DigitaleFotografieTips.nl

106 reacties op “Starten met een spiegelreflexcamera”

 1. Momenteel ben ik in het bezit van een Nikon Coolpix p530. Graag wil ik een spiegelreflexcamera aanschaffen en ik denk aan een Nikon d3200. Ik fotografeer voornamelijk dieren en honden ik het bijzonder. Welke lens zou ik het beste kunnen aanschaffen? Voor een niet al te groot budget en bestaat er een allround lens waar ik veel kanten mee op kan?
  Alvast bedankt,
  Mvg Dominique

 2. Hallo Dominique,

  De Nikon D3200 is een mooie camera wanneer je begint met DSLR fotografie, en een mooie camera om uit te vogelen waar je interesse ligt. Dat laatste heb je al voor elkaar: Dieren/honden.

  Dit is belangrijk om te weten. Persoonlijk zou ik geen D3200 nemen voor honden. Niet omdat de camera niet goed is, maar omdat (in mijn opinie) de camera voor jouw doeleinden, mijns inziens, tekort schiet.

  Honden zijn vaak beweeglijk en dat wil je wellicht ook vastleggen. Daarvoor heb je snelle sluitertijden nodig. Een lichtgevoelige sensor is dan handig. Verder zou ik kijken naar een lens met f/2.8. Jammer genoeg niet budget vriendelijk, dus probeer zoveel mogelijk te benaderen. Verder is het aantal frames per seconde belangrijk. Sinds honden beweeglijk zijn is het fijn wanneer je meerdere beelden per seconde kunt “schieten”. Dit verhoogd de kans op goede foto’s.

  Een goede vriend van mij doet veel honden fotografie en gebruikt vaak een 70-200 mm lens. De f/2.8 versie is echter peperduur. Een alternatief kan de f/4 versie zijn.

  Het is nu eenmaal vaak zo dat onze wensen budget overschrijdend zijn. Toch is het goed het ideaal te formuleren en vervolgens de budget gedwongen aanpassingen te maken vanuit het perspectief van de wens.

  Wanneer je moet kiezen tussen een “snelle”, lichtgevoelige, lens of een snelle camera body, ga dan voor de lens.

  Veel succes

 3. Hallo,

  Ik heb een vraag: sinds een maandje heb ik mijn nieuwe camera Olympus Md e10. Ik ben er echt super blij mee en vind het fantastisch om een beetje te experimenteren. Nu ben ik niet zo goed in al die termen en ben ik verdwaalt in het rijk der lenzen. Ik ben opzoek naar een telelens waarmee ik mooi portretten kan maken en die ik mee kan nemen om op vakantie natuurfoto’s te maken. Nu vroeg ik me af of ik alleen maar Olympus lenzen kan kopen of dat ik er ook andere merk lenzen op kan zetten. En ik vroeg me meteen ook af hoe het zit met zo’n converter / adapter.

  Wie helpt me een weg te vinden?

  Groetjes Aafke

 4. Hallo Aafke,

  Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe camera. Hopelijk zal deze nog veel mooie plaatjes opleveren.

  Betreffende je vraag: Welke lens? Dit is een geode vraag, maar tot op zekere hoogte lasting te beantwoorden. Je zoekt een lens voor EN protretten EN natuurfotografie.

  De kracht van je camera is onder andere dat je lenzen kunt wisselen. Handig, zodat je de camera kunt gebruiken voor meerdere disciplines in fotografie. Dat is wat we hier hebben, potret en natuur fotografie resulteren in het meest wenselijke geval in 2 of meerdere lenzen.

  Voor protretten gebruik ik voornamelijk 3 lenzen: een 70-200 f/2.8, een 24-105 f/4 en een 50 mm f/1.4 terwijl ik voor natuur fotografie een 150-600 gebruik (wildlife) of een 24-105 f/4 voor landschap.

