DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “12 Veelgemaakte fouten in landschapsfotografie”

 1. Handige tips!

 2. Goede tips maar als je op doorreis bent kan je niet altijd het goede moment kiezen. Je kunt er dan alleen het beste van proberen te maken en in Raw fotograferen.
  Groetjes

 3. Zeer bruikbare en handige tips, zal ze in de praktijk toepassen en hopelijk hierdoor mooiere foto’s maken.

  Groeten Ronald.

 4. Een goede tips weer. Alleen dat stukje met in portretstand fotograferen in plaats van in landschapstand struikel ik een beetje over. Ben ook aan een fotografie opleiding bezig en het eerste wat je daar leert is niet de automatische standen te gebruiken maar zelf je goede afstellingen zoeken in tv,av of m stand. Zo kun je het optimale plaatje op een creatieve manier maken. Dat wilde ik graag even toevoegen.En je maakt prachtige foto’s. Echt heel mooi. Groetjes Michael

  1. De schrijver bedoelt met portretstand de verticale stand i.p.v. de horizontale (landscape stand) vermoed ik ;-) en niet een scenemode van portret. Beetje verwarrend inderdaad.

  2. Wellicht komt het ook wel dat de schrijver van het artikel een camera gebruikt die deze voorkeurstanden niet heeft. En hij bedoeld zoals hierboven aangegeven met verticale stand.

   Persoonlijk vind ik deze voorkeurstanden als Macro, portret, sport niks toevoergen, maar dit is persoonlijk.

  3. “Portretstand” wordt de verticale stand van de camera bedoeld en “Landschapstand” wordt de horizontale stand van de camera bedoeld.

 5. Fijn geschreven en nuttige informatie! Bedankt!

 6. Handige tips hoor!
  Erg handige referentie voor de beginnende (amateur) fotograaf.
  De meest belangrijke punten simpel en duidelijk uitgelegd, precies wat ik nodig had, boeken gingen me een beetje dwarrelen na een tijdje, dan vergat ik het begin wanneer ik bij het einde was.
  De rest bedenk ik met mijn fantasie.
  Maar met deze tips kan ik de camera laten doen wat ik wil, in plaats van dat ik me moet aanpassen aan de camera.
  Thx!

 7. Hoi Kenneth,

  sinds ik jouw site heb ontdekt “vreet” ik mezelf door de artikelen heen. Ik vind het echt top hoe eenvoudig maar toch duidelijk jij de onderwerpen weergeeft.
  Ik hoop door gebruik te maken van alle tips die jij geeft de “landschapsfotograaf” in mijzelf te ontdekken en me te behoeden voor fouten, alhoewel dat nog wel een behoorlijke tijd in beslag zal nemen :-)

 8. mijn camera is een lens 400d spiegelreflex van canon
  kun je daarmee mooien foto’s maken

 9. Ik zie dat je met deze opnames niet onder de 21 mm bent gekomen. is daar een reden voor ? Ik heb net een 12-24 tokina dx gekocht.
  Gr. Bert

 10. Hoi Bert,

  Dit heeft er mee te maken dat ik een fullframe camera gebruik. 12mm op een ‘crop’ camera lens is omgerekend ongeveer 19mm op een fullframe camera. 12mm op crop en 21mm op fullframe komen dus ruwweg overeen.

 11. Dat de schaduwen donker zwart zijn midden op een zomerse dag komt toch dat de camera het gemiddelde gemeten licht geeft aan de gehele compositie of heeft deze veronderstelling hier niets mee te maken?heb hier trouwens niet alleen in de zomerdag mee te maken.Vaak is de lucht mooi maar het object te donker of anders om.
  M.v.g.Henry