DigitaleFotografieTips.nl

135 reacties op “RAW, foto’s onbewerkt uit de camera”

 1. Ja idd stomme vergissing

 2. Dus het is niet mogelijk met versie 8?

  1. Niet direct met de geïntegreerde Camera Raw. Je kunt wel van http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4924 de DNG Converter downloaden, daarmee kun je in een los programma je RAW bestanden omzetten naar DNG en die DNG kun je wel openen in Elements 8.

 3. Ja zoiets had ik al is ergens gelezen maar dacht dat er misschien nog iets anders mogelijk zou zijn.Hartelijk bedankt voor je antwoord en tijd.And keep up THE good work.

 4. heb sinds gisteren mijn eerste spiegel reflex gekocht :) een Canon EOS600D met Sigma 18-200 lens en ben nu aan het ontdekken wat er allemaal kan en nu wil ik de cr2 bestanden gaan bewerken en vraag mij af welk programma ik het beste kan gebruiken (heb nu Corel Paint Shop Pro Photo XI dat werkt niet :( ) maar betwijfel of ik moet updaten of een heel ander, lees beter pakket kan kiezen voor als ik er meer mee ga/wil doen.

  1. Ik wil graag het antwoord op deze vraag weten. Ook ik heb de paintshop pro X1 en gebruik daarnaast voor raw het bewerkingsprogramma dpp digital phot professionel van canon.dubbel werk

 5. Is er misschien een manier om de RW2 opnamen als thumbnails te zien. Ik heb al geprobeerd om de Lumix RAW Codec 1.0 te installeren, maar dat lukt niet. (An operation system supported for this software installation is not installed on this computer. Installation will be ended). Welk systeem?
  Ik gebruik windows XP.
  Kan de opnamen wel in Elements 9 openen.

 6. Beste Björn,
  Gefeliciteerd met je geweldige aankoop. En natuurlijk schiet je in RAW CR2. Je hebt bij je camera een (beperkt maar geweldig goed) raw bewerkingsprogrammaatje gekregen DPP. Eventueel de nieuwste versie te downloaden van de Canon site. Dit programmaatje heb je alvast, is het beste voor wat het doet en kost je niets extra. Je bestaande programma’s vernieuwen is niet strikt nodig, die kan je altijd nog gebruiken voor verdere nabewerking. Mocht je later behoefte krijgen aan meer of anders dan weet je ook wat je wilt en hoe dat te bereiken.
  Als je wilt gaan investeren denk dan eventueel eens aan extra goede objectieven.
  Heel veel fotografeer plezier, Alex.

  1. Alex bedankt vor je feedback ik zal er eens verder naar kijken

 7. Heey!!!

  Ik las ook al wat over de 550 d! Maar mijn vraag staat er niet echt tussen , want heb adobe photoshop elements 7.0 en raw bestanden opent hij niet , maar wel de eerste van de hele serie dus dat vind ik gek! Waar kan het aan liggen?

  alvast bedankt!!!!

  Groetjes suzan

 8. Hallo!

  Ik fotografeer sinds kort ook in RAW met mijn Canon 450D met een Tamron 18-270 lens. Nu de vraag. Hoe krijg ik mijn bewerkte RAW foto’s in Photoshop Elements 9 omgezet en opgeslagen als JPEG bestanden? Het zal vast heel simpel zijn ik zie niet hoe.

  Groetjes Mark

  1. Heb je hier al een antwoord op gehad Mark want daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar want daar loop ik ook straks vast tegenaan

   Groetjes Marina

 9. Hoi

  Ik wil ook gaan fotograferen in RAW maar kan je per foto je camera instellen op RAW of JPEG dus niet als je begin met RAW dat je alles in RAW moet fotograferen

  Groetjes Marina

 10. Ik heb een Nikon 5000 en als de beeldkwalitiet op JPEG ingesteld is kan ik via de Fn knop ook een RAW foto nemen. Werkwijze: Fn knop indrukken en er wordt een Raw – kopie gemaakt bij de volgende opname. Men moet wel de Fn knop voor deze functie toegewezen hebben.

