DigitaleFotografieTips.nl

129 reacties op “De beste sluitertijd kiezen voor een foto”

 1. Ik heb iets raars, wanneer ik mijn sluitertijd instel op bv. 400 in de stand tv, kiest mijn 7 d m II toch zelf de sluitertijd. Hoe kan dat?

  1. Hmm. in de tv stand kiest de camera de diafragma zelf de sluitertijd pas jij aan door aan het wieltje te draaien..
   Hoe zie jij dat de camera de sluitertijd aanpast door overbelichting of verandering in de belichting??
   Want dit kan ook komen doordat de camera zelf de diafragma en de iso aanpast.
   Het diafragma past de camera zelf aan in de tv stand.
   Je bent al aardig op weg als je zelf de sluitertijd aanpast , waarom kies je niet voor de M stand zodat je alles zelf in kan stellen .
   Ten opzichte van de tv stand is dan alleen nog de diafragma en de iso om zelf in te stellen een koud kunstje lijkt me voor jou.

 2. mn foto slijken wel of er een soort mist op ligt vooral bomen met de lucht als achtergrond hebt wat zal dat kunnen zijn heb pas mn hobby gevonden vandaar mvg
  R.Snijders

  1. Hallo Rob Snijder ,
   Heb je de iso misschien te hoog staan
   bij daglicht zou ik beginnen bij iso op 100 en dan met de sluitertijd het aanpassen ,, maar altijd de iso zo laag mogelijk proberen te houden.

  2. ja die staat inmiddels op 200 en dat is inderdaad beter bedankt voor de reactie

 3. Hallo,

  Hoef ik met gebruik van de flitser niet zo zeer op een langzame sluiter te letten bijv. 1/30 ,wat zou de maximale sluitertijd hier ongeveer voor moeten zijn ? (gaat om woonkamer)
  ps heb mijn flitscompensatie op -1 staan
  (sony rx100 compactcamera)

  Mvg Henry.

 4. Hallo Henry,
  Het is idd zo dat met flitser de sluitertijd anders behandeld moet worden. in een woonkamer met te weinig licht dus. is het toch wel mooier om een statief te gebruiken bij stille beelden..dus niet je kat bv die rond huppelt want dan kan je sluitertijd niet hoger dan 120+- zijn.
  Als je de sluitertijd instelt en diafragma dan kan je in de meeste gevallen de knop om de foto te nemen half indrukken en dan maakt de camera een lichtmeting die weergegeven word op de display van de camera, licht en donker. ik probeer altijd een beetje aan de lichte kant, die zijn beter te bewerken nadien, zo kan je mooi een beetje prutsen met de instellingen .
  Met flits zal je altijd een wat hogere sluitertijd moeten kiezen anders word de foto te belicht.
  Wat mensen ook doen soms is een wit papiertje voor de flitser te houden zodat de flits iet wat gedimd word. of je moet natuurlijk al een flitser hebben die je goed kan instellen.
  De sluitertijd is meestal beneden de 120 moeilijk met de hand vast te houden of je moet al een goeie vaste hand hebben.
  Ook als je kat loopt bv dan zal je al wat hoger moeten schieten.

  hopelijk heb je hier wat aan, gr Edwin

  1. Bedankt Edwin,wat Ik ook bedoelde is dat de flits het zaakje bevriest ,zodat Ik makkelijker uit de hand kan schieten ,bij. Bijv.1/30 Maar in principe is zo’n lange sluitertijd toch Niet nodig omdat er veel Licht vrij Komt met flitsen zoals Jij schreef (120+)

 5. Ik heb op mn camera iets wat ik niet snap. Als ik onder de 1/4 kom, komt er 0″3 of hoger. Wat betekent dit?

 6. Leerzaam artikel tevens net als andere op deze site!
  Vraagje: Ik heb een Sony DSC hx400v digitale camera.
  Graag zou ik ook een lange sluitertijd (bij dag) willen gebruiken echter zijn dan de foto’s te overbelicht. zodra ik onder de 1/60 kom.
  Wil dit dan zeggen dat me diafragma niet toereikend genoeg is?

  1. Hey Nathan,

   Als toevoeging op de goede tip van Edwin,

   Wanneer je overdag een lange sluitertijd wil gebruiken zal je een zo klein mogelijk diafragma moeten gebruiken (hoog cijfer). Ook zal je de ISO zo laag mogelijk moeten zetten. Deze waarden bepalen hoeveel licht je opneemt in je beeld en hoe fel dit licht is. Hoop dat je er wat mee kan! Succes!

