DigitaleFotografieTips.nl

16 reacties op “Introductie zelf foto’s afdrukken”

  1. Hi Kenneth,

    Weer ben je erin geslaagd een prima onderwerp uit te lichten. Chapeau!!
    Zelf ben ik een paar jaar terug begonnen met de Huey, daarna de display 2 (ook) van X-Rite en toen (omdat ik ook elke keer tegen het print probleem aanliep) heb ik maar de ColorMunki Photo (eveneens) van X-Rite aangeschaft.
    Elke stap was weer een beetje verder op de ladder van workflow-, color- en printmanagement. Helaas namen natuurlijk ook de kosten toe. Maar eerlijk is eerlijk het is even een investering maar absoluut noodzakelijk als je een voorspelbare goede eigen afdruk wilt maken. De echte pro’s gaan voor nog betere apparatuur van (soms wel ver) over de duizend(en) euro’s.
    Hoever wil je gaan?
    Ik ben na lang zoeken eindelijk tevreden met wat ik nu zelf kan produceren.
    De kosten verdien ik terug!
    Mijn prints zijn weliswaar duurder maar zeker ook beter. Ik bespaar tijd- en reiskosten (die worden gemakshalve vaak buiten beschouwing gelaten en niet meegerekend) en ben dan toch goedkoper uit. Op termijn verdien ik de ColorMunki terug.
    Overblijft dat ik altijd (in mijn eigen beschikbare tijd) een icc-profiel kan maken die altijd beter is dan de beschikbaar gestelde profielen van papierleveranciers (het zou wel heel toevallig zijn als hun prints voor een profiel gelijk zijn aan die van mijn printer!).
    Natuurlijk kan je op mij rekenen en kan je gebruik maken van mijn apparatuur. Ik wil je met raad en daad bijstaan, als je dat wilt, laat het me even weten.

    Voor iedereen veel fotografeer plezier met mooie afdrukken,
    Alex.

  2. Stsppen zijn helemaal goed. Ik druk sinds 2010 zelf af met een Epson 3880. Er ging veel tijd zitten in het calibreren en vooral leren. Leren, omdat je in het afdrukkend ook telkens goed moet weten welk papier je gebruikt. En als je meer soorten papier hebt, dan heb je meer profielen.dus extra opletten. Dus calibreren je scherm, dan profielen van papier gebruiken. En originele inkt kopen. En als het dan nog niet goed is, een printerprofile maken. Ik gebruik zelf de Spider Elite als regelmatige callibratie op Macs. Kwaliteit en repliceerbaarheid zijn nu prima niveau. Veel beter dan een printshop, maar wel, zoals aangegeven wel letten op de kosten.
    Succes

  3. Hallo, met veel interesse gelezen. Zelf heb ik ook recent een r3000 aangeschaft. Ik ben op advies begonnen met ilford galerie smooth ( gloss en pearl). Proef prints van fuji test cd zien er geprint via Picasa(erg onderschat programma) erg goed uit.
    Ook de prints via Photoshop met de profielen van ilford zijn erg goed. Maar wat ik nog zoek is een programma waarmee ik snel verschillende aantallen en formaten kan printen. Ik heb veel nabestellingen van studio werk, vandaar. Met easy- print van epson kan dat maar daarvan zijn de resultaten minder( minder kleurrijk en t programma werkt traag, zelfs op iMac )
    Heb je daarvoor nog een tip?
    Verder is t jammer dat traditionele papier fabrikanten niet met traditionele papierformaten werken zoals 20x 30 of 15 x 21, zodat we niet hoeven te snijden, een gemiste kans m.i.
    Gr. Pieter

  4. Ik heb ook al een tijdje een Epson R3000 (top printer) maar mijn eerste afdrukken vielen enorm tegen. Daarom heb ik mij ook maar een colormunki aangeschaft en toen klaarde de hemel helemaal op. Toch een kleine opmerking. Of hij juist is weet ik niet zeker maar mij hebben ze wijs gemaakt dat pigmentinkt boven op het papier blijft liggen en er dus niet in trekt wat de gevoeligheid op krassen groter maakt. Zelf heb ik dat ook kunnen ondervinden toen ik met de munki over de testprints ging. Sinsdien ben ik heel voorzichtig.