 11. Hallo,

  Ik heb een D80 van Nikon en daar kun je (uiteraard) gewoon Raw foto’s mee maken. Lees ze in op iPhoto.
  Vroeg me af of je Raw foto’s echt altijd moet bewerken voordat je ze bijvoorbeeld in een foto-album kunt laten. Ze zien er inderdaad wat “korrelig”uit. Maar om nou 700 foto’s allemaal door Photoshop heen te halen?? Iemand een suggestie?

  Groetjes

  Pauline

  1. Hoi Pauline,

   Het is inderdaad teveel werk om 700 RAW’s te gaan bewerken.
   Wat ik altijd doe is eerst de RAW’s uitzoeken en gaan selecteren. Ik selecteer dan op basis van compositie en scherpte. Alles wat niet aan mijn maatstaven voldoet gaat weg. Met als gevolg dat ik meestal een relatief kleine selectie overhoud. Die kan ik dan vervolgens gaan bewerken en dat is dan niet zo enorm veel werk.

   Mocht ik toch grote hoeveelheden moeten bewerken dan kies ik er ook voor om eerst te selecteren. Als ik dan dus alsnog veel overhoud ga ik mijn foto’s bewerken in Lightroom. Je kan daarin veel foto’s tegelijk bewerken, je past dan wel op alle foto’s die je selecteert dezelfde bewerking toe. Dit kan een heleboel werk besparen.
   Voor meer daarover kan je het beste de artikelen over Lightroom eens doornemen die al op deze site staan. Kenneth heeft daar al het een en ander over geschreven.

   Groetjes,
   Erik

 12. Beste Kenneth..als ik een fotomap binnen haal dan maakt hij ze allemaal blauwachtig…dan moet ik ze per foto bij de optie opnieuw instellen om weer ze weer te krijgen zoals ik ze heb gemaakt met mijn camera. Hoe is dit mogelijk…dat doet hij met elke map die ik binnen haal. bij voorbaat al hartelijk bedankt voor al je hulp die je ons biedt.

 13. Sorry Kenneth ik heb vergeten te vermelden dat ik in lightroom 3 deze foto’s binnen haal.

 14. hallo, we kennen ’t allemaal wel,,,,een nieuwe camera,,,even naar het menu kijken en voor dat je het weet staan je instellingen verkeerd,,,ook bij mij dus, ben een hele dag,200 clicks,,bezig geweest. kom je thuis, grrrrrrrrrrrrrrrrrrr., en dan maar kijken hoe je die bestanden kunt openen, ben er een dagdeel mee bezig geweest maar heb het wel voorelkaar gekregen, ik werk met adobe elements 8.0. volgende keer ????
  weer in RAW,

  groet Will.

 15. Hallo, Echt een super duidelijke website vind ik. Duidelijke voorbeelden.

  Ik heb een Canon EOS 550D. Nu kun je met deze camera RAW foto’s maken terwijl je standen als landscape hebt ingesteld. Betekent dit dat je dan beperkt wordt in je bewerking ondanks dat het een RAW foto is als je dit vergelijkt met de M stand?

  Ben benieuwd naar het antwoord.

 16. `hallo,

  Ik heb sinds korrt een Canon 1100D en wil graag mijn raw bestanden gaan bewerken.
  (Is trouwens mijn eerste spiegelreflex.)
  Ik heb alleen geen idee welk programmaatje ik hier het beste voor kan downloaden?
  IDe instellingen staan trouwen op RAW-L. Is dit eigenlijk wel goed. Het lijkt net of de raw bestanden er hetzelfde uitzien als het Jpeg formaat? Of heb ik het misschien verkeerd ingesteld?

  Alvast Bedankt!
  Mvg Jessie

 17. Ik ben sinds een paar maanden bezig met digitale fotografie. Heb vroeger analoog gewerkt. Ik heb een Canon 60D aangeschaft met een 18-135 mm lens. Wil graag gemaakte foto’s bewerken, zowel Jpeg als Raw. Heb veel aan de tips en uitleg van Kenneth Verburg. Mijn vraag is waar ik het beste mee af ben, met Adobe Photoshop Elements 10 + Premiére Elements 10 Ned/Win + staplessen of met Paint Shop Pro X4.
  Ik heb van iemand Photoshop Elements 7 gekregen, maar ik kom hier niet zo ver mee in het Engels. Geef aub raad.

