DigitaleFotografieTips.nl

47 reacties op “10 veel gemaakte fotografie fouten voorkomen”

 1. Weer een goed stuk.
  Mijn domste fout was de resolutie/kwaliteit niet terug te zetten. Ik had een paar foto’s gemaakt voor mijn website. Hierna heb ik nog wat gefotografeerd waarbij ik er later achter kwam dat de foto’s wel erg klein waren en niet echt te gebruiken.
  Dus niet vergeten.
  Ik laat hem nu standaard op de hoogste resolutie staan, die paar web foto’s bewerkt ik dan wel thuis.

 2. Weer een leuk en leerzaam stuk.
  Heel de site is heel handig om iets op te zoeken.

 3. Ik ben beginnend fotograaf en ik heb veel aan deze tips. Zitten een aantal tips tussen die je niet op de fotovakschool leert.

 4. Geweldige site voor een beginnende fotograaf. Er staat voor mij ontzettend veel waardevolle informatie op.
  Ik zie inderdaad dat de site regelmatig word bijgewerkt.
  Veel lof en wellicht tot een volgende keer.

  Met vriendelijke groeten,
  Ad

 5. ik vind je site geweldig,en je nieuws brief ook.
  ik heb er veel van opgestoken.

  groetend Jaap

 6. Hallo Kenneth

  Super site, waar ik nog heel vaak in zal vertoeven.
  Mijn vraag, nu in bezit Nikon F60 met AF Nikkor 28-80, en 75-240.
  Wil overgaan naar Nikon D3000, kan ik mijn oude lenzen bij deze camera benutten en zo ja welke lens raad je mij aan om erbij te kopen ? Is 50mm f/1.8 misschien een goede keuze ?.
  Fotografeer vooral op Vakantie, verder bijna alles wat los en vast zit.

  Gegroet Annemie

  1. Hoi Annemie,

   Dank voor het compliment. Beide lenzen kun je gebruiken op je D3000, maar ze zullen geen autofocus geven vanwege het ontbreken van een ingebouwde focusmotor. Je moet dus handmatig scherpstellen in dat geval. Lenzen met AF-S en AF-I in de naam zullen wel autofocus hebben op de D3000 (zie ook dit Wikipedia artikel). De 50mm 1.8 heeft hetzelfde probleem. Als je iets in dat bereik zoekt kun je de AF-S 50mm 1.4 en de AF-SDX 35mm 1.8G bekijken.

   Als je voor een D3000 gaat dan biedt de 18-55 kitlens al een goede start. Je kunt dan eventueel ook een 55-200 of 70-300 overwegen. De 70-300 is een betere lens en heeft beter bruikbaar bereik. Als je budget gelimiteerd is (je zegt hier niets over, voor lens suggesties is het goed te weten hoeveel je maximaal wilt spenderen) dan is de 55-200 ook een hele capabele lens. Deze heeft ook dezelfde filtermaat als de 18-55 zodat je filters kunt uitwisselen. De 18-200 is misschien ook interessant.

 7. Hoi Kenneth,

  Bedankt voor je tips, zal alle lenzen bekijken die je noemde.
  Misschien is het tijd om afscheid van oude Nikon + lenzen te nemen.
  Zou dus ook evtl op Canon over kunnen schakelen ?
  Aan een bedrag dacht ik ergens onder de €1000.00 te blijven.
  Je site staat bij mij op nr one, geweldig. (ik moet nog veel leren)

  Groeten Annemie

 8. Wat een prettige site, ik heb veel (onderdelen van) tips overgenomen en sta nu met een briefje in de hand te oefenen met foto’s maken! Er staat heel veel op om van te leren en vooral om enthousiast mee te gaan oefenen. Ik heb nog geen cursus gevolgd, maar fotografeer al wel een paar jaar, ik zie bij mezelf wel een verbetering, maar begin nu pas een aantal belangrijke onderwerpen te begrijpen! Deze site zorgt dus voor veel inspiratie.
  bedankt!!