  Na deze lange uiteenzetting ga ik ervan uit dat je nog steeds 1 lens zoekt. Ik zou dan starten met een 14-150 mm van Olympus. Wellicht kun je andere merken gebruiken middels een adapter, maar ik denk dat de Olympus lens je de beste resultaten geeft. Deze lens is redelijk all-round, vooral wanneer je “licht” wilt reizen

  Mocht ooit het geldschip bij je langskomen, overweeg dan de varieteit van lenzen vanwege de verschillende eigenschappen van die verschillende lenzen.

  PS. Ik gebruik Canon, mijn lens combinatie is wellicht niet verkrijgbaar voor Olympus.

  Veel success en vriendelijke groet
  Cees

 5. Geachte lezer,

  Ik ben in het bezit van een Canon 400 D.
  Zijn er ook boeken het goed uitleggen .

  Met vriendelijke groet,
  Jan Blaauw

 6. Hallo Jan,

  De Canon 400D is een wat oudere DSLR waarbij je kans loopt dat boeken niet echt meer verkrijgbaar zijn. Mocht je geen moeite hebben met Engels, dan kun je altijd websites als amazon proberen.

  Als je boeken via de Noord Amerikaanse markt wil zoeken, dan moet je zoeken naar de Canon XTi (dat is de noordamerikaanse 400D)

  Ook kun je de Canon Xti als zoekfunctie gebruiken voor YouTube.

  Succes met zoeken en veel fotografie plezier.

 7. Hoi Cees,
  De originele handleiding heb ik wel. Maar ik zoe een boek over ” digitalefotografie” . Ook ben ik op zoek naar Adobe lightroom( NL).
  Kopen is mij te duur. Je heb mensen die het wel kunnen bemachtigen.

  Gr. Jan

 8. Hallo Jan,

  Fotografie boeken zijn er zat te vinden, maar de leukste vind je in de grotere camera winkels.

  Ik gebruik Lightroom CC samen met Photoshop. Dit is een abonnement dat ik heb met Adobe. Werkt goed voor mij en kost me $ 10.00 USD per maand

  Groetjes
  Cees

 9. hallo,

  Ik zou willen starten met fotografie maar weet niet goed waar je op moet letten.
  Het zouden vooral natuurfoto’s en foto’s van de kinderen zijn. Dus is snelle sluitertijd misschien wel handig voor die snelle rakkers :).
  Tegenwoordig heb je dslr en systeemcamera’s zoals de sony a6000.

 10. Natuur fotografie kan verschillende kanten op. Bedoel je landschapsfotos of denk je meer aan dieren? Beide vragen verschillende dingen van een camera. Hetzelfde met kinderen. Wil je ze buiten fotograferen of binnen. Indien beide, waar denk je dat de meeste kiekjes woden geschoten?

  Groet, Cees

  1. Vooral landschapsfoto’s en als ik toevallig een dier tegenkom zal ik die ook wel fotograferen. De kinderen is zowel binnen als buiten. De grote vraag is waar je als beginnend fotograaf mee begint zonder ineens veel geld uit te geven. We kunnen later nog lenzen bijkopen.
   Maar dan moet je wel een goede keuze maken denk ik.
   Mijn huidig toestel is een Panasonic Lumix DMC-TZ70.

   1. Hallo Janic,

    Ik zie tot mijn schande dat ik nooit gereageerd heb. Excuses.

    Zoals eerder aangegeven zijn de camera wensen voor landschapsfoto’s anders dan voor wildlife foto’s. In jouw geval dus voornamelijk landschap.

    Persoonlijk denk ik dan aan een Full Frame camera (DSLR) voor wat betreft de sensor. Verder zou ik zelfs denken aan een Nikon camera. Ik ben zelf een Canon-shooter :) maar Nikon heeft een prachtig dynamisch bereik.

