- Hoe werkt de Lightroom catalogus
- Fotomanagement door middel van metadata
- Lightroom prestaties verbeteren
Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 door Adobe uitgebracht. Lightroom voegde iets toe dat Camera Raw en in mindere mate Adobe Photoshop Bridge niet hebben, namelijk organisatie van foto’s. Maar belangrijker: non-destructieve bewerking van foto’s. Ongeacht wat je doet, het origineel is altijd onder handbereik.
In tegenstelling tot meer traditionele applicaties die zijn opgezet vanuit een bestandsstructuur (mappen met submappen met foto’s) is Lightroom opgezet volgens een databasestructuur. Elk catalogus bestand is in feite een relationele database. Dit betekent niet alleen snelheidswinst in het beheer van foto’s, maar opent ook nieuwe mogelijkheden om met foto’s om te gaan. Niet in de minste plaats biedt Lightroom namelijk non-destructieve bewerking.
Non-destructief
Dat is een moeilijk woord voor het feit dat ongeacht de bewerkingen die je toepast op je foto, je altijd het origineel tot je beschikking hebt. Je kunt op elk gewenst moment terug naar een stap eerder in het proces en een andere aanpak proberen of een bewerking corrigeren. Tijdens hetzelfde aanpassings proces, maar ook pas over drie weken. Per ongeluk de veranderingen over het origineel opslaan en niet meer terug kunnen is er dus niet meer bij in Lightroom.
Lightroom past de bewerking niet toe op het origineel, maar heeft een kopie van het origineel in de database vastgelegd en legt daarnaast elke bewerkingsstap in de database vast. Elke keer als de foto wordt geopend worden razendsnel de bewerkingen toegepast. De bewerking worden pas vastgelegd als je een export doet naar bijvoorbeeld het JPEG bestandsformaat. Dit verandert echter nooit het bestand zelf, het is een kopie met de bewerkingen toegepast.
Het vastleggen van de bewerkingsstappen in de database heeft nog een ander voordeel op het moment dat je gaat exporteren. Vaak moet je er in Photoshop rekening mee houden in welke volgorde je de aanpassingen doet om de kwaliteit zo maximaal mogelijk te houden. Sommige stappen sluiten een verdere bewerking namelijk uit. In Lightroom hoeft dit niet. Lightroom weet welke stappen je achter elkaar moet uitvoeren om het optimale resultaat te bereiken en op het moment dat jij ‘export’ zegt worden alle aanpassingen in de juiste volgorde (niet de volgorde waarin je de bewerkingen hebt gedaan) op het origineel toegepast en wordt er een nieuw exportbestand gemaakt.
Als je je fotobestand hebt verwerkt en je zoekt op je computer het originele RAW bestand op dan zul je zien dat de datum van het bestand de tijd van het aanmaken van het bestand op de computer is, niet de tijd van de laatste bewerking. Lightroom raakt het RAW bestand dus niet aan tijdens het bewerkingsproces.
Foto’s importeren
Je weet helemaal zeker dat je originelen veilig zijn als je analyseert wat er gebeurt tijdens het inleesproces. Omdat Lightroom gebruik maakt van een database systeem moeten de foto’s eerst worden geimporteerd. Dit is eigenlijk niet het goede woord, want de foto’s worden niet in de database geplaatst, maar de database maakt een verwijzing naar de foto. De catalogus gebruikt de foto’s als informatiebron, de foto zelf wordt nooit onderdeel van de catalogus.
Het proces begint met het RAW bestand, afkomstig van de geheugenkaart. Hieruit haalt Lightroom een preview van de foto, zoals deze door de camera is aangemaakt, de metadata (data die de data beschrijft) en de RAW beeldinformatie. Al deze informatie wordt op een aparte manier opgeslagen in de database.
De preview van de foto wordt door de camera gebruikt om de foto te tonen op het LCD scherm aan de fotograaf. Hier worden door de camera ook al wat bewerkingen op gedaan om het beter beoordeelbaar te maken. Lightroom gebruikt deze preview in het importscherm om de foto’s te tonen die je gaat importeren en gebruikt het in eerste instantie ook om de geïmporteerde foto weer te geven zo lang er nog geen eigen preview bestand is aangemaakt. Is dit bestand eenmaal aangemaakt, dan gooit Lightroom het andere preview bestand weg.
