DigitaleFotografieTips.nl

47 reacties op “10 veel gemaakte fotografie fouten voorkomen”

 1. Joh, wat zul jij je opgelaten hebben gevoeld, vraag; doe je nog steeds bruidsreportages

 2. Goed artikel,

  Ik zelf mis het gesprek met het model en de overige voorbereiding in de vorm van een moodboard. Ik ben benieuwd wat jullie hierover zeggen in de context. Beroepsfotograaf of amateurfotograaf.

  Johan

 3. Interessante site met veel tips in mensentaal.
  Misschien kunnen jullie me helpen met hetvolgende: Ik plaatste mijn toestel op een statief achter het raam om met de 300mm vogels te fotograferen. Als ik dichter kwam om af te drukken, schrokken de vogels al op en bovendien was op 1/60 hoe dan ook de foto niet scherp. Dus ik kocht een overigens niet dure draadloze ontspanner voor mijn Nikon D90. Maar wat blijkt? Ge moet voor de camera gaan staan wil je contact leggen tussen afstandsbediening en camera. Dat sensoroogje zou toch beter achteraan staan, niet. Is dat bij alle camera’s zo? Of is er een betere oplossing? Graag advies.
  Marc D

 4. Bij het onderwerp Niet Scherp is het misschien goed om te vermelden, dat je als je een stabilisator op je toestel hebt, die uit moet zetten, als je op een statief fotografeert. Anders werkt de stabilisator juist onscherpte in de hand.

 5. Marc: Door de sensor vooraan te plaatsen, kunnen fotografen zelf op de foto ;-) Als je er achter wilt staan kun je een radio-trigger gebruiken: PIXEL Wireless remote control RW-221/N3

  Bovenstaande heb ik zelf ook (haha..kuch) en werkt prima. De afstand heb ik nog niet getest maar volgens de specificaties kan je op 100 meter afstand gaan staan. Dit is afhankelijk van obstakels maar 80 meter in de buitenlucht is zeker haalbaar.

 6. Ik kom mijn fout niet tegen. Ik heb een serie van 16 foto’s gemaakt op mijn samsung galaxy II De helft is goed en de andere helft is als negatief opgeslagen. Hoe kan ik dit omzetten in normaal beeld. Ik kan bij de foto applicatie van Samsung noch in algemene zin een oplossing vinden. WSie kan mij helpen

 7. hallo ik heb modelbouw 1.78 alleen ik krijg er geen mooie foto van ?

  wat kan ik hier aan doen heb de camera op 1600 iso. en gaat om een canon 500D

 8. Ik heb gisteren foto’s gemaakt op een geestje waar heel mooi sfeerverlichting aanwezig was. Echter bij het fotograveren zie ik deze sfeer verlichting niet meer terug, maar gewoon de kleur van een goed verlichte zaal. Dit komt denk ik door mijn flits.

  Hoe kan ik dit in het vervolg oplossen?

  1. Grotere lensopening gebruiken en iso waarde verhogen.

   Frans

 9. ik heb strepen na dat ik een foto heb genomen met mijn kodak samsung iso 1600

 10. ik heb sinds vandaag een focus foutje in mijn Huawei P8 lite ontdekt. De voorbeeldscherm foto wijkt af van het resultaat, bij zowel selfie als gewone foto. Wat kan er mis zijn? Dat wil zetten als ik een drank pak volledig in beeld neem, maakt de camera een foto met meer omgeving rechts en onder…

 11. Mijn fouten kwam meestal achteraf… Dure foutjes ook nog eens

 12. Goede tips, zal er zeker gebruik van maken.

 13. Vraag:

  Ik heb de Canon 1200D met een 18-200mm lens. Ik was super goed bezig met fotograferen in de M stand maar nu loop ik toch echt tegen een probleem aan. Bij de instellingen is er een balkje waarmee je de foto lichter en donkerder kan maken. Deze gaat bij mij automatisch op -5 en daardoor is elke foto die ik maak gewoon helemaal zwart. Ik snap niet hoe dit is gekomen en hoe ik het weer kan fixen.

  Marie

 14. Als je omschakelt van P of A naar M staan diafragma en sluitertijd automatisch op de stand die je het laatst gebruikt hebt in de M-modus. Wanneer dat toen een heel heldere situatie was en nu zeg maar bewolkt, geeft het “balkje” een -5 ofwel een stevige onderbelichting aan. Met de desbetreffende “wieltjes” op je camera kan je diafragma en sluitertijd (eventueel ISO) zodanig aanpassen dat je weer een goed belichte foto maakt.