DigitaleFotografieTips.nl

106 reacties op “Starten met een spiegelreflexcamera”

 1. Hallo
  Mijn naam is Jeroen en ik ben toch ook al enige tijd met fotografie bezig. Uit deze site heb ik al zeer veel tips gehaald maar ik vroeg me toch af of het mogelijk zou zijn om eens je EXIF info bij te foto’s te steken. Volgens mijn bescheiden mening kan men hier soms meer uit leren dan uit de meest uitgebreide omschrijving.
  Een voorbeeld met de tomaat:
  Indien de foto is genomen met een groothoek dan is 5,6 als diafragma inderdaad veel maar met een tele zal die tomaat toch ook loskomen op 5,6?

  mvg
  Jeroen Demaeght

 2. Hoi Jeroen,

  Het verschil tussen groothoek en tele waar je het over hebt heeft te maken met de karakterverschillen tussen beide objectieven.

  Een groothoek heeft van zichzelf een groter scherptevlak dan een tele. Daarnaast verandert ook het perspectief wat meteen de hele foto doet veranderen.

  Ik heb alleen niet het idee dat dit iets is wat veel beginnende fotografen tegen zullen komen ;)

  Groeten,
  Erik

 3. Beste mensen, super site.ik wordt beginnend fotograaf (hobby matig) heb al veel info van de site. Hoe staan jullie tegenovewr de sony A 55 of a 77? ik krijg van de winkels de indruk dat deze camera erg goed is maar op deze site zie ik verder niets van sony? wat is goede keuze? wil graag snelle actie en natuur vast leggen.

  1. Hoi Ron,

   De Sony A55 en A77 zijn relatief nieuwe camera’s met ook nog een redelijk nieuwe techniek. De snelheid van de camera’s is hoog, al is de buffer niet erg groot. Je kan dus wel veel beelden per seconde schieten, maar houd dat niet erg lang vol.

   Het nadeel is dat er een beetje licht verloren gaat door de gebruikte techniek. Het lijkt er wel op dat Sony dit goed oplost met een goed presterende sensor.

   In de prijsklasse van bijvoorbeeld de A77 zitten ook de Canon 7D en de Nikon D300s. Beide camera’s staan enorm goed bekend en zijn zeer krachtig en goed geschikt voor actiefotografie.

   Ik ken zelf de A77 niet goed genoeg om te kunnen zeggen of die beter of slechter is. Ook qua bouw kan ik je dat niet vertellen, maar dat kan je opzoeken als je reviews leest ;) Zoek bijvoorbeeld ook eens op de term “Canon 7D vs Sony a77” en hetzelfde voor de D300s. Waarschijnlijk krijg je daarmee hele vergelijkingen.
   Let verder ook op zaken als het lensaanbod van een merk, heeft een merk de objectieven die je in de toekomst graag wil gebruiken. Hoe zit het eventueel met flitsers, grips, draadontspanners en noem allemaal maar op. Heeft een merk jou te bieden wat je zoekt?

   Zelf heb ik meer met een echte SLR en geen SLT. Het zoekerbeeld van een optische zoeker is tot nu toe nog veel helderder en naar mijn gevoel beter. En dat is waar het ook om draait, heb je een goed gevoel bij je toestel en ga je er met plezier mee fotograferen. Als dat zo is, dan heb je sowieso het goede toestel ;)

   Succes met je zoektocht en keuze!
   Erik

 4. Hoi Kenneth,

  Een goed artikel voor de beginnende dslr-er. Maar verwijzen naar een eerder koopadvies is niet echt behulpzaam als de informatie daar zeer verouderd is. De Pentax K-m en de K200d zijn al geruime tijd niet meer leverbaar. Ook de K7 is al een jaar geleden opgevolgd door de K5. Ik neem aan dat zulks ook geldt voor de andere merken die je daar noemde. Ik kan begrijpen dat het bijhouden van zo’n overzicht te veel werk is maar verwijs dan maar beter niet.

  Keep up the good works!
  Ruud

 5. Mooi artikel, dank. Ik zou ook zo’n artikel willen over de systeemcamera’s, bv de Olympus PEN P3.

  Fijne jaarwisseling, groet,
  Willy

 6. Hallo,
  Ook ik zou wel een dergelijk artikel willen over systeemcamera’s. Ik ben sinds een paar dagen in het bezit van een panasonic lumix G3 en heb nog veel te leren (gelukkig maar!)
  groet Tjitske

 7. Mooie informatie site. Kan ik veel van leren.
  In eerste hoofdstuk staat dat je een geheugenkaart altijd in de camera moet wissen. Waarom is dat?
  Dank voor antwoord.
  M.

 8. Goede tips! Ik heb met Kerst Canon EOS 600D body voor mezelf gekocht. Ben benieuwd :)

 9. hallo,

  wat een hoop tips! heel fijn!
  Ik ben zelf in het bezit van een nikon D3100.
  Mijn werkgever heeft mij gevraagd of ik voor hem sieraden wil gaan fotograveren, voor een webshop.
  Nu ben ik op zoek naar een cursus, waar de productfotografie echt in te pas komt.. Ik dacht misschien heeft u een idee??
  Of geeft u zelf ook cursussen?

