Praktische tips voor compositie, camera instellingen en onderwerpen om te fotograferen.
Architectuurfotografie biedt je de mogelijkheid om te experimenteren met compositie, alle elementen van belichting, perspectief, framing, balans, symmetrie, lijnenspel, etc. komen er in terug. Je hoeft niet op pad naar exotische oorden, elke stad heeft zijn eigen stijl aan oude en nieuwe architectuur.
Vroeger werd ik tijdens vakanties met grote regelmaat een kerk ‘binnengesleurd’ om deze te bekijken. Dit kon mij toen niet zo bekoren, maar sinds ik veel fotografeer is dit wel anders. Kerken bieden vele fotografische mogelijkheden, van architectuur en kunst tot het spelen met lijnen en kleuren.
De toepassingsmogelijkheden zijn uitgebreid, ondanks het specialistische gebruik is de lens voor meerdere toepassingen te gebruiken. Bedenk goed of deze lens voor jouw fotografie meerwaarde zou kunnen bieden en huur hem eventueel vooraf om de mogelijkheden zelf te onderzoeken.
Muziek is emotie. Muziek kan je troosten, je blij maken, herinneringen ophalen of nieuwe herinneringen vereeuwigen. En wat is er nou mooier dan die muziek op foto vast te leggen. Maar hoe pak je zoiets nou aan?
Belangrijk is om je te realiseren dat er bijna geen moeilijkere situatie is voor een compact camera dan een donkere omgeving zoals een concertzaal. Het licht lijkt misschien heel fel en dat is het van dichtbij ook, maar de hoeveelheid licht die je lens en sensor bereikt neemt heel snel af hoe verder weg je bent.
Als je kijkt naar de verlanglijstjes van de meeste mensen dan is er vooral voor lichtsterke lenzen die verder en verder kunnen inzoomen om het beeld zo veel mogelijk te vullen. Maar kijk ook eens breder. Letterlijk. De groothoeklens is één van de grote geheimen van de fotografie.
Voor mijn composities maak ik graag gebruik van reflecties. Met een reflectie in je compositie kun je een interessant kader om het onderwerp aanbrengen, het onderwerp abstract maken of zaken tonen die er anders niet waren. Reflecties zijn overal, als je er eenmaal oog voor hebt ontwikkeld, dan is er geen ontkomen aan.
Af en toe krijg ik de vraag waarom er op een specifieke foto een rare lichtvlek te zien is. Vaak gaat het dan om lensflare, afkomstig van een lichtbron net buiten de scène. Maar lensflare is niet alleen negatief, het kan ook juist een foto maken.
Als je veel foto’s van gevorderde fotografen bekijkt zal je zijn opgevallen dat de achtergronden achter het onderwerp regelmatig wazig worden weergegeven. Dit zorgt er voor dat je oog naar het onderwerp wordt gestuurd, er geen afleidende elementen zijn, foto’s een dromerig effect krijgen en meer 3D lijken. Met een eenvoudige instelling kun je ook zelf zulke wazige achtergronden maken.
De introductie van digitale camera’s heeft fotografie als hobby populairder gemaakt dan ooit. Eén van de redenen is dat het voor de kosten niet meer uitmaakt of je 1 of 10 foto’s maakt van je onderwerp. Een manier om wat van die investering terug te krijgen is door je foto’s te verkopen.
Grijsverloopfilters worden veel gebruikt voor landschapsfotografie waar het belangrijk is dat het zowel in lichte delen als donkere delen genoeg detail zichtbaar is. Door een grijsverloopfilter te plaatsen is het niet meer nodig een compromis te vinden tussen uitgebeten luchten en zwarte schaduwen.
Een goed polarisatiefilter (vaak liefkozend een ‘pola’ genoemd) is één van de belangrijkste accessoires die een digitale fotograaf bij zich kan hebben. Met een polarisatiefilter kun je heel veel voor je foto’s doen zonder uitgebreid te hoeven bewerken en bijvoorbeeld het tegengaan van reflecties is op de computer niet mogelijk.
Een polarisatiefilter geeft helderdere kleuren en voorkomt reflecties. Met een grijsverloopfilter filterhouder niet goed te gebruiken, maar wel met Lee’s eigen filter.
Hoe sterk moet het filter zijn waarmee je fotografeert, hoe deze het beste te plaatsen, hoe om te gaan met verticale elementen, etc. In dit artikel probeer ik op deze vragen antwoord te geven.
Soms wil je een langere periode in een foto laten zien dan de fractie van een seconde gebruikelijk in fotografie, bijvoorbeeld om beweging te suggereren. Een Neutral Density filter kun je gebruiken om licht tegen te houden en hierdoor de sluitertijd te vertragen om beweging te suggereren in je foto’s.
Liveview is één van de meest nuttige toevoegingen aan camera’s van de afgelopen jaren. Zeker bij landschapsfotografie, bij macrofotografie of bij het fotograferen van producten in de studio biedt het een geweldig hulpmiddel.