 9. Een hele mooie site maar ik zou graag ook je mening over mijn camera Pentax Kx willen weten en wat ik er mee kan bereiken en wat tips .

  1. Hoi Adrie,

   De Pentax Kx is een hele goede crop-camera voor die prijs, prijs/kwaliteit verhouding is beter dan bij een aantal directe concurrenten, hoewel de camera iets de neiging heeft foto’s te overbelichten, maar als je dit eenmaal weet kun je ook standaard een klein beetje negatieve compensatie kunnen instellen (de belichtingsmeter naar -1/3 bijvoorbeeld zetten). De resultaten van JPEG foto’s met hoge ISO waarden zijn beter dan de directe concurrentie. Nadeel vind ik wel dat er geen zichtbare autofocus punten zijn in de zoeker.

   De fotografie tips die ik op de site plaats zijn in principe voor alle camera’s toe te passen en niet geschreven voor een specifieke camera.

 10. Bedankt weer voor alle waardevolle tips. De stomste fout die ik ooit gemaakt heb was fotograferen m.b.v. de zelfontspanner en daarna de camera weg te leggen. Enige tijd daarna wilde ik weer foto’s maken en zat ik me eerst af te vragen waarom de camera zo langzaam reageerde…
  Het duurde even voordat ik door had dat de zelfontspanner nog aan stond (op 2 seconden)

 11. Welke fout heb jij wel eens gemaakt?
  Beter was,welke fout heb jij nog nooit gemaakt? of nog beter
  Welke fout heb je maar een keer gemaakt? antwoord op de laatste vraag:
  mijn camera op het dak van de auto laten liggen
  Verder vanaf rolletje niet doorgedraaid tot alles wat fout kan gaan.
  O ja! soms heb ik ook wel eens heel veel geluk gehad.

 12. Reactie op “Statief gebruik”
  De site vanochtend “ontdekt” en al heel wat leuke tips gezien. Complimenten daarvoor.
  Gebruik zelf de Olympus E-520, waarvoor ik overigens nog wel een tip zou willen zien voor aanschaf van een zoom lens +/- 250 / 300mm (gebruik in natuur, vliegtuig fotografie).
  Terug naar statief gebruik:
  Van een bevriende fotograaf heb ik nog meegekregen altijd een stuk touw in je zak te steken als je niet al te veel “rommel” mee wilt slepen. Beide einden knoop je aan elkaar zodanig dat je de ene lus onder een voet kan steken en de andere lus op ooghoogte over je lens, daardoor creeer je toch stabiliteit zonder een statief te gebruiken.

 13. Hoi Kenneth,

  Allereerst, wat een leuke site. Er staan een hoop bruikbare tips op.

  Laatst was er ’s nachts onweer en besloot ik foto’s te gaan maken van de bliksem met een langs sluitertijd. Wat mij opviel was dat het heel lang duurde voordat mijn camera de foto nam.

  Toen het onweer zo goed als voorbij was kwam ik erachter dat mijn camera nog op autofocus stond ipv manual focus, dus hij was de hele tijd bezig met scherpstellen. Uiteindelijk is er slechts één foto goed gelukt.

 14. Toffe site
  Ik heb pas een spiegelreflexcamera,een sony alpha 350.
  Ik moet hier nog leren mee werken .
  Ik heb een lens 18-55 en een 100-300.
  Ik zou dit toestel willen gebruiken voor foto’s van de renners in het veldrijden.
  Hoe stel ik dan best mijn camera in???
  mvg Thierry

 15. “mensen zijn ingesteld om daar als eerste naar te kijken omdat in ogen veel ” – ze kijken naar herkenning, dan naar omgeving

  Bedankt voor deze regel.

  Wat je in feite oproept bewust zijn van jouw toestand en die van de camera. Ja, het kost (bergen) energie (na een tijdje gaat dit automatisch), maar je beschermt je toestel voor missers.