  Met vriendelijke groet,
  Danielle

  1. Beste Danielle, graveren doe je met een graveerpen. Met een camera fotografeer je en dan heet het fotograferen.

 10. Beste Danielle,
  Hierbij een artikel over productfotografie van digitalefotografietips.

  http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/productfotografie/

  Een simpele Google zoekopdracht levert soms ook al veel op.
  http://lmgtfy.com/?q=productfotografie

  MVG
  Jeroen

 11. Beste Jeroen,

  Fotograferen is echt een hobby van me en ik wil graag met een spiegelreflex gaan beginnen. Afgelopen jaren heb ik een beetje kunnen spelen met de Nikon D80 van mijn vader en heb hier al veel mooie foto’s mee kunnen maken.
  Nu wil ik alleen zelf graag een camera gaan kopen. Ik heb al rond gekeken en wil graag een instapmodel omdat ik nog maar aan het begin sta. Nu kom ik uit op de Canon EOS 1100D en Nikon D3100.

  Nu zijn mijn vragen:
  Welke camera is het beste om te kiezen/wat zijn de beste instapmodellen?
  Waar moet ik als instapper goed op letten bij het kopen van een camera?

  Met vriendelijke groet,

  Marlon Pinkster

 12. Hoi Marlon, beide camera’s zijn goed, maar als je vader een D80 heeft zou ik zeker de Nikon overwegen om de reden dat je lenzen van hem zou kunnen lenen/gebruiken.

  Misschien dat ook het artikel op http://www.digitalefotografietips.nl/apparatuur/overstappen/ je verder op weg kan helpen?

 13. Ontzettend bedankt voor de snelle reactie!
  Hier zal ik zeker wat aan hebben. Daarnaast wil ik nog zeggen dat u erg fijne artikelen heeft om te lezen die ook nog zeer leerzaam zijn!

  M.v.g.

 14. hoi, ik heb lang nagedacht over het aanschaffen van een spiegelreflexcamera, en deze site en wat andere research heeft mijn twijfel helemaal weggenomen ik wil er echt voor gaan, maar ik weet niet precies welke camera ik moet aanschaffen, zou ik gaan voor de CANON EOS 550D 18/55IS ?

  alvast bedankt!

 15. Ik ben net begonnen met de camera van mijn zus om te ontdekken of fotografie iets voor mij is. Ik ben dus druk met handleiding alle opties aan het uitproberen. echter als ik menu A,S,P of M kies wordt alles zwart-wit?? Wat kan ik hier aan doen? (ik heb een olypmus E-420)

  Alvast bedankt!

  1. sluitertijd en/of diafragma aanpassen (hier op deze site vind je er veel uitleg over)

 16. Beste Jeroen,

  Ik heb besloten om een Nikon D5100 te kopen om mee te starten. Nu heb ik alleen een vraag over een lens. Ik heb hier en daar in verschillende winkels advies in gewonnen over een lens die ik maar weinig om hoef te wisselen. Ik kwam uit op een 18-200mm lens. Deze lens van Nikon zelf kost erg veel geld. Welk alternatief kan ik het beste gebruiken? Een Sigma of Tamron? Of zijn er nog andere alternatieven?

  Heel erg bedankt! De site is super! Heb al erg veel artikelen gelezen, het is goed leesbaar en ook meteen toepasbaar!

  M.v.g. Marlon Pinkster

  1. De nadelen van zulk een lens wegen naar mijn oordeel niet op tegen de voordelen. Door zo’n gigantisch bereik in één lens te proppen moet je genoegen nemen met veel compromissen inzake beeldkwaliteit, lichtsterkte en snelheid. Op tele krijg je al rap kussenvorming (rechte lijnen staan bol) en op groothoek krijg je tonvorming (rechte lijnen worden hol). Door het gebruiken van zulk een lens doe je volgens mijn mening, het grootste voordeel van een spiegelreflex teniet. Een spiegelreflex kan je aanpassen naargelang je interesses en kan je dus lenzen op zetten die specifiek voor 1 doeleind gemaakt zijn. Als je je wil bezighouden met fotografie zul je al snel ontdekken dat het een dure hobby is en dat 500-1000 EUR voor een objectief de normaalste zaak van de wereld is. Ga je naar supertele land (300mm of meer) dan zit je al rap boven de 1000 EUR nieuwwaarde.

   mvg
   Jeroen

   p.s. ik ben niet de uitbater van deze site, aangezien sommige mensen hun reacties al naar mij richten :), voor vragen kan je nog steeds het best terecht bij Kenneth zelf