De meta-data beschrijven elke foto. Een gedeelte wordt automatisch door de camera toegevoegd (bijvoorbeeld de sluitertijd die is gebruikt, de lens die is gebruikt, etc.) en een ander gedeelte kan later door de gebruiker worden toegevoegd (bijvoorbeeld keywords en de naam van de fotograaf met eventuele copyright informatie). Ook deze informatie wordt niet direct naar het origineel weggeschreven. Normaal gesproken staat deze informatie in de database, wil je de metadata ook voor andere applicaties beschikbaar maken, dan wordt er een XMP ‘sidecar’ bestandje toegevoegd met de metadata. In het geval van TIFF of JPG worden de metadata wel direct in het bestand weggeschreven bij export.
Als derde wordt de RAW informatie uitgelezen en omgezet naar RGB informatie. RAW is een directe weergave van wat de camera sensor ziet, zonder de bewerking die de camera zelf zou doen als het een JPEG bestand was. Dit is wat er uiteindelijk in de database terecht komt. Op basis hiervan worden de veranderingen gemaakt. Aan het originele bestand houdt Lightroom alleen nog een verwijzing naar de locatie van het origineel over zodat dit aan de gebruiker kan worden gepresenteerd.
Bestandsbeheer
Hardstikke mooi zo’n database, maar waar blijven mijn foto’s dan is een veelgehoorde vraag. Die staan gewoon op je harde schijf. Gereed om er ook buiten Lightroom van alles mee te doen. Maar je moet je wel bedenken dat de aanpassingen van Lightroom hierbij niet worden meegenomen. Die worden pas toegepast op je foto als je vanuit Lightroom een export actie doet. De foto’s mogen dus overal worden geplaatst waar je zelf maar wilt. Daarnaast is Lightroom ook nog zo slim dat als je de foto’s verplaatst (bijvoorbeeld naar een externe schijf om ruimte te maken op de harde schijf in de computer) dat hij in eerste instantie zal vragen waar de foto’s naartoe zijn en als je de eerste foto op zijn nieuwe locatie hebt aangewezen dat de rest ook automatisch goed wordt gezet.
Je hebt het origineel niet nodig als je geen bewerking of export doet. Je kunt met je bibliotheek van foto’s op pad zonder dat je je externe harde schijf bij je hebt, de previews zijn dan wat je te zien krijgt. Lightroom zal wel aangeven dat de link met het origineel niet beschikbaar is.
Van de 76,21GB die ik op dit moment aan foto’s op mijn Lightroom schijf heb staan maakt Lightroom een 2,69Gb groot preview bestand aan. De eigenlijke catalogus is ‘slechts’ 174,9MB. Wil ik alleen de previews tonen aan iemand van alle foto’s die ik heb, dan heb ik ongeveer 2,9GB aan ruimte nodig op mijn harde schijf en niet de volle 76GB. Probeer dat maar eens met een op bestaden gebaseerde applicatie. Is je bestand weg dan kun je hem ook niet tonen.
Ik heb een tweede harde schijf in mijn computer (genaamd ‘LIGHTROOM’) waarop al mijn foto’s staan.
De mappenstructuur is opgebouwd volgens deze structuur: <jaar>/<maand>/<titel>. De titel bestaat bij mij uit <dag – omschrijving>. Gelukkig hoef ik deze structuur niet zelf helemaal bij te werken, bij de import geef ik op waar de bestanden moeten worden opgeslagen en Lightroom zorgt dat ze op de juiste locatie terechtkomen. Als ik op de LIGHTROOM harde schijf de mapnaam verander, dan komt deze verandering ook meteen in Lightroom terecht. Lightroom geeft je dus een directe blik op je bestanden, maar zonder de bestanden daadwerkelijk aan te raken. Een nieuw bestand plaatsen in elke willekeurige map betekent echter niet dat Lightroom deze ook automatisch toevoegt.
Versiebeheer
Doordat je geen fysieke bestanden gebruikt voor je foto’s is het heel makkelijk om een kopie van een bestand te maken. Lightroom noemt dit een ‘virtual copy’.
Zodra je deze aanmaakt verschijnt er nieuwe foto die een exacte replica is van de foto waarvan je een kopie maakt waarop je vervolgens extra bewerkingen kunt toepassen. Omdat het een virtuele kopie is zul je nauwelijks harde schijf ruimte hoeven inleveren, er wordt enkel een nieuwe verwijzing gemaakt naar het fysieke bestand op de harde schijf en het vastleggen van de wijzingen neemt wat ruimte in. Maar alleen de verschillen ten opzichte van het eerste bestand worden vastgelegd.