    Je camera hoeft niet per definitie een hoog frames-per-second gehalte te hebben. Je kunt in principe al de mooiste landschaps foto’s maken met een simpele DSLR ook al zou deze een APS-C sensor hebben. Dit laatste zou budget technisch goed uitkomen en kun je wellicht een snelle lens overwegen. Denk hierbij aan een lens met een diafragma van f/2.8

    Voor de kinderen zou je met een gemiddelde DSLR of system camera ook goed uit de voeten kunnen. De meer geavanceerde en dus duurdere cameras worden pas interessant wanneer je de sportprestaties van de kinderen wil vastleggen en het aantal frames per seconde wel interessant is.

    Waar ligt jouw prioriteit, landschappen of kinderen?

    Cees

 11. Ik heb een vraagje met betrekking tot de Canon 7D. Ik heb deze een aantal jaren geleden aangeschaft om foto’s van mijn kinderen te nemen en gelijk ook redelijk goede filmpjes te kunnen maken. Ik ben tot op heden helaas nog niet verder gekomen dan foto’s maken op de automatische stand (ik wil altijd nog een keer een cursus doen zodat ik de camera ook handmatig leer bedienen, maar helaas nog niet van gekomen). Op de automatische stand zijn veel foto’s echter overbelicht. Herkennen jullie dit probleem en kan ik eventueel de instelling hierop aanpassen?

 12. Hoi Celine,

  Voor zover ik weet is automatisch ook echt automatisch. Je geeft echter aan dat je graag gebruik zou willen kunnen maken van de creatieve opties van de camera, oftewel werken met de Av, Tv en M opties. Daarin ligt gelijk de optossing voor je problem: Nu is de tijd!!!

  Dat je niet altijd de gelegenheid hebt voor een cursus snap ik, maar je hebt vast wel eens tijd om op het internet te kijken en/of YouTube te gebruiken. Wanneer je ook Engels aankunt, zijn er vele site beschikbaar die je alles uit kunnen leggen betreffende de creatieve funties van je camera.

  Alsjeblieft, begin daar snel mee :) Jouw camera was simpelweg te duur om als oin-and-shoot te gebruiken.

  Cees

 13. Beste,

  Ik ben van plan voor een spiegelreflex camera aan te kopen.
  Verder wil ik ook een cursus gaan volgen voor alles te weten te komen over het toestel.
  Alleen weet ik niet goed welke ik het beste koop.
  Het zou voor zowel Kinderen, dieren als stilstaande voorwerpen zoals auto’s te fotograferen zijn.

  Ik zou wel willen beginnen met de standaard lens zoals u aanbeveelt, maar er moet ook een mogelijkheid zijn voor de camera verder te upgraden.

  Verder had ik het merk Nikon al in mijn hoofd maar weet niet welk toestel van een gewone prijs het zelfde aankan (dat ik nodig heb) als een heel duur toestel dat nog veel meer aankan.

  Ik hoop dat u mij hier een beetje kan op weg helpen zodat ik mijn keuze kan maken.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Tony

 14. Hi Tony,

  Leuk om zo je vragen te lezen en ik zal proberen zo goed mogelijk antwoord te geven.

  De keus van het toestel heeft alles te maken met “wat wil je fotograferen” en “hoe groot/klein is het budget?

  Laten we eerst kijken naar wat je wil fotograferen. Ik kijk met name naar de kinderen en dieren. Stilstaande voorwerpen kun je over het algmeen met iedere camera goed vastleggen al kun je daar lang over discussieren, maar ik ga ervan uitdat je een (redelijk) geode DSLR wil kopen.

  Kinderen en dieren zijn over het algemeen beweeglijk en onder minder fijne lichtomstandigheden is de kans op “bewogen” foto’s erg groot. Om dit dan op te lossen moet de ISO waarde omhoog en krijg je zogenaamde “ruis” in de foto.

