Ik heb deze week veel gebruik gemaakt van Liveview op mijn Canon 5DmkII camera (een functie tegenwoordig aanwezig op praktisch alle camera’s). Het is mijn ideale manier van werken geworden als ik landschapsfoto’s neem.
Ik heb eerder deze week een foto gemaakt met mijn telefoon van hoe dat er dan uit ziet:
Je ziet hier mijn camera op een statief, vastgezet met een zogenaamd “L bracket”. Dit is een metalen mal gevormd naar je camera, in de vorm van een L waarmee je snel de camera horizontaal of verticaal vast kunt zetten op het statief. Aan de linkerkant heb ik een afstandsbediening ingeplugged, de camera strap houd ik normaal gesproken in de hand om te voorkomen dat hij door de wind tegen het statief aantikt.
Ik heb de lens op handmatige focus ingesteld zodat ik zelf kan bepalen waar de focus ligt. De Liveview optie is ingeschakeld en ik kies eerst met het vierkantje waar ik op wil scherpstellen. Scherpstellen doe ik handmatig, dus ik gebruik de zoomfunctie knoppen rechts bovenaan de camera om in te zoomen op het deel dat ik scherp wil hebben en draai aan de focus van de lens tot dit scherp is.
Ik kies dit punt ook afhankelijk van of er iets in de voorgrond staat, zoja dan leg ik de focus verder naar de voorgrond (ruwweg 1/3e het beeld in, hoewel dit ook wordt bepaald door diafragma en afstand tussen de elementen die ik scherp wil hebben). Eventueel kan ik ook het diafragma verhogen van f/11 naar f/13 of f/16, zodat de scherptediepte groter wordt, maar dit heeft negatieve gevolgen voor de scherpte (diffractie).
Vervolgens kies ik met het vierkantje waar de camera de belichting op instelt. Ik schuif met het vlakje over het beeld om een optisch goede belichting te krijgen, vaak zoek ik een neutraal deel of kies juist de lucht of de ondergrond afhankelijk van wat ik goed belicht wil hebben. Ik heb hier veel meer keuzes mee dan met het beperkte aantal scherpstelpunten van de camera zelf en kan direct het effect op het scherm zien.
Aan de hand van het beeld op de camera kan ik ook zien of er extra filters nodig zijn. In dit geval heb ik een grijsverloopfilter geplaatst tot de rand waar de berg in de waterval overloopt. Als je goed op de foto kijkt zie je het filter schuin zitten, hij volgt de donkerbruine ondergrond.
De camera past in Liveview de belichting meteen aan als je het filter er in schuift, als de zon op het LCD scherm schijnt is het echter lastig te zien waar precies de rand zit. Ik schakel dan even Liveview uit en plaats het filter terwijl ik door de zoeker kijk, zodat ik niet een donkere rand krijgt op de delen waar ik dit niet wil.
Daarnaast heb ik een normaal grijsfilter (ND filter) geplaatst van 2 stops. Deze zorgt er voor dat de sluitertijd nog iets langer wordt zodat de waterval een zachte/melkachtige aanblik krijgt.
Ook helpt het om het water onderin zacht te maken zodat je ook de stenen die eronder liggen nog een beetje door het heldere water kunt zien. Ik heb het filter het dichtst bij de camera zitten zodat ik makkelijker het grijsverloopfilter kan verplaatsen zonder dit filter te raken.
Met dit soort langere sluitertijden is het belangrijk dat vibraties door wind worden beperkt, maar ook het omklappen van de spiegel tijdens het nemen van de foto geeft een trilling. Door Liveview te gebruiken is de spiegel al opgeklapt als je de foto neemt, waardoor deze trilling ook wordt tegengegaan.
En zo krijg ik uiteindelijk in een andere compositie (en met wat nabewerking natuurlijk) dit resultaat:
Fairy Pools – Canon EOS 5DmkII, 24mm, 8s op f/14, ISO 100
Nadeel van Liveview is dat het soms lastig composities maken is in de felle zon, hoewel ik tegen die tijd ook vaak wel klaar ben op een plek, omdat de contrasten te hoog worden. Ook gaan de batterijen er veel sneller doorheen, maar dat is eenvoudig op te lossen met een extra batterij.
herkenbare uitleg en toepassing van Liveview, mag het zo ook graag doen…….
