DigitaleFotografieTips.nl

8 reacties op “Landschap? Wolkenschap!”

 1. Interessante tips voor de outdoor-fotograaf. Prachtige foto’s tevens die dit artikel opfleuren.

 2. Inderdaad een nuttig artikel met mooie foto’s erbij!

 3. leuk artikel met mooie foto’s. Ik maak zelf ook graag foto’s van wolkenluchten, heeft ook met mijn werk te maken. Ik heb een polarisatie filter maar ben na al jouw voorbeelden nu ook van plan ND filter aan te schaffen. Het is toch de tijd van cadeautjes.

 4. Interessant artikel met name de uitleg over de verschillende wolkentype’s. Over het gebruik van een ND of verloopfilter wil ik nog opmerken dat deze in tegenstelling tot een polarisatiefilter ook prima digitaal te gebruiken zijn als preset in Lightroom of Photoshop. Just my $0.02

  1. Hoi Jan, dat is zeker waar, die functionaliteit in Lightroom is erg krachtig. Alleen als de lucht echt wit is uitgebeten, dan kun je met een digitaal filter geen details meer terughalen (want die zijn niet vastgelegd), je maakt de lucht dan alleen donkerder. Je kunt dan natuurlijk ook kiezen om het filter in Lightroom een blauw kleurtje mee te geven. Toch geef ik zelf de voorkeur aan de fysieke filters.

 5. Ik hou mijn ook bezig met landschap fotografie leer nog elke dag van jullie.
  Maar met Lightroom kan ik nog niet goed overweg kan vaak mijn fotos niet terug vinden als ik ze extern wegzet.

  Groet Theo

 6. Dag Kenneth,

  Ik schrik ervan… Zo jong en zo ervaren. En zoveel mensen die mogen meegenieten.
  Trek toch maar ergens een grens in die dienstbaarheid zodat wij, die duizenden mensen, nog heel lang mogen meeopklimmen in de fotografieboom.

  Heel veel dank voor dat alles.

  Frans

 7. Top o’ the day to ye, Kenneth. Dank je wel voor deze mooie wolken(fotografie)les. Alweer wat bijgeleerd als beginnend ‘cloudhunter’, die op het punt staat een ND-filter te kopen. Ik heb gehoord (rumours) over een roterend ND-filter (zelfde principe als een polfilter), waardoor je niet elke keer een andere ND filter op je lens moet plaatsen als de omstandigheden dat vereisen. Het zou gaan om een filter met een ‘stops’bereik van 10!? Heb je daar ervaring mee, en zou jij (of iemand anders) me misschien willen helpen met een advies voor het kopen van een ‘all-weather’ ND-filter.

  Dank en groet,
  Winston