    Wat mij voorlopig een zeer groot raadsel is is hoe ik nu eigenlijk de prijs kan bereken van een afdruk. Moet ik daarvoor tellen tot de ink op is en kijken wat er allemaal is afgedrukt ??? Er moet toch een betere manier zijn. (Eventueel met een winst marge)
    Groeten filip

    1. Vuistregel isongeveer 1ml per A4 equivalent. Een a3 is dus ong 2x zoveel, een A5 de helft.

  5. Aanvulling, voor een epson r3000 is dat dus ong 1euro per a4.

  6. @ Filip,
    Mij is een soortgelijke uitleg gegeven door een workshop-man van Canon. De pigmentinkt vloeit niet in het papier. Het papier heeft een speciale toplaag die de inkt opvangt en meteen inkapselt. De oppervlakte is dan ook vrijwel meteen droog terwijl de inkt zelf nadroogt. Men adviseert bij calibratie met meten ongeveer 24 uur droogtijd te nemen. Jouw ervaring met krassen heb ik nooit gehad. Misschien heeft het te maken met merk e/o kwaliteit van het papier. De grote en goed bekend staande papierfabrikanten hebben wat mijn ervaring betreft probleemloos papier die zowel fris als na 24 uur goed te calibreren is.
    De inktprijs van Canon ligt ook ongeveer op het door Jan omschreven niveau. Overigens een mooi vuistregeltje Jan.

    Veel fotografeer- en afdrukplezier,
    Alex.

  7. Jan en Alex Bedankt voor de info. Nu kan ik tenminste een deftige prijs geven voor als er mij nog eens een afdruk gevraagt word.

    Bedankt en voor iedereen een gelukkig fotografisch en vooral een gezond nieuwjaar.
    filip

  8. Hier is een test van de Epson R3000 inclusief kostenindicatie van een A4 print.
    http://www.camerastuffreview.com/nl/component/content/article/319-epson-r3000-printer

  9. Die vuistregel is erg interessant. Zeker hoe je daar aan komt.

    De hoeveelheid inkt die opgebracht wordt is bij ook bij contone printers mede afhankelijk van de gekozen resolutie, maar ook de preset in de driver voor het papiertype, aangezien hier de inklimieten in opgeslagen zitten. Door deze twee zaken aan te passen kun je zomaar erg veel minder of meer inkt verbruiken.

    Tevens heb je te maken met de inktdekking per afbeelding. Donkere foto’s gebruiken meer inkt dan foto’s met veel lichte partijen.

    Wil je het dus zeker weten, zul je of gebruik moeten maken van een rip (zelfs dan ben je afhankelijk van de kwaliteit van de module voor inktberekening) of gewoon je aantal prints moeten tellen vanaf het moment dat je een complete set hebt geplaatst om zelf een globale berekening te kunnen maken.

    Zomaar uitgaan van € 1 per A4 lijkt me wat makkelijk. Het artikel wat eerder genoemd is geeft al kosten van € 1,30 per A4.

    My 2 cents en ik voor de rest vind het een duidelijk artikel.

  10. DTP2
    Is dat aanpassen van de inklimieten en de presets ook mogelijk op een Imac ??
    Zelf kan ik daat blijkbaar niets van terug vinden hoor. Waar hebben ze dat dan verstopt ???

    Groeten Filip

  11. Dit hebben ze in de driver verstopt en zit in de papiertypes die je kiest. Dit kun je dus niet zelf aanmaken.

  12. Inktverbruik hangt af van o.a. papiersoort en bestand.
    Inktkosten per bestand zijn dus net absoluut.

    In de printertesten gebruik ik altijd hetzelfde testbestand, kwaliteit en papier. De kosten per print die je dan krijgt kan je goed vergelijken met de kosten per print gemaakt met een andere printer.

    1. Fabrikanten zelf gaan altijd uit van een paginadekking van 5%. Natuurlijk is dit een door de ISO gesteld gemiddeld en zal gemakkelijk overschreden worden. Het is wel goed te gebruiken om een kostenplaatje te berekenen.

  13. Dank voor het artikel, geeft een beter inzicht in de mogelijkheden van het zelf printen.
    Eén opmerking: je noemt “beeldstabilisatie” in één adem met gebruik van het statief. Maar het is óf camera in losse hand en beeldstabilisatie “aan” óf camera op statief en beeldstabilisatie op “uit”.
    Stabilisatie aan zetten en tegelijkertijd met statief werken is vragen om moeilijkheden.