Zo wordt het mogelijk een fotobewerking te maken voor weergave op een site, eentje voor een afdruk, een zwart-wit variant, een andere uitsnijding, etc. zonder dat dit hele grote impact heeft op de harde schijf ruimte. Elke versie van een foto wordt geplaatst in een stapeltje (stack) zodat je alle varianten van de foto direct bij de hand hebt.
Pas als je een foto in bijvoorbeeld Photoshop gaat aanpassen wordt er meer harde schijf ruimte gebruikt. Dan wordt er namelijk een TIFF of PSD bestand aangemaakt waarmee Photoshop kan werken. Deze wordt weggeschreven op dezelfde locatie als het origineel en krijgt ook dezelfde naam, maar met een andere extensie. Als je de foto opslaat in Photoshop wordt het export bestand gewijzigd, niet het origineel. Ook op deze manier wordt dus gegarandeerd dat het origineel nooit weer aangeraakt.
Catalogus beheer
Je bent trouwens niet beperkt tot één catalogus. Versie 1.1 van Lightroom introduceerde de mogelijkheid om foto’s als catalogus te exporteren en logischerwijs dus ook als catalogus te importeren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s in een tijdelijke catalogus opslaat op je laptop (dit heb ik tijdens mijn meest recente vakantie gedaan) en bij terugkomst inclusief RAW bestanden en metadata in de grote catalogus importeert. Voor voorbeeldbestanden krijg je de keus om ze wel of niet over te kopieren.
Zo zou je ook bijvoorbeeld archiefbestanden kunnen maken door foto’s uit 2006 naar een nieuwe catalogus te exporteren en ze uit je hoofdcatalogus te verwijderen. De nieuwe ‘2006’ catalogus brand je dan naar DVD of schrijf je weg naar een veilige locatie.
Interessanter echter is de mogelijkheid om de fysieke bestanden te verplaatsen, maar de foto’s wel in Lightroom te laten staan. Je kunt ze dan niet meer bewerken, maar je ziet nog wel een voorbeeldweergave van de foto en je kunt er ook op zoeken. Als je eenmaal de locatie weet van de foto zoek je de DVD, externe schijf, etc. er bij en kun je vervolgens de foto bewerken (waar nodig) en exporteren.
[ad#Lightroom]
Bedankt voor de uiteenzetting die zeer zeker van groot belang is!
adelin
Zeer interessante uiteenzetting! Maar toch nog 3 vraagjes:
Vraag 1: ‘k Heb gelezen dat DNG bestanden compatibeler zouden zijn dan het specifieke RAW formaat van je camera, CR2 (Canon5D) in mijn geval. Wat is jouw mening hierover?
Vraag 2: Als’k tijdens de import de foto’s converteer naar DNG dan bewaart Lightroom de RAW + wijzigingen in deze file en wordt geen XMP file weggeschreven. Is dat logisch?
Vraag 3: Als’k DNG files gebruik, mag’k dan de originele RAW’s (CR2) verwijderen? Want anders heb ik twee zware bestanden per foto en dat is toch al snel 2x 10MB.
Vraag 4: Als’k achteraf besluit om geen DNG’s te gebruiken, hoe vertel’k Lightroom om de wijzigingen toe te passen op de originele RAW’s (CR2)? Gaat Lightroom dan ook XMP aanmaken?
Vraag 5: Heb de indruk dat werken met DNG’s een pak sneller gaat. Is daar een logische verklaring voor?
Beste Bart, een hoop goede vragen, ik zal mijn best doen ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.
1. Grote voordeel van DNG, een bestandsformaat gelanceerd door Adobe in 2004, is dat dit een open formaat is dat door veel software applicaties wordt ondersteund. RAW formaten zijn cameraspecifiek en zijn gesloten formaten waardoor het lastig is voor veel software fabrikanten om volledige ondersteuning te bieden. Er zitten vaak geheime stukjes in die de eigen software van de fabrikant wel kan ontsleutelen. Met DNG kun je dus beter garanderen dat je foto’s ook in de verre toekomst door (nieuwe) applicaties te openen zijn en zit je niet vast aan de software van de fabrikant. Of dit bij Nikon en Canon snel het geval zal zijn betwijfel ik, maar wat als de camerafabrikant failliet gaat.
