DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Bloemen en planten fotograferen”

  1. Prachtig om zo duidelijk uitleg te krijgen over het fotograferen van bloemen en planten.
    Ik weet zeker dat onder de lezers van deze site inmiddels veel (aankomende) topfotografen zitten.
    Ik wil jullie dan ook allemaal eens uitnodigen, om eens een kijkje op de site van NatuurNederland te nemen.
    Iedereen die een hart voor natuur(fotografie) heeft kan hier z’n eigen foto’s aan heel Nederland laten zien.

    M.v.g Gerwin

  2. Wat een fijne site is dit toch. Iedere keer pak je ze weer en leer je weer wat erbij.
    Enorm duidelijke uitleg en leuke links. We worden later allemaal zeer – goede – fotografen als we dit allemaal onder de knie hebben.( ha,ha

    Vriendelijke groet. Connie

  3. Zeer goede uitleg, en erg leerzaam, mijn dank is groot!

    Door jullie lessen worden fotograferen steeds leuker!

    Groetjes Sylmar.

  4. Goed artikel, duidelijke uitleg en goede voorbeeld foto’s.
    Voor mij, als starter, een goede handleiding.

    M.vr.gr.

    Frans

  5. Sinds een jaar heb ik een sterke gorillapot aangeschaft die mij verrassend veel plezier bezorgd bij laag aan de grond fotografie, snel verstelbaar en makkelijk me te nemen.
    Zelf ga ik het liefst bij zonsopgang bloemen fotograferen, ze zijn dan nog vochtig waardoor ze veel mooier van kleur zijn en interessant door de dauw.
    Hopend een goede tip bij te dragen want ik leer ook van anderen.

  6. Bedankt voor de fijne reacties! :)

    @Johan, goede extra tip! ;) Belangrijk is om er dan rekening mee te houden dat alles erg nat is, denk dan dus aan laarzen voor als je door nat gras loopt en neem een plastic zak mee waar je op kan zitten zodat je niet de rest van de ochtend natte knieën hebt ;) Plus dat je niet per ongeluk de mooie dauwdruppels van de plant haalt door een onvoorzichtige beweging.

  7. Goeie tips in het artikel.
    Bedoelt Gerwin met de site NatuurNederland de site van Natuurmonumenten? Indien niet graag nog even het webadres.
    gr.Wilhelmien

  8. Bedankt voor de vele waardevolle tips. ik heb een vraag; ik fotografeer met een Nikon D90 en zit vaak te zoeken naar de juiste combinatie in het auto focus gebeuren. wat is een juiste combinatie van AF veldstand, AF instelling in combinatie met de lichtmeetmethode ?

    vr.gr.
    elvedeha

  9. Hoi Elvedeha,

    De juiste combinatie is altijd lastig te geven.. Elke combinatie heeft zo zijn voordelen. Ik merk echter dat ik zelf wel een standaardinstelling heb en weet hoe die werkt. Ik gebruik doorgaans continu-scherpstelling. Echter blijft bij scherpstelling het belangrijkste dat je weet waar je op scherp stelt en dat je blijft volgen wat je autofocus doet.

    De juiste lichtmeetmethode is een kwestie van gewoonte. Ook hierin is het belangrijk om te weten wat de bepaalde lichtmeting doet (als je even zoekt op lichtmeetmethodes op de site dan vind je een goed stuk dat Kenneth erover geschreven heeft). Zodra je weet wat er gemeten wordt, kan je daar ook weer je belichtingscompensatie op instellen.

    Ik kan je er geen eenduidig antwoord op geven, omdat dat antwoord er niet is. Het is een kwestie van weten wat de instelling doen, dan is het daarna niet zo heel moeilijk meer ;)

    Succes en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust! :)

    Erik

  10. Dag Erik.

    Als beginnend fotograaf heb ik met veel interesse je prima artikel gelezen.Nu ben ik zo brutaal een tips te geven die mij goed hebben geholpen. Als er een redelijk windje staat maak ik gebruik van een windschermpje. Dat ding heb ik gekocht in een kampeerwinkel en wordt door kampeerders gebruikt om te voorkomen dat hun brandertje uitwaait. Ik heb 1 kant donker groen geverfd voor de achtergrond. Dat ding gebruik ook als reflectie scherm hoewel ik daar en betere oplossing voor heb.

    Een stukje hardboard ter grote van een A,4 en deze aan de RUWE beplakt met aluminium folie..Plak je het aan de gladde kant dan krijg je keihard licht. De ruwe kant maakt het diffuser.

    Ook kan het handig zijn om de stengel van een bloem met een dun draadje aan een breinaald vast maken en die in de grond te steken voorkomen dat de bloem gaat zwaaien.

    Hopelijk heeft men hier iets aan.
    M.vr.gr
    Jan van der Schans

    .

  11. dankjewel voor de duidelijke uitleg,
    Ik lees graag deze artikels ,leer er veel van.
    Ik sta aan het begin.
    ik heb een vraag,ik vindt het moeilijk om diep paars of blauw goed te fotograferen.
    Gisteren had ik een dieppaars bloemetje,dacht je nou dat ik dezelfde kleur had,nou echt niet,frustrerend.
    Wat moet ik doen?

    1. Hoi Ineke,

      Bedankt voor je reactie!
      Vaak heeft dat te maken met het afstellen van de witbalans. Als je in RAW fotografeert is het dan verstandig om gebruik te maken van een grijskaart zodat je achteraf de witbalans kan instellen.

      Groetjes,
      Erik

  12. wat een mooie site met zeer bruikbare informatie zal er veel van leren mijn dank

  13. Geniet gewoon van de prachtige foto’s en levendig commentaar en weet niet wat eerst te lezen. Ben onlangs begonnen met digitale fotografie en vind dit gewoon fantastisch met de geboden moderne mogelijkheden. Er is evenwel enorm veel te leren, te lezen, te doen ; het lijkt oneindig. Dank voor deze mooie site.
    Marianne

  14. Ben pas begonnen met fotograferen en heb met veel plezier en
    aandacht de artikelen op deze site gelezen. Heb er veel van ge-
    leerd.
    Bedankt.

    Ed

  15. Sinds ik deze fantastische info krijg is de kwaliteit van mijn foto’s er flink op vooruitgegaan
    Nogmaals dank
    Marianne

  16. Ben net begonnen met fotograferen. Wat een top site! Ik denk er aan om een macrolens (100mm 2,8) voor mijn Canon 500D te kopen. Maar is dat wel nodig? Ik lees zojuist dat bij macro fotografie de volledige lensopening nauwelijks wordt gebruikt. Volstaat mijn zoom18-200 EFS (3.5-5.6) lens of heeft een aparte macrolens tocht voordelen?

    Bedankt,

    Simon