DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Liveview in het landschap”

 1. herkenbare uitleg en toepassing van Liveview, mag het zo ook graag doen…….
  //Dave

 2. Goede tip, heldere uitleg! Ik heb zelfs sinds kort een grijsverloopfilter (Marumi), omdat ik van de uitgebeten luchten en donkere ondergronden afwilde. Maar ik moet zeggen dat hij toch lastig in gebruik is… maar misschien dat ik je suggestie om er een grijsfilter onder te zetten eens moet proberen. Ik heb nog een Hoya ND4 die ik amper gebruik :)

  Wat ik wel gemerkt heb is dat als ik het GradND filter op mijn UV filter doe, dat ik op de groothoekstand van mijn Nikkor 18-135 lens zeer zware vignettering heb, omdat hij dan net tegen het filter aan ‘kijkt’. Een tikkie inzoomen is dan het devies :) Op de liveview is dit wat lastig te zien ook, dus even door de zoeker kijken.

 3. Prachtige foto Kenneth en ook weer handige tips, Ben benieuwd waar deze genomen is.

 4. zit dat grijsverloopfilter en nd filter in een houder? of hou je dat los vast?

 5. als mijn oog niet voor de zoeker is dek ik de zoeker af
  wan wegen ongewenst licht inval door de zoeker !
  Groetjes Jan.

 6. Bedankt, Kenneth, voor de blik ik je keuken.

  Heb zelf een Nikon D300 en ga vanaf vandaag met mijn LIFEVIEW aan de slag.

  En: eens, een indrukwekkende foto. Hoed af!

  Groet,

  Hans Hoenselaars

 7. Wat een goede en duidelijke site heb je Kenneth!
  Ik kreeg de tip van een mede cursist. Ik ben zelf pas begonnen
  met fotografie, kan je tips goed toepassen in de praktijk erg leuk!!!

  Echt super mooie fotos maak je!!!
  Ik blijf je met plezier volgen.

  Gr. Sabrina

 8. Kenneth, wat te denken van het gemak van liveview, bij macro-opnames? Met de vergroot-mogelijkheid van het beeld, via je scherm, zijn perfekt scherpe macro-opnames te maken.
  Kompliment voor je tips en je site.
  Gr. Ron

 9. Hoi Kenneth,
  Deze nieuwsbrief kwam precies op tijd. Ik vertrek binnenkort ook naar Schotland (Mull en Arran) en hoop ook enige foto’s te kunnen maken met lange sluitertijden. Je tips kan ik heel goed gebruiken. Dank je. Bovendien laat je ook de foto’s met prachtige resultaten zien. .
  Grt. Greetje

  1. hallo kenneth bedankt voor de nieuwsbrief in ben toevallig aan deze zite gekomen met wat googelen ik deo al jaren fotograferen heel veel molens ben lid van de holl. molen ik vind het echt leerzaam en doe er veel mee ik heb kort geleden de nieuwe canon eos 600d aangeschaft daar kan ik redelijk mee uit de voeten bedankt voor de wekelijkse tips en nog een mooie vac. kees

 10. Hey,

  helaas komt deze tip net iets te laat, aangezien ik net terug ben van een week IJsland, maar zal in de toekomst hier veel aan hebben, zoals bij geplande tripjes naar de Ardennen en Zuid-Frankrijk.

  Veel vorige tips heb ik wel kunnen gebruiken, en ben dan ook zeer tevreden over deze site.

 11. Goedenmiddag Kenneth,

  Mooie heldere uitleg. Kun je mogelijk een keer een artikeltje wijden aan filters omdat je een Cokin systeem gebruikt. Zou zelf ook wel eens met filters (vor grijsverloop) aan het stoeien willen maar het vergt nogal wat uitzoekwerk. Volgens mijn kun jij namelijk met je Cokinfilter ook de hoogte van de overgang min of meer zelf bepalen of heb ik dat mis? Iets wat met een opschroeffilter naar mijn idee niet kan? Ik hoor er graag eens wat mee over.

  Groeten en weer genoten van je mooie resultaten

 12. Hoi Albert,

  Dat klopt, je kunt met de Cokin/Lee/Hitech filtersystemen het filter verschuiven en verdraaien zodat je netjes de overgang bij de overgang van licht naar donker kunt plaatsen zodat je het filter niet in het beeld ziet.

  Een poging tot uitleg staat ook op http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/gradueelfilter/, misschien dat dat je vraag al oplost?

  Ik gebruik trouwens inmiddels Lee filters, omdat ik bij Cokin een vreemde kleurwaas kreeg onder sommige lichtomstandigheden en bij twee filters gestapeld.

  1. Kenneth,

   Dank voor je reactie. Beantwoord de vraag inderdaad goed. Heb al veel gelezen op je site maar deze tip nog niet opgemerkt. Is ook weer een mooie eye-opener.

   Dank voor de info en succes met de hobby!

 13. Prima stukkie over LiveView! Bedankt!
  Ik heb sinds enige tijd een Canon 60D met draaibaar scherm en heb gemerkt dat dat erg handig is, bvb bij architectuurfotografie vanaf statief. Onder vreemde standpunten (zoals dicht bij de grond of naar boven gericht) blijf je goed zicht houden op het onderwerp en heb je alle tijd om de compositie goed te bepalen. Vaak onmogelijk als je alleen de zoeker gebruikt! Ben daardoor een veelgebruiker geworden van LiveView, wat wel een beetje aanpassing vraagt van je fotografeer- manieren… Bovendien loop je vaak met een statief te sjouwen. Ook voor macro en interrieurfoto’s heel goed bruikbaar!

 14. Hallo Kenneth,
  Dat je bij liveview met het rechthoekje naar een voor jou voor de belichting belangrijke plaats op het scherm gaat, snap ik. Maar welke belichtingsmethode gebruik je dan, want bij evaluatief maakt dat toch niet uit?!

 15. Hallo Kenneth,
  Dat lieve view is een prachtige tool. Je hebt er een goede uitleg aan gegeven. Ik heb hem gezocht op mijn Sony a77, en heb ontdekt dat ik deze functie alleen kan gebruiken als ik de opnames in de jpeg stand zet. Daar baal ik wel van, vooral als ik macro opnames doe. Ik fotografeer alles in RAW.

 16. Kenneth, hartelijk dank voor je adequate reactie.

  vraag: hoe weet je dat allemaal?

  Peter