DigitaleFotografieTips.nl

129 reacties op “De beste sluitertijd kiezen voor een foto”

 1. hallo ik heb pas een eos 1000 D gekocht en hij is prima
  voor buiten ,ik heb hem altijd op AF staan maar als ik binnen een
  foto maak is het altijd mis weet hier iemand raad mee???

 2. U zegt de beste sluiterstijd kiezen dat zal wel
  maar als ik hem op AF zet moet hij dat toch
  automatic doen dan kan ik er zelf toch niet
  meer aan doen of heb ik het verkeerd.???
  bij voorbaat dank. Arnold.

  1. Beste Arnold,

   In dit geval moet je een groter diafragma kiezen. Bijv f.5.6 dan komt er meer licht op de sensor. Of je kunt ISO verhogen (niet te hoog vanwege beeldruis) wat je ook kunt doen is de belichting met een stop verhogen. Je kunt ook een keer de tv-stand op je camera kiezen en vervolgens de juiste sluitertijd kiezen in deze modus kiest de camera de juiste diafragma.

   Tip: veel proberen en niet te snel opgeven. En natuurlijk de andere artikelen lezen op deze site heb er zelf ook veel aan gehad.

   Ik fotografeer zelf ook pas een aantal maanden. Maar hoop dat je hier wat aan heb.

   Groet,

   Duncan

 3. Hallo

  Wat is de beste stand om in te fotograferen. Ik zet hem nu in de M stand. Maar ik ben nog best wel een beginner….Automatische stand vind ik niks want dan zijn de kleuren veel minder mooi en ik heb steeds meer gevoel voor de diafragma, sluitertijd en iso….enz…

  Bedankt voor de tips…

 4. Bedankt Kenneth. Ik heb al je artikelen geprint, tenminste die ik nuttig vond ;) en de tip die je gaf qua artikel heb ik ook uitgeprint dus daar ga ik vd week in duitsland even voor zitten en dan hup naar buiten ;).

  Bedankt! Ik neem ook aan dat de camera de instellingen qua witbalans enzo zelf aanpast als je bv in de S of P stand fotografeert….

  Ik heb in ieder geval wat te doen komende week….naast het genieten van de natuur en de mensen met wie ik ga ;)

  Ik vind tot nu toe de artikelen erg fijn…Maar volgende week kan ik echt een ”oordeel” geven. Maar wees niet bang :P tot nu toe vind ik het meer dan super (handig, ideaal, enz)

  Gr, Mariska

 5. Beste Kenneth

  Ik ben een beginnend fotograaf…ik moet zeggen dat ik de belichting een van het moeilijkste vind. Bij de meeste site’s die wat voorbeelden van foto’s laten zien staan de waardes zoals het diafragma en de sluitertijd, maar ik zie niet welke keuze van belichting er gebruikt is, bijvoorbeeld een deelmeting, spotmeting, meervlaks meting of gemiddelde meting. Misschien kan jij mij hierbij wat beter op weg helpen.
  Ik wil je al vriendelijk bedanken voor deze mooie cursus waar ik veel van leer.

 6. Beste Kenneth..!
  hoewel ik geen nederlands talige ben. begreep ik goed van je artikel. ik ben beginer fotograaf leerd ik veel van jou.. daar wil jou bedanken,
  groetjes uit delft

 7. Beste Kenneth,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide omschrijving van het werken met een camera. Ik ben sinds kort in het bezit van een Nikon d3100 en nog druk aan het experimenteren met de S, A en P stand, ik hoop gauw ook goede foto’s in de M stand te kunnen maken.

  Echter, een vraagje, hoe herken ik aan mijn lens wat de minimale f waarde is voor het diafragma wat ik kan kiezen?

  Mvg,

  Sven

 8. Goeie site! Veel info! Is er ook een lijst van bijv. sluitertijd vs diafragma…. met welke sluitertijd gebruik je welke diafragma instelling?

  1. Hoi Mies,

   Zo’n lijstje is niet te geven, want de combinatie hangt maar net af van de hoeveelheid licht aanwezig. Op http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/belichtingsdriehoek/ kun je meer lezen hoe de sluitertijd, diafragma en ISO met elkaar in verhouding staan.

 9. ik vind deze site super.
  nu heb ik een vrag. standaar heb ik, mijn toestele op iso waarde 400 staan.
  nu probeerde ik laatst mooie foto’s in de mist te maken wat grandioos mislukte. het was net of het sneeuwde op de foto’s.
  wat doe ik verkeerd.

 10. Beste,

  Ik heb net mijn Canon EOS 1100D, ik ben dus beginnend fotograaf,
  Nou ja maar DSLR camera´s dan,

  Zou jij de juiste sluitertijd weten om paarden in beweging te fotograferen?

