Ter plekke leren en experimenteren heeft digitale fotografie met het LCD scherm achterop de camera een stuk makkelijker gemaakt. Je ziet direct het resultaat van de gekozen instellingen en kunt indien nodig corrigerende actie ondernemen. Maar het LCD scherm heeft ook een nadeel, als je na elke foto naar het scherm kijkt kun je belangrijke momenten missen.
In het Engels hebben ze er een mooi woord voor: Chimpen. Alleen of samen het LCD scherm achterop de camera bekijken, met de vinger wijzen naar een succesvolle foto en ‘ooooh’ uitspreken. Wie heeft het niet gedaan, als een aapje naar het scherm bekijken.
(c) kokopopsdave, via iStockphoto.com
Ik heb het al regelmatig zien gebeuren dat iemand druk aan het fotograferen was, even de resultaten ging bekijken, en dat toen de geportretteerde met een schitterende natuurlijke glimlach op de proppen kwam zetten waar het er eerder geforceerd uitzag. Even ontspannen. Maar de fotograaf heeft dat moment dus gemist doordat de achterkant van het scherm belangrijker was.
Natuurlijk moet je controleren of de foto juist is belicht en of het resultaat scherp is, maar als je dit voor een paar foto’s hebt gedaan, je hebt de juiste instelling te pakken en de situatie wijzigt niet ingrijpend, dan kun je best een tijdje vertrouwen op je gevoel. Je kunt bijvoorbeeld het contrast van het scherm terugbrengen, dit scheelt ook batterijverbruik, of je kunt de camera zo instellen dat het beeld alleen op verzoek wordt getoond.
Dag Kenneth,
Niets dan lof over jouw nieuwsbrief!
Sedert december 2010 ben ik op refexcamera overgeschakeld en – samen met een plaatselijke cursus voor volwassenen – ik ben zeer tevreden over de grote hoeveelheid tips, raadgevingen die ik via jou mag ontvangen.
Dankjewel,
Gilbert
Dag Kenneth,
Een heel goed advies om niet constant naar het scherm te kijken of het resultaat goed is. Kost veel stroom.
Echter, als je pas begint, zoals heel veel gebruikers van dig. camera’s, is de verleiding groot, om nog eens even op het scherm te kijken om te zien of het resultaat goed is.
Dit geld n.m.mening vooral voor diegenen die nog nooit of zelden analoog hebben gefotografeerd.
Het is ook belangrijk om bij het fotograferen, gebruik te maken van de zoeker en niet van het scherm.
De camera ligt vaster in de hand, dus de kans op bewegings- onscherpte is geringer.
Ook is het, door op deze manier te fotograferen, zeer goed mogelijk om een goede compositie te maken.
Mensen die altijd analoog hebben gewerkt, weten niet beter.
Voor hen is het gebruik van het dig. schermpje een leuke aanvulling.
Met vriendelijke groeten,
G.Wiggers
Het is helemaal waar wat je schrijft Kenneth. Als ik met de 5DMk2 aan te fotograferen ben, dan is voortdurende observatie noodzakelijk. In veel gevallen staat die camera meteen aan je oog en in veel gevallen probeer je de beste momenten vast te leggen. Het handigste is om vóóraf dat je überhaupt begint met fotograferen eerst te kijken of de instellingen goed staan door een paar proefopnames te maken. Is alles OK en begint het feest, dan is het schieten maar.
beste Kenneth
ik was een paar dagen geleden een paard die erg speels was gefotografeerd .
erg mooi was dat en ik bleef maar doorgaan!
als ik even op mijn schermpje had gekeken had ik kunnen zien dat de P stand niet goed was en op Tv met een snelle sluitertijd had moeten gebruiken.(en meer I.S.O)
ik miste niets maar de foto’s waren bewogen.
dus kon ik beter wat missen en wat minder maar goede foto’s nemen.
ik ben blij met uw tips !
een mens kan altijd nog leren.
Groetjes Jan.Punt.