standpunt laat je de wereld op een andere manier zien. Door een berg, heuvel, kerktoren of flatgebouw op te klimmen geef je de kijker een andere blik op de wereld en kun je foto’s maken waar fotografen die minder moeite willen doen geen kans op maken.
Let wel op je eigen veiligheid, veel wandelingen bevinden zich in verlaten gebied en zeker voor zonsondergang of zonsopkomst zul je niet veel mensen tegenkomen om je te helpen mocht er iets mis gaan.
Denk aan goede kleding, stevige schoenen en een zaklamp met voldoende batterijen. Ik ga alleen op pad en kies daarom specifieke paden uit waarvan ik van tevoren heb onderzocht dat ze relatief makkelijk te navigeren zijn en de beklimming ook niet te steil en lang is voor een ongetrainde Nederlander.
Neem geen onnodige risico’s voor een foto.
Geduld is een schone zaak
Doorzettingsvermogen, geduld en de omstandigheden kunnen inschatten zijn toch wel de belangrijkste eigenschappen van een landschapsfotograaf. Bijna traditioneel breng ik de laatste dag van mijn vakantie door in Glen Affric. Zo tegen het eind van oktober staan de bomen vol in herfstkleuren. De kleuren zijn mooi en komen best tot hun recht als het motregent:
Maar hier werd mijn geduld beloond. Ik zag achterin dat er soms wat lichte vlekken te zien waren van het zonlicht dat net door de wolken kwam. Het leek er op dat het langzaam mijn kant op kwam. Na ongeveer 45 minuten wachten brak de zon door, met de nog donkere wolken op de achtergrond, waardoor de bomen vol in het licht kwamen te staan en het landschap wel een schilderij leek, zeker toen ik mijn polarisatiefilter zo draaide dat het contrast tussen de bomen en de lucht nog groter werd.
Soms wordt geduld echter niet beloond. Ik hoopte ook de zonsondergang in Glen Affric mee te pakken, maar na een uur naar onderstaand beeld te hebben gekeken besloot ik de warme hotelkamer op te zoeken:
Mensen in het landschap
Kun je aan onderstaande foto aflezen hoe diep het ravijn eigenlijk is? Misschien als je met je oog over de brug gaat krijg je een idee, maar je krijgt nog een beter idee van de hoogte als je een persoon over de brug ziet lopen.
Door mensen op te nemen kun je laten zien hoe een landschap wordt gebruikt, maar je kunt ook de schaal aangeven. Zeker bij gebruik van een groothoeklens verdwijnt de schaal voor de kijker, waardoor deze niet een goed idee kan vormen wat je met je eigen ogen zag, maar in een aantal gevallen is dat nu juist de reden om de foto te nemen.
Zo maar een paar korte tips voor het fotograferen in een landschap.
Er zitten enkele prachtige beelden bij Kenneth. Als je ooit een figurant nodig hebt om op bruggen te gaan staan….hier in Antwerpen woont er eentje
Toch weer een serie hele mooie foto’s! Geweldig om er naar te kijken. Ik geniet ervan, hoe je het mooie Schotse landschap fotografisch vastlegt.
Hallo Kenneth
Mooie foto’s van Schotland, ik geniet ervan..
De raadgevingen over landschapfotografie zijn intersant.
Grt.
G.Osten
Even mijn bewondering voor jou Kenneth !!!
Ten eerste , dat je weer prachtige foto’s hebt en weer een leuk verslag , en ten 2e dat je ondanks dat je het razend druk hebt ( denk ik ) hier toch nog tijd voor kunt maken èn vinden .
Ik hoop dat je dat nog lang zult vol houden .
Hartelijk dank daarvoor !
Ik hou ook zo van Schotland .
Prachtige foto’s en bedankt dat je ze heb laten zien .Ik heb een Nikon D5000. Kan je daar met ongeveer de zelfde instelling als Canon gebruiken Het is altijd Canon waar dit over gaat en vraag me af of je hier ook met een Nikon terecht kan.
Die polarisatie filter als ik daar aan draai zie ik weinig verschil waar moet ik op letten op de kleur?
groetjes Annelies
Dag Annelies, natuurlijk kun je hier met een Nikon camera terecht! De site richt zich niet op een specifiek cameramerk, de voorbeeldfoto’s zijn vaak wel met Canon geschoten, simpelweg omdat ik een Canon camera heb, maar ik gebruik ook soms de Sony RX100II.
Het effect van een polarisatiefilter (http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/polarisatiefilter/) zie je met name als de zon zich in een hoek ten opzichte van de camera bevindt.
Als je aan het filter draait zou je de (blauwe) lucht donkerder moeten zien worden en de kleuren lijken feller te worden, ze springen er uit ten opzichte van andere standen van het filter. Hoe sterk het effect is hangt mede af van de sterkte van de zon.
Dank je wel voor je reaktie
nu weet ik ook waar ik op moet letten bij de polarisatie filter
gr Annelies
Zoals we al van je gewend zijn weer erg mooie plaatjes. Ik zie je website dit jaar pas voor het eerst en heb meteen alle artikelen op je site meegenomen. Mijn foto’s worden door je tips wel beter en mijn entousiasme blijft groeien.
Keep up the good work. :-)
Gr. Henk
prachtige foto’s van een prachtig land
en weer goeie tips
dank je wel
Heerlijk stuk om weer weg te lezen.
Mooie foto’s allemaal. Ik vind het altijd erg leuk om te zien hoe je speeld met de sluitertijd…
Iets waar ik zelf vaak nog te weinig naar kijk
Zeer mooie foto’s allemaal.
Zeer leuk artikel ook om te lezen.
Ik moet zeggen dat “liefhebber van dit Schotse weer” me erg aanspreekt – bijna impressionistisch.
Welke instellingen heb je gebruikt?
Prachtig die foto’s die zijn geplaatst. Vooral die zonsondergang.. Prachtig. Ik maak veel foto’s op de automatische stand omdat ik de andere standen nog niet onder de knie heb. Ik maak graag van de natuur foto’s en ben nu ook aan het oefenen voor portret.. Heb je nog tips om het beste uit mijn foto’s te halen op de A stand of moet ik juist gaan werken met filters.. Ik ben heel benieuwd naar je reactie.!!
Hallo
Prachtige foto’sen leerzijk er bij.Ik heb er van genoten.
Grt.
G.Osten
Hey
Ik ben al jaren bezig met fotografie en daarin ligt ook mijn passie. Jammer genoeg kan ik mij een opleiding niet permiteren. Het zou mega tof zijn als je eens een kijkje zou willen nemen op mijn instagram pagina en eventuele tips zou kunnen geven om nog betere foto’s te maken?
En misschien nog een vraag..welke camera gebruik jij en welke lenzen gebruik je het meest? De bovenstaande tips zijn al vast opgeschreven! :)
Heya
Schitterende platen en leerzaam artikel! Schotland staat al zo lang op mijn verlanglijst, wordt echt tijd dat ik er naar toe ga. :)
Greets
Thijs
Goeie tips, en prachtige foto’s! Bedankt!
Vr. groeten,
Marieke van Zwieten
Mooie foto’s! Ik mis nog een tip die je waarschijnlijk zelf ook veel toepast: fotografeer rond zonsopkomst en zonsonderdag. Sommige landschapsfotograferen doen niet eens meer moeite om op andere tijdstippen te fotograferen. Het licht dan maakt echt groot verschil. Zelfs als het bewolkt is kun je tijdens het blauwe uur nog mooie foto’s maken.