Korte (actuele) praktische tips.
Zowel Sony (met de SLT-A99), Nikon en Canon hebben een nieuwe full-frame camera aangekondigd, waarbij de Nikon D600 en Canon 6D heel dicht bij de ‘magische’ € 2000 adviesprijs in de buurt komen. Tijd om een full-frame camera aan te schaffen?
Een camera onbedoeld in het water hoeft niet direct terminaal te zijn, als je er maar snel bij bent en handelt en geduld kunt bewaren voordat je de camera weer probeert in te schakelen.
Vorig jaar bracht Uitgeverij Birdpix/Nederpix voor het eerst een Praktijkboek fotografie uit, het Praktijkboek vogelfotografie. Vanwege de goede ontvangst besloot de uitgever een reeks praktijkboeken over natuurfotografie uit te geven en zo is het boek Praktijkboek landschapsfotografie de tweede in de serie.
De keuze van de lens heeft een groot effect op je compositie. Twee praktijkvoorbeelden van mijn recente vakantie op Isle of Skye van hoe de lenskeuze je compositie kan beïnvloeden.
Door te experimenteren met standpunten, de gemaakte beelden te analyseren en steeds bij te stellen kom je uiteindelijk tot die ene foto die je wilt delen met de wereld.
Bij het beoordelen van de balans van een landschapsfoto wordt je oog soms afgeleid door de kleinere details in het landschap, waardoor de compositie, balans en energie van de foto soms lastig te beoordelen is. Door de foto op dat moment om te draaien wordt je gedwongen naar de algehele compositie en de balans te kijken, in plaats van de kleine details waar je oog anders naar op zoek gaat.
Rondingen en bochten geven een prettig, sierlijk en impactvol effect aan het beeld. Het is een natuurlijke vorm die je vaak in landschappen kunt vinden, maar ook de veren van een vogel, moderne auto’s of de vormen van je model. Een ronding leidt het oog in een vloeiendere en vrijere manier door de foto dan een diagonale lijn.
Tijdens het fotograferen heb ik op twee verschillende momenten gebruik gemaakt van een simpele truc om extra diepte in het beeld op te nemen.
Zoek daarom altijd naar een ander standpunt, ga door de hurken of klim op een hoger standpunt en probeer zo een ander standpunt te vinden waarop je onderwerp het beste naar voren komt.
Nu kun je recht-toe-recht aan een foto gaan maken van hoe mensen naar een beeldscherm kijken, leuker is het om een ander standpunt te vinden.
Een groothoeklens is niet alleen heel geschikt voor het vastleggen van grote en spectaculaire landschappen, maar je kunt een groothoeklens ook goed gebruiken voor meer macro-achtige foto’s, waarbij je ook nog iets van de omgeving wilt laten zien.
Als je een landschap, of zoals hier een skyline (van Almere) fotografeert, probeer een boom / kerk / rotsen, etc. te vinden die je op de voorgrond kunt plaatsen om meer dieptewerking in de foto te krijgen.
Het is altijd weer een klein feestje als ik gebruik kan maken van een reflectie om de compositie te versterken. Met een reflectie kun je een onderwerp kaderen, abstract maken of extra diepte toevoegen in de foto.
Volgens de ‘compositieregels’ plaats je de horizon bij een foto op 1/3e vanaf de bovenkant of 1/3e van de onderkant. Hierdoor wordt je compositie interessanter dan wanneer je de horizon precies in het midden zou plaatsen. Maar wat bepaalt waar je de horizon in je foto plaatst?
Ik ben een week in Schotland om een korte vakantie te vieren, maar vooral ook om nieuwe landschapsfoto’s te maken. Aan de hand van een paar foto’s die ik de afgelopen dagen heb gemaakt wil ik aandacht besteden aan het vrij houden van elementen in je composities. Als we een compositie maken zijn we vaak […]
Dit weekend komt Sinterklaas weer aan in ons land. Na de officiële aankomst in de haven van Dordrecht komt hij in vrijwel elke stad even langs. Naast een leuk kinderfeest is het ook een leuke gelegenheid foto’s te maken.
Je kunt een meer dynamische foto maken door een iets langere sluitertijd te kiezen en de camera met de renners mee te bewegen. Dit heet ‘pannen’ en geeft een grote illusie van snelheid, zeker als je ook de spaken in de wielen onscherp kunt weergeven.
De eenvoudigste manier om de wielrenners vast te leggen is door ze recht van voren te fotograferen. Ze komen dan recht op de camera af en kun je goed het moment bepalen om af te drukken.