2. Lightroom schrijft de aanpassingen niet meteen naar het DNG bestand, pas als je het als DNG exporteert gebeurt dit. Lightroom gaat er van uit dat de database leidend is. Als je je Lightroom bewerkingen wilt delen met een andere applicaties (bijvoorbeeld Bridge) dan moet je je wijzigingen naar een XMP sidecar file laten schrijven of een DNG export maken (voordeel van DNG is dat de virtual copies mee gaan). Voor Bridge is het bestandssysteem leidend en deze leest en schrijft naar de XMP. Je moet dan in Lightroom wel de verandering weer importeren, want Lightroom kijkt nog steeds naar de database.
3. Ik laat altijd het RAW bestand bij import al converteren naar DNG, ik houd dus maar één versie over.
Het ligt een beetje aan het cameramerk wat handig is. Als je naar DNG omzet weet je zeker dat de software die bij de camera zat de bestanden niet zal kunnen lezen. Voor Canon niet zo’n probleem want die software is behoorlijk dramatisch en ik verwacht niet dat ze in de (nabije) toekomst nu opeens een super applicatie gaan produceren die het maximum uit het RAW bestand kan halen. Voor Nikon hoor ik dat hun eigen software soms betere resultaten uit de NEF bestanden kan halen en dan is het handig de originelen nog te hebben.
Als je echt zeker wilt zijn dan zou je de RAW originelen naar een externe schijf kunnen kopieren voordat je importeert zodat je die altijd beschikbaar hebt, maar niet dubbele ruimte op je harde schijf inneemt. Maar ik houd het bij DNG alleen. Je kunt het originele RAW bestand trouwens ook in het DNG bestand ‘embedden’, maar dit neemt vanzelfsprekend ook weer ruimte in. Maar dit heeft wel als voordeel dat het originele RAW bestand beschikbaar blijft.
4. Lightroom houdt alle wijzigingen vast in de database. Het RAW bestand wordt nooit aangeraakt. Als je exporteert naar JPG, PSD of TIFF dan worden de aanpassingen pas toegepast voor dat export bestand. Wil je de RAW bestanden met je bewerkingen in een andere applicatie inlezen dan heb je een XMP bestand nodig naast het RAW bestand. Wil je dat niet dan houdt Lightroom het in de database bij.
5. De bestanden zijn kleiner (Adobe claimt dat dit zonder kwaliteitsverlies is), de bewerkingen komen er in mee en de preview zit ingebakken. De import zal wat langzamer gaan, maar die tijd komt in het bewerken dus terug.
Mooie artikelen waar ik zeker iets mee kan. Thanx Marcel.
Ik gebruik photoimpact album. Dat programma kan zover ik weet data exporteren in Formatted Text Files (*.prn), Tab Delimited Text Files (*.txt), Comma Delimited Text Files (*.csv), and dBASE IV Files (*.dbf). Maar hoe krijg ik die data dan weer in Lighroom? Het is met tot op heden niet gelukt daar achter te komen. Iemand een idee?
beste Kenneth, je hebt me ongelofelijk geholpen met dit artikel, dit is de eerste duidelijke uitleg die ik lees over lightroom en je brengt het aan op een manier die ik heel verwerkbaar en begrijpbaar vindt. Ik denk dat ‘k nog heel veel van je kan leren, je staat (ook persoonlijke site) bij mijn grote favorieten. bedankt om je tijd in het delen van info te steken!
groetjes,
Marloes
Hallo Kenneth.
Geweldig heldere uitleg en supertips.
Bedankt. Nog even dit:
Data is meervoud dus data zijn of worden en niet is of wordt.
Doe er jevoordeel mee.
Groeten,
Ben
Hallo Kenneth,
Helder verhaal. Ik werk al een tijd met lightroom en nu de database groeit denk ik er aan om deze te gaan splitsen en deelt op DVD’d of een externe HD weg te schrijven en mijn previews te bewaren. Nu lijkt het erop alsof mijn preview maar tijdelijk worden bewaard en dat oudere previews worden verwijderd (mijn database is nl 65 MB terwijl mijn catalog 413 MB is). In jou verhaal is dit omgekeerd.
Kan dit kloppen en kun je aangeven waar ik in dat geval kan instellen dat ik mijn previews wil behouden.
Groet
Max
Beste Max,
Mogelijk dat bij de Catalog Settings > File Handling de optie “Automatically Discard 1:1 Previews” aan staat. Deze staat volgens mij standaard op 30 dagen.
