DigitaleFotografieTips.nl

16 reacties op “Foto copyright beschermen op internet”

  1. Zelf werk ik niet met een watermerk. Vind dit zelf altijd erg storend bij foto’s, maar ik upload zelf max 1200×800 (klein formaat) op flicker.

    Op mijn site (WordPress blogje) gebruik ik een zelf aangepast plug-in die de flickr albums/foto’s toont op mijn website. (in klein formaat) copy past heb je dan niet zoveel aan. En is ook uitgeschakeld.

    Wel eens één van mijn foto’s tegen gekomen op een website. Meestal is een vriendelijk mailtje met uitleg dat ik de maker/eigenaar ben voldoende. En dat de foto gebruikt mag worden met naam vermelding en tegen een vergoeding.

    Meeste zijn zich niet bewust dat er een soorten van copyright kan zitten op een foto.

  2. Mijn foto’s geef ik weer in standaard 740 pixels overall ( afbeelding passend in photoshop) portretten verklien ik door naar 580 pxls. ( met lab naverscherping ) ook plaats ik een watermerk onderin en de rightmouseclick is ook uitgeschakeld. Zelf plaats ik bijna nooit een foto op F.B. of Hyves vanwege hun policy. Uitgevers ( ook de groten) maken er een potje van en denken te menen dat ze zo maar alles kunnen plaatsen ( heb het zelf al twee keer meegemaakt) ook al staan de iptc gegevens er in. Amateurs hebben toch geen geld om te procederen. Vorige week heb ik iemand toestemming gegeven om een verkleind door mij gemaakte foto te plaatsen op F.B. Ondanks hun hun moderne iptc en metagegevens eruit sloop software stonden mijn naam, copyright en email er toch bij ( ik heb dat in de camera gezet ) Best wel leuk en grappig om dat te zien.

  3. Als je FireFox gebruikt kun je ook foto’s die met een rechtermuis klik ‘beschermd’ zijn kopieren. Ga naar ‘Source’ en klik op Images.
    (Dit gebruik ik zelf om marktplaats aankopen te bewaren)

    Ik ben het met Kenneth eens, dat lage kwaliteit Facebook, Twitter gebruikers niet afschrikt, maar commercieel gebruik wel.

    Zelf heb ik mijn robots.txt aangepast, zodat foto’s niet in Google Search verschijnen. Ook een oplossing.

  4. Bedankt voor deze artikel. Ik moet nog veel doen en leren voordat ik goed werk lever en dan bekendheid op Flickr en dan bijverdienen kan….I am a very slow and dreamy student…

    Thanks very much for all the articles which I use in my photography study in order to discover and develope my talents.

    Kind regards
    Nicholas

  5. Inhoudelijk sterk artikel weer. Met veel plezier gelezen.

    Het is soms ook gewoon Toppie als je fotoooos gepikt worden, Spread The Picture/Word :-)
    In ons geval vinden we het prima als de basketball video’s en foto’s overal opduiken. De naam en faam van team en vereniging vaart er wel bij.
    We doen er alles aan om het kopiëren zo makkelijk mogelijk te maken!

    Keep up The Good work!
    Groet
    Erik

  6. goede en nuttige informatie.
    Ik lees je tips met belangstelling en maak er ook gebruik van!

  7. Dit is nou wat mij kort geleden is overkomen.
    Had een foto op http://www.zoover.nl geplaatst zonsopkomst op Texel.

    Deze foto is ongevraagd gebruikt door natuurmonumenten.

    http://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/natuurmonumenten-en-de-waddenzee-hoe-denkt-u-erover

    Vindt het mooi dat ze hem gebruiken, maar ze hadden me even op de hoogte moeten stellen.

  8. Mijn fotos zijn 26.243 keer gedownload. Ik weet het door de statistiek maar weet niet wie ze dowloadde. Er is geen copy right en geen vergoeding. Mijn vergoeding ligt in het genoegen vast te stellen dat mijn fotos gewaardeerd worden. Een keer heb ik gedacht alles van het net te halen of downloaden onmogelijk te maken omd

  9. omdat ik sommige van mijn fotos terugvond op het net MET copyright EN een vergoeding van 40 us dollar werd gevraagd voor het downloaden !!!

  10. In dit artikel las ik iets over de rechtermuisknop blokkeren in de browser. Maar hoe ik dat dan? Dat is me nl. niet duidelijk.

  11. Goed artikel. Waar ik de laatste tijd een beetje naar opzoek ben is hoe het in Nederland werkt met het registreren van je foto’s.

    In Amerika heb je iets dat heet The US Copyright Office (o.i.d.). Op diverse fotografie gerelateerde podcasts hoor ik dat (professionele) fotografen elke maand kleine varianten van hun foto’s uploaden, en voor de registratie betalen, om er zeker van te zijn dan zij de rechten hebben de foto’s. Dat die foto’s geregistreerd staan. En zo ook dit soort copyright problemen kunnen voorkomen en altijd in hun recht staan als een commerciële klant of bedrijf hun foto’s onrechtmatig gebruiken. Nu ben ik geen professionele fotograaf, maar ik vind het onderwerp interessant. Misschien zijn er meer mensen en is dit een aparte blog post waard?

  12. Wat doe je als iemand een foto van je gebruikt voor commerciele doeleinden en niet reageerd op je email met factuur? of als ze ergens in Vietnam of Brazilie zitten?

  13. Bedankt voor de informatie.
    Ik ben amateur fotograaf maar zou graag de stap zetten naar beroeps.Als er iemand ergens een job weet, graag welkom.

  14. ” Facebook zal echt niet alle foto’s van katten, baby’s en eten die langs komen ten gelde maken, maar mocht er een unieke foto tussen zitten van een wereldevenement dan hebben ze dus het recht de foto te verkopen.”

    Volstrekt onjuist. Het copyright van de foto blijft bij de fotograaf. Facebook mag de foto helemaal niet verkopen.

    Facebook mag de foto uitsluitend distribueren op Facebook – daartoe verleen je FB het recht.

    Wanneer FB jouw foto wil verkopen dan dient eerst jouw toestemming te worden gevraagd.

    Dat jij door foto’s op FB te plaatsen automatisch je rechten zou verkopen, is een populaire misvatting.

  15. hallo

    ik zie diverse info over wazig scherm tegen kopieren tegen etc dit wik allemaal wel kennen want ik maak gadgets en banners en div die worden weggehaalt en die personen verkopen dit weer en dit zou ik tegen willen gaan maar hoe ?
    graag hoor ik er meer van.
    alvast bedankt