Het beste moment om de kermis te fotograferen is net na zonsondergang in de periode dat het blauwe licht in de lucht is te zien en de lucht nog niet helemaal zwart is. Tijdens een korte periode zijn de lichtjes en het natuurlijke licht met elkaar in balans en kun je nog details zien in de lucht.
Het is soms lastig fotograferen vanuit een bus vanwege de reflecties op het glas. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter, deze zo te draaien dat de reflectie verdwijnt en de camera zo haaks mogelijk op het glas te houden kun je toch een goed resultaat bereiken.
Over UV-filters zijn de meningen heel erg verdeeld. Sommigen zweren bij een UV-filter als bescherming; anderen zeggen juist extra lensflare en optische afwijkingen te krijgen door het filter, en gebruiken er dus geen.
Er zijn verschillende vormen zonnekappen, in te delen in twee groepen. De ronde zonnekap past bij de vorm van de lens en wordt vaak om esthetische redenen zo gemaakt. Het is echter niet de meest effectieve vorm. Het beeld dat op de sensor valt is namelijk niet rond, maar rechthoekig en bij een ronde zonnekap valt er daardoor altijd nog wat licht in de randen. Daarom werkt een zonnekap met losse bladen/inhammen beter.
Tijdens een fotoshoot in de bioscoop van Almere werd het belang van een reflector weer eens duidelijk. De hoge ramen achterin het gebouw trokken mijn aandacht vanwege het natuurlijke licht daar, maar met de laagstaande winterzon er direct op was het een gevecht om het model niet in een silhouet te veranderen voor een (te) lichte achtergrond.
Ter plekke leren en experimenteren heeft digitale fotografie met het LCD scherm achterop de camera een stuk makkelijker gemaakt. Je ziet direct het resultaat van de gekozen instellingen en kunt indien nodig corrigerende actie ondernemen. Maar als je na elke foto naar het scherm kijkt kun je belangrijke momenten missen.
De camera lichtmeter is zo ingesteld dat een gemiddelde foto altijd 18% grijs gereflecteerd licht bevat. De mogelijkheid om een belichtingscompensatie in te stellen is één van de eenvoudigste methoden om een creatieve invloed uit te oefenen op een foto en betere resultaten te bereiken.
Een stereffect is een leuk creatief hulpmiddel om een extra element aan je foto toe te voegen. Dit dramatische en leuke effect is eenvoudig toe te voegen, maar wel afhankelijk van een drietal voorwaarden.
Doe jezelf een plezier en controleer of op jouw camera is uitgeschakeld dat je foto’s kunt nemen zonder dat de geheugenkaart er in zit. Plus een paar andere tips die verband houden met geheugenkaarten in je camera.
Fotografen hebben een term om aan te geven dat de scherptediepte (eigenlijk het onscherpe deel van de foto) mooi is. Ze hebben het dan over een goede of slechte bokeh, maar beter kun je spreken van een aangename of onaangename bokeh.
Een handig hulpmiddel om te beoordelen of je foto ‘juist’ is belicht is het histogram. Dit is een grafiek die je laat zien hoe de lichttonen van de foto zijn verdeeld. Maar wist je ook dat dit een handig hulpmiddel is om te zien of je foto onder- of overbelicht is?
Door de ISO waarde te verhogen kun je er toch voor zorgen dat je bij een wijd open diafragma de minimale sluitertijd kunt halen.
Liveview, een functie tegenwoordig aanwezig op praktisch alle camera’s, is mijn ideale manier van werken geworden als ik landschapsfoto’s neem.
Deze tijd van het jaar zijn de dagen lang. De zon komt hier op rond 05.30u en gaat onder na 21.00u. Reken daar nog een uur voor en na bij voor het licht als de zon onder de horizon is en reistijd en je begrijpt waarom ik gisteravond om 23.00u bij het huisje terug was en vanochtend om 04.15u de wekker al weer ging.
De liveview functie laat hetzelfde beeld zien als door de zoeker, maar dan op het LCD scherm van de camera. Dit stelt je in staat om het beeld van iets verder weg te beoordelen (waardoor je minder gehurkt hoeft te zitten als je statief laag staat en je houding meer relaxed is), eventueel gebruik te maken van de hulplijnen voor de regel van derden en de scherpte en focus te beoordelen voordat je afdrukt.
De grootste kans op zonnestralen heb je als je in de ochtend of avond op pad gaat en het is een beetje vochtig of stoffig in de lucht.
