DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Photoshop vs Lightroom”

 1. Goed artikel, ben blij met het overzicht. Kijk uit naar de volgende.

 2. Goeiemorgen Kenneth,

  Bedankt voor de informatie. Ik heb zelf een Nikon en op de laptop ViewNX. Nikon heeft Capture NX2 en Complete Lightroom. Ik wil RAW gaan gebruiken, maar wil me slechts beperken tot foto’s vanuit RAW optimaal te bewerken en op te slaan. Wat raad je me aan? Bedankt alvast voor je reactie.

  Groet,Thon Westerbeke

 3. Ikzelf werk altijd met Lightroom. Het programma is niet super snel doordat foto’s geimporteerd moeten worden maar werkt nog altijd een stuk beter dat het RAW-programma van Olympus. Momenteel ben ik bezig met een cursus Photoshop en het valt me op dat Lightroom een stuk gebruikersvriendelijk is dan Photoshop. Bij Photoshop moet je moet je heel wat meer klikken voor dezelfde resultaten en je moet maar net weten waar alle functies te vinden zijn. Wel is het zo dat je in photoshop meer kan. Neem bijvoorbeeld de vrije transformatie: horizon recht zetten zonder beeldverlies. Dat is me in Lightroom nog niet gelukt.

  Wat mij betreft is het mooi om van beide wat te weten maar Lightroom is de basis.

 4. Beste Kenneth,

  Sinds een half jaar gebruik ik een gekraakte versie van PSCS4 en heb daar een basiscursus in gevolgd om wegwijs te worden. Erg ingewikkeld allemaal en ik heb begrepen dat er bijna niemand is die CS4 volledig in de vingers heeft. Op internet zijn er foto-artiesten die de mooiste kunstwerken maken met CS4 maar dat gaat me allemaal te ver. Waarschijnlijk behoor ik tot de groep van 99% die met Lightroom prima uit de voeten kan omdat ik de foto’s alleen maar lichtjes wil bewerken: contrast, kleur, verscherpen etc., basishandelingen dus. Lightroom klinkt heel interessant gelet op de workflow, nu moet ik alle foto’s per stuk bewerken. Ik zal je artikelen aankomende week met belangstelling volgen. Leuk initiatief van een Lightroomadept!

 5. Ik denk niet echt dat je Lightroom met Photoshop kan vergelijken. De eerste is een fotoVERwerkingsprogramma en de tweede een fotoBEwerkingsprogramma. Wat dat betreft is het interesanter om Lightroom met Aperture te vergelijken.

 6. Je hebt gelijk dat je deze twee niet kan vergelijken maar toen ik begon met fotograferen heb ik voor hetzelfde dillema gestaan dus is de vraag welk programma geschikt is voor de fotograaf zeker relevant.

 7. Goed verhaal Kenneth! Blijkbaar kun je Lightroom en Photoshop wel vergelijken, want dat heb je uitgebreid gedaan. Ik vond het erg verhelderend om de achtergrond en de doelstelling van beide programma’s toegelicht te krijgen en de in het oog lopende verschillen. Dat zijn belangrijke overwegingen bij de aanschaf van een dergelijk programma.

 8. Voor bezitters van Photoshop Elements,heeft Adobe nu een aanbieding.
  Photoshop CS4 voor de halve prijs.
  Van 1010,- voor 505,-

  1. Beste
   Ik heb momenteel photoshop Elements , en wil wel gebruik maken van deze aanbieding.
   Photoshop voor de prijs van 505 €

   Waar kan ik het aankopen ?

 9. ik gebruik adobe photoshop elements 6.0. tezamen met de plug in voor camera raw (of zoals bij mij te gebruiken voor NEF van Nikon) valt daar ook heel veel mee te doen. kosten ongeveer 80 a 90 euro! voor wie niet zoveel te besteden heeft volgens mij een heel goed alternatief.

 10. Beste Kenneth,

  ik ben nu al best lang aan het beweken en heb het een keer geprobeert met lightroom nou snap ik daar niks van en ben weer terug gegaan op adobe photoshop cs1,
  nu zie ik bij een aantal van mijn vrienden die ook fotograferen dat ze een zwarte achtergrond,ik zou heel graaag willen weten hoe je dat nou doet ik heb al een aantal tips bekeen maar noooit de goede juiste tip

  ik hoor het wel

 11. Kenneth,

  Bedankt voor dit artikel, heb heel lang getwijfeld of ik Photoshop moest aanschaffen, maar ik vond het toch te duur.
  Nu ik dit heb gelezen ben ik eruit, en ga voor Lightroom!!

  Maar nu heb ik nog wel 1 vraagje voor een onderdeel waar ik naar op zoek ben en dat is dat ik graag ik mijn foto’s een handtekening of watermerk wil toevoegen.
  Dit omdat ik mijn foto’s deel (op Flickr & mijn blog)

  Heb je misschien enig idee of dit mogelijk is in Lightroom??