Naast portretfotografie is landschapsfotografie één van de populairste vormen van fotografie. Een mooi landschap aan de muur scoort altijd goed. Als je er eenmaal oog voor hebt barst het van de mooie plekjes op de wereld om vast te leggen. In dit artikel alvast wat tips om je op weg te helpen.
Landschapsfotografie is een populaire vorm van fotografie. Het lijkt zo eenvoudig, naar een mooie plek rijden, groothoeklens op je camera en klikken maar. Maar er komt bij landschapsfotografie heel veel kijken om met de mooie plaatjes naar huis te gaan. Dit kun je leren door veel te doen, geen straf in de mooie natuur, maar misschien kan ik je alvast helpen onderstaande fouten te voorkomen.
Landschapsfotografen plannen de momenten waarop ze gaan fotograferen vaak op basis van de stand van de zon. Het vroege ochtendlicht of het late avondlicht geeft landschappen een gouden gloed en brengt de vormen duidelijker naar voren dan midden op de dag. De gratis applicatie Photographer’s Ephemeris helpt je het juiste moment beter te bepalen.
Gastartikel door Erik Busstra – Al heel lang fascineren zandverstuivingen me. Zandvlaktes waar vrijwel niets groeit. Zomers een brandende zon erop, in het najaar de stormwind en in de winter de snijdende kou. En elk seizoen weer anders. Een gebied van extremen.
Wolken zijn onontbeerlijk voor landschapsfoto’s, ze bepalen voor een groot deel de sfeer van een landschap, voegen drama toe en verbeteren de kwaliteit van het licht. En soms zijn ze een onderwerp op zichzelf.
Zaterdag ging de wekker al weer vroeg, het plan was om naar het Weteringpark in Almere (mijn woonplaats) te gaan om één van mijn favoriete onderwerpen in de stad vast te leggen, het ‘kasteel’ van Almere, in een winterkleedje. In dit artikel laat ik je zien wat ik zag en welke keuzes ik heb gemaakt.
Windmolens zijn zo’n mooi onderwerp, omdat naast de molen zelf die vaak een eigen stijl en karakter heeft, ook de omgeving van de molen een grote rol kan spelen.
Berggebieden, de valleien, bergketens, meren en bossen die daar te vinden zijn bieden enorme mogelijkheden voor landschapsfotografie
ook midden op de dag met een telelens zijn er interessante foto’s te maken, zoals onderstaande foto van het waanzinnig mooie Glen Affric. Genomen om 13.30u met een telelens op 121mm met enorm fel zonlicht aan de linkerkant van het beeld.
Een waterval oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vele mensen. Niet alleen voor het natuurgeweld, maar ook voor de verkoeling op een warme dag of de verhalen die onherroepelijk met watervallen lijken samen te vallen. Ideaal dus om je eens te verdiepen in het vastleggen van watervallen.
Mist heeft de kracht om een omgeving compleet te veranderen en te tonen zoals je deze nog nooit hebt gezien. Een landschap ziet er schilderachtig uit met de opkomende zon die de mist probeert op te lossen en met zichtbare stralen door de bomen of juist donker en dramatisch met nauwelijks zon en een vochtige omgeving.
Goed fotograferen is het kunnen omzetten van je visie of een idee in een klinkend resultaat. Afgelopen weekend heb ik de hei in bloei gefotografereerd. In dit artikel bespreek ik mijn voorbereiding en de resultaten van eerste idee tot publicatie.
Verwonder jij je ook zo over de kleine details die je ziet als je goed kijkt en wil je die vastleggen? Dan is macrofotografie voor jou
Creativiteit is niet in regels te vangen, creativiteit is niet iets wat je algemeen geldend kan maken. Wat we wel kunnen doen is proberen een aantal richtlijnen te formuleren die je kunnen helpen om een spannendere macrofoto te maken.
De afgelopen twee artikelen hebben we de theoretische kant van de macrofotografie behandeld met tekst en voorbeelden. Ik denk echter dat de serie over macrofotografie niet compleet is zonder te laten zien waar je in de praktijk tegenaan kan lopen als je bezig gaat met macrofotografie.
Macro fotografie is één van de makkelijkste manieren om aan je onderwerp te komen, maar één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie. Je hebt er geen superdure lenzen voor nodig, je kunt het doen in je eigen tuin als je daar een interessant onderwerp hebt en het kan hele verrassende resultaten opleveren.
Gastartikel door Erik Busstra – In het voorjaar en in de zomer staan er veel verschillende wilde planten in bloei. Van heel gewoon, tot juist bijzonder zeldzaam. Niet voor niets is het een geliefd onderwerp om te fotograferen, maar hoe leg je ze nou op de beste manier vast?
Wat ik het leukste vind aan fotograferen tijdens evenementen (en ook op straat) is dat je niet weet wat je gaat krijgen. De uitdaging zit er in om onderscheidende foto’s te maken. Kom uit die luie zondagsstoel en ga op pad met je camera!