Een landschap. Diafragma op f/11, groothoeklens voor het brede beeld, wachten op de mooie zon en afdrukken maar. Hoe ingewikkeld kan het zijn. Maar wat als je geen wijds panorama hebt, geen aansprekende bergen en geen geweldig licht?
Tegen- of zijlicht helpt om het onderwerp en achtergrond van elkaar te scheiden en geeft meer diepte aan de foto, waardoor een meer 3D effect ontstaat.
Als de eerste zonnestralen op het landschap verschijnen warmt de lucht op en kan er mist ontstaan. Grondmist is een hele vluchtige vorm van mist die soms maar een paar minuten stand houdt, maar soms ook uren stand kan houden.
Door het onderwerp direct tussen camera en lichtbron te plaatsen krijg je de lichtbron te zien als een heldere vlek of een sterke gloed rond het onderwerp, in mooi avondlicht kan tegenlicht het onderwerp helemaal omhullen.
Als je de komende paar weken de kans krijgt, zoek dan zeker een heideveld op om de mooie paarse kleuren vast te leggen.
Door op zoek te gaan naar een element om in de voorgrond te plaatsen creëer je diepte in je foto. Dit kunnen één of meer stenen zijn, maar ook een boom, riet, een muurtje, een boot, etc.
Natuurlijk is het prettiger om met een strakblauwe lucht in de zon op pad te gaan, maar voor een landschapsfotograaf is dat helemaal geen feest. Juist op die grens momenten tussen droog en nat kan er iets bijzonders gebeuren en verandert de sfeer in iets unieks.
In dit artikel wil ik je een aantal korte tips geven aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van foto’s die ik in de Schote Hooglanden heb geschoten
Zoals je wellicht weet heeft Lightroom 4 een nieuwe Verwerking Versie ten opzichte van Lightroom 3. Lightroom 4 gebruikt intern Camera Raw 7, maar Photoshop CS5 gebruikt Camera Raw 6.6 (als je de laatste versie hebt geïnstalleerd), vandaar de melding.
Lightroom maakt het eenvoudig een deel van je catalogus te exporteren en op je laptop mee te nemen of van je laptop naar PC over te zetten
Adobe heeft de langverwachte update voor Lightroom 4 vrijgegeven. Deze lost een aantal problemen op die sinds de eerste uitgave van Lightroom 4 in het programma zitten, maar er worden ook nieuwe functies toegevoegd die erg interessant zijn, onder andere het bewerken van chromatische aberratie.
De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen van bezoekers die recent een nieuwe camera hebben gekocht of gekregen, die altijd in RAW formaat hebben gefotografeerd en nu wordt opeens het RAW bestand van de camera niet meer herkend in hun favoriete fotobewerkingssoftware.
Adobe heeft de laatste tijd veel nieuwe versies uitgebracht van hun Camera Raw engine. Er is nu een versie voor Lightroom 2.7, een aparte Camera Raw 5.7 versie, de Lightroom 3 beta versie en een Camera Raw 6 versie die bij Photoshop CS5 zit. Wat zit nu in welke versie?
Gerrit vraagt om een startpunt aan te geven, het lastige is echter dat dit per foto kan verschillen. De eerste stap die ik uitvoer is echter wel duidelijk, ik probeer met de optie White Point & Black Point het histogram binnen de lijnen te brengen zodat er geen details verloren gaan in de donkere en lichte delen van de foto.
Sepia is niet een specifieke kleur, maar een mix tussen gele en bruine kleuren. In veel fotobewerkingssoftware zit de optie om een Sepia bewerking toe te passen. In dit geval heb ook ik een standaard Lightroom preset toegepast, maar ook in Photoshop kun je het effect bereiken.
Belangrijk om te onthouden is dat je op het moment dat de geheugenkaart corrupt raakt of dat je per ongeluk de geheugenkaart wist, je stopt met fotograferen met die kaart, hem uit je camera haalt en apart houdt totdat je in de buurt van een computer bent.
Door delen van de foto lokaal donkerder of lichter te maken kunnen kleine problemen worden opgelost en kan het oog van de kijker meer richting het onderwerp worden geleid.
Ook JPEG bestanden kun je met Adobe Camera Raw gereedschappen bewerken, maar je moet hiervoor wel een instelling wijzigen of het bestand op een iets andere manier openen.
Met de abonnementen biedt Adobe dus meer keuze. Het voordeel dat je zonder eenmalige investering kunt werken met de programma’s en flexibel kunt opzeggen en weer opstarten moet je afwegen tegen de hogere prijs als je langere tijd het programma gaat gebruiken.