Hele mooie uitleg die veel duidelijkheid verschaft.
Grrag wilk ik hierbij gebruik maken om een vraag te stellen.
Ik heb verwerkingen gedaan in Lightroom 2.1. Toen heb ik ze geexorteerd naar Jpeg bestand. Wat schetst mijn verbazing, de wijzigingen zie ik niet terug in de jpeg foto’s.
Hoe kan dit en wat kan ik doen dat het goed gaat??
Alvast bedankt,
Joke
Hoi Joke, kijk je naar het originele JPG bestand of kijk je naar een nieuw aangemaakt JPG bestand? De originelen worden nooit gewijzigd, als je de wijzigingen wilt zien in een bestand moet je via File > Export een nieuw bestand aanmaken.
Of begrijp ik het verkeerd en doe je dit ook? Dan is het wel een vreemd probleem, ik ben dat niet eerder in forums tegengekomen.
Dank je wel Kenneth voor het reageren.
Mijn probleem is als volgt.
Ik heb mijn Raw foto’s in Lightroom gecorrigeerd en o.a. gecropt.
Daarna heb ik ze geexporteerd naar een JPG format.
Wat zie ik nu: Als ik de nieuwe JPEG file bekijk via Lightroom zie ik dat alle correcties gedaan zijn.
Kijk ik via mijn vekenner naar diezelfde foto’s dan zie ik de veranderingen niet. Wat is nu waar???? Hoe kan dit??
Hoi Joke, dat is erg raar en kan ik na verder zoeken ook nergens anders vinden. Even om zeker te zijn dat we het over hetzelfde hebben. Je hebt een RAW foto bewerkt, deze exporteer je via File > Export to Disk naar een andere map (bijvoorbeeld bureaublad) en als je daar het nieuwe .JPG bestand bekijkt zie je daar de wijzigingen niet die je hebt gemaakt?
Het is normaal dat het RAW bestand de wijzigingen op de harde schijf niet laat zien, omdat Lightroom het bestand zelf niet wijzigt maar alleen de wijzigingsinstructies opslaat en razendsnel op de foto toepast als je deze in Lightroom bekijkt. Dit is op dat moment ook geen JPG bestand, maar nog steeds een RAW (CR2, NEF, RAW, etc) bestand, ondanks dat je een export hebt gedaan. De enige manier om een aangepaste foto er uit te krijgen is door een export te doen via Lightroom en het JPG of TIFF bestand ergens anders op te slaan.
Het is alsnog gelukt.
Dank je Kenneth voor je bijdrage.
Groetjes
Joke
Beste Kenneth,
heel erg interessante informatie, het las als een trein! Nu wil ik graag het volgende doen.. Ik heb sinds een aantal maanden een laptop en mijn foto’s staan allemaal op de vaste PC of sommigen op een dvd. Ik wil graag de foto’s op de laptop en ook dat de bewerkingen en mapindelingen in lightroom bewaard blijven, maar dus naast de previews ook de orignele bestanden heb. Het liefst zou ik ze willen wegschrijven naar een andere harde schijf of op verschillende DVD’s. Nu als ik de oorspronkelijke files op DVD’s heb staan of de geëxporteerde uit lightroom, kan ik dan nog steeds wijzigingen aanbrengen in de foto’s of moet men daarvoor steeds de dvd in de laptop brengen. Wat lijkt je een goede workflow om geen bestanden te verliezen bij crash van pc en toch alle foto’s beschikbaar te kunnen hebben (in preview) en ik nog foto’s kan bewerken?
Ik ben nogal een leek in het maken van backups etc.. vandaar mijn vraag.
Je kan de informatie me ook altijd per e- mail sturen,
Alvast van harte bedankt,
Groetjes,
Jan
Hoi Kenneth of een andere kenner,
ik zit met het volgende en daar vind ik zelfs in het uitstekende boek LR 2 ontmaskerd van Piet van den Eynde geen antwoord op.
Ik heb op vakantie mijn portable HD van 160 gb hangend aan mijn laptop gevuld met RAW beelden. Thuis heb ik de beelden en de catalog overgezet in LR op de desktop. ik gebruik niet het interne geheugen maar een externe drive van 1000gb waar ik eerst alle RAW`s op heb gezet (als backup eigenlijk). dat ging goed. LR ziet dus twee folders: terradrive en portable.
