DigitaleFotografieTips.nl

16 reacties op “Cameraprofielen, een goed startpunt”

 1. Ik kwam op een andere website nog een leuk stukje tegen over presets in Lightroom.

  http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/websites/download_presets_voor_lightroom.asp

 2. Presets zijn inderdaad erg handig om snel fotobewerkingen toe te passen. Ik zal binnenkort ook een artikel wijden aan een aantal standaardbewerkingen in Lightroom die ik op mijn foto’s toepas.

 3. Bedankt voor deze tip. Ik werk met een Mac en heb zojuist de update geïnstalleerd. Ben aan het zoeken waar de profielen staan, maar kan ze niet vinden.
  kan iemand mij wegwijs maken s.v.p. ?
  Alvast bedankt!

  1. Ze staan in de Develop module, onderaan bij Camera Calibration.

   1. Bedankt voor het snelle antwoord, Kenneth!

    Ik heb de update gedaan (nu dus versie 2.6, Camera RAW 5.6. Ik zie onder Develop > Camera Calibration > Profile alleen de keuze Embedded of Adobe Standard. Aan het font op het popupschermpje wat je zelf laat zien maak ik op dat je ook met een mac werkt (het kenmerkende Apple font), maar dat schermpje kom ik dus niet tegen.
    Oh, wat voel ik me dom…

    1. Hoi Henk, van welke camera zijn de bestanden? Zou het misschien kunnen dat het anders om een TIFF of JPG bestand gaat? Bijvoorbeeld voor JPG iPhone foto’s kan ik ook geen profiel kiezen en zegt hij Embedded.

     1. Ik heb een Leica M9.

     2. Zou je eens willen proberen een nieuwe foto te maken en die te importeren in Lightroom 2.6 en dan kijken of je meer kunt?

      Ik zie wel dat er voor de M9 minder profielen zijn dan voor Canon en Nikon camera’s: Adobe Standard, Embedded en M9 Digital Camera 18 Sept 09.

 4. Heb ik zojuist gedaan, Kenneth. Ik krijg alleen dezeopties in Developer > camera calibration: http://www.henkvrieselaar.com/images/lightroom26.jpg

  1. Hoi Henk,

   Wat ik begrijp van internetfora is dat dit inderdaad de keuze is die je krijgt met de M9, Embedded of Adobe Standard. Het Adobe Standard profiel is wat lichtelijk gewijzigd is sinds Lightroom 2.5.

   Op http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/leica-m9-forum/108848-lightroom-acr-camera-profiles.html begrijp ik dat Lightroom 3 beta nog een ander profiel heeft.

   Bedenk goed dat deze profielen een startpunt geven, het ene profiel kan voor een bepaalde foto een beter startpunt geven dan een ander profiel, je kunt de verschillende profielen uitproberen op een per foto of per sessie basis en werken met het profiel dat je het beste bevalt.

 5. Bedankt voor de tijd die je erin steekt, Kenneth!

 6. Beste Kenneth,

  ik heb een fujifilm finepix s200exr. Ik zou graag ook willen werken met camera raw bestanden, bij voorkeur in een programma als Lightroom. Lightroom herkent mijn raw bestanden echter niet.
  Ik lees hierboven iets over cameraprofielen, maar vrees dat deze alleen werken voor camera’s waarvan de raw bestanden wel gelezen kunnen worden. Kan ik iets installeren waarmee mijn rawformaat wel ondersteund wordt?

  1. Hoi Remco, voor die camera is er helaas nog geen RAW ondersteuning in Adobe producten (op http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html staat een lijst van camera’s die wel gedekt worden).

   Misschien kun je met behulp van de bijgeleverde software de bestanden naar DNG, PSD of TIFF converteren en ze dan importeren in Lightroom?

 7. QUOTE “Een RAW bestand is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd. In tegenstelling tot het JPG formaat wordt er geen compressie, verscherping of kleurverandering toegepast.” UNQUOTE

  Als ik een NEF bestand in Lightroom of Aperture heb geladen, en ik exporteer/converteer deze daarna naar een JPEG bestand. Maakt het programma deze compressie dan alsnog met de aanpassingen die de camera gemaakt zou hebben? Of moet je daarvoor eerst in het prgramma een profiel hebben gekozen?

  gr.
  Jake

 8. Ik fotografeer in Raw. Nu heb ik eens goed naar de specs van mijn camera gekeken, sony alpha 100, en lees daar dat de A/D omzetting 12 bitdiepte is.
  Ik lees in je artikel iets over 16 bits. Heeft het dan nog wel zin om in Raw te fotograferen. Of vergelijk ik nu koeien met peren.

  Groetjes,

  Christ Peters