DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “Hoe je monitor te calibreren”

 1. Hoi Kenneth,

  Je artikel komt als geroepen want ik heb net een nieuw scherm met een Spyder3 Express gekocht.
  Helaas kan je daar de graden kelvin niet instellen…
  Gelukkig is er een OpenSourch programma die dit wel kan:
  http://dispcalgui.hoech.net/
  En nog meer extra instellingen

  Grs Ben

 2. Bedankt,
  zeer mooie en duidelijke uitleg. Gezien ik zelf ook afdruk zal ik toch ook daar eens iets aan moeten doen,alhoewel met de jaren van zelf afdrukken ik al wat ervaring heb zonder alles te gecalibreerd te hebben, maar weet goed wat er verschil er op zit met de ene monitor tegen de andere, alsook de verschillende foto papieren. Het is nu zo dat ik weet dat er wat verschil in afdruk er kan op zitten. Maar ik druk niet dagelijks af en zie daarom op tegen de kost, en zo ik altijd moeten terug calibreren als ik afdruk.
  mvg
  francois

 3. Er staat in een zin” Professionals in de foto of print business hebben soms zelfs ruimtes zonder ruimte en geschilderd in een neutrale kleur grijs om zo goed mogelijk de afbeelding in te kunnen schatten”. Moet dat niet zijn zonder ramen ipv ruimte?

 4. Ik ken iemand die heeft achter zijn monitor een zwart bord geplaatst zodat hij de muur niet meer ziet als hij bezig is. Dat vraagt wat ruimte, maar het resultaat wordt nog beter; minder afleiding. Wellicht een tip.

 5. Hoi Kenneth, wat is de ideale kleur ruimte om je scherm te kalibreren, je spreekt in jou artikel over 5000 kelvin (d50) en voor Windows 6500.
  Wat is de waarde voor Mac.

 6. De witpunt instelling heeft niks te maken met windows of macos. Bij beeldscherm is d65 of 6500 kelvin de norm.

 7. Wat is dan de beste instelling D50 of D65?

 8. Dag Peter,
  Met Jan kan ik het eens zijn. De witpuntinstelling gaat over het beeldscherm en heeft niets met een besturingssysteem te maken. Zoals ik het zie: ik heb naar mijn tevredenheid gekozen voor een D50, 5000°K, instelling. Volgens mij is D65 te blauw. Voor daglicht gaan we uit van 5500°K, flitslicht is zo’n 5000°K en standaard staan Monitoren en TV-schermen op 6500°K. Mijn ervaring is dat juist de standaard instelling van monitoren te (koel) blauw staan. Dat is handig voor tekstverwerking en omdat veel computers daar hoofdzakelijk voor gebruikt worden heeft dat o.a. een voorkeur bij fabrikanten. Na calibratie van schermen met standaard instellingen zag ik vrijwel altijd het blauw afgenomen. Als we in een geconditioneerde ruimte zouden werken dan zitten we op zo’n 5500°K omgevingslicht. Maar we werken, vrijwel, allemaal in een ruimte met afwisselend daglicht(vensters) en kunstlicht combinaties. Daglichtlampen geven de ruimte een idee van onder een hoogtezon te werken. Met iets warmer kom ik op 5000°K, D50, uit. Ik ben erg benieuwd naar andere en/of betere inzichten.
  Veel fotografeer plezier,
  Alex.

 9. Heel veel goede en praktische info hier: http://www.marc-en-ciel.be/

 10. Mooie uitleg. Mijn Spyder 4 geeft met Win Vista een blauwachtige gloed over het NVIDIA scherm. Betekent dit nu dat ik mijn beeldmateriaal moet corrigeren, dwz. roder maken, om een betrouwbare output van de drukker te krijgen? Moet je het Spyder profiel daartoe ook in photoshop als profiel aan je beeld hechten?
  Dank!

 11. Ik werk regelmatig in Lightroom en weet dat het belangrijk is om over de juiste kleurinstellingen van mijn Acer beeldscherm te beschikken. Hiervoor wil ik een Spider 4 Express aanschaffen.
  Mijn ontwikkelde foto’s wil ik daarnaast met een multimediacomputer op mijn tv presenteren en merk dat er dan grote verschillen ontstaan in de ingestelde kleuren. Kan ik me de Spider 4 Express ook mijn Pioneer tv kalibreren?

 12. Hallo Kenneth,

  Ja ik ben om gegaan, vandaag mijn Spyder 4 Expresse ontvangen en toegepast op mijn moitor, De eerste keer vond ik het resultaat mager maar later ging het beter: Na het goed lezen en toepassen van de instructies en het terug plaatsen van Windows scherm (bureaublad) en het aanpassen van de helderheid aan mij ogen de monitor opnieuw gecallibreerd, Resultaat een rustiger monitor scherm met mooie kleuren.
  Nu de foto’s nog nabewerken die ik lange tijd terug opgeslagen had in mijn externe harde schijf, morgen ga ik daar mee verder.

  Groeten van BJC

 13. Hoi Kenneth, Bedankt voor deze heldere uitleg. Ik heb de Spyder 4 Express gekocht omdat vermoedde dat de beeldscherm van mijn nieuwe laptop te koel was. Nu na calibratie lijken mijn foto’s op Flickr allemaal veel te warm, misschien is het alleen een kwestie van wennen aan de nieuwe “grijs”. Ik ben nu alles weer opnieuw aan het editen. Ook de zwart-wit foto’s van mezelf en anderen lijken voor mijn oog nu meer op sepia. Ik hoop maar dat de calibratie goed gelukt was.
  Fijne dag!
  Groetjes, Wilma

 14. De fout wordt door bijna iedereen weer gemaakt. Zelfs door professionele fotografen.

  Het is gewoon 6500 Kelvin of 4800 Kelvin. Zonder graden!!
  Celsius en Fahrenheit wordt in graden aangeduid. Kelvin niet!

 15. Wat een nuttig artikel, dank. Ik heb net de colormunki display aangeschaft voor mijn mac. Ik vroeg me alleen af de helderheid, de waarde die je noemt, ‘voer’ je die ook apart in? En op welke helderheid zet je beeldscherm voor je start met de kalibratie? Met behulp van de ‘zonnetjes’ toetsen om helderheid van mijn beeldscherm zie ik alleen aantal blokjes en geen getal. Is het beter maximaal aantal blokjes te beginnen (helderste) of juist niet.

  Alvast bedankt voor reacties.

 16. Nu er toch een opmerking over Kelvin wordt gemaakt door Sander Kik. De eenheid is kelvin met een kleine letter (6500 kelvin en 5000 kelvin). Hoofdletter K is het symbool voor de eenheid kelvin. Daarom kun je ook schrijven 6500 K en 5000 K. De naam van de persoon Kelvin schrijven we natuurlijk wel met een hoofdletter.

 17. als ik zowel mijn monitor als de printer output met elkaar wil laten overeenstemmen, welke meter en methode kan ik dan het beste gebruiken?