Je bekijkt het archief van de serie Praktijk Kort.
Het gaat er om dat je de mogelijkheden herkent en gebruik maakt van de soms kleine kansen die je krijgt een mooi beeld te maken.
Vanochtend was ik al vroeg uit de veren om in het prachtige Tafelbergheide gebied (bij Blaricum) de kleurenpracht van de heide vast te leggen die nu volop in bloei staat. Mocht je dit weekend de tijd hebben, ga zeker eens kijken op de heide bij jou in de buurt!
Afgelopen meivakantie werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Een rugzak met vijf lenzen waarvan er aan het einde van de vakantie slechts een paar zijn gebruikt.
Een onmisbaar hulpmiddel is Google Maps, met name de Streetview beelden die Google met rondrijdende auto’s opneemt bieden veel inzicht in een fotolocatie.
Onder bewolkte omstandigheden komen de natuurlijke kleuren beter uit, doordat de lucht een grote softbox vormt die het licht verzacht. ewolkte dagen zijn perfecte om bijvoorbeeld bloemen of watervallen vast te leggen. Door het ontbreken van de felle zon heb je geen schaduwen en kunnen de lichte delen ook door de camera worden vastgelegd, waardoor je de bloem in zijn volle glorie kunt laten zien.
Zoals aangekondigd vorige week ben ik dit weekend de bloesem gaan fotograferen. Aan de hand van een paar resultaten wilde ik laten zien dat het belangrijk is een locatie helemaal te verkennen en gebruik te maken van de mogelijkheden.
Over het algemeen kunnen camera’s namelijk beter tegen de regen dan mensen, zo lang je er maar voorzichtig mee om gaat. Een wolkbreuk zoals in de middag zal de camera niet overleven, maar motregen is geen enkel probleem.
Na zonsondergang is het niet direct zwart, maar heb je nog een periode dat er kleur in de lucht is. Dit verdient de voorkeur boven een puur zwarte lucht.
Het is beter te kiezen voor meerdere kleine geheugenkaarten dan één grote geheugenkaart, zodat je als er iets verkeerd gaat met de geheugenkaart minder foto’s kwijt bent met een kleine kaart dan met een grote kaart. Maar is dit wel logisch?
De TTL functie van de flitser zorgt er automatisch voor dat het silhouet van de bloesem wordt ingevuld, terwijl het licht in de lucht ook nog steeds wordt vastgelegd. Door met de flitscompensatie en het diafragma te spelen kun je de hardheid van het licht beïnvloeden.
In de regen krijgt het landschap een geheel nieuwe aanblik. Kleuren worden veel duidelijker door het zachte verstrooide licht, waardoor ze veel beter uit komen, zeker nu in de herfstperiode. De kleur spat soms van het scherm.
Ondanks dat de zon onder de horizon is kan de lucht nog steeds worden verlicht door de zon en door de invalshoek van het licht ontstaan mooie kleuren in de aanwezige wolken. Zo kun je nog prima 1-1,5 uur na zonsondergang of voor de zonsopkomst (door) fotograferen.
Er komen weer een paar mooie grote publieksevenementen aan de aankomende weken. Zo is dit weekend in Rotterdam het Zomercarnaval en het weekend daarop is de Gay Pride in Amsterdam. Beide evenementen waar je aan de kant kunt staan en de kleurrijke optocht aan je voorbij ziet trekken. In dit artikel een aantal korte tips […]
Zonder statief is het niet meteen einde oefening in een situatie met weinig licht, met goede techniek kun je ook in niet-ideale omstandigheden nog een bruikbare foto krijgen.