Ik werk vanaf de terradrive en wil de beelden van de portable drive eruit. Die moet namelijk leeg blijven voor werken in het veld.
DE RAW`s staan nu dus op twee schijven die identiek zijn en als ik LR gebruik zie ik dus steeds die portable in mijn folders staan onder navigator.
Vraag: ik wil van die eindeloze dubbele opnamen af in de library waarvan een groot deel een vraagteken heeft en dus grijs is. Ik snap dat dat komt omdat mijn portable drive er niet aanhangt, maar ik wil ook helemaal niet verder met de portable! dat is het hem.
Ik wil de “slapende” folder van de portable dus gewoon wissen en alleen de beelden zien van de terradrive. Ik kom er maar niet uit en vind ook op US fora niks terug.
Ik had waarschijnlijk niet de twee schijven uberhaupt in LR moeten importeren snap ik nu, maar goed, beginnerswerk….
Graag een oplossing of idee en dan ben ik heel blij.
Vriendelijke groet, Serge
http://www.enjoynature.nl
PS:fantastische site ditte! staat bij mijn links op mijn site.
Hoi Serge,
Ik denk dat het voldoende moet zijn om de dubbele foto’s uit je Library te halen. Selecteer alle dubbele foto’s met een vraagteken (ik begrijp dat die in één mapje zitten) en druk dan met de rechter muisknop er op en selecteer delete.
Lightroom geeft dan de keuze ze uit Lightroom EN van de harde schijf te verwijderen (Delete) of alleen uit Lightroom weg te halen (Remove). Die laatste optie moet dan genoeg zijn en je kunt ze dan verder zelf fysiek van die andere schijf halen via Windows/Mac OS X.
Als ik het goed begrijp heb je de Lightroom catalog naar je laptop gekopieerd, daar foto’s bijgevoegd tijdens de vakantie en vervolgens de catalog teruggezet naar je desktop, maar ook de foto’s op de nieuwe locatie geïmporteerd? Het beste kun je op je laptop een nieuwe catalog beginnen aan het begin van de vakantie en de nieuwe foto’s daar in laden.
Aan het eind van de vakantie kun je in het File menu kiezen voor ‘Export as Catalog’. Lightroom maakt dan een losse catalog aan die je naar je desktop kunt kopiëren en in de hoofd catalog importeren.
Dank voor het compliment en de link!
Hoi Kenneth,
super voor de snelle reactie! als ik al die vraagtekens weghaal dan blijft nog wel die lege folder (in dit geval de portable disc) altijd staan? dat zou ik raar vinden, er zijn toch meer mensen met dit probleem lijkt me? Nou, de volgende keer zal ik inderdaad je tip volgen en een losse catalog aanmaken op trips (ben vrij nieuw met LR).
De lege foto`s (de ?) zijn er wel ca.10.000 (!) kan dat niet sneller, want ze zitten ook nog eens willekeurig door elkaar.
vast dank en ik hoop dat je nog een suggestie hebt.
Vriendelijke groet, Serge
Ik denk dat als je die portable disc selecteert en de map daarin dat je dan alle vraagteken foto’s zou moeten hebben?
Je kunt eventueel ook de portable disc aansluiten en Lightroom al die foto’s meteen laten verwijderen inclusief de map.
Beste Kenneth,
Ik heb zojuist de hele riedel hierboven gelezen. Hartstikke duidelijk!
Toch heb ik nog een paar vragen:
1. Ik heb inmiddels enige ervaring opgedaan met LR2 en de catalogus, maar nu is deze zo groot geworden dat die onhandelbaar wordt. Het controleren van de integriteit duurt erg lang en het maken van een back-up dus ook.
Ik wil de catalogus splitsen in meerdere catalogi. Om te beginnen heb ik een bepaalde selectie ‘als nieuwe catalogus’ geëxporteerd. Maar ik constateer dat alles nog gewoon in de oorspronkelijke catalogus is lijven staan en dat ik er een nieuwe kleinere catalogus naast heb gecreëerd. Uit al je antwoorden leid ik af dat ik de geëxporteerde bestanden nu handmatig uit de eerste catalogus moet verwijderen. Heb ik dat goed begrepen?
