Ik kreeg recent een paar keer de vraag tips te geven voor het maken van groepsfoto’s, dus ik dacht dat het misschien wel een goed idee was om er bij gebrek aan een uitgebreid artikel er alvast een dagtip aan te wijden met een paar korte tips.
Belangrijk bij het maken van een groepsfoto is dat iedereen de fotograaf kan zien. Als de personen de fotograaf kunnen zien, dan kan de fotograaf ook de individuele personen zien door de camera. Iedereen kan bedenken dat de kleinere personen beter aan de voorkant en de grotere personen aan de achterkant kunnen staan. Als je zelf een hoger standpunt kiest krijgt je foto een dynamische aanblik en ben je er van verzekerd dat je alle gezichten kunt fotograferen als de mensen naar de camera kijken.
Doe zoals ik zeg, niet zoals ik deed in 2007. Midden op de dag zijn er duidelijk donkere schaduwen zichtbaar en kijken de mensen ook voor een deel in de zon. Maar soms heb je geen keus als je een mooie achtergrond wilt.
Probeer de groep indien mogelijk in de schaduw te plaatsen, zodat ze niet met dichtgeknepen ogen richting camera hoeven te kijken en er geen harde schaduwen op de gezichten vallen. Stel je belichting in op de groep, zodat die juist belicht is. Verken indien mogelijk de plek vooraf zodat je een geschikte locatie kunt vinden waarbij je een rustige achtergrond hebt, die ook iets over de plek waar je bent kan vertellen.
Hoe groter de groep, hoe lastiger het is om iedereen met open ogen op de foto te krijgen, zeker als je een flits gebruikt. Stel daarom de camera zo in dat je snel achter elkaar meerdere foto’s kunt nemen en houd de sluiterknop langer ingedrukt. Op deze manier heb je een grotere kans dat er een goede foto tussen zit dat iedereen zijn ogen open heeft en heb je anders de kans om iemand uit te snijden en op een andere foto te plaatsen (bewerkelijk!).
Probeer de groep zo veel mogelijk het beeld te laten vullen, zodat de kijker zo veel mogelijk van het gezicht kan zien. Is er een speciale reden waarom de groep bij elkaar is, bijvoorbeeld een verjaardag, huwelijk, etc., maak deze dan het middelpunt van de foto. Dit kan door ze in het midden te plaatsen, maar ook door de groep naar hen te laten kijken of door hem/haar apart te plaatsen.
Kies voor een relatief dicht diafragma (hoog f-getal) als de groep diep is (veel rijen mensen). Je wilt niet dat de voorste mensen wel scherp zijn en de achterste mensen niet doordat de scherptediepte te beperkt is. Gebruik indien nodig een statief, dan kun je eventueel jezelf als fotograaf er ook op krijgen. Maak een paar proeffoto’s als alle aandacht nog niet op jou is gericht en controleer de belichting en scherpte op het LCD scherm.
Neem controle over de situatie, als er veel mensen zijn is er regie nodig, maar maak het niet te serieus, probeer er een leuke gebeurtenis van te maken. De camera werkt twee kanten uit en voor veel mensen is het toch een noodzakelijk kwaad.
Wat ik in het artikel mis is het volgende: welk objectief adviseer je voor groepsfoto’s?
En is het bij groepsfoto’s verstandig de horizon zo laag mogelijk te houden?
Kennethe,
Nog een leuke tip om aan je duidelijke artikel toe te voegen: zeg dat iedereen zijn ogen dicht doet, tel af van 3 naar 1 en laat ze dan hun ogen open doen. Als je dan direct een paar foto’s achter elkaar schiet, heb je gegarandeerd alle ogen open..
Die goeie tip van de ogen dicht te laten doen en aftellen van 3 naar 1 ………………..helemaal waar doe ik ook altijd en het werkt geweldig !
Goede tip, die kende ik nog niet!
Alleen heb je dan wel het probleem dat men van helemaal geen licht, naar heel veel licht gaat. En dat kan ook teveel zijn waardoor mensen weer met hun ogen gaan knijpen wat je eigenlijk ook niet wil.
Een andere optie om dan te doen is iedereen naar beneden te laten kijken en aftellen en dan laten opkijken. Het verschil in licht wat ze dan zien is veel minder groot en dan heb je dus ook minder kans op mensen die met hun ogen staan te knijpen ;)
Goed artikel, ik ben inderdaad ook benieuwd naar objectief en brandpuntsafstand.
Verder, bij een grote groep, waar stel je op scherp? Gebruik je het middelste scherpstelpunt of alle focuspunten?
Als achteraf toch blijkt dat een paar mensen de ogen dicht hebben, zou je nog kunnen proberen om in photoshop een aantal gemaakte foto’s samen te voegen (overvloei modus) om alsnog een foto te krijgen waar iedereen goed op staat.
Daar ben ik heel erg geinteresseerd in maar ik ben niet zo goed in Photoshop. Kan je me daar verdere instructies over geven?
Zelf doe ik dat ook door vooraf de locatie van een groepsfoto te bekijken om te zien of deze wel voldoet. Als ik de locatie bekijk moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Bijvoorbeeld belichting, stand van de zon om maar een paar zaken te noemen. Liefst zou ik bij een groepsfoto de fotograaf iets verhoogd willen zien met behulp van een trappetje of zo. Let natuurlijk wel altijd op je eigen veiligheid.
Er is niet één geschikte lens voor groepsfoto’s, het voornaamste is dat iedereen er op kan en niet te klein wordt weergegeven. Pas op met groothoeklezen op de wijdste stand, de middelste mensen zien er dan groter uit dan de mensen aan de hoeken.
Er is niet één diafragma dat je moet kiezen, het ligt er maar net aan hoe diep de groep is. f/8 is meestal wel een goed startpunt. De focus ligt over het algemeen 1/3 voor het focuspunt en 2/3 na het focuspunt, je kunt dus bijvoorbeeld op de tweede rij focussen als je drie rijen diep hebt, mits de scherptediepte genoeg is. Controleer op je LCD scherm goed of het voldoende is, verklein anders de diafragma opening (hoger getal).
Over het algemeen is het meer vlijend als mensen iets omhoog de camera in kijken, onderkinnen worden iets stakker en er is minder schaduw rond de nek.
Het is beter om de horizon iets lager te houden (fotograaf hoger), dan een laag standpunt te kiezen als fotograaf en de mensen min of meer van onderen te fotograferen.
aan deze tips daar heb je wat aan
maar als het zonnig weer is kan je dan ook naar een hoger F getal dus hoger dan F8 bijv 16
peter
Wat ik meestal doe bij een groepsfoto is zeggen: “als u de camera kan zien, ziet de camera u”.
M.a.w. geen gezeur achteraf van, ik zie mezelf niet staan. Dan heb je je dus verstopt achter een ander.
Maar aftellen is idd een handige tip om iedereen de ogen te laten openen.
Wat een goede tips, ik moet nl. een groepsfoto van 125 man maken. Da’s een hele uitdaging.