  Alvast bedankt

 11. Wat een website! Klaar en duidelijke uitleg en een handvol (nu ja, handvol) tips. Proficiat.
  Heb momenteel 1 vraag over volgende tekst:
  <>

  Ik bezit momenteel een Canon Eos 600D en er staat idd een soort van schaal voor licht (om lichter en om donkerder te maken), maar die staat sowieso altijd op 0 of in het midden.
  Op de camera staat er bij: Bel. correctie/AEB-instelling.
  Is dit wat je in de tekst tussen <> wat je duidelijk wil maken? Ik moet dus als het ware zelf instellen of ik de foto lichter of donkerder wil, of begrijp ik het verkeerd.

  mvg

  1. Het gaat over deze tekst:
   In bijna elke stand op de camera, behalve de automatische stand, zie je als je de sluiterknop half indrukt (er zit wat weerstand voordat je hem helemaal doordrukt en hij een foto maakt) een balkje met een verticaal streepje eronder (bij spiegelreflex in de lens, bij compact camera’s vaak op het scherm). Dit streepje geeft aan of de lichtmeter van de camera vindt dat de foto precies goed (gemiddeld 18% grijs in het beeld, streepje staat in het midden), onderbelicht (streepje aan de linkerkant van het midden) of overbelicht (aan de rechterkant van het midden) is. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de camera is, hoe beter hij dit kan inschatten. Hoewel ook de toppers miskleunen afhankelijk van de omstandigheden en intentie van de fotograaf.

 12. Hallo Kenneth,

  Ik werk momenteel met een Olympus E-500 en ik heb altijd problemen om bewegend licht in een donkere omgeving te trekken. Onlangs tevergeefs een werkende vuurtoren proberen vast te leggen. De camera probeert zich scherp te stellen op een vast punt, mar lukt hier niet in.

  Omdat ik eind deze week naar IJsland vertrek in de hoop het noorderlicht te kunnen zien en misschien zelfs vast te leggen op de gevoelige plaat, had ik graag wat tips gekregen. Uiteraard werk ik het beste met een statief, maar ik weet niet goed of ik het beste met een lange of korte sluitertijd werk, daar ik al veel tegenstrijdige tips heb gekregen.
  Klopt het dat de foto’s het beste tot hun recht zullen komen bij ISO-waarden hoger dan 800?

  Alvast bedankt!

 13. Ik wil heel graag mijn eigen werk fotograferen .
  Ik schilder op doek of hout., en werk soms met kleine 3d installaties.
  Heb je een tip om mijn werk zo goed mogelijk te fotograferen?
  Zou super zijn !!

 14. Ik heb sinds kort ook de nikon d3100 nuheb ik allerlei standen geprobeerd maar ik vind de sluitertijd zo ontzettend traag. Ligt dit dan aan de lens? Of wat kan ik eraan doen. meer mensen hier last van.kunt u reageren via mail

 15. Ik maak graag foto’s vanuit de rijdende auto als we bergpassen rijden in de alpen.
  Nu heb ik een nieuwe camera de canon SX 210is.
  Hoe krijg ik heldere en scherpe foto’s

 16. Goede informatie thx

 17. Halló

  Ik heb een vraag?

  Ik heb een Samsung wb155f hoe kan ik me sluitertijd in stellen zo dat ik foto’s kan maken bvb van mij in 1 foto 3 verschillende posities?
  Of vuurwerk en bliksem te fotograveren??

  Help?

 18. Geweldig toffe website. Bedankt voor de tips.

 19. Hallo, bedankt voor de vele tips en adviezen, mijn vraag is; welke standen (iso,diafragma en sluitertijd) kan ik het beste gebruiken als ik mensen in een bos wil fotograferen? en welke kan ik het beste kiezen als ik op een openveld fotografeer? mijn lens is 18-55.

  1. Beste G,

   Men kan hier eigenlijk geen beste instellingen voor geven. Reden; dit is afhankelijk van het beschikbare licht en het gewenste resultaat dat je wenst te bereiken. Per situatie zal dit verschillen. Advies lees de onderdelen over Diafragma, sluitertijd en ISO (de belichtingsdriehoek)

   En oefen hier veel me. Op deze manier raak je vertrouwt met deze instellingen.

   http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/

 20. Op mijn canon eos 1000d zijn de standen: P Tv Av M en A-dep allemaal zwart wit bij mij. Hoe pas je dat aan naar kleur? Ik maak namelijk nu altijd foto’s met landschap of automatisch. Maar landschap is altijd bewogen en automatisch is met flits wat vaak niet mooi is.

 21. Dag,

  Ik ga volgende week binnen een modeshow fotograferen. Welke instellingen kan ik het beste gebruiken?

  Heb een Canon EOS 1100D

  Alvast bedankt voor je reactie.

 22. Wellicht niet het antwoord wat je graag wil horen, maar isntellingen kan men je helaas niet geven. Dit alles is afhankelijk van de lichtomstandigheden.

  Wat ik je wel kan adviseren is om het onderdeel van de belichtingsdriehoek eens door te nemen hier op de site. (Diafragma, sluitertijd en ISO) als je deze beheerst dan zul je zelf makkelijker tot de juiste instellingen komen ;-)

  Succes.

Laat een reactie achter