Belangrijk bij het fotograferen van mensen bij een evenement is dat je contact met hen maakt. Probeer jezelf zo te positioneren dat het onderwerp je opmerkt en geef met een glimlach aan dat je graag een foto wilt maken. Als het onderwerp je aankijkt, dan is de kijker van de foto meer betrokken bij het portet.
Ik kreeg recent een paar keer de vraag tips te geven voor het maken van groepsfoto’s, dus ik dacht dat het misschien wel een goed idee was om er bij gebrek aan een uitgebreid artikel er alvast een dagtip aan te wijden met een paar korte tips.
Door je onderwerp in de schaduw te plaatsen krijg je gelijkmatig licht, waardoor je minder risico loopt dat bijvoorbeeld de oogkassen of de helft van het gezicht te donker wordt. Ook hoeft je onderwerp dan niet de ogen dicht te knijpen voor het felle licht, waardoor je alleen maar spleetjes ziet.
Afgelopen Paasweekend was ik bij mijn ouders en kreeg ik de kans de hond van mijn zus vast te leggen. Een paar tips over het fotograferen van huisdieren aan de hand van een foto van Joe de Cocker Spaniel.
Fotografeer je op dagen met hoge sluierbewolking, een bewolkte lucht of in de schaduw dan heb je geen last van de harde schaduwen en kun je alle fijne details van je model vastleggen.
Als je in JPG formaat fotografeert adviseer ik toch om foto’s te nemen met alle kleurinformatie intact. De camera registreert dan namelijk niet de 16 miljoen kleuren zoals in normale kleurenfoto’s, maar legt slechts 256 grijstonen vast.
Mag je zomaar mensen op straat fotograferen? Op straat geldt in principe de regel “Publicatie mag, tenzij dit een redelijk belang van de geportretteerde schendt.”
Het gaat er om dat je de mogelijkheden herkent en gebruik maakt van de soms kleine kansen die je krijgt een mooi beeld te maken.
Vanochtend was ik al vroeg uit de veren om in het prachtige Tafelbergheide gebied (bij Blaricum) de kleurenpracht van de heide vast te leggen die nu volop in bloei staat. Mocht je dit weekend de tijd hebben, ga zeker eens kijken op de heide bij jou in de buurt!
Afgelopen meivakantie werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Een rugzak met vijf lenzen waarvan er aan het einde van de vakantie slechts een paar zijn gebruikt.
Een onmisbaar hulpmiddel is Google Maps, met name de Streetview beelden die Google met rondrijdende auto’s opneemt bieden veel inzicht in een fotolocatie.
Onder bewolkte omstandigheden komen de natuurlijke kleuren beter uit, doordat de lucht een grote softbox vormt die het licht verzacht. ewolkte dagen zijn perfecte om bijvoorbeeld bloemen of watervallen vast te leggen. Door het ontbreken van de felle zon heb je geen schaduwen en kunnen de lichte delen ook door de camera worden vastgelegd, waardoor je de bloem in zijn volle glorie kunt laten zien.
Zoals aangekondigd vorige week ben ik dit weekend de bloesem gaan fotograferen. Aan de hand van een paar resultaten wilde ik laten zien dat het belangrijk is een locatie helemaal te verkennen en gebruik te maken van de mogelijkheden.
Over het algemeen kunnen camera’s namelijk beter tegen de regen dan mensen, zo lang je er maar voorzichtig mee om gaat. Een wolkbreuk zoals in de middag zal de camera niet overleven, maar motregen is geen enkel probleem.
Na zonsondergang is het niet direct zwart, maar heb je nog een periode dat er kleur in de lucht is. Dit verdient de voorkeur boven een puur zwarte lucht.
Het is beter te kiezen voor meerdere kleine geheugenkaarten dan één grote geheugenkaart, zodat je als er iets verkeerd gaat met de geheugenkaart minder foto’s kwijt bent met een kleine kaart dan met een grote kaart. Maar is dit wel logisch?
De TTL functie van de flitser zorgt er automatisch voor dat het silhouet van de bloesem wordt ingevuld, terwijl het licht in de lucht ook nog steeds wordt vastgelegd. Door met de flitscompensatie en het diafragma te spelen kun je de hardheid van het licht beïnvloeden.
In de regen krijgt het landschap een geheel nieuwe aanblik. Kleuren worden veel duidelijker door het zachte verstrooide licht, waardoor ze veel beter uit komen, zeker nu in de herfstperiode. De kleur spat soms van het scherm.