//Dave
Goede tip, heldere uitleg! Ik heb zelfs sinds kort een grijsverloopfilter (Marumi), omdat ik van de uitgebeten luchten en donkere ondergronden afwilde. Maar ik moet zeggen dat hij toch lastig in gebruik is… maar misschien dat ik je suggestie om er een grijsfilter onder te zetten eens moet proberen. Ik heb nog een Hoya ND4 die ik amper gebruik :)
Wat ik wel gemerkt heb is dat als ik het GradND filter op mijn UV filter doe, dat ik op de groothoekstand van mijn Nikkor 18-135 lens zeer zware vignettering heb, omdat hij dan net tegen het filter aan ‘kijkt’. Een tikkie inzoomen is dan het devies :) Op de liveview is dit wat lastig te zien ook, dus even door de zoeker kijken.
Hoi Mike, het grijsfilter heeft met name zin om de sluitertijd te verlengen, aangezien die het hele beeld vult heeft dit geen effect op het uitgebeten zijn van luchten of donkere ondergronden.
Prachtige foto Kenneth en ook weer handige tips, Ben benieuwd waar deze genomen is.
Dit is op Isle of Skye bij een wandeling die Fairy Pools heet. Het is op de weg naar Glen Brittle, er is een parkeerplaats die Fairy Pools heet en dan loop je de heuvel af en kom je langs verschillende watervallen, deze is ongeveer aan het einde.
zit dat grijsverloopfilter en nd filter in een houder? of hou je dat los vast?
Beide zitten in een filterhouder, een grijsverloopfilter is anders lastig op de juiste plek te houden, zeker als het waait.
als mijn oog niet voor de zoeker is dek ik de zoeker af
wan wegen ongewenst licht inval door de zoeker !
Groetjes Jan.
Goede tip Jan. Toevallig heb ik dat daar ook getest door iets voor de zoeker te houden, maar ik kon geen negatief effect ontdekken zelfs met de zon achter de camera. Maar baat het niet, dan schaadt het niet
Bedankt, Kenneth, voor de blik ik je keuken.
Heb zelf een Nikon D300 en ga vanaf vandaag met mijn LIFEVIEW aan de slag.
En: eens, een indrukwekkende foto. Hoed af!
Groet,
Hans Hoenselaars
Wat een goede en duidelijke site heb je Kenneth!
Ik kreeg de tip van een mede cursist. Ik ben zelf pas begonnen
met fotografie, kan je tips goed toepassen in de praktijk erg leuk!!!
Echt super mooie fotos maak je!!!
Ik blijf je met plezier volgen.
Gr. Sabrina
Kenneth, wat te denken van het gemak van liveview, bij macro-opnames? Met de vergroot-mogelijkheid van het beeld, via je scherm, zijn perfekt scherpe macro-opnames te maken.
Kompliment voor je tips en je site.
Gr. Ron
Hoi Kenneth,
Deze nieuwsbrief kwam precies op tijd. Ik vertrek binnenkort ook naar Schotland (Mull en Arran) en hoop ook enige foto’s te kunnen maken met lange sluitertijden. Je tips kan ik heel goed gebruiken. Dank je. Bovendien laat je ook de foto’s met prachtige resultaten zien. .
Grt. Greetje
hallo kenneth bedankt voor de nieuwsbrief in ben toevallig aan deze zite gekomen met wat googelen ik deo al jaren fotograferen heel veel molens ben lid van de holl. molen ik vind het echt leerzaam en doe er veel mee ik heb kort geleden de nieuwe canon eos 600d aangeschaft daar kan ik redelijk mee uit de voeten bedankt voor de wekelijkse tips en nog een mooie vac. kees
Hey,
helaas komt deze tip net iets te laat, aangezien ik net terug ben van een week IJsland, maar zal in de toekomst hier veel aan hebben, zoals bij geplande tripjes naar de Ardennen en Zuid-Frankrijk.