Door het jaar heen zijn er veel evenementen in de stad. De straatparade vormt daarin een mooie aandachtstrekker. Van bloemencorso tot zomercarnaval, van gaypride tot kerstparade. Stuk voor stuk mooie evenementen waar de onderwerpen zich op een presenteerblaadje aan je aanbieden.
Een portretfoto is een foto die een persoon (of soms een dier) laat zien op zo’n manier dat het iets laat zien over de persoon zelf. Het is aan de fotograaf om het beste uit mensen naar voren te halen en dit in een portret te tonen.
Gastartikel door Richard Terborg – Deze donkere (vrije) dagen is het leuk om een project te verzinnen dat je ook binnen kunt uitvoeren. En waardoor je ook nog eens beter leert omgaan met je apparatuur. Gebruik jezelf als model.
Gastartikel door Fred Jansen – Bruiloften staan bomvol spanningen en emoties. Als beginnende fotograaf is het soms lastig om een structuur en plan te vinden, vooral als je door vrienden of familie wordt gevraagd om deze bijzondere dag te fotograferen. Om deze druk te doen wegnemen heb ik een aantal handige tips op een rijtje gezet.
Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp van dit artikel.
Hoe krijgen de folder makers het voor elkaar dat de achtergrond zo mooi wit is bij het aanprijzen van hun producten? In dit artikel een introductie in de wereld van productfotografie.
Vandaag aandacht voor dierenfotografie. Naast het fotograferen van kinderen één van die categorieën waarin je geduld echt beloond kan worden.
Eén van de leukste onderwerpen om ’s avonds te fotograferen is vuurwerk. Het is ook één van de moeilijkere onderwerpen. Daarom hier een serie tips om zo goed mogelijk vuurwerk te fotograferen.
Vlinders zijn een fascinerend dier dat begint als een hongerig, logge en langzaam bewegende rups die langzaam in een sierlijk vliegend insect verandert met de meest schitterende kleurpatronen en vormen gericht op het afschrikken van jagers. Eén jager die zich niet laat afschrikken is de fotograaf, in dit artikel een aantal tips voor het vastleggen van vlinders.
Eens in de zoveel tijd moeten we allemaal eens uitwaaien, het hoofd leeg maken en even van een ander uitzicht genieten. Een goede manier om echt even helemaal weg te zijn is een stedentrip te boeken. Nieuwe dingen bekijken en inspiratie opdoen. Vergeet zeker niet je camera mee te nemen.
Dankzij de verschillende onderdelen en het lange tijdschema is een triathlon een ideaal evenement om te oefenen met sportfotografie. Door de uitgestrektheid van met name het fiets- en looponderdeel is het een heel toegankelijk evenement waar je als fotograaf je hobby goed kunt uitoefenen.
Dit jaar zijn er een aantal grote wielerrondes in Nederland. Internationaal aansprekende wielerrondes. In dit artikel een aantal tips voor het fotograferen van wielrenners naar aanleiding van mijn bezoek aan de proloog van de Giro d’Italia in Amsterdam 2010.
Kruiend ijs, schaatspret, rijp aan de bomen, een warm winterzonnetje met tegenlicht en temperaturen onder nul. Het komt misschien niet elke winter voor, maar de dagen dat het voorkomt moet je er optimaal van profiteren. Hier alvast wat tips om zo’n dag door te komen.
Gastartikel door Raymond Klaassen – In oktober 2010 viel mijn oog op een mooie symmetrische kastanjeboom aan de voet van deze dijk. Een jaar lang zou ik de boom gaan fotograferen zodat ik de seizoenen op een mooie manier in beeld kon brengen. Zo ontstond het project ‘De eenzame kastanje’.
Fotografie boeken en websites concentreren zich vaak op de technische kant van het verhaal, maar daarmee gaan ze eigenlijk voorbij aan de belangrijkste component van een succesvolle fotograaf, het hebben van een visie, het moment zien. Een aansprekende foto hoeft niet technisch perfect te zijn, maar hij moet de kijker wel aanspreken en proberen langer dan een paar seconden vast te houden.
Het nieuwe jaar is altijd een goed moment voor verandering, een natuurlijke afsluiting van een tijdsperiode met nieuwe kansen het in het nieuwe jaar beter / mooier / leuker te hebben. Naast dat er op deze site al veel tips staan om technisch en qua compositie je fotografie te verbeteren wil ik je onderstaande 9 tips om in 2009 (nog) betere foto’s te nemen niet onthouden.
In deze periode van het jaar maken we goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, gezonder eten, meer aandacht aan je famile schenken, etc. Allemaal nobele doelen. Maar misschien is het ook een goed idee om voor je favoriete hobby, fotografie, wat goede voornemens te bedenken. In dit artikel geef ik een voorzet.
Gastartikel door Erik Busstra – Vragen stellen is makkelijk, op het internet zijn er enorm veel mogelijkheden voor en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Maar met al die mogelijkheden verliezen we wel iets wat naar mijn idee erg belangrijk is. Namelijk het vermogen om het allemaal lekker zelf uit te zoeken. Waarom? Omdat als je iets eerst zelf uitzoekt dat voor verschillende dingen goed is.