  Persoonlijk zou ik voor die twee onderwerpen kijken naar een camera met een relatief hoge “frames-per-seconde” optie en met een redelijke buffer. Nadeel is dan vaak het hogere prijskaartje en wordt het budget vaak de spelbreker. Wanneer dat bij jou ook het geval is, loont het wellicht om te kijken of je een gebruikte body kan kopen. Omdat je het over Nikon had, kijk ik naar Nikon D7000/D7100. De D7100 kan 6 frames per seconde aan wanneer je RAW schiet. Mocht je echter meer budget hebben, denk dan aan een Nikon D610. Deze heeft dezelfde snelheid, maar heeft een grotere sensor waardoor je zgn. schonere foto’s kan maken wanneer je de kinderen en dieren binnenshuis schiet. Verder is de D610 een prettige camera voor het fotograferen van auto’s, met name wanneer je met minder licht moet werken.

  Tot zover de bodies.

  Qua lenzen: Voor de kinderen en dieren zou ikzelf al gauw kijken naar een 70-200 mm f/2.8. Deze zijn echter duur en ook daar kan tweedehands helpen. een andere optie is een 70-200mm f/4

  De zoomlens geeft je de mogelijkheid om afstand te bewaren to het onderwerp. Dit kan de foto’s spontaan houden. Ook hebben deze lenzen een fantastisch boket (google dat maar :) )

  Voor de auto’s zou ik kijken naar iets van 18-55 of 24-70mm

  Fotografie kan een behoorlijk dure hobby zijn. Al is het waar dat het de person is die de foto maakt, goede spullen kunnen erg veel helpen.

  Voor het leren omgaan met je spulletjes kun je vele boeken kopen en cursussen volgen, maar vergeet ook vooral YouTube niet :)

  Vriendelijke groet

  Cees

 15. Beste Cees,

  Ik zie dat ik hier vragen kan stellen aan een expert, dat is altijd fijn :-).

  Ik heb een Sony A58 spiegerreflexcamera en daarbij een Tamron lens 18-200. mijn prioriteit ligt bij het fotograferen van mijn kinderen. Ik merk echter dat ik binnen niet vaak mooie foto’s kan maken. Of overbelicht, of juist onderbelicht, schaduw van de kap die erop zit etc. Weet u of ik de juiste lens heb?

  Zijn er sites o.i.d. waar uitleg gegeven wordt vanuit welke houding/positie je foto’s maakt en met welk resultaat. Het zijn nu van die standaardfoto’s.

  Alvast bedankt voor je moeite.

  Groetjes Carlijn

 16. Hoi Carlijn,

  Dank je voor je bericht. Ik ben echter geen expert, maar net als jij iemand die het leuk vindt om foto’s te maken en daarbij een DSLR gebruikt.

  The Sony is een mooie camera met een goed Dynamisch bereik. The A58 valt in the “starters” category, net als bijv. Nikon D3300 en de Rebel series van Canon. Je schrijft dat je een Tamron 18-200mm en al met al heb je dus gewoon een leuke combinatie om mee te werken. Geen budget breker en toch alle creatieve mogelijkheden die je je kunt wensen.

  Je schrijft dat je graag je kinderen fotografeert en dat je niet altijd tevreden bent over te resultaten van binnen foto’s. Het is vrij normal dat je binnen vaker onderbelichte foto’s hebt, dus je opmerking over het overbelicht zijn verbaast me een beetje. Daarom een paar vragen.

  1. Gebruik je de automatische stand of werk je met sluitertijden, diafragma en ISO?

  2. Zoom je veel in?

  Het zou fijn zijn als je dat zou kunnen antwoorden :)

  Over je lens. Ik ken deze goed. Het was mijn eerste lens, maar dan met een Canon fitting. Het is een leuke, budget vriendelijke allround lens, maar het is ook een vrij “donkere” lens.

  Zolang je buiten bent gaat alles goed, maar binnen kan het feit dat je diafragma niet verder open kan dan f/3.5 een beperking opleveren. Verder heb je een variable max. opening. Wanneer je namelijk inzoomt zul je merken dat je diafragma niet verder open gaat dan f/6.3. Ergo, je lichtinlaat wordt beperkt.