2. Ik heb mijn foto’s op mijn hardeschijf georganiseerd in maanden, 2009-01, 2009-02 etc. Ik wil de catalogus nu in jaren opdelen. Dus catalog2007, catalog2008, catalog2009 enz. Kan ik zonder problemen op mijn hardeschijf overeenkomstige mappen maken en de ‘maanden’ er naar toe slepen en volgt LR dat dan? Als dat kan, kan ik dan verder deelcatalogi maken van die nieuwe mappen?
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Op voorhand bedankt,
Berntet
Hoi Berntet,
1. Ja, klopt, export haalt niets weg, hij maakt alleen een database op een nieuwe locatie aan en je zult de foto’s dus uit de oude catalogus moeten verwijderen (let op dat je niet delete selecteert als je de foto’s zelf niet hebt geëxporteerd, kies voor remove).
2. Het beste kun je dit vanuit Lightroom doen, dan is de juiste link direct gelegd, anders moet je achteraf in Lightroom de juiste locatie weer aangeven. Je kunt het beste in de originele database je indeling veranderen en dan een Export Catalog doen waarbij je niet de bestanden meeneemt. Op deze manier heb je geen dubbele (fysieke) bestanden en kun je toch een nieuwe catalogus maken die naar de correcte fotolocatie verwijst.
Hoi Kenneth,
late reactie van mij ivm afwezig geweest, maar je advies opgevolgd en nu is het opgelost. Dank voor je tips.
MVG Serge
Hallo Kenneth,
Ik heb gemerkt, dat je de preview van het Raw-bestand, vanuit de catalogus van Photoshop Elements, kan mailen en printen.
M.a.w. je hoeft niet eerst het Raw-bestand te openen om snel een paar foto’s te mailen.
Ook als je al een aanpassing hebt gemaakt in de Camera Raw-converter en niet doorgaat naar Photoshop is dit een optie.
De kwaliteit van de preview is voor dit doel ruim voldoende
Mvg. Barend
Vraag:
Sinds kort heb ik ook mappen met fotobestanden aangemaakt in LR 2.6 Aan de mappen trefwoorden toegevoegd etc. Leek me heel makkelijk.
Nu ontdekte ik dat ik bij het openen van een map ( waar ik nog niet eens mee bezig was) alle foto’s verdwenen waren, terwijl er wel bijstond dat de map nog 80 foto’s bevatte.Ik kon de foto’s niet opnieuw importeren, omdat ze al in de catalogus stonden…ze waren alleen niet te zien Ik heb dat probleem een keer eerder opgelost, door die map te verwijderen en alles opnieuw te importeren, maar dan moet ik ook alle trefwoorden weer opnieuw invoeren, dat is dus eigenlijk geen optie.
Ik weet niet wat ik verkeerd doe.
Kunt u mij dat vertellen?
Berna
Hoi Berna, dit klinkt alsof er een filter actief is in Lightroom waardoor je niet al je foto’s krijgt te zien. Als je in de Library/Bibliotheek module bovenaan kijkt, zie je dan de Library Filter/Bibliotheek Filter balk? En als je daar op None/Geen drukt, zie je dan al je foto’s weer?
Hallo Kenneth,
Bedankt voor je antwoord. Hoe simpel kan de oplossing zijn, als je maar weet waar je moet zoeken!! Het probleem is nu dus opgelost.
Bedankt ook voor al je goede en leerzame artikelen. Ik heb er al veel van geleerd.
Hallo Kenneth,
Net als bijna iedereen, lof voor je heldere uiteenzettingen en de diversiteit van de onderwerpen.
In de loop der tijd heb ik -door capaciteitsproblemen- foto’s en Lightroom catalogs op 2 pc’s en een externe HDU staan. Nu een nieuwe PC met -voorlopig- voldoende capaciteit.
Een manier om je foto’s over te zetten is een catalog naar de nieuwe PC te exporteren, maar m.i. is de beste wijze om de foto’s en catalogs handmatig te verhuizen, dit i.v.m. bestanden (bijvoorbeeld film) die niet in de catalog zijn opgenomen.
Wat ik niet kan doorgronden is wat LR nu precies tot de catalog en wat tot tot het programma zelf rekent. Een geïnstalleerde plugin zie ik in elke catalog terugkomen net als een opgeslagen export instelling, maar bijvoorbeeld een instelling voor een naamplaatje of je preview instelling is voor elke catalog weer uniek. Is er een mogelijkheid om dit ook centraal bij te houden? Ik werk momenteel met 7 verschillende catalogs.
