DigitaleFotografieTips.nl

13 reacties op “Groepsfoto’s maken”

 1. Wat ik in het artikel mis is het volgende: welk objectief adviseer je voor groepsfoto’s?
  En is het bij groepsfoto’s verstandig de horizon zo laag mogelijk te houden?

 2. Kennethe,

  Nog een leuke tip om aan je duidelijke artikel toe te voegen: zeg dat iedereen zijn ogen dicht doet, tel af van 3 naar 1 en laat ze dan hun ogen open doen. Als je dan direct een paar foto’s achter elkaar schiet, heb je gegarandeerd alle ogen open..

  1. Die goeie tip van de ogen dicht te laten doen en aftellen van 3 naar 1 ………………..helemaal waar doe ik ook altijd en het werkt geweldig !

  2. Alleen heb je dan wel het probleem dat men van helemaal geen licht, naar heel veel licht gaat. En dat kan ook teveel zijn waardoor mensen weer met hun ogen gaan knijpen wat je eigenlijk ook niet wil.
   Een andere optie om dan te doen is iedereen naar beneden te laten kijken en aftellen en dan laten opkijken. Het verschil in licht wat ze dan zien is veel minder groot en dan heb je dus ook minder kans op mensen die met hun ogen staan te knijpen ;)

 3. Goed artikel, ik ben inderdaad ook benieuwd naar objectief en brandpuntsafstand.
  Verder, bij een grote groep, waar stel je op scherp? Gebruik je het middelste scherpstelpunt of alle focuspunten?

 4. Als achteraf toch blijkt dat een paar mensen de ogen dicht hebben, zou je nog kunnen proberen om in photoshop een aantal gemaakte foto’s samen te voegen (overvloei modus) om alsnog een foto te krijgen waar iedereen goed op staat.

 5. Daar ben ik heel erg geinteresseerd in maar ik ben niet zo goed in Photoshop. Kan je me daar verdere instructies over geven?

 6. Zelf doe ik dat ook door vooraf de locatie van een groepsfoto te bekijken om te zien of deze wel voldoet. Als ik de locatie bekijk moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Bijvoorbeeld belichting, stand van de zon om maar een paar zaken te noemen. Liefst zou ik bij een groepsfoto de fotograaf iets verhoogd willen zien met behulp van een trappetje of zo. Let natuurlijk wel altijd op je eigen veiligheid.

 7. aan deze tips daar heb je wat aan
  maar als het zonnig weer is kan je dan ook naar een hoger F getal dus hoger dan F8 bijv 16
  peter

 8. Wat ik meestal doe bij een groepsfoto is zeggen: “als u de camera kan zien, ziet de camera u”.
  M.a.w. geen gezeur achteraf van, ik zie mezelf niet staan. Dan heb je je dus verstopt achter een ander.
  Maar aftellen is idd een handige tip om iedereen de ogen te laten openen.

 9. Wat een goede tips, ik moet nl. een groepsfoto van 125 man maken. Da’s een hele uitdaging.