  Alvast bedankt,

  Angela

 12. Hoi Kenneth,

  Ik heb twee foto’s die ik naast elkaar wil plaatsen en ik gebruik Photohop CS 4
  Dus een foto en daarnaast de gespiegelde versie.
  Weet jij waar deze optie te vinden is in Photoshop?
  Kun je mij een goed boek aanraden over Photoshop CS 4 of 5?
  Ook het vervangen van een achtergrond en het maken van lagen wil ik graag onder de knie krijgen.

  Vast dank voor je reactie

  Vr groet Ellen

 13. Er zijn boekjes te vinden vaak van photoshop bij de kringloop voor minder dan 2 euro. Voor de basis mogelijkheden is het vaak allemaal hetzelfde.
  Ook zijn er talloze internet tutorials te vinden over photoshop, even googelen.
  In jouw geval kies je “bestand” “nieuw” en dan krijg je een nieuw schermpje. Dan selecteer je de gewenste foto en sleept deze in jouw nieuwe schermpje. Zelfde voor de 2e gespiegelde foto die sleep je dus ook in dat ene nieuwe schermpje.

 14. Kenneth,

  Als beginnende fotograaf heb ik een tijdje geworsteld met Photoshop CS3 en overweeg ik een gebruikersvriendelijker programma aan te schaffen. Kun je mij vertellen wat het verschil is tussen Photoshop Elements 9 en Lightroom 3? Zijn er zaken die je bij het ene programma niet hebt en bij het andere wel?

  Alvast bedankt voor je reactie.

 15. Ik ben toevallig op deze site gevallen en ik vraag me af waaron er hier nergens wordt gesproken over Paint Shop Pro, dat ik zelf naar volle tevredenheid en al jaren gebruik.
  Waarom alleen die ingewikkelde programma’s met allerlei toeters en bellen die je toch haast nooit gebruikt ?
  We zijn echt niet allemaal topfotografen, die wellicht beter af zijn met de Shop-en daaraan gelieerde programma’s.
  Het zelfde geldt voor het blad “ZOOM”, waarop ik was geabonneerd.
  Ook vrijwel alleen maar over Photoshop. Jammer, want daarmee maak je de klantenkring alleen maar kleiner (beroeps) en laat je de vele amateurs die even iets meer willen , vallen.

 16. Goede uitleg over de verschillen.

  maar ik heb toch een vraagje(s): ik gebruik pse 7 waarmee ik ook mijn fotobeheer doe, vrij veel jpeg. (nog) bijna geen Raw.
  mn pc is niet meer de nieuwste maar vooral de database/ fotobeheer wil nog wel eens zeer lang nodig hebben. (in programma beheer zie je dan “reageert niet”. dit duurt enkele minuten wat best irritant is en vaak moet ik herstarten. (het lijkt er op dat de database te groot is geworden.)
  Wat ik in pse doe is: informatie toevoegen in tekstveld, labelen, waarderingsterren toevoegen. en qua bewerking: belichting, sharping, contrast, weg poetsen vaag/onvolkomenheden( kopiestempel) objecten weghalen/toevoegen niet erg vaak, te veel werk en vaak veroorzaakt de bewerking meer irritatie/lelijkheid dan het ongewilde object ;) Veel van de pse- functies gebruik ik dan ook niet omdat het veel oefenen kost om het in de vingers te krijgen.

  Dus mijn vragen zijn: is lightroom dan beter. (ook met jpeg bewerking?) Is de presentatie functie ook beter/gelijk? (je kan met pse makkelijk kleine fimpjes en foto’s samen voegen tot een presentatie fimpje met tekst en muziek. (nadeel resolutie gaat achteruit volgens mij.)(handig op tv.)

  Is de database/fotobeheer gelijkwaardig en kan je de informatie die ik in pse heb ingevuld (labels, teksten, waarderingsterren) overnemen/importeren in lightroom? (hoop werk om het opnieuw te doen…)

  Tenslotte: Als ik snel op een andere pc foto’s wil bewerken die ik later wel importeer in lightroom of pse welke is dan handig?
  (Als ik foto’s weghaal/ verplaats/ verander in de mappen die pse beheerd word het programma sacherijnig wat best lastig is als je niet altijd de zelfde pc wilt gebruiken, dus gebruik ik een aparte map voor nieuwe foto’s die ik eerst in een viewer bekijk en zonodig delete wat niks is voordat ik importeer.

 17. Hallo goede dag,

  Welke programma’s hebben geen geld nodig. Ik bedoel per maand, ik ben een amateur, ik heb weinig geld.

  Ik heb wel een Sony A99 gekocht, met een Zeiss.

  Misschien hebt meer verstand van die programma’s dan ik heb.

  Bij voorbaat dank,

  Een groet,

  Dick

 18. Wie kan mij meer vertellen over het programma Aurora HDR Pro?
  Speciaal voor Mac gemaakt.
  Het ziet op zich goed uit.

  1. Het programma doet wat je er van mag verwachten. Deze wel aangeschaft om mee te spelen, maar gebruik deze zelf zelden tot nooit.

   Heb je al eens gezocht met Google of gekeken op Youtube. Er is genoeg informatie te vinden over dit programma.

   Op Youtube staan uitgebreide voorbeelden hoe het programma te gebruiken. Zeker de moeite waard om daar eens te kijken.