- Vallende blaadjes
- Fotografeer de herfst
- Paddestoelen fotograferen
- Herfst in het bos
- Bollenvelden fotograferen
- Bloesem in bloei
- Ga de bloesem fotograferen
- Camera lichtmeter en sneeuw
- Kerstversiering
- Kerstverlichting fotograferen
- Hoe sneeuw fotograferen
- Kruiend ijs fotograferen
- Fotograferen met hard zonlicht midden op de dag
Naast gevolgen voor het verkeer is sneeuw toch vooral een feest voor ons fotografen. Sneeuw verandert de alledaagse wereld in iets bijzonders en geeft veel nieuwe mogelijkheden op plekken waar je anders niet zo snel zou gaan fotograferen. In dit artikel wil ik je een aantal korte tips geven.
Sneeuw kan de compositie een stuk simpeler maken en zo een meer abstracte foto opleveren. Of ga voor de ultieme wintersfeer met sneeuw en een warm accent van de ondergaande zon of licht uit een raam. En niet te vergeten de vele kinderen die genieten van het bouwen van een sneeuwpop of een heuvel af glijden met een slee.
Tijdens het sneeuwen
Fotograferen tijdens het sneeuwen kan prima, als je er maar voor zorgt dat er zich niet te veel sneeuw op de camera zelf ophoopt. De sneeuw smelt op den duur en kan in de camera komen als deze niet goed is gesealed tegen water. Je kunt bijvoorbeeld een plastic zak bovenop de camera houden of je handschoen over de camera houden als je niet fotografeert.
Let ook op sneeuwvlokken die op de lens terecht komen, dit kan vlekjes geven op je foto zeker als de sneeuwvlok smelt. Gebruik een zonnekap om de meeste sneeuw van het voorste lenselement te houden.
Je kunt spelen met de sluitertijd, maak van de sneeuwvlokken strepen door je camera op een statief met een lange sluitertijd in te stellen of bevries juist de actie door te flitsen.
Net gestopt
Sneeuw is het mooist als het net gestopt is met sneeuwen en de omgeving er onaangeroerd uit ziet met een mooie egale sneeuwlaag. Als je op een plek komt om te fotograferen, let er dan ook op dat je niet dwars door een potentiële compositie heen loopt, maar bedenk goed waar je stapt om geen potentiële foto’s teniet te doen.
Kleuraccenten
Sneeuw geeft weinig kleur in de omgeving, waardoor je bijna monochrome beelden kunt maken.
Dit kan echter ook saaie beelden opleveren, door kleur toe te voegen spat het onderwerp echt van het scherm af.
Als je de kans hebt, ga tijdens zonsopkomst of zonsondergang op pad voor een mooie warme gloed op de sneeuw. Als de zon in een lage hoek invalt (sowieso het geval in de winter) zie je beter de verschillende kleuraccenten en vormen in de sneeuw terug op de foto.
Een polarisatiefilter kan de kleuren nog verder versterken.
Stel de lichtmeter in op +1
In principe gelden alle fotografietips die ook elders gelden, maar je zult in de belichting wel rekening moeten houden met het feit dat de witte sneeuw de lichtmeter van de camera van slag kan brengen.
Lichtmeters belichten standaard op neutraal grijs, ook wel 18% grijs genoemd (hoewel fabrikanten zeker ook algoritmes opnemen om in veel voorkomende afwijkende situaties toch een juiste belichting voor te stellen). Dit betekent dat als de lichtmeter heel veel wit of heel veel zwart in een compositie tegen komt, dat de camera dit zal proberen te compenseren door over- of onder te belichten en zo 18% neutraal grijs te krijgen.
In het geval van sneeuw betekent dit een onderbelichting van makkelijk 1-1,5 stop (afhankelijk van of bijvoorbeeld de zon er op schijnt), waardoor witte sneeuw er grijs uit komt te zien op de foto. Door op de camera de belichting in te stellen op +1 of +1,5 EV (meestal mogelijk in alle standen behalve de volautomatische stand van de camera) wordt de sneeuw wel wit weergegeven.
Let wel op dat je de sneeuw niet overbelicht, dan gaan er veel fijne details verloren. Het histogram of de functie om overbelichting met een kleur weer te geven op je LCD scherm kan hierbij helpen.
Witbalans
Sneeuw, zeker in de schaduw, kan er wat blauwig uit zien met de automatische witbalans instelling. Stel om dit tegen te gaan bijvoorbeeld daglicht of bewolkt als witbalans in. Fotografeer je in RAW formaat, dan kun je de witbalans zonder negatieve gevolgen achteraf ook eenvoudig wijzigen.
Oeps, deze foto was onderbelicht waardoor er een blauwe gloed over de foto kwam. Door de belichting +1,75 stop te doen en een wit punt in de foto te selecteren worden de kleuren weer zoals ze er in het echt uitzagen.
Batterijen
Onder koude omstandigheden hebben de batterijen in je camera minder capaciteit, waardoor je minder foto’s kunt maken. Zorg voor reservebatterijen en steek ze op een warme plek. Bijvoorbeeld de binnenzakken van je jas of broekzakken. Ze kunnen dan profiteren van je lichaamswarmte. Is een batterij ‘op’, stop hem dan ook in je binnenzak, na een tijdje opwarmen kun je er dan nog bijna altijd een aantal foto’s uit halen.