  Even opscheppen;

  – ik doe altijd de dop terug op de lens
  – als het even kan zet ik de camera uit
  – toestel heeft een standaard instelling ISO, F A K P bij het verlaten van de situatie die aanpassing vroeg zet ik de aanpassing terug
  – om het beeld recht te krijgen heb ik het mezelf makkelijk gemaakt, lijntjes in de zoeker, die lichten ook op. Rest van de signalen staat uit
  – eigenlijk alleen met het middelste meetpunt werken, vanaf daar verder werken; denk maar aan de staal van de passer

  – ik werk alleen met de basis instellingen, ik hou het zelf in de hand het vergt veel beheers inspanning

  – ik reinig regelmatig alles (ééns per week of zo)

 16. Hallo allemaal!

  Als ik de artikelen lees en bekijk dan voel ik me een echte dummie.
  Wat valt er nog enorm veel te leren.
  Ik begin maar vooraan en ga zeker gebruik maken van jullie tips en kundigheid.

 17. die drie van de weg met de boom, die uit schotland in de herfst en die van dat meer met de wolken….

  als een sprookje…

 18. geweldig, hier kunnen we its opsteken. Zo leer je moie fotos maken. BEDANKT

 19. geweldig, hier kunnen we iets van opsteken. Zo leer je mooie fotos maken. BEDANKT

 20. Mijn grootste fout is ooit geweest dat ik een minder lichtsterke lens had gekocht. Was natuurlijk stukken goedkoper maar ik was er niks mee voor mijn hobby.Namelijk gymnastiekfotografie. Mede door slechte belichting in de meeste sporthallen, actiefoto’s zonder flits. Heb die lens vlug kunnen verkopen en koop nu enkel nog lenzen van 2.0 of minder. Zijn stukken duurder maar is wel de moeite als je de kwaliteit ziet.

 21. Waarom raad je aan om bij Nikon de iso
  als standaard op 200 te zetten ipv op 100 ??

 22. Ok thanks, ik vraag dat na alvorens ik een toestel aankoop.
  fantastische site by the way. Staat nu bij mijn favorieten,
  en zal die dikwijls trachten te gebruiken.

  Marc

 23. Hallo Kenneth, mooie site! super om het fotograferen te leren snappen! Vraagje: Die foto boven van een weg met die mooie wolken..Fantastische foto! op welke standen heb je daar je camera staan en met welke lens heb je de foto gemaakt. is die mogelijk met een standaard lens van 18-55 (Nikkon D3100) en wat zijn dan daar de waarden en standen voor om in te stellen?

  groet,

  Jeroen

 24. Gaat er wel iets verkeerd? Ik kan mij een moment herinneren waar alles verkeerd ging. Het was nog in het analoge tijdperk dat ik de vraag kreeg een bruiloft vast te leggen. Met twee camera’s, een Nikon en een Rolleiflex en een nieuwe Metz-flitser ging ik op pad. Na de bruiloft bracht ik voorzichtigheidshalve de eerste film ter ontwikkeling weg en niet alles in één keer. De film bleek onderbelicht te zijn. De flitser had niet goed gewerkt. De andere films heb ik om die reden langer laten ontwikkelen. Bij het afhalen van de films kreeg ik te horen dat de films juist korter waren ontwikkeld. Verkeerd begrepen! Gelukkig waren er nog de Rolleiopnamen. Die films kreeg ik na ontwikkelen terug met de mededeling dat ze in de ontwikkelmachine van de spoel waren gelopen en onderin de machine waren teruggevonden. Dramatisch! Ik durfde het bruidspaar bijna niet onder ogen te komen. De enkele door gasten gemaakte foto’s was het enige dat ze hadden.
  Nu in het digitale tijdperk is het heel makkelijk om van te voren het materiaal te testen. Dat is wat ik nu steevast doe en er gaat zo nodig resterve apparatuur mee.