  Natuurlijk zijn er betere lenzen maar die zijn vaak ook veel duurder. Om dingen betaalbaar te houden zou het wellicht een optie zijn om een off-camera flitser aan te schaffen. Kijk dan eens naar Yongnuo flitsers. Erg betaalbaar en werken goed. Koop er dan ook een snoer bij en houd de flitser het liefst van de camera. Op youtube zijn er vele videos te vinden die je uitleggen hoe te flitsen met een off-camera flash.

  Tot slot, geef even antwoord op de twee vragen als je wil. Dit kan namelijk behoorlijk effect hebben op de resultaten van je foto’s.

  Groetjes,
  Cees

 17. Beste Cees,

  Alleerst wil ik je heel erg bedanken voor je duidelijke uitleg. Ik ben al tijdje geintereseerd om een spiegelreflex camera te kopen maar ik weet niet zo goed welke. Ik ga eind januari naar IJsland toe en ik wil wil graag daar mooie foto’s maken van de waterfallen, ijsbergen, gletsjermeren en niet te vergeten het noorderlicht. Daarnaast lijkt het me ook zeer leuk om na de vakantie de camera te gebruiken om portret foto’s / kledingoutfit foto’s voor blog te maken. Welke camera zou je adviseren en met welke lens?

  Groetjes,
  Yi

 18. Hallo Yi,

  Dank voor je reactie. Om gelijk met de deur in huis te vallen: “Heel veel is afhankelijk van je budget”. Ik kan best een aardig antwoord geven op je vraag, maar heb je ook het budget van 8000 – 10000 Euro dat daarmee gepaard gaat?

  Ik ga er gemakshalve van uit dat dit niet het geval is, dus laten we even kijken naar wat je met je camera wil doen.

  Natuur (buiten) en portret/kledingoutfit (vaak binnen). Mijn eerste reactie zou zijn Fullframe camera body. Beide Nikon en Canon bieden deze bodies aan vanaf 1400 – 1550 Euro.

  Kijkend naar de lens, wordt het antwoord iets minder simpel. Voor de landschapsfotografie kijk ik al snel naar een 24 – 70 mm f/2.8 en voor portret naar een 70 – 200 mm f/2.8 De prijskaartjes voor de lenzen liggen echter hoog, respectievelijk 1900 euro en 2100 euro.

  Zelf gebruik ik voor beide, landschap en portret een Canon 24 – 105 f/4 L objectief. Deze kost rond de 775 Euro. Nog niet goedkoop, maar toch haalbaarder dan de andere twee opties.

  Deze opties liggen allemaal in het duurdere segment. Vanaf daar kun je best goedkoper, maar je hebt dan ook te maken met de beperkingen die daarmee komen.

  Je kunt al leuke cameras + objectieven kopen voor ongeveer 400 euro, maar dan begeef je je echt in het starters segment. Niets mis mee, maar met meer beperkingen.

  Als je het financieel kan veroorloven, kijk dan eens naar de Nikon D610 + 24-110mm objectief of the Canon 6D met een 24-105mm objectief. Beide rond de 1600-1700 Euro. Mocht dat niet gaan, stap dan naar de lagere prijzen.

  Voor landschaps fotografie kun je met de de start cameras heel leuk werken, maar voor portret heb je gauw te maken met lichtbeperkingen en zgn. boket (lens).

  Voordat ik afsluit: Noorderlicht is een prachtig fenomeen en vraagt om een lange sluitertijd. Denk hierbij aan 20+ seconden. Vergeet dus niet om een deugdelijk statief aan te schaffen en wellicht een remote shutter. Voor de portretten, wellicht na te denken over de aanschaf van een of twee flitsers (de on-camera flitsers zijn niet echt aan te raden voor gebruik) met softbox.en lichtstatieven.

  Voor de duidelijkheid. Veel mooie fotos heb ik mogen maken met de Canon 550D, nu vergelijkbaar met de Canon 700D. Indien je hiervoor kiest, zou ik wel nadenken over de aanschaf van een 18-200mm objectief zodat je een alround geheel hebt.