Veel vorige tips heb ik wel kunnen gebruiken, en ben dan ook zeer tevreden over deze site.
Goedenmiddag Kenneth,
Mooie heldere uitleg. Kun je mogelijk een keer een artikeltje wijden aan filters omdat je een Cokin systeem gebruikt. Zou zelf ook wel eens met filters (vor grijsverloop) aan het stoeien willen maar het vergt nogal wat uitzoekwerk. Volgens mijn kun jij namelijk met je Cokinfilter ook de hoogte van de overgang min of meer zelf bepalen of heb ik dat mis? Iets wat met een opschroeffilter naar mijn idee niet kan? Ik hoor er graag eens wat mee over.
Groeten en weer genoten van je mooie resultaten
Hoi Albert,
Dat klopt, je kunt met de Cokin/Lee/Hitech filtersystemen het filter verschuiven en verdraaien zodat je netjes de overgang bij de overgang van licht naar donker kunt plaatsen zodat je het filter niet in het beeld ziet.
Een poging tot uitleg staat ook op http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/gradueelfilter/, misschien dat dat je vraag al oplost?
Ik gebruik trouwens inmiddels Lee filters, omdat ik bij Cokin een vreemde kleurwaas kreeg onder sommige lichtomstandigheden en bij twee filters gestapeld.
Kenneth,
Dank voor je reactie. Beantwoord de vraag inderdaad goed. Heb al veel gelezen op je site maar deze tip nog niet opgemerkt. Is ook weer een mooie eye-opener.
Dank voor de info en succes met de hobby!
Prima stukkie over LiveView! Bedankt!
Ik heb sinds enige tijd een Canon 60D met draaibaar scherm en heb gemerkt dat dat erg handig is, bvb bij architectuurfotografie vanaf statief. Onder vreemde standpunten (zoals dicht bij de grond of naar boven gericht) blijf je goed zicht houden op het onderwerp en heb je alle tijd om de compositie goed te bepalen. Vaak onmogelijk als je alleen de zoeker gebruikt! Ben daardoor een veelgebruiker geworden van LiveView, wat wel een beetje aanpassing vraagt van je fotografeer- manieren… Bovendien loop je vaak met een statief te sjouwen. Ook voor macro en interrieurfoto’s heel goed bruikbaar!
Hallo Kenneth,
Dat je bij liveview met het rechthoekje naar een voor jou voor de belichting belangrijke plaats op het scherm gaat, snap ik. Maar welke belichtingsmethode gebruik je dan, want bij evaluatief maakt dat toch niet uit?!
Hoi Peter,
De Canon Liveview is altijd evaluatief, andere meetmethodes worden genegeerd, maar dit werkt wel anders dan de niet-Liveview evaluatieve meting. De standaard meting kijkt naar een zone van 35 gebiedjes, waarmee 10-15% van het beeld wordt genegeerd. De meting wordt gebaseerd op een gebied rond één van de focuspunten die je kunt selecteren. Dit betekent dat je een deel van het beeld niet meet.
In liveview wordt het gehele kader gelezen voor de belichting en kun je overal het focuspunt plaatsen (dus ook aan de randen). De ingestelde belichting zal bij Liveview verschillen afhankelijk van het actieve focusgebied (rechthoekje) en in combinatie met de totale meting en de meting rond dat vakje de belichting bepalen. Als je hem dus over lucht beweegt zal hij andere accenten leggen dan bij donkere ondergrond, maar ook een ander resultaat geven dan spot meting zonder Liveview.
Hallo Kenneth,
Dat lieve view is een prachtige tool. Je hebt er een goede uitleg aan gegeven. Ik heb hem gezocht op mijn Sony a77, en heb ontdekt dat ik deze functie alleen kan gebruiken als ik de opnames in de jpeg stand zet. Daar baal ik wel van, vooral als ik macro opnames doe. Ik fotografeer alles in RAW.
Kenneth, hartelijk dank voor je adequate reactie.
vraag: hoe weet je dat allemaal?
Peter