DigitaleFotografieTips.nl

20 reacties op “Inlijsten van foto afdrukken”

 1. Ik plak het foto op een speciaal hiervoor voorzien karton met lijmlaag die groter is als het foto (bv. 30×45). De overstaande randen met lijm zijn zeer geschikt om de foto dan (permanent) in het passepartout te zetten. Voordeel: bescherming van het foto aan de achterkant.

 2. Dag Udo,
  In je reactie spreek je over ” karton voorzien van lijmlaag”.
  Is dit in de handel te verkrijgen,of heb je zelf de lijm aangebracht,zo ja,welke materialen (karton,lijm) heb je gebruikt?
  Vriendelijke groet
  Jos

 3. Voor onze fotoclub,doe ik al jaren jouw formaat van passe partout gebruiken en een lijst van 40×50 cm.De foto’s worden wel opgeplakt op 1mm kunststofplaat.(mooi vlak) beter als bij
  opplakken op papier.Bij mij is niet duidelijk of jij de foto ook opplakt.?
  Groetjes
  Jan

 4. Je foto op een stuk karton plakken voorkomt dat de foto gaat bobbelen achter het glas.
  In de handel is speciaal voorgelijmd karton te krijgen waar je de foto op kunt plakken maar je kunt ook een reststuk passepartoutkarton gebruiken en die inspuiten met spuitlijm.

 5. Ik gebruik daarvoor “Scanstick”. Het is 0.8 mm dik board (dun dus, maar wel redelijk stijf) met een folie en een lijmlaag die niet al te hard plakt. Krijg daardoor mooie ingelijste resultaten.

 6. L.S.
  Sinds de opkomst van de dig. fotografie, is het een grote chaos, zowel wat betreft de afmetingen van de foto’s, als die van de lijsten.

 7. @Henk Jalving,
  Scanstick lijkt een mooi product.
  Kan je ook aangeven waar dat te verkrijgen is?

  Veel fotoplezier,
  Alex.

  1. Ik bestel het altijd via onze fotoclub (Fotogroep Haaksbergen); in grotere is het uiteraard goedkoper via de groothandel, maar ook op internet zijn adresjes genoeg te vinden, bijv. http://www.levant.nl/

   Groet,
   Henk

  2. Hi Alex,

   ik haal scanstick bij een hobbyzaak bij mij in de buurt. In mijn geval Artifact in Den Haag. Maar ik weet dat het bij meerdere zaken verkrijgbaar is.

 8. Persoonlijk vind ik een royalere passe-partout de foto beter tot zijn recht komen. Op dit formaat had het best meer dan 7 cm mogen zijn.

 9. Hallo,
  ik gebruik thuis kliklijsten, dat zijn aluminium lijsten met openvouwbare randen en een vaste kunststof achterkant. De randen klik je open, je legt de foto er in en een meegeleverde doorzichtige beschermfolie er op waarna je de randen weer dichtklikt. Ze zijn gemakkelijk op de muur te schroeven (of los staand te gebruiken). Leverbaar van A0 tot A5 en veel andere maten (50 x 75 cm etc.) bij Shophouse in Ede via hun internetshop. Beetje duur maar wel een mooie oplossing, de foto’s zijn gemakkelijk te verwisselen en goed beschermd.

 10. Ook ik lijst A3 formaat in. Mijn ervaring met het plakken van de foto is, dat je beter de foto in het midden kunt plakken en niet aan de hoeken, dit om het bobbelen van de foto tegen te gaan. Als plakband gebruik ik het veel goedkopere Tesa afplakband voor ramen, dit kun je ook goed verwijderen. In de maat lijst 50×70 vind ik een mooie foto met een groter passe-partout beter uitkomen.

 11. P.S.:
  nog even terugkomend op m’n kliklijstenverhaal: ik heb een soort fotocollage gemaakt door een aantal kliklijsten van divers formaat in portrait- en landscapestand door elkaar aan de muur te bevestigen. Geeft een mooi effect en de foto’s zijn dus elk afzonderlijk te vervangen, elke nieuwe ‘gelukte’ foto krijgt zo snel een eigen plekkie… Wél minstens een halve centimeter afstand tussen de lijsten houden om ze open te kunnen klappen! De beschermfolie houdt de foto’s mooi vlak, tape is niet nodig.

 12. Even een foutje herstellen: De lijstmaat die ik gebruik is 50×60

 13. Dit is weer één van de vele goede voorbeelden met zeer bruikbare informatie die ik op deze site vind. Wil daarom eens mijn dank uitspreken voor deze zeer informatieve bron. Hopelijk kan ik in de toekomst ook zelf eens wat bijdragen.

 14. Het duurde even maar ik zie nu ook bobbels, ga binnenkort Photo Mount spuitlijm halen om de foto (of een nieuwe foto) op het karton te plakken zodat het hopelijk rechter blijft. Al doende leert men.

 15. Kijk, dat toont de meester in je Kenneth. Toegeven dat het beter kan. Compliment.

  Ben eens met een vorige schrijver dat jou mooie foto royaler PP mag hebben. Vaak weet je intuitief wel wat mooi is voor je foto.
  Dus gewoon gevoel volgen. Nadeel is dan wel dat alles meteen duurder uitvalt…l