DigitaleFotografieTips.nl

11 reacties op “Paddestoelen fotograferen”

 1. Goed artikel over iets waar het weer volop tijd voor is!

  Als aanvulling zou ik graag verwijzen naar een artikel dat ik vorig jaar schreef over het fotograferen van paddestoelen.

  Wat ik daarbij niet beschreven heb, en wat ik hier ook mis, is het creatieve van het fotograferen van paddestoelen. Dat is enorm moeilijk maar wel mogelijk. Belangrijkste is dat je daarbij blijft proberen om dingen te doen die niet snel gedaan worden.

  http://erikbusstra.nl/2011/08/paddestoelen-fotograferen/

 2. Weer goede tips.
  Vandaag goed weer dus er op uit
  Hartelijk dank
  Cor

 3. Erica, wat mis je in beide artikelen? Jammer genoeg kan ik de opgegeven site van Erica niet bereiken… foutje in de url?

  Een foto maken, iedere foto eigenlijk is toch een vorm van creativieit die tot uitdrukking komt in de perfecte foto, iets wat ik nogal eens mis als ik zelf fotos tot in perfectie probeer te maken.

  1. Mijn naam is Erik ;) Met een K en zonder A.

   De url doet het bij mij prima en ik zie via mijn statistieken dat meerdere mensen mijn website daarlangs bereiken. Ik heb geen idee waarom de url bij jou niet werkt, misschien dat het nu wel werkt?

   Verder bedoel ik met creativiteit het onderscheidende in de foto. Bij zowel de foto’s van Kenneth, als die van mezelf zie ik dat de foto’s niet onderscheidend zijn ten opzichte van vele andere foto’s van paddestoelen. Met creativiteit bedoel ik in dit geval dat er verrassende en enigszins unieke elementen in de foto voorkomen door de gebruikte techniek, wat de foto net even wat anders maakt.

   Uiteindelijk kan je elke foto zien als een uiting van de creativiteit van de fotograaf, maar als je die creativiteit vergelijkt met foto’s van andere fotografen, kan je toch tot een hele andere conclusie komen.

 4. Jammer genoeg zondag al paddestoelen gaan fotograferen :p Net te laat dus aangezien het schoolwerk zich weer goed begint op te stapelen.

 5. Voor het oplichten van de onderzijde van de paddestoel kan een gewone een zaklamp diensten doen. Is het licht te fel, knoop dan een witte zakdoek om de lamp. Gebruik eventueel een elastiekje om de zakdoek om de lamp te bevestigen. Met meer lagen zakdoek kun je de hoeveelheid licht iets regelen. Dit kan tot leuke resultaten leiden. Een voordeel ten opzichte van een flitser is dat je met zaklamplicht ziet wat er gebeurt. Je kunt het licht richten op delen van je onderwerp waar je extra licht wilt hebben.

 6. ben al op paddestoelenjacht geweest,maar kan nog altijd bijleren .Dus deze tips goed lezen en terug het bos in om te experimenteren. Vrouwtje nie blij want manneke is weer een dagje ribedebie.

  grtn Eric

 7. Leuk artikel Kenneth.
  Wat ik echter mis is het gebruik van een polarisatiefilter. Dat kan vaak een groot verschil maken. Zie: http://www.natuurfoto.nl/oktober-2011/ (onderste twee foto’s, met en zonder polarisatiefilter)

 8. Beste Kenneth,

  Naar aanleiding van dit artikel ben ik afgelopen Zondag even op de fiets gestapt om enkele paddenstoelen in het Drents-Friese Wold op de foto te zetten… Dus bedankt voor reminder, want ik was vergeten dan m’n ‘achtertuin’ zo mooi is!

  Het enige probleem wat ik ontdekt heb, is dat het tamelijk lastig is om te achterhalen welke soorten ik op de foto heb. Heeft u hier misschien nog tips voor?

  Met vriendelijke groet,

  Berry Maayen

  1. Je kan in Google intypen: “paddestoelen” en foto’s bekijken. Dit kan je voor sommige al op weg helpen om de naam terug te vinden.

   Je kan ook meer gespecialiseerde websites raadplegen zoals:

   http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&menuentry=inleiding

   http://www.kijkenindenatuur.nl/paddenstoelen/paddenstoelindex.htm

 9. In een woord: Wauw! De wonderen der natuur komen nog beter tot uiting met gebruik van deze tips.

  Dank u.