  Ik heb de 550D nog steeds, maar nu ook een 7D mk II. Al is het geen fullframe, ik gebruik deze ook voor landschap. De hoofdreden voor deze body is zijn snelheid (10 frames per seconde) en hoge buffer rate, omdat ik veel actie fotografie doe.

  Het is toch nog een lang verhaal geworden en ik hoop dat je er iets aan hebt. Voel je vrij om meer te vragen als je dat wil.

  Vriendelijke groet

  Cees

 19. Beste Cees,

  Wow bedankt voor je snelle reactie! Ik ben gisteren naar de mediamarkt gegaan.Er is toevallig aankomende week woensdag BTW vrije korting dus dat zit goed. Ik wilde persoonlijk gaan voor de nikon spiegelreflexcamera’s waar de lens al in een pakket bij zit (is meestal goedkoper). Zelf heb ik namelijk geen budget voor 1000+ euros en het lijkt me beter om te beginnen met een ‘startcamera’ aangezien ik nog zo onervaren ben. Er zijn 2 kits in de mediamarkt die mij wel interessant leken.

  NIKON D3300 + AF-P 18-55 Non-VR + 55-200 VR II + Boek + Zonnekap = 599 euro
  of
  NIKON D5300 + 18-105mm VR f/3.5-5.6 + EL14A Accu + Zonnekap = 748 euro

  Zelf vond ik het jammer dat de nikon D3300 geen kantelbare scherm heeft maar pluspunt is dat er 2 lenzen in het pakket zitten waarmee ik zowel landschapsfoto’s als portretten kan maken.
  De nikon D5300 heeft dan als nadeel dat er maar 1 lens in zit en die kan niet heel ver inzoomen (getest in de winkel). Maar voordeel is dus de kantelbare scherm.

  Wat zou je mij adviseren om te kopen?

  Op internet zijn er zulke mooie foto’s van het landschap in IJsland De statief heb ik alvast gekocht van het merk vanguard in mediamarkt. Ik kan niet wachten om foto’s te maken van het noorderlicht.

  groetjes!!

 20. Hallo Yi,

  Goed te lezen dat je reeds een aantal stappen hebt ondernomen. Klinkt erg aanlokkelijk om de Nikon D3300 te kopen, maar met de D5300 koop je een betere body.

  Een van de leuke aspecten van de Nikon lijn is het dynamisch bereik en dat van de D5300 is beter dan de D3300. De 18-105mm lens is geen 200mm, maar voor landschapsfotografie heel goed te gebruiken en ook voor portretten goed te doen. Zoals je eerder kon lezen gebruik ikzelf een 24-105 mm lens voor portretten. Eerder had ik een 70-200mm maar die is gesneuveld.

  Wanneer iik zo naar de opties kijk, zou ik persoonlijk voor de D5300 gaan.

  Je hebt een statief aangeschaft, echter overweeg een remote shutter om zo beweging van de camera tegen te gaan.

  Verder, als je redelijk Engels spreekt en verstaat, kun je YouTube raadplegen als het gaat om landschapsfotografie en het noorderlicht. YouTube staat er vol mee.

  Veel plezier.

  Cees

 21. Hey Cees,

  Bedankt voor je advies en handige tips! Ik zat zelf ook te denken eigenlijk aan de D5300 want goeie lenzen kan je later ook aanschaffen en je collectie uitbreiden. Je koopt namelijk minder snel een nieuwe body.

  Ik ga wel op youtube kijken voor wat fotografie tips. Nogmaals super bedankt!!

  Groetjes
  Yi

 22. Ha Cees,

  Ik heb net je adviezen zitten lezen, handig zo’n hulplijn te hebben wanneer je een camera wilt kopen, blijft toch lastig de juiste keuze te maken , zeker wanneer het budget bescheiden is.

  als aanvulling , zelf heb ik vorig jaar de Nikon D3300 gekocht en vind deze verbazingwekkend goed presteren , wat de testreviews al aangaven, heel veel camera voor je geld!

