Tamron, Panasonic en Sigma hebben deze week nieuwe lenzen aangekondigd. De beeldgestabiliseerde versie van de Tamron 17-50mm, een Leica 45mm macro lens, een 8mm fisheye en een LUMIX G 20mm lens voor Panasonic en een beeldgestabiliseerde opvolger van de Sigma 70-300.
De Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical is een lichtsterke f/2.8 groothoek tot licht telezoom lens geschikt voor spiegelreflexcamera’s met een Nikon bajonetsluiting (een Canon variant komt ook) en crop-sensor. De lens heeft beeldstabilisatie via Tamron’s Vibration Compensation (VC) functie. De minimale focusafstand is 0.29m met een maximale vergroting van 0.21x. De Nikon variant komt half september uit, de Canon variant volgt later.
Ook drie nieuwe lenzen voor het Panasonic Micro FourThirds (MFT) systeem. In 2010 zullen zowel een fisheye-, groothoek- en telezoomlens beschikbaar komen waarmee het totale assortiment op 9 lenzen uit komt. Het gaat om een 14mm f/2.8 groothoek, 100-300mm f/4-5.6 Mega OIS telezoom en een 8mm f/3.5 fisheye-objectief. De precieze verschijningsdatum en wat ze gaan kosten is nog niet bekend.
De Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS is een beeldgestabiliseerde telezoom lens geschikt voor zowel APS-C (crop-sensor) als full-frame camera’s. De lens bevat Sigma’s Optical Stabilization (OS) systeem waarmee tot vier keer stops extra handgehouden gefotografeerd kan worden. Met het ronde diafragma kunnen aantrekkelijke achtergronden worden gemaakt (bokeh). De minimum focusafstand is 1,5m met een maximale vergroting van 0.26x. In tegenstelling tot de niet-gestabiliseerde versie van de 70-300mm zoomlens zit er geen macro focusring op. De lens komt beschikbaar voor Sigma, Nikon, Canon, Pentax en Sony gebruikers met een verwachte prijs van £399 (euro prijs nog niet beschikbaar).
Beste mensen,
Ik zie door het bos de bomen niet meer.
De eerste prangende vraag is wat is het wezenlijke verschil tussen een macro en een tele objectief.
Wie heeft een goed advies voor de aanschaf van een macro-lens, ik reken mijzelf tot een betere amateur (klinkt heel eigenwijs)
Kenneth schrijft ergens:Let op de reproduceerbaarheid b.v. 1:1 moet op een lens staan, staat dit alleen op een vaste lens?
Ik heb Canon EOS 450D met Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 en een Canon 55-250mm 1:4-5,6. Betekent de laatste aanduiding 1:….. de reproduceerbaarheid en teven de lichtgevoeligheid???????
Een heleboel vragen, ben benieuwd naar jullie reacties.
Groet,
Gerrit
Hoi Gerrit,
Naast dat telelenzen verder dan de gebruikelijke 60, 100mm, 150mm van een macro lens kunnen zoomen zit het verschil er vooral in hoe dicht je op je onderwerp deze nog scherp kunt krijgen. Met een macro lens kan dit soms op 5-10cm, waar een telelens vaak 20-30cm is.
Hoe dichter bij je onderwerp, hoe groter deze in beeld komt waardoor je uiteindelijk een 1:1 vergroting kunt bereiken. Dit betekent dat een 35mm voorwerp het hele beeld van een 35mm sensor vult. Een aantal telezoom lenzen hebben een macro functie, maar 1:1 halen ze meestal niet.
1:3.5-5.6 lijkt op de 1:1 verhouding, maar geeft een diafragma ratio aan. Deze geeft de maximale opening op 18mm (3.5) en op 55mm (5.6) aan. Het zijn de minimale waarden op de twee uiterste brandpuntafstanden.
Ik ben de ‘gelukkige’ bezitter van een Sony Alpha 350 en overweeg de aankoop van een lichtgevoelige telezoom 70-200 f/2.8.
Deze lens wordt door Sony aangeboden maar is naar mijn gevoel/budget nogal aan de dure kant… Is de Sigma- of Tamron versie een goed alternatief?
Ik ben ook al eens gaan neuzen op buitenlandse websites en zo. Daar zijn die lenzen vaak een stuk goedkoper. Kan dat een interessante mogelijkheid zijn?
Vaak zijn bepaalde types Sigmalenzen in het buitenland moeilijk te vinden met Sony-mount. Nochtans wordt Sigma daar courant aangeboden. Is daar een verklaring voor?
Ik hoor het graag…
Dank vooraf voor uw reactie!
mvg,
Jeroen
Hoi Jeroen, Sigma is zeker geen slecht merk. De Sigma 70-200mm f2.8 EX APO IF HSM staat goed aangeschreven op Fredmiranda.com (gebruikers reviewen lezen daar), de andere variant iets minder goed, misschien dat die vaak wordt aangeboden?
Bij buitenlandse sites (mits buiten EU) moet je er rekening mee houden dat er importkosten en belasting bovenop komt, maar dan kan het nog steeds interessant zijn. Ook moet je opletten met garantie. Mocht je een tweedehands lens vinden in het buitenland, dan is het natuurlijk lastig inschatten of de lens nog van goede kwaliteit is, je kunt er niet even naartoe rijden.