 17. Ik ben van plan om de Nikon D3100 te gaan kopen, toch omdat hier veel mensen zeer positief over zijn. En via de ”Guide mode” die standaard op de camera staat leer ik bovendien meer van fotografie en de camera zelf. Zou u deze camera aanraden voor een beginner? Dit is mijn eerste spiegelreflexcamera, dus ik ben nog niet zo ‘ervaren.’ ;)

 18. Een drietal jaar terug een Nikon D80 aangeschaft. Gedurende een tweetal maanden mij beziggehouden met het grondig doornemen van de handleiding.
  In de fotoclub waar ik lid ben van geworden (ondertussen ondervoorzitter) leert men (zoals in alle ander clubs NIETS over fotografie. Wel kan men zijn foto’s laten zien om er dan commentaar op te krijgen. Meestal door mensen die zelf met de meest grove foute foto’s komen.
  Ik heb onlangs pas uw site gevonden en ben er uiterst tevreden over. Alles wordt klaar en duidelijk uitgelegd in eenvoudige bewoordingen. Proficiat!
  Ik ben zodanig enthousiast over de ganse aanpak, dat ik dadelijk enkele mensen de link heb doorgestuurd.
  Bedankt,
  Albert

 19. Beste,

  Wie kan de kwaliteit van een artikel over de basis van het fotograferen het beste beoordelen, inderdaad, de leek.
  Ik heb pas een Canon eos 350d overgenomen, en ben me dus aan het verdiepen naar de mogelijkheden. Mijn complimenten voor de heldere doch uitgebreide uitleg. De manier van uitleg en heldere voorbeelden zorgen ervoor dat ik sta te popelen het een en ander uit te proberen.

  Heb ik toch nog een vraag. Bij de camera zit de standaard kitlens, een 18/55, f3.5/f5.6. Nu ga ik over 2 weken naar de fantasy fair in Arsen. Hier is het met name portretfotografie. Kan ik dan het beste op 18mm met een zo laag mogelijke diafragam fotograferen?

  Bvd,

  Robin van den Belt

 20. Hallo Kenneth,

  Dank voor je bericht.
  Inmiddel heb ik de plastic fantastic gekocht, en heb ik toevallig een 28/90mm f4/5.6 weten over te nemen.
  Dan lijkt mij de 28/90mm de beste keuze voor Arsen, kan ik met 90 mm toch nog een mooie Bokeh tevoorschijn toveren, (hoop ik).

  Groet, Robin

 21. Hallo,

  Wat een interessant stukje om te lezen! Ik ben geïnteresseerd in het maken van foto’s en dan met name van de natuur, en mensen. Dit doe ik al jaren met een vrij simpel foto toestelletje en met mijn eigen telefoon. IK wil al jaren een professionele foto camera kopen en ik zat zelf te denken aan een Canon EOS 5 D MARK II, maar mijn vriend heeft het over een Nikon 1. Wat is het verschil tussen beide, en welke camera zou jij mij aanraden? Ik heb er namelijk geen tot weinig verstand van.

  Bedankt alvast voor uw reactie, zou u mij deze kunnen emailen?

  Groetjes, Inge

 22. hallo Kenneth

  ik heb al geruime tijd een nikon D5000 ook ik ben overstag gegaan van een compact camera naar iets professioneels na een tip van een amateurfotograaf ben ik ook op deze website terecht gekomen,en haal er nuttige tips uit,ik fotograveer vaak op automatisch en kreeg een tip om ook andere standen te proberen zoals M of S nu ik dat onlangs deed buiten kreeg ik mooie foto’s alleen binnen lukte het mij niet om op een andere stand te fotograveren de foto’s waren donker ik heb er wel een nikon flitser bij heb dat dus niet uitgeprbeerd heb je voor mij nog een paar goede tips om foto’s in het donker te maken. mvg Harry

 23. Hallo Kenneth,

  Wat een top site, alleen het heeft mijn twijfel nog groter gemaakt..
  Wellicht kan je me een handje helpen!

  Ik ben een beginnend fotografe die graag foto’s maakt van mijn zoontje (1,5jr dus vrij bewegelijk!)

  Ik ben ontzettend aan het twijfelen tussen een Canon 1100D of een Nikon D5100. In ieder winkel staan ze natuurlijk goed aangegeven, een verkooppraatje, maar ik wil gewoon weten waarmee ik de beste foto’s kan maken en niet dat ik alleen maar een half kind op de foto heb!

  Ik wil er ook mee foto’s maken als het wat donkere is.
  Ik ben ontzettend benieuwd naar jou mening en ik hoop dat je dit ook doet.

  Vol afwachting!

  Nikita

 24. Beste,

  Ik heb zelf een canon eos 1100d en nu ben ik aan het experimenteren met het diafragma en de sluitertijd, echter als ik jou tomaat foto bekijk gaat het bij mij heel anders.
  Zodra ik mijn diafragma verander, puur alleen het diafragma, dan word hij donkerder en lichter.. en nu heb ik ergens gelezen dat dit met de sluitertijd weer op te heffen is kunt u mij eens vertellen hoe dit zit.

  Met vriendelijke groet.