Ondanks dat de zon onder de horizon is kan de lucht nog steeds worden verlicht door de zon en door de invalshoek van het licht ontstaan mooie kleuren in de aanwezige wolken. Zo kun je nog prima 1-1,5 uur na zonsondergang of voor de zonsopkomst (door) fotograferen.
Er komen weer een paar mooie grote publieksevenementen aan de aankomende weken. Zo is dit weekend in Rotterdam het Zomercarnaval en het weekend daarop is de Gay Pride in Amsterdam. Beide evenementen waar je aan de kant kunt staan en de kleurrijke optocht aan je voorbij ziet trekken. In dit artikel een aantal korte tips […]
Zonder statief is het niet meteen einde oefening in een situatie met weinig licht, met goede techniek kun je ook in niet-ideale omstandigheden nog een bruikbare foto krijgen.
Een losstaande foto kan al veel vertellen over een gebeurtenis of een evenement, maar door de foto’s te combineren kun je het verhaal soms nog krachtiger vertellen. Combineer bijvoorbeeld drie foto’s in een drieluik.
Als het minder belangrijk is dat je de originele foto los kunt halen van het zuurvrije achterkarton dat tussen passepartout en MDF achterplaat van de lijst wordt geplaatst, dan krijg je een beter resultaat als je de foto opplakt.
De bomen beginnen al aardig te kleuren, als er niet te veel herfststormen komen is de komende paar weken het ideale moment om herfstbladeren vast te leggen.
De herfst komt er in rap tempo aan. Ik vind dit altijd een heerlijk seizoen om te fotograferen, de wolken in de lucht voegen veel extra sfeer toe, mistige ochtenden maken van alledaagse dingen een mysterie en het is natuurlijk heerlijk de kleurenpracht vast te leggen.
Paddestoelen zijn een erg dankbaar onderwerp. Ze blijven geduldig wachten totdat je de perfecte compositie hebt gemaakt en er zijn enorm veel verschillende soorten en daarmee foto mogelijkheden.
Afgelopen zaterdag was ik in het Leuvenumse Bos bij Ermelo om de herfstkleuren vast te leggen. De herfstkleuren lopen daar langzaam op zijn eind, maar er was zaterdag nog genoeg moois te vinden.
Het lange Paasweekend komt perfect samen met schitterend weer en het toppunt van de bloei van de bollenvelden. Op een aantal plekken zijn bollenroutes uitgezet waarop je de bollenvelden die op dat moment in bloei staan kunt bewonderen.
Dit weekend lijkt ideaal om er op uit te trekken en de bloesem te fotograferen. Het wordt heerlijk weer en de fruitbomen in de Betuwe (rond rivier de Linge, tussen Gorinchem en Geldermalsen), in het Geuldal en in de Haspengouw (België) komen razendsnel in bloei.
Met bloesem kun je veel kanten op, hier in Almere zijn bijvoorbeeld een aantal plekken waar rijen bomen met bloesem staan waardoor je met een telelens kunt werken om de verschillende lagen samen te trekken. Of je kunt met een tele- of macrolens dicht op de bloemen focussen om een klein gedeelte van de bloemenpracht te tonen.
Bij het fotograferen van sneeuw, zeker als er heel veel wit in de scène is te zien, moet je wel letten op de belichting van je foto’s.
Nog een week tot kerst, de laatste kerstmarkten en koopavonden in de steden en woonkamers en huizen mooi versierd. De kerstversiering is nu op zijn hoogtepunt.
We zitten weer in de donkerste dagen van het jaar, maar zo ervaren we het niet in veel centra van steden dankzij de aanwezige kerstverlichting. Een ideaal onderwerp voor de fotograaf die nog niet in een winterslaap is gedoken.
Sneeuw verandert de alledaagse wereld in iets bijzonders en geeft veel nieuwe mogelijkheden op plekken waar je anders niet zo snel zou gaan fotograferen.
Kruiend ijs (ijsschotsen die over elkaar schuiven en aan land komen) ontstaat als de dooi inzet. Door de wind kan het ijs in beweging komen en is het mogelijk dat ijsschotsen over elkaar gaan schuiven. Ik wil wat tips met je delen voor als je zelf op pad gaat om dit natuurfenomeen te fotograferen.
Waar het harde licht vooral een negatief effect heeft is als je te maken hebt met een situatie waarbij een deel van je compositie in de schaduw ligt. Het contrastverschil tussen het door de zon belichtte deel en de schaduw is soms zo groot dat de schaduw volledig zwart wordt weergegeven of de lucht volledig wit.
