DigitaleFotografieTips.nl

6 reacties op “Foto’s opplakken voor het inlijsten”

 1. Voor een evenwichtige aanblik is het van belang dat de onderzijde
  van het passepartout breder moet zijn dan de bovenzijde.
  Is zo’n beetje het standaard uitgangspunt voor het snijden van
  passepartouts.
  Hier zie ik dat de foto precies in het midden is geplaatst.
  Ik vind dat niet zo fraai.

 2. Hi Kenneth,

  Ik zou je ter overweging onderstaand mee willen geven:
  – Voor een mooiere fotopresentatie deel ik de mening van Ed Een mooie verhouding zou kunnen zijn 1:1:1:1½ of 2 (boven: links: rechts: onder. Voor jouw formaat zou je kunnen denken aan 7cm of 8cm en onder 11cm tot 15cm;
  – Ik gebruik i.p.v. achter karton 3mm foamboard;
  – Het foamboard snij ik ongeveer 1cm kleiner dan het passe-partout;
  – De hoeken van de foto teken ik af op het board waarna ik de lijm opspuit en de foto in 2 hoeken leg. Bij Praxis kocht ik 2 rubber behangrollers 1 smal en een breed. Met de smalle roller rol ik vanuit het midden de foto uit. Dan rol ik met de brede roller vanuit het midden naar de linker- en rechterkant om alle luchtinsluiting weg te rollen (let wel op einde foto, het grotere board heeft nog lijm). Daarna leg ik er het passe-partout op de juiste plaats over de foto op het board. Met de roller rol ik het geheel na en leg ik het vlak weg met enig gewicht op een afdekplaat. Zo laat ik het drogen;
  – Je foto op goed fotopapier is van zichzelf het mooist, glas e.d. doet daar afbreuk aan (dat vind ik ook van de meeste lijsten) {(hoog)glans foto’s achter glas is gewoon lelijk};
  – Foto’s zwevend aan de wand gehangen geven extra uitsraling. Daarom lijm ik, als alles droog is, tegen het board een latten raamwerkje van zo’n 2cm dik en zo’n 3cm van de randen (de passe-partoutfoto kan dan ook niet meer kromtrekken). Je hebt dan gelijk een ophangrand.
  Vind je een omlijsting mooier probeer dan eens zonder glas.
  (kijk maar eens naar de glasglans over je foto, bij sommig lichtval is dat eeuwig zonde)
  Dat zelf afdrukken duurder is betwijfel ik sterk. Als je bij een goed lab een gelijke kwaliteitsprint laat maken dan ben ik benieuwd naar het prijsverschil. Bij een goed fotolab betaal je ook stevig voor een gelijke expositiekwaliteit.

  Veel afdruk plezier en zoek de mooiere presentatie,
  Alex.

  1. Beste Alex, ik las met veel belangstelling uw techniek van inlijsten. Aangezien ik nogal praktisch ben ingesteld vraag ik mij af of je mij dit eens kan tonen in de praktijk. Momenteel laat ik mijn werk inlijsten maar ik wil het graag leren. Ik weet dat dit berichtje van 2012 is maar je weet maar nooit. Alvast bedankt!

 3. Kwam dit artikel tegen, persoonlijk doe ik het anders en wel zodra ik een passe-partout snijd hoed ik het uitgesneden deel over, draai dit om en plak daarop de foto en voila past partout.

 4. Kenneth,
  voor het opplakken van foto,s gebruik ik zelfklevend karton, karton op maat snijden folie achterzijde verwijderen foto op plakken klaar .
  geen gedoe met lijm.
  andere optie is polystyreen platen werkt het zelfde als plakkarton maar is wel prijzig.
  dit is onder andere verkrijgbaar bij; Arts and Crafts , op ,t industrieterrein in de Goorn NH,bij Hoorn.

  voor info kijk hier op de site.
  succes Andries.

 5. Hallo Kenneth,

  Ik weet een beetje late reactie maar ik was op je site op zoek naar een ander onderwerp.
  Even terugkomend op het gebruik van spuitlijm en het zonder lucht in te sluiten opplakken van foto’s de volgende tip:
  Gebruik de lijm die te zien is op je foto (herplaatsbaar), zorg dat je wat ruimte over hebt op je te beplakken ondergrond, teken de te beplakken foto vooraf hierop af, spuit je ondergrond in met de lijm en volg hierbij de aanwijzingen van de fabrikant op, rol nu de foto op een schone en onbeschadigde P.V.C. buis op (met de onbedrukte kant naar buiten)ook mag het vanzelf spreken dat de achterkant van de foto en de ondergrond stofvrij zijn, leg het begin van de foto op de afgetekende ondergrond en rol nu rustig de foto uit over de ondergrond, ga nog enkele keren heen en terug, hierdoor plak je de foto zonder luchtinsluiting op, snij ten slot de overtollige randen af.

  Succes,
  Gerrit H.