Je bekijkt het archief van de serie Aankoopadvies.
Een instapmodel DSLR camera is net zo duur als een goede compactcamera, maar is veel flexibeler in te zetten. Vaak blijkt echter dat de spiegelreflex camera als veredelde compactcamera wordt gebruikt met de standaard ‘kitlens’ erop gemonteerd en in de automatische stand. Waar kies je voor en waar moet je op letten?
Ongeacht de camera die je koopt moet je rekening houden met een aantal dingen. Vooral met digitale spiegelreflexcamera’s leg je je (over het algemeen) lange tijd op een systeem vast. Zeker als je nieuwe lenzen gaat kopen. Dus de keuze moet je passen. Daarom in dit artikel een aantal tips voor een nieuwe aanschaf van een nieuwe compact- of spiegelreflexcamera.
Gefeliciteerd, je hebt besloten je (oude) compactcamera in te ruilen voor een (nieuwe) digitale spiegelreflexcamera (DSLR). Je staat nu voor de lastige keuze om uit de grote hoeveelheid camera’s op de markt de voor jou beste camera uit te zoeken. In dit artikel tips waarmee je voor jezelf de beste keuze kunt maken.
Heb je niet het budget of de noodzaak voor een nieuwe camera (misschien wel omdat je het geld liever in lenzen steekt), dan verzekert de constante stroom van nieuwe camera’s dat je vaak een mooie deal kunt krijgen als je tweedehands koopt. Tweedehands is zeker niet tweederangs.
Een nieuwe catergorie camera’s die niet beschikken over een spiegel die opklapt als de foto wordt genomen (in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera), maar wel de mogelijkheid biedt om lenzen te wisselen (in tegenstelling tot een compactcamera).
Objectieven hebben de meeste invloed op het eindresultaat van je foto: scherpte, contrast, sluitertijd, etc. Ze zijn meestal belangrijker (op de fotograaf na) voor het eindresultaat dan de camera zelf.
Statieven zijn zwaar, nemen veel ruimte in in de bagage en je bewegingsvrijheid neemt af. Toch is een goed statief een hele goede investering als je iets serieuzer met fotografie aan de slag gaat. Nachtfotografie, langere sluitertijden voor creatieve effecten en jezelf in de foto plaatsen behoren vanaf dan allemaal tot de mogelijkheden.
De 50mm f/1.8 lens wordt door fotografen vaak liefkozend de ‘Plastic Fantastic’ of de ‘Nifty Fifty’ lens genoemd. De bouwkwaliteit mag dan niet briljant zijn (plastic), de lage prijs (onder de € 100) en de prestaties (lichtsterk, mooie kleuren, scherp) zorgen ervoor dat hij de benaming Fantastic meer dan waard is.
De computermuis is een geweldige uitvinding, op veel verschillende manieren inzetbaar en eigenlijk de gehele computergeschiedenis nauwelijks gewijzigd. Toch is het niet het meest effectieve gereedschap als je gedetailleerde bewerkingen wilt maken in je foto’s. Een pentablet is dan misschien meer een geschikt.