DigitaleFotografieTips.nl

106 reacties op “Starten met een spiegelreflexcamera”

 1. Hoi, ik ben in het bezit van een d3300 van nikon. Daarbij heb ik 2 lenzen 18-55 non vr + 55-200 vr. Ik ben een echt beginner maar ik ga in juni naar zuid afrika. Wat voor tips heb je voor het fotograferen van wildlife zonder statief?
  Groet manon

 2. Hoi Manon,

  Zonder statief :) Tsja, je maakt het moeilijk :)

  Zonder meer je diafragma zo laag mogelijk houden. Verder krijg je niet veel kansen bij wild-life omdat de dieren niet altijd netjes poseren, dus een zo hoog mogelijke sluitertijd lijkt me wel handig.

  Eens zien of het volgende een beetje logisch klinkt:

  Indien het voertuig waarmee je rijdt stilstaat, gebruik het dan om jezelf zo stabiel mogelijk te positioneren.

  Houd je diafragma zo open mogelijk, dus het f/getal zo lag mogelijk.

  Sluitertijd op ongeveer 1/1000 sec.

  ISO zo laag mogelijk, te beginnen bij 100

  Ik zou overwegen om Continuous high te schieten, meerder frames per seconde dus.

  Indien je midden op de dag foto’s maakt, even test foto’s maken. Indien overbelicht, je sluitertijd omhoog doen. Indien onderbelicht, voorzichtig je ISO opschroeven.

  Ben erg benieuwd hoe anderen dit zouden aanpakken :)

  Groetjes
  Cees

 3. Hoi cees,

  In ieder geval bedankt voor de tips! Ik ga sowieso nog veel oefenen voor ik erheen ga maar wildlife blijft inderdaad lastig.

  Groet,

  Manon

 4. Ik weet niet of het perse handig is om je F-waarde zo laag mogelijk te houden. Je hebt meestal meer dan genoeg licht in Afrika. Eerder teveel licht. Ik zou echt proberen dit per situatie apart in te stellen. En oefening baart kunst. Veel plezier in Afrika.

 5. Ik begin ook net, ben benieuwd welke instellingen ik nodig ben om gewoon “huisdieren” op de foto te krijgen(vooral als ze niet stil willen zitten). Welke lenzen ben ik nodig voor deze soort fotografie? Ik begin met een Canon eos 1200D.
  Daarbij zou ik me uit willen breiden naar New Born fotografie, welke lens heb ik daar voor nodig en welke instellingen zijn daar het beste bij?

 6. Hoi Hilde,

  Kijkend naar bewegende huisdieren, zijn er een aantal dingen die ik zou doen. Dat wil niet zeggen dat ze daarom het beste zijn :)

  Snelle sluitertijd om het moment te kunnen bevriezen. Ruw genomen 1/1000 sec. Kan het ook met 1/800 of 1/600? Vast wel, maar 1/1000 is simpelweg sneller. Afhankelijk van wat je wil bereiken qua scherptediepte stel je het diafragma in. Ik zou echter beginnen met de laagste waarde van mijn lens. Mijn f/4 L zou dus op f/4 beginnen. Verder de instelling op AI Servo voor het focusen op bewegende onderwerpen en hoge snelheid zodat je met 1 druk op de knop meerdere foto’s maakt.

  Als lens zou ik wellicht nadenken over een 70-200mm lens. Ahankelijk van je budget een f/2.8 of een f/4. Ik heb de f/4, maar zou graag een f/2.8 hebben.

 7. Hi, ik ben echt een beginner maar ik wil graag gave portretfoto’s maken zoals bijv. Jordi Koalitic (ik weet niet of je hem kent)
  Heb je misschien nog tips om zoiets fotograaf te worden?
  Hoeft niet per sé, maar zou wel fijn zijn :)
  Ik heb een Nikon D7000, is die hier geschikt voor?

  Grt, Marthe