  Als tip nog voor Yi, de lenzen serie van Nikon voor deze body (ook de D5300 volgens mij) de DX serie, is betaalbaar en deze bevallen mij heel goed (55-200 en 55-300mm)

  Groeten Eric

 23. Hoi Eric,

  Dank voor je reactie. De D3300 is een geode camera, terwijl de 5300 net een stapje op is. Ik spreekt mij aan dat Nikon de 3xxx, 5xxx en 7xxx aanbiedt als redelijk betaalbare opties.

  Zoals ik eerder schreef ben ikzelf een Canon gebruiker wat nu eenmaal zo is gegroeid. Als ik ik nu zou moeten beginnen zou het zomaar kunnen dat ik Nikon zou kiezen. Dit neemt echter niet weg dat ik nog steeds meer dan tevreden ben met de middelen die ik heb.

  Vriendelijke groet,
  Cees

 24. Ha Cees,

  Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor je uitgebreide handleiding! Het was werkelijk een genoegen om dit te lezen, wat ben je toch een held!
  Ten tweede was ik heel erg benieuwd naar de settings die je gebruikt voor landschappen en portretten.

  Heb vandaag een Nikon D5300 gekocht met de kitlens erbij en een extra telelens (Tamron 70-300). Heb je nog extra tips in mijn geval?

  Groetjes,

  Tjan

 25. Hallo Tjan,

  Dank voor je reactie. De Nikon D5300 is een mooie camera en de Tamron is een mooie allround lens.

  Bij portretten werk ik momenteel met een 24-105 mm lens. Mijn 70-200 f/2.8 lens is gesneuveld :-(

  Die laatste vond ik fantastisch omdat het mij de mogelijkheid gaf afstand te bewaren van het model en het boket is prachtig bij die lens.

  Instellingen portretten: Dat is zo divers als dat er wegen zijn naar Rome :) Ik schiet meestal portretten indoor en werk ik met “gecontrolleerd licht”. Ik sluit al het omgevings licht uit en werk dus alleen met de speedlights. De sluitersnelheid heb ik dan ergens rond 1/125 en diafragma hangt af van de scherpte diepte die ik wil hebben (met name wanneer ik inzoom). Doordat ik het licht van de flitsers gebruik, is de belichtings tijd ultra kort en zijn de foto’s nagenoeg allemaal haarscherp. Zorg bij het scherpstellen dat je een oog als focuspunt gebruikt. Als een oor iets onscherp is, maar het oog scherp, dan is dat vele malen beter dan een scherp oor met een onscherp oog.

  Landschappen: Bij landschappen ligt het aan je voorkeur. Zelf houd ik van interessante content op de voorgrond en de achtergrond. Dus wil ik zoveel mogelijk scherptediepte. Voor mij is dat meestal een diafragma rond f/16 en een ISO van 100 (dit wanneer ik vanf een statief fotografeer). De sluitertijd doet er dan minder toe zolang je niet teveel bewegende dingen hebt. Verder gebruik ik voor landschappen veelal een 10-20 mm lens en een 24-105 mm lens.

  Qua landschappen houd ik van panorama. Deze schiet ik vanaf statief met een special panoramakop. Ik schiet dan ongeveer 9 foto’s met de camera vertikaal. De 9 foto’s stitch ik met een overlap van ongeveer 30%. De panoramakop zorgt ervoor dat ik nagenoeg geen parallax heb en derhalve bijna geen pixels verlies bij het croppen. De camera is vertikaal om zodoende een zo groot mogelijk aantal pixels te hebben vertikaal. Het leuke van deze panoramas is ik ze super groot kan afdrukken. Ik heb laatst een exemplar laten drukken van 30 inch x 90 inch, en dat is fantastisch om naar te kijken.

  Heb je andere vragen, stel ze gerust. Ik hoop dat ik een beetje naar behoren geantwoord heb.

  Groetjes
  Cees