Camera laten opwarmen
Om het beslaan tegen te gaan laat je het beste je camera in je (camera)tas als je thuis komt en laat je deze in de hal staan. Als je niet kunt wachten om je foto’s te bekijken en de batterijen op te laden haal deze dan buiten alvast uit je camera. Door de camera in een relatief koude ruimte te laten krijgt de camera de kans om langzaam op te warmen zonder dat er condens ontstaat.
Kleed jezelf warm aan en trek er op uit deze sneeuwperiode als je de kans hebt. Blijf niet binnen zitten bij de CV of open haard, maar trek er op uit en geniet van de unieke winterse omstandigheden! Bekijk zeker ook hieronder de eerder gepubliceerde sneeuwtips op deze site.
Vorig jaar heb ik mooie foto’s gemaakt bij -20 in de ochtend. Als het zo koud is zet dan je automatische sensorreiniging uit. Die van mij (Eos550d) vond de kou niet zo leuk en ik moest er naar laten kijken.
Wat ook handig kan zijn bij erge koude zijn van die chemische handenwarmers. Dat is een zakje die je in je zakken doet en die een flinke tijd warm bliftt. Dan heb je altijd warme handen.
Kenneth,
Je had nog kunnen toevoegen; slecht weer bestaat niet. wel slechte kleding.
Adri
Hallo Kenneth,
Heb je artikel weer met veel belangstelling ontvangen. Maar heb
even een vraagje. Ik begrijp namelijk niet wat jij bedoelt met EV.
Heb het hieronder even neer gezet.
Door op de camera de belichting in te stellen op +1 of +1,5 EV
Misschien wel een beetje dom maar ik zeg altijd wat je niet begrijpt moet je vragen toch??
Bedankt alvast.
Aaltje
Absoluut Aaltje, gewoon vragen als iets niet duidelijk is!
EV staat voor ‘Exposure Value’ ook wel een ‘stop’ genoemd. Als je op je camera kijkt zie je als het goed is -2, -1 0 +1 en +2 staan. 0 is de waarde die de camera standaard voorstelt aan de hand van de lichtmeting die hij doet.
Met de -2 t/m +2 kun je het voorstel van de camera corrigeren. Stel je -1 in, dan zal de camera 1 stop licht onderbelichten waardoor het beeld donkerder wordt. Stel je, zoals hier bij sneeuw, +1 in dan zal de camera extra belichten.
Hoe je dit moet wijzigen hangt af van de camera, kijk daarvoor in de handleiding. Ook is de instelling niet in alle standen aanwezig, bijvoorbeeld in de volautomatische stand kun je het niet, maar in de P of Av/A stand wel.
De absoluut correcte belichting kan ook heel goed met een grijskaart worden bepaald. Houdt de grijskaart in hetzelfde licht van het onderwerp (en onder dezelfde hoek) en bepaal de belichting van de beeldvullende grijskaart.
ik doe altijd binnen handschoentjes aan, naargelang de koude zelfs 2 over elkaar, ze zijn zeer dun maar warm en je kan ook je toestel nog zeer goed bedienen.
te koop in sport winkels (fiets, wandel, ski) ook bij motorkleding of Damart.
Of als je een warme hal hebt en toch je camera langzaam wil opwarmen om condens te voorkomen:
Neem een koeltas mee die je tijdens het schieten laat afkoelen naar de buiten temperatuur en waar je je camera + lens/lenzen in doet voordat je de warmte weer in gaat. Koeltas lekker dicht laten als je eenmaal binnen bent.
Hoi Kenneth,
Ik ben regelmatig heel blij met Je website (informatie) en de reacties die geplaatst worden. Alles heel leerzaam.
dank wel voor al die tips . Tips die geschreven zijn in klaar en duidelijke taal
carine
Jammer dat ik dit artikel niet eerder ben tegengekomen. Nu wachten tot er weer sneeuw is!
kijk, zelfs hier wordt je op je wenken bediend want sneeuw hebben we weer….
Dag kenneth,
Je laat hierboven zien hoe je in LR4 een blauwe gloed weghaalt door de belichting +1,75 stop te doen en een wit punt in de foto te selecteren. Kun je me laten weten hoe ik dat moet doen in LR4?
Met groet en dank,
Nico
Dag Nico,
Als je op de foto van Lightroom kijkt zie je rechts een soort pipet icoon staan bij de witbalans. Als je hier op klikt kun je die gebruiken om ergens in de foto een wit punt aan te geven en Lightroom past dan de witbalans aan.
Dag kennneth,
Dank voor je reactie.
Groeten,
Nico
Ik ben blij met deze informatie over foto s maken in de sneeuw.
Beste Kenneth,
Ik ben heel blij met uw website, want ik leer veel van uw tips en informatie.
Ook dit artikel is leerzaam nu het weer wit is op de straten.
Wat ik vooral ook fijn vind, is het feit dat wat u schrijft in begrijpelijke taal is uitgelegd, met voorbeelden (foto’s). Dat maakt het een stuk leuker om de volgende keer weer een artikel te lezen op uw website.
Bedankt voor alle informatie,
Stefan.