Voordeel van 1 grote catalog is natuurlijk het centrale beheer, maar om mijn groeiende verzameling van 25.000 foto’s samen te voegen lijkt mij betreft de performance van de catalog uiteindelijk niet ideaal.
Ik heb begrepen dat LR 3 ook beperkt met video kan omgaan, maar zijn er betreft de catalog nog wijzigingen te verwachten?
Beste Kenneth, ik werk ook met Lightroom. Op één van jouw schermafbeelding in het stuk ‘Hoe werkt de Lightroom catalogus’, staat de hard disk structuur die jij gebruikt. (/ (met voorloopgetal, 01, 02 etc)/. wordt opgesplitst in – .
Ik kan deze indeling met geen mogelijkheid in Lightroom instellen. Ik kom niet verder dan //. Ik moet dus handmatig een voorloopgetal toevoegen bij de maand en een omschrijving bij de dag. Zou je me kunnen uitleggen, wellicht in een nieuw item (Tips over bestandsstructuur in Lightroom :-)) hoe je dat voor elkaar hebt gekregen?
Je hulp wordt zeer op prijs gesteld. Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Thijs Verheij
Kennelijk zijn de woorden tussen de slashes niet geheel doorgekomen. Ik doel uiteraard op de structuur JAAR / MAAND (met voorloopgetallen) / DAG – OMSCHRIJVING
Ik kan niet kiezen voor voorloopgetallen bij de maand en ik kan geen omschrijving kiezen voor achter de dag.
Ik hoop dat mijn vraag nu duidelijker is.
Groeten,
Thijs Verheij
Hoi Thijs, deze structuur kun je inderdaad niet automatisch laten maken, ik tik zelf simpelweg de datum, de – en de omschrijving in voor de map. Een beetje een anti-climax denk ik ;)
Meestal fotografeer ik één onderwerp op een dag, maar als er meerdere onderwerpen zijn maak ik een tweede map met dezelfde datum en een andere omschrijving.
Hier kan ik wat van leren en kan ik mijn foto’s weer terug vinden hoop ik.
Het zal nog wel even tijd kosten om ligtroom te leren.
Bedankt voor de uitleg.
Groetjes Theo
Hallo Kenneth, bedankt voor je reactie. Inderdaad een anti-climax, maar dat maakt niet uit. Ik vin de door jou gekozen indeling erg prettig en als dat wat meer werk is, dan is dat maar zo.
Nogmaals dank. Ik zie uit naar je verdere tips op de website. Ik heb er veel aan.
Groeten,
Thijs
Hej Kenneth,
Ik zoek voor mezelf een leuk fotoprogramma wat makkelijk in gebruik is. Ik ben echt nog een nerd op het gebied en wordt echt niet wijs van alle technische termen.
Mijn buurman heeft nu Adobe Photoshop CS4 voor me gedownload maar daar zitten zo veel opties in dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Ik zou graag een programma willen waar ik makkelijk kleuren mee kan aanpassen, scherper kan maken en objecten uit foto’s kan halen (een schaduw die ik bij het fotograferen bijvoorbeeld over het hoofd heb gezien)
Alvast bedankt voor de info!
Groetjes Marjolijn
Hey Kenneth,
hele goeie uitleg want ik lees hem nu voor de derde keer. Alleen deze keer omwille van een probleempje en ik vind het antwoord niet in de tekst.
Effe schetsen:
ik heb in LR3.3 een bibliotheek met bewerkte en onbewerkte fotos. Allemaal in NEF (RAW uit Nikon D90) en de bewerkte hebben er ook een XMP bestand bij staan. Tot daar alles volgens de uitleg hierboven.
Open ik echter een NEF bestand in PS dan krijg ik er telkens de reeds uitgevoerde LR wijzigingen bij en dus niet meer het onbewerkte origineel.
Open ik het bestand met Nikon’s ViewNX dan krijg ik het onbewerkte origineel.
Dus ergens zit er een instelling in PS die de bewerkingen mee inlaad hoewel ik er (op het eerste en tweede zicht) nergens om vraag.
Waar zit dat verborgen knopje?
Hoi Dirk,
Als het goed is zijn de XMP bestanden er verantwoordelijk voor dat je de wijzigingen in Photoshop kunt zien.
Wat je echter kunt doen, ik weet niet of je dat al hebt geprobeerd, is de foto vanuit Lightroom met ctrl+e openen in Photoshop. Je krijgt dan de keus om de foto met de Lightroom bewerkingen te gebruiken of het origineel.