   Grtz Jeroen

   1. Je hebt gelijk als het gaat over de foto donkerder maken met Diafragma.. alleen met het instellen van de diafragma ga je je scherptedieptepunt veranderen en dit is dus niet bedoeld om je foto donkerder te maken.
    Je ontkomt er niet aan om een ND filter aan te schaffen . er zijn al hele leuke setjes tekoop bij BV bol.com voor 39.95 voor de starters,

    https://www.bol.com/nl/p/filter-kit-58-mm-lens-fotografie-fotocamera-filterset-58mmuv-fld-nd2-nd4-nd8-voor-canon-rebel-t4i-t3i-t3-t2i-t1i-xs-xsi-18-58mm-nikon-sony-voor-nog-betere-foto-s-disqounts/9200000060114590/?Referrer=ADVNLGOO002018-G-37743965275-S-271313539615-9200000060114590

 7. Nathan.. je zal dan met nd filters moeten gaan werken.

 8. Hallo,

  Voor school moet ik een opdracht doen met de camera. Ik moet namelijk werken met graffiti light. Hiervoor moet ik echter mijn sluitertijd aanpassen. Maar ik heb echt geen idee hoe ik dat moet doen. Ik heb een camera van lumix. Is er iemand die mij dit gedetailleerd kan uitleggen want ik ken niets van die camera.

  Alvast bedankt!

 9. hoi,

  Je hebt er niet bij geschreven wat voor lumix camera hetis, maar wat ik gelezen heb, is dat je een opnamestand moet kiezen waar je sluiter (na zonsondergang, dus in het donker) moet kunnen blijven openstaan.
  zie hier 2 links met meer info:

  http://www.fotovideo.nu/light-graffiti-tekenen-met-licht/

  https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/aan_de_slag_met_light_painting.asp

  misschien kun je hier iets mee

 10. Hallo Shana,

  Er zijn vele camera,s van Lumix en veel verschillen.
  Heb je een compact camera of spiegelreflex ,
  Je zou even je type camera in moeten typen bij bv youtube of google en op sluitertijd moeten zoeken om achter jou camera instellingen te komen of gewoon even de gebruiksaanwijzing lezen van je camera.
  Als je een spiegelreflex hebt zou je de selectie op M kunnen zetten en dan aan het wieltje draaien . als je een compact camera hebt moet dit als het mogelijk is, in de instellingen in het camera menu gebeuren. ook is een statief aan te raden voor het geen wat je wilt gaan doen.

  tip voor de volgende keer laat even in je bericht weten welke camera je precies hebt Type en model,

 11. Voor mensen die opzoek zijn naar een leuke techniek fotograferen..

  In het donker foto,s maken (donkere ruimte of in de nacht)

  Zet je camera op een statief
  Als je een afstandsbediening hebt gebruik deze dan
  Als je geen afstandsbediening hebt zet dan de ontspanner timer op bv 5sec
  Zet je sluitertijd op bv 20sec dit mag ook gerust 1min of langer zijn.
  Tijdens het nemen van de foto gedurende de bv 20 sec
  Ga je met een zaklamp over het object dat je fotografeert
  Zo ga je met licht de foto inkleuren en krijg je super mooie effecten.
  Ik vind dit zelf een super leuke techniek om bijzondere foto,s te maken.
  bij bv bomen krijg je een heel mooi effect en dit is ook erg leuk om mee te oefenen .
  Hopelijk hebben jullie hier wat aan en krijgen jullie inspiratie hierdoor.

  Groeten Edwin

 12. Hallo,
  Ik heb een Sony dsc hx400v.
  Als de camera op A stand staat krijg ik de achtergrond niet wazig 2.8. Ook niet op de portret stand is de achtergrond niet wazig. Is er iets mis met de camera?
  Groet, B.

  1. Om de achterkant wazig te krijgen. kan je het beste met de hand scherpstellen.en diafragma van 2.8 is best wel wijd open. ook die zou je dan wat hoger moeten zetten in getal. waardoor de lamellen wat dichter zitten en dus iets minder licht opnemen..en voor de rest is het proberen en nog eens proberen.. succes.

 13. Oké ga ik morgen proberen.
  Bedankt

 14. Ik heb vanavond een opdracht bij mensen in hun tuin, het is de bedoeling dat ik foto’s neem van feestende mensen die veel bewegen en waar er weinig licht is, er zal enkel licht zijn van vuurkorven en er zullen ook lasers aanwezig zijn dus dit maakt het misschien ook een moeilijke factor. Wat stel jij voor als instellingen op dit soort evenementen? Mijn doel is om vooral duidelijke silhouetten te fotograferen.

  1. Je hebt je foto’s waarschijnlijk al gemaakt maar voor andere mensen: Kies het laagste diafragma, de langste sluitertijd zonder bewegingsonschertpte en de hoogste ISO zonder te veel ruis. Ik kies dan meestal voor f2.8, 1/100s (als de mensen veel bewegen) en ISO 3200. Hoe hoog je camera kan gaan in ISO zonder teveel ruis hangt ook van de camera en omstandigheden af.