Adobe heeft de nieuwe versie van Photoshop Elements aangekondigd, waarbij vooral de nieuwe interface opvalt en de refine edge functie sterk is verbeterd.
In de winter gaan veel fotografen in zomerslaap. Er zijn minder evenementen te bezoeken en het weer nodigt niet uit om buiten op stap te zijn. Als je modellen fotografeert kun je natuurlijk altijd in je (thuis)studio terecht, maar veel mensen geven andere activiteiten voorrang in de winter. Ook ik merkte deze winter dat ik […]
Hoeveel foto’s maak je per jaar maak en hoeveel zijn er daarvan ‘bruikbaar’. Dat verschilt natuurlijk nogal van je definitie, maar wel iets om bij stil te staan. Als de foto’s gebruikt worden, bruikbaar zijn, is de fotograaf dan beter? Of hebben we hier te maken met kwantiteit boven kwaliteit?
Fotografie inspiratie doe ik vooral op door te kijken. Zien doet doen zeg maar. Het internet is wat dat betreft een onuitputtelijke bron van inspiratie. In deze dagtip een aantal sites die ik vaak bezoek om inspiratie te krijgen. Zoals jullie wellicht al weten gebruik ik vaak Flickr om mijn eigen foto’s te plaatsen, locaties […]
Als je naar een evenement gaat, zeker als je er al eens vaker bent geweest, is het leuk om een thema te bedenken waar je foto’s voor kunt maken. Op deze manier kijk je bewuster naar het evenement en heb je achteraf hopelijk ook nog een leuke serie foto’s.
Kun je, met je beperkte spullen, die ene goede foto schieten? Die foto waarvan iedereen zegt, “wauw! Die wil ik wel boven de bank hangen!” Zie je kans om het maximale eruit te halen?
Als ik er op uit trek om te fotograferen heb ik een plan in mijn hoofd van waar ik ongeveer mee thuis wil komen, maar ik sluit me daarbij niet af van wat spontaan op mijn pad komt. Soms kan het de moeite waard zijn om even op een plek rond te hangen of het moment af te wachten. Andere keren komt het aan op snel handelen.
Ondanks dat ik dagelijks enorm veel foto’s zie op allerlei sites is het toch weer bijzonder om een fysiek boek in de hand te nemen en eens wat langer stil te staan bij foto’s.
Vrijwel elk weekend worden er activiteiten georganiseerd. Het is echter soms lastig om te onthouden wanneer nu precies welk evenement gepland staat, ook omdat een evenement redelijk lang van tevoren wordt aangekondigd en je soms pas na het evenement er weer van hoort.
Met een beetje doorzettingsvermogen en experimenteren in kleine stapjes kun je van een vrij slechte startfoto tot een veel beter resultaat komen.
Zo aan het eind van het jaar is het altijd goed om terug te kijken op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan met betrekking tot fotografie. Een goed middel om dit te doen is het samenstellen van een top tien lijstje van je beste foto’s.
Af en toe loop ik er tegenaan, er is een beperking aan wat je via tekst en losse afbeeldingen kunt uitleggen. Soms moet je het gewoon even (laten) zien. Gelukkig zijn er op internet veel verschillende mogelijkheden om via video nieuwe dingen te leren.
Veel bezoekers van deze website laten mij weten dat ze veel hebben aan de tips in de basiscursus op weg om hun camera beter te begrijpen. Maar soms zegt een plaatje toch meer dan woorden. Op de website CameraSim kun je met een online camera simulator oefenen.
Als je meer wilt lezen dan een enkel artikel, misschien dat onderstaande gratis ebooks je op weg kunnen helpen.
Vaste bezoekers van de site weten dat ik een enthousiast gebruiker ben van Flickr. Toch ben ik niet blind voor andere mogelijkheden. Zo heb ik dit weekend de site 500px.com uitgeprobeerd. Deze site is al langere tijd op het internet te vinden, maar relatief onbekend totdat er een gestage groei werd ingezet na een herlancering in 2009.
Met Bulkr kun je je eigen foto’s downloaden van Flickr, per set, al je favorieten of alle foto’s, met de keuze uit zes verschillende formaten. Handig is de mogelijkheid om tags en omschrijvingen die je in Flickr hebt geplaatst in de EXIF gegevens van de foto te laten vastleggen zodat je die ook op andere locaties kunt gebruiken.