  Alvast bedankt!
  Wil

 18. Hallo,
  Laatst was ik op excursie met school, en naturlijk heb ik veeeeeel foto’s gemaakt. Daarom dat ik voorzien was met een geheugenkaart van 8GB… maar na zo’n 600 foto’s kreeg ik de melding dat hij vol zat. Huh?

  Toen ik thuiskwam, zag ik dat mijn camera van dezelfde afbeelding zowel een JPEG en een RAW had…. dus ik had alles dubbel. Daarom dat hij dus zo snel vol zat. Hoe kan ik mijn camera instellen dat hij enkel RAW’s maakt? Ik heb een Lumix DMC-FZ18…
  Alvast bedankt he ;)

 19. Geachte lezer,

  Is het zinnig als ik op mijn Nikon D5100 in RAW fotografeer om de voor ingestelde scenes, zoals portrait, landschap enz enz. te gebruiken?

  1. hoi Jaap,

   profielen worden niet toegepast op de RAW bestanden.
   heeft dus geen zin.

   wel als je RAW + JPG gebruikt, dan worden de profielen op de JPG’s toegepast.

 20. nog een vraag over RAW.

  is de witbalans en het camera profiel het enige wat de camera gebruikt bij het maken van een JPG (naast de compressie).

  dwz heb ik een gelijkt foto’s als ik bij een RAW bestand de witbalans en het desbetreffende profiel toepas en export naar JPG?

 21. Ik gebruik altijd JPEG. Om je camara goed te leren kennen en mee om te gaan is dit handiger. Het is o zo makkelijk om met RAW te fotograferen en met een photoshopprogramma van alles aan te passen wat fout is gegaan. Ik probeer altijd goede foto’s te maken en kijk naar mijn instelling en probeer er van te leren. Kan ik ook via een gratis programmaatje nog wat kleur of andere zaken aanpassen. Let wel minimaal. Ik ben n.l. hobbyfotograaf en geen photoshopper. De persoon achter de camera maakt de foto en heeft invloed op de kwaliteit. Dan moet je wel goed je camera kennen. Goede foto’s maken geeft een kick. Photoshoppen vind ik minder.

 22. @dirk,

  ik begrijp je mening.
  maar het is niet helemaal waar..
  het zit hem in de JPG, die wordt in jou geval door de camera bewerkt. jou foto’s zijn hoe dan ook dus bewerkt.
  kijk voor de grap maar is naar een RAW bestand, dit is het foto dit de sensor in je camera heeft gevangen.
  ik heb het met je eens dat de basis goed moet zijn, echter fotografeer ik altijd in RAW+JPG voor de snapshots zijn de JPG’s vaak voldoende, maar als je meer met een foto wil zul je toch echt de RAW moeten hebben.
  ook ben ik niet altijd tevreden met de voorkeur instellingen van mijn camera (kleur profielen), met een RAW bestand kun je hier het e.e.a. aan finetunen.

  tevens is het grote voordeel, mocht je camera een keer op de verkeerde witbalans of kleurprofiel staan (foutje is menselijk) dat je met een RAW bestand ALLES kan corrigeren..

  probeer het een keer.. kijk wat je met een RAW bestand kan, maar zorg dat je JPG zo goed mogelijk zijn, zodat je niet alles hoeft na te bewerken.

 23. RAW beelden worden in Nikon camera’s vastgelegd met 12 of 14 bit, dus geen 16 bit. De enige camera’s die 16 bit RAW leveren zijn: Mamiya,Hasselblad,Pentax 645,Leica S2 en de Phase-one en Leaf backs.
  Ook scans kunnen echte 16 bit vastleggen.
  Een Nikon 14bit RAW kannen worden weggeschreven als 16bit TIFF echter er is 2 bit bijberekend.
  Alle JPEG en andere RAW zijn 8bit.
  Daarom blijft er nog een (klein) verschil tussen een Nikon D800E 14bit RAW van 36MP en een 31 tot 40MP opname met de wat grotere sensors van de “crop” middenformaat camera’s.
  Zoals Leica S2,Pentax en Hasselblad 31 en 40.
  Bij Leaf, Phase-one en de Hasselblad 50, 60 en 200 is er een groot